He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Tovább dagad a Dunaferr botrány: még messze nem menekült meg a legendás magyar vállalat

2023.08.10. 17:30 guma70

Megérkezett az új tulajdonos, le is állították a Dunaferr nagyolvasztóját

Csütörtöktől határozatlan időre leállítja a nagyolvasztóját a Dunaferr. A hírt kedd reggel, egy gyárvezetői értekezleten jelentették be – írja a Hvg.hu több hírforrásra és az Argusmedia.com-ra hivatkozva.

A dunaújvárosi acélmű eladását kevesebb mint egy hónapja jelentették be: a Liberty Steel 55 millió eurós (nagyjából 20,9 milliárd forintos) ajánlatot tett. „A vállalat már decemberben is a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb időszakát élte” – írta az eladás előtt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A Dunaferr felszámolását tavaly decemberben rendelte el a Fővárosi Törvényszék. A felszámoló Honoratior Kft. 9,6 milliárd forintos minimálárat szabott meg a 3500 embert foglalkoztató acélműért. A Hvg.hu azt írja, hogy a nagyolvasztó leállítása több területet is érint a cégen belül, a változás nagyjából ezer ember munkájára van közvetlen hatással. A lap úgy tudja, hogy azzal indokolták a leállást, hogy

a jelenlegi világpiaci árak mellett nem lehet nyereségesen végezni a gyártást.

Az, hogy pontosan mi lesz, és meddig tart a leállás, egyelőre nem világos. A bizonytalanság viszont tovább nő a Dunaferr körül, aminek egyik eredménye lehet, hogy egyre többen felmondanak és keresnek másik munkát. A Liberty Steelnek egyébként nincs egyszerű dolga. A Dunaferr a legutóbbi információk szerint 500 milliárd forintos tartozást halmozott fel, és annak a cégnek, amely felvásárolta, nemcsak a vételárat kellett kifizetnie, de legalább 37 milliárd forintnyi azonnali befektetés is szükséges ahhoz, hogy a Dunaferr visszakapja az elveszített környezetvédelmi engedélyeit.

A Dunaferr megmentésében egyébként aktívan részt vett a kormány is: az egydolláros Liberty Steellel már februárban tárgyaltak, de szintén februárban jelentették be, hogy az állam fél évig fizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét.

https://telex.hu/belfold/2023/08/09/dunaferr-dunaujvaros-leallitottak-nagyolvaszto-liberty-steel

Tovább dagad a Dunaferr botrány: még messze nem menekült meg a legendás magyar vállalat

A Dunaferr a korábbi külföldi menedzsment felelőtlensége, és az elhibázott szankciók miatt vált fizetésképtelenné. A több ezer munkahely megvédése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium aktív szerepet vállalt a gyár megmentésében, de a megjelent hírek félrevezetőek, ugyanis a Liberty Steel Group jelenleg még nem gyakorol tulajdonosi jogokat a magyar vállalat felett - közölte a minisztérium csütörtökön a Pénzcentrummal.

A közlemény hangsúlyozza: a nyílt és transzparens felszámolási eljárás keretében a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot. Az értékesítés fontos mérföldkő, azonban a munka neheze csak most kezdődött el.

Azt írják: a médiában megjelent hírek - miszerint a Liberty Steel Group utasítást adott a Dunaferr valamely működését érintő kérdésében - félrevezetőek, hiszen a Liberty Steel Group jelenleg még nem gyakorol tulajdonosi jogokat a magyar vállalat felett.

Közölték: az értékesítés folyamata nem zárult le teljesen, mivel az Európai Unió fúzió kontrollja jelenleg is zajlik és csak annak befejezését követően kerülnek átadásra a tulajdonosi jogok. Az eljárás végéig a felszámoló biztos gyakorolja a tulajdonosi jogokat és hozza meg a céget érintő stratégiai döntéseket.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint a megjelent cikkek az értékesítés sikeres lezárását kockáztatják, egyúttal a hátráltatják a cég sikeres megmentését. A Dunaferr kapcsán hozott operatív, átmeneti döntések nem befolyásolják a cég hosszú távú működését és jövőképét. A Kormány képviseletében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tovább küzd a gyár, a munkahelyek és a családok megvédése érdekében - tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
https://www.penzcentrum.hu/gazdasag/20230810/tovabb-dagad-a-dunaferr-botrany-meg-messze-nem-menekult-meg-a-legendas-magyar-vallalat-1139994?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator#

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6618190739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiG74 Bodri 2023.08.11. 14:06:16

Persze, persze azért megkérdezném milyen állam az ahol az állami tisztségviselők, meg erős emberek támogatják a "korábbi külföldi menedzsment felelőtlensége" -t? Gyakorlatilag az utolsó pillanatig rajtahagyva a cégen a díszes kullancskoszorút?
Az egyik legszebb pillanata amikor még EU-s pénzt is kapott az egyik ilyen pénzkitermelő cég perpetuum mobile kifejlesztésére.
Aztán alja módon kizárta az ukránokat, akiket oly nagyon nem kedvelünk, mert ami most történik azt valójában az ukránok majdnem megcsinálták, csak közbejött 2014. Viszont most nincs szinte semmijük, csak alapanyagok és széleskörű nemzetközi támogatásuk.
A Vulcant mivel tudták rávenni, hogy elálljon a vételtől, remélem kiderül majd, tekintve, hogy a Vulcan képviselői ittjártukról úgynyilatkoztak, hogy ez a gyár mindenképp kell nekik az EU -s piacra való bejutáshoz, a pénzt megéri.

guma70 2023.08.13. 16:25:38

@BiG74 Bodri:

szégyen ami zajlik évek óta - szerintem a politika nem hagyja a gazdaságot élni...

BiG74 Bodri 2023.08.14. 10:02:30

@guma70:
A szégyen az, hogy a politika jogot formál az élet minden területén, nem csupán a véleménynyilvánításra, hanem hatalom birtokában a totális irányításra is.
süti beállítások módosítása