He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

„Kordont le!” – tüntető diákok és képviselők dulakodtak a rendőrökkel a Karmelitánál, könnygázt is bevetettek +Könnygázt vetett be a rendőrség a Karmelita előtt tüntető tömeggel szemben

2023.04.24. 20:10 guma

  • Negyedszerre próbál kordont bontani a Momentum és Hadházy Ákos hétfő este, de a rendőrök most nem engedik nekik.
  • Dulakodás és lökdösődés alakult ki a képviselők és a rendőrök között, utóbbiakból több tucatnyi is kivonult a helyszínre. Hadházy a földre került, a momentumos Gelencsér Ferenccel és Lőcsei Lajossal együtt a rendőrök kézben cipelték arrébb őket.
  • Az ellenzéki képviselőknek egy szál kordont sikerült elbontaniuk, abba kapaszkodtak egy ideig. Helyére viszont rendőrsorfal sorakozott fel, így a Karmelitát senki nem tudja megközelíteni.
  • A belvárosban diákok és oktatók tüntettek, ők a demonstráció után felvonultak a Karmelitához, hogy csatlakozzanak a kordonbontó képviselőkhöz. „Kordont le”, skandálták.
  • Egy ponton a tömeg hirtelen megindult a kordon felé, tüntetők, képviselők és rendőrök feszültek egymásnak. Néhány méterrel sikerült arrébb tolniuk az egyik kordont, a rendőrök könnygázt is bevetettek, több diákot a mentősök láttak el.

Május 3-án újabb tüntetés lesz, a képviselők pedig újabb és újabb kordonbontást ígértek.

Negyedszerre próbál kordont bontani a Momentum a Karmelitánál, a képviselőkhöz egy idő után csatlakoztak a belvárosban tüntető diákok és oktatók is. Hétfő este hat körül nyolc-tíz momentumos előbb feszítővasakkal kezdte el szétbontani a kordont, amit Hadházy Ákos szerint „törvénytelenül” helyeztek ki oda. Nem sokáig jutottak, mert a helyszínre több tucat rendőr vonult ki, akikkel dulakodás, lökdösődés kezdődött.

A rendőrök a korábbiakkal ellentétben most nem engedték a képviselőknek elbontani a kordont.

Hadházy erre ráfeküdt egy félig elbontott kordonra, őt a rendőrök kézben vitték arrébb a helyszínről.

Ezután a rendőrök Lőcsei Lajos és Gelencsér Ferenc momentumos képviselőket is kézben cipelték vissza a kordon megfelelő oldalára, ahol ők tartózkodhatnak. Gelencsér szerint Hadházy rosszul lett, megütötte magát, mentőt is hívtak hozzá, de a képviselő nem kért ellátást. Ő maga nem tudta megmondani, hogy megsebesült-e, az inge mindenesetre elszakadt, mondta a sajtónak. A rendőrök pár perc után őt is átcipelték a kordon külső oldalára.

A képviselőknek egy szál kordondarabot sikerült elbontaniuk, abba kapaszkodtak egy ideig, hogy a rendőrök azt ne tudják visszatenni a helyére. De annak a helyén amúgy is két rendőrsorfal sorakozott fel, szóval a Karmelitát lehetetlen bárkinek is megközelítenie.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Este hét körül megérkeztek a belvárosban tüntető diákok és tanárok is a Karmelitához, előbb csak skandáltak, „szabad ország, szabad oktatás”, „nincs tanár, nincs jövő”, „rendőrállam nem jogállam”, „kordont le” szólamú rigmusokat.

Egy ponton a tömeg hirtelen megindult a kordon felé, tüntetők, képviselők és rendőrök feszültek egymásnak. Néhány méterrel sikerült arrébb tolniuk azt az egy kordont, amibe az ellenzéki képviselők kapaszkodtak, ekkor

a rendőrök könnygázt is bevetettek. Több diákot a mentősöknek kellett ellátniuk.

Egyikük azt mondta a Telexnek, az első sorban állt, és a szemébe ment az egész, ezért nem is látott, másoknak kellett kivinniük a tömegből. A mentősök fiziológiás sóoldattal mosták ki a szemét. A rendőrség közleményben erősítette meg, hogy könnygázt használtak, amit azzal magyaráztak, hogy „a gyűlés több résztvevője agresszívan lépett fel a rendőrökkel szemben”.

Később megint skandáltak, „nem megyünk haza”, „bűnözőket védtek”, „titeket is tanítottak”, „kismalac, engedj be”, „gyerekeket bántasz” rigmusokat. Szólt a Himnusz, a Szózat és a Kossuth-nóta is. Ekkorra azt a bizonyos egy darab kordont a rendőrök kiemelték a tömegből.

Hadházy Ákos is szólt a tömeghez, arról beszélt, a kordon „törvénytelen és a hazugság jelképe”. A képviselő szerint sokkal több a teendő, mint egy kordon lebontása: a jogállam visszaépítése. „A tanároknak, diákoknak már régen győzniük kellett volna egy rendes demokráciában”, mondta Hadházy, mire a tömeg visszaskandált: „le a státusztörvénnyel”. A képviselő megígérte, hogy újra meg újra le fogják bontani a „hazugság kordonját”, és hétfő este jó sokáig ott maradnak még a Karmelitánál.

Az MSZP-s Komjáthi Imre arról beszélt, nem szabad félni, mert akkor egy ember sem marad, aki ismerné azt a szót, hogy szolidaritás. A képviselő „egy egyszerű üzenetet” is át akart adni: „Orbán Viktor, menj a büdös francba, és vidd magaddal az összes haverodat”, mondta.

A korábbi tanártüntetéseken ismerté vált diák, Pankotai Lili rövid felszólalásában azt mondta, „piócák leszünk a pusztulásban, amit létrehoztatok”, majd bejelentette, hogy május 3-án újabb tüntetés lesz. Arról is beszélt, valamiféle összefogás szerveződik a háttérben, mindenféle szociális szférából vesznek részt benne emberek, egészségügyi dolgozók, tanárok stb., szóval „kösse fel mindenki a gatyáját, mert olyan jön, ami eddig nem volt”.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Elmúlt este nyolc, amikor a tüntetők úgy döntöttek, megnézik a Karmelita másik oldalát is, hátha ott nagyobb szerencséjük lesz a kordonnal. A tömeg itt is nekifeszült a rendőrsorfalnak, egy kisebb dulakodás itt is kialakult, de nem akkora, mint korábban a másik oldalon. „Orbán, takarodj”, „Orbán egy ruszki kesztyűbáb”, „le a rendőrállammal”, skandálták.

Miért pont kordonbontás?

A momentumos politikusok Hadházy Ákossal kiegészülve korábban már háromszor bontották el a Karmelita körüli kordont. Először március 14-én, de a rendőrök azt már nem engedték meg nekik, hogy kiragasszák a Karmelita bejáratára a „7 pont Magyarország megújításáért” című követeléslistájukat, amiben többek között a sajtó szabadságának visszaállítását, jogegyenlőséget, a szervezett korrupció felszámolását követelték. Az akció után alig egy órával ismét állt a kordonfal, a rendőrség pedig lezárta a környéket.

Március végén volt a második kordonbontás, ami után szabálysértési eljárás indult Hadházy Ákos ellen. A független képviselő a Telexnek akkor azt mondta, hogy azért csak őt jelentették fel, mert őt tartják az akció szervezőjének. Azt is elmondta, hogy le fog mondani a mentelmi jogáról. A rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés miatt tett feljelentést. Szintén ezen a kordonbontáson játszódott le az az elhíresült jelenet is, amikor Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta az őt üdvözlő Gelencsér Ferencnek, hogy: „Ahelyett, hogy kapálnál, baszd meg”.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Legutóbb pedig április elején bontott kordont a Momentum. Akkor kormányülés is volt a Karmelitában, de Orbán Viktor inkább a Köztársasági Elnöki Hivatalnál állt meg autójával, és onnan sétált be hátulról a Karmelitába, így sem az újságírókkal, sem a momentumosokkal nem találkozott. Egy idő után a rendőrök álltak sorfalat a Karmelitánál, és elkezdték visszaépíteni a kordont. Egy kisdulakodás is volt a képviselők és a rendőrök között, Hadházy Ákos képviselő arca megsérült és vérzett.

https://telex.hu/belfold/2023/04/24/kordonbontas-momentum-hadhazy-akos-karmelita

A rendőrök könnygázt vetettek be a tüntető pedagógusokkal és diákokkal szemben. A tömeg szerint a kordon a diktatúra jelképe, megpróbálták lerombolni azt.

A Karmelita előtt tüntető, kordondöntő tömeggel szemben könnygázt vetett be a rendőrség. Az eseményeket élőben követheted itt:

 Az egyik szervező rögtönzött beszédet tartott, melyben a rendőrök jóérzésére apellálva kifejtette, hogy tanárként ott kellett hagynia a hivatását a bérviszonyok miatt. 

Közölte, hogy soha nem könnygázazták le korábban, és felszólította a rendőröket, hogy ne bántsák a fegyvertelen tüntetőket. Egyszersmind arra is felszólította őket, hogy támogassák a pedagógusokat a státusztörvény elleni küzdelemben, kifejtve hogy mindannyian magyar emberek, akik ellenérdekeltek a jelenlegi politikai vezetőkkel szemben.

A tömeg közben azt skandálja: „Le a rendőrállammal!” „Neked is van gyereked!” „Bűnözőket védtek!”

(Kiemelt képünk forrása: Facebook)

https://168.hu/itthon/konnygazt-vetett-be-a-rendorseg-a-karmelita-elott-tunteto-tomeggel-szemben-257377

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2518109828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaegtoer 2023.04.25. 02:26:52

Hogy is gondolhatják? Orbán Beszari Viktor uralkodása alatt kordont bontani? Na, ne már! Meghosszabbított veszélyhelyzet alatt?
süti beállítások módosítása