He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Megpróbálta megmagyarázni a nyírmártonfalvi polgármester, hogy miért kellett tarra vágni az erdőt a lombkorona sétány építéséhez

2023.04.01. 07:27 guma70

Filemon Mihály állítja: már 2017-ben pályázott, így ha már akkor megkapta volna a pénzt, akkor még évekig lehetett volna gyönyörködni a lombokban.

Aki ismeri az erdőgazdálkodás alapjait, az nem csodálkozik azon, hogy egy kivágott erdőben van egy lombkorona sétány

– jelentette ki a haon.hu- beszámolója szerint Filemon Mihály, Nyírmártonfalva fideszes polgármestere azután, hogy az Átlátszó beszámolt róla, hogy Filemon magánszemélyként nyert egy sétányra hatvanmillió forintot, majd az egész erdőt tarra vágatta a sétány megvalósításához. Ráadásul nem is akármilyen sétányról van szó: hivatalosan egy lombkorona sétánynak kellett volna épülnie, vagyis egy olyan létesítménynek, ami a fák lombkoronájának szintjében van – csakhogy nincs lombkorona, aminek szintjében lehetne, mert erdő nem maradt, így a faépítmény a pusztában díszeleg önmagában.

„Ez egy erdőjóléti beruházás, ami azt jelenti, hogy én a gazdasági erdőmet átminősíttettem közjóléti erdővé azért, hogy a nagyközönség ingyen látogathassa azt. Kinyitottam az erdőt, a természetet. Hogy az az erdő pontosan most ért a véghasználathoz, az egy dolog, hiszen a most letermelt erdő helyén új erdő lesz” – magyarázta a polgármester, majd azzal magyarázkodott, hogy a pályázatra már 2017-ben is jelentkezett, így ha a sétány már akkor megépült volna, akkor „még évekig lehetett volna élvezni a magasból a lombkorona látványát”.

https://hvg.hu/itthon/20230323_nyirmartonfalva_lombkorona_setany_filemon_mihaly

Letarolták az erdőt a lombkorona sétány építése közben Nyírmártonfalván

A beruházásra Filemon Mihály, a falu jelenlegi polgármestere magánszermélyként nyert uniós támogatást.

Az egész erdőt tarra vágták a 60 millió forintos EU-s támogatásból megvalósuló nyírmártonfalvai lombkorona sétány építése közben, írja az Átlátszó. A lap a cikkéhez videóriportot is közölt a Debrecen közelében fekvő településről, mely felvételein valóban látszik: az 50 méter hosszú sétány, mely értelemszerűen a fák lombkoronájának szintjébe illeszkedne, nem tud oda illeszkedni, mert élő fa a közelében nem maradt.

A beruházásra Filemon Mihály, a falu polgármestere magánszermélyként nyerte el a támogatást, a Vidékfejlesztési Program pályázata útján. Az uniós pályázati nyilvántartás szerint a támogatást 2021-ben ítélték neki oda, a kérelmet még 2018-ban nyújtotta be. Filemon Mihály 2019 óta polgármester Nyírmártonfalván. A telek, melyen a lombkoronátlanított sétány áll, szintén Filemoné.

Az Átlátszónak küldött olvasói fotók tanúsága szerint a területen 2022. februárjában még megvoltak a fák, azokat tavaly nyáron termelték ki. A közbeszerzési értesítőben jelezték is azt a problémát, ami fellépett a lombkorona sétány építése közben. „A teljesítési helyen időközben tarvágás történik, ezért a területen 2022.06.01.-től 2022.08.31-ig munkavégzés nem történhet.”

A lap szerint egyébként a sétány is csak "egy tákolmány:" ottjártukkor nem volt lekezelve, már repedezett, a lépcsőfokok pedig meghajlottak a terhelés alatt. A sétányhoz két, oldalról nyitott pihenőbódé is épült, melyek az Átlátszó szerint szintén rossz minőségűek, az egyik épület tetején a szél már megbontotta a palát. A közbeszerzési értesítő szerint a projekt mindezek ellenére már kész: az ott „erdei ökoszisztémák funkcióinak fejlesztése” című beruházás teljesítési határideje 2022. december 9. volt, a kivitelező pedig egy nyíregyházi cég, a HCInternational Kft.

A lombkoronasétány-építés divatos a környék fideszes vezetői körében. A szomszédos településen Nyíradonyban a vármegyei önkormányzat fideszes alelnöke, Tasi Sándor is kapott erdei kirándulóhelyre, tájházra és lombkoronaösvényre bruttó 61,5 millió forint támogatást. Az ő sétánya viszont legalább tényleg élő fák közt, azok lombkorona-szintjén vezet. Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője is építtetett ilyen sétányt, de a fákat ő is életben hagyta. Neki bruttó 64 millió forint jutott sétány mellett erdei kirándulóhelyre Nyíradonyban.

Az Átlátszó megjegyzi, hogy a 2010-es években még lombkorona sétány helyett kilátókat építettek az alföldi településeken, akkoriban erre lehetett pénzt nyerni. A riporterek megnéztek három ilyen kilátót, de egyiken sem hirdette tábla, hogy uniós forrásból valósult meg.

Az újságírókkal tartott Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, együtt megpróbálták felkeresni Filemon Mihály nyírmártonfalvai polgármestert, aki egyébként 2022-ben közel félmilliárd forintot nyert el erdősítésre. Ő épp Debrecenben volt, de a - szintén EU-s pénzből épült - helyi vendégházánál egy rokonával tudtak beszélni. A rokon felhívta Filemont, Hadházy pedig a lap szerint annyit üzent neki, hogy az európai uniós támogatásokról szeretnék kérdezni. A kérés tolmácsolása után nem sokkal a rokon az Átlátszó szerint azt mondta Filemonnak a telefonba, hogy „én is úgy gondolom, hogy semmi köze hozzá," majd elköszönt Hadházytól és az Átlátszótól.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.

https://hvg.hu/gazdasag/20230323_lombkorona_setany_tarvagas_erdoirtas_Nyirmartonfalva

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8118079350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taga20 2023.04.01. 18:31:45

"Filemon Mihály állítja: már 2017-ben pályázott, így ha már akkor megkapta volna a pénzt, akkor még évekig lehetett volna gyönyörködni a lombokban."

ez az ország egy fityeszespöcegödör lett.

ráadásul, ezek a szardarabok, még meg is sértődnek, ha a retardált fityesz világukat az arcukba toljuk!

gazoló 2023.04.02. 09:01:55

@taga20:

ez bmeg mindent leír a sok memzeti kurvaságról!
süti beállítások módosítása