He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Mintha szégyellnék őket, 165-ből csak 24 magyarországi önkormányzat volt hajlandó válaszolni egy idősekről szóló felmérésben

2023.11.02. 07:25 guma70

A jó példákról is hallgatnak.

Lesújtó tapasztalatokat hozott egy időseket érintő országos felmérés – ezúttal azonban nem a válaszok, hanem a rendkívül szerény részvételi hajlandóság okozott meglepetést. A „kutatás” során a megkérdezett önkormányzatok, alig több mint tizede volt hajlandó válaszolni, annak ellenére is, hogy kifejezetten jó példákra voltak kíváncsiak a felmérés készítői.

Mint azt a Nyugdíjasok Országos Szövetségének volt elnöke, Némethné Jankovics Györgyi elmondta, az Idősügyi Tanácsok Országos Tapasztalatcseréje című találkozóra készülve kerestek meg önkormányzatokat. Mivel a találkozón az volt a fő téma, hogy az idősek minél aktívabb életet éljenek, és érezzék, fontos helyük, szerepük van a társadalomban, ehhez próbáltak tapasztalatokat gyűjteni. A felmérés során megkeresték a 10 ezer főnél nagyobb lélekszámú települések és kerületek polgármestereit arra kérve, mutassák be, hogy a településen működő Idősügyi Tanács milyen segítő, védő, példaértékű kezdeményezéseikkel támogatja a nyugdíjasokat. A 165 településvezetőből azonban csak 24-en jeleztek vissza.

A kevés visszajelzés között azonban – mondta Némethné Jankovics Györgyi – több példaértékű program is akadt. Van olyan város, ahol az óvodások, általános iskolások, egyetemisták az idősekkel együtt kertészkednek, magas ágyásokat telepítettek, és azokat közösen gondozzák. Szolnokon múzeumi teremőrként, vagy ruhatárosként is szívesen alkalmazzák az időseket. Az idősek biztonságérzetének javítására is akadt jó példa: a bajai önkormányzat megszervezte, hogy egy nyugdíjas rendőr meghallgatja az idősek panaszait, kérdéseit és segíti nekik ügyeik intézésében.

https://nepszava.hu/3213358_fovarosi-vizmuvek-ivoviz-agglomeracio-atadas-szerzodesbontas-level

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8318243797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása