He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Keserű gyönyör és a „biszbaszok” – Váncsa István új könyvéről

2023.03.09. 07:40 guma

Váncsa István: Évszakok ízei

Váncsa István a magyar kulináris irodalom modern kori ínyesmestere, akinek közel húsz évvel ezelőtt jelent meg Ezeregy recept című, műfajteremtőnek számító kötete. Gasztronómiai örömkönyv, mely sokkal többről szól, mint az ételek, az étkezés élvezetéről. A könnyű eszmefuttatásokkal, bölcselkedésekkel és vidám fecsegésekkel keretezett, ravasz és kifinomult receptek az életről szólnak, de felmagasztalódik benne a kolbász és a töltött káposzta is.

Váncsa István az utóbbi években a Lakoma-sorozat elmélyült köteteiben írta meg a mediterrán konyha teljes történetét, ezekben esszészerű novellafüzéreit kultúrtörténeti, históriai-etimológiai adalékokkal fűszerezi meg, miközben nyakon önti az egészet egy jó adag kelet-európai fanyar cinizmussal és iróniával. „Lassúdad” módon ugyan készül már a Lakoma legújabb része is, de a megrögzött gasztronómus addig sem hagyja éhen olvasóit. Évszakok ízei című, tavaly decemberben megjelent írása az Ezeregy recept hagyományát folytatja. „Ez a könyv mindazonáltal próbál úgy tenni, mintha továbbra is normális életet élnénk egy normális világban, szerzője tehát kegyes hazugságokat terjeszt. Ettől jó a közérzete” – írja a bevezetőjében Váncsa István, aki most a szezonokhoz illeszkedő alapanyagokról értekezik.

Bevezet a tarlórépa és a mángold ismeretlen univerzumába, megmutatja, mitől válik igazán szerethetővé a keserű gyönyört nyújtó radicchio – például a gorgonzolától és a kecskesajttól, a lazactól vagy a roston sült hústól –, igazán kerekké a tarlórépa – borjúk és bárányok, kacsák és libák révén –, és milyen ismeretlen regiszterei vannak az édesköménynek, „más néven biszbasz”-nak.

És épp ezek miatt az ismeretlen rétegek miatt lehet rajongani Váncsa István írásaiért. Irányt mutat és segít elrugaszkodni a megszokásainktól, újra felfedezni a leghétköznapibb alapanyagokat. Nála semmi nincs kőbe vésve, ízkombinációi kreativitásra ösztönöznek: a sütőtök készülhet akár mogyoróvajjal vagy épp fahéjjal és szegfűborssal, süthetjük rummal és vajjal is. Az Évszakok ízeiben Váncsa István megmutatja, hogy a spenót a szerecsendión túl a római köménnyel is tökéletes párost alkot, amit a dió és a fokhagymás joghurt csak még inkább kiemelhet, de a fenyőmag és a mazsola vagy épp a ribizliöntet is jól illik hozzá.

És ha már az apró szemű, bogyós gyümölcsről van szó: a sült camembert is jó barátságban van vele, desszert formájában pedig hölgyek ribizlis örömeként vagy a henye asszony joghurtos ribizlitortájaként kerülhet az asztalra egy hidegen mosolygó szőke márki – Juhász Gyula után szabadon elnevezett epres-fehér csokoládés sütemény – kíséretében.

Váncsa István: Évszakok ízei. Open Books, 2022. 5999 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2023/4. számában jelent meg január 27-én.

https://hang.hu/konyveshaz/202304-keseru-gyonyor-es-a-biszbaszok-151290

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6718062060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habakuk000 2023.03.09. 18:19:47

Nagyon kedvelem Váncsa írásait, baromi vastag szakácskönyveit is.
Kifejezetten érezni, hogy a szó jó értelmében szereti az életet.

Rossz olvasni viszont az és-ben megjelenő szösszeneteit, ahol azért sokszor kiütközik a tehetetlen lemondás a hülyeséggel és gazemberséggel szemben.

gazoló 2023.03.10. 17:14:47

@habakuk000: szasz Haba!

talán idevág és tőled sem idegen?

erdokostolo.blogspot.com/2023/03/mennyei-vadzoldseg-pesztos-pesto.html?m=1
....

nem tudod a hávégén mitől van a cirkusz,hogy nem lehet kommentelni?

óllózós videó,butaházy,fradisasok vagy völner?

vajon mitől kaphatták fel a úgy a vizet?
vagy befenyített a rogángöbbelsz művek?

gazoló 2023.03.10. 17:16:11

boborjánt is varják a bejáratnál,mit tud erről?

habakuk000 2023.03.10. 17:23:54

@gazoló: Megjelent egy cikk valamelyik napon, miszerint át kell gondolniuk a moderálási elveiket, és addig felfüggesztik a kommentelést.

Elég sokan piszkálták őket az olvashatatlan gépi fordításos cikkeik miatt - én is néha amikor felpampogtam magam valamin - lehet megunták. :)

Egyébként kegyetlen nagy minőségromlás következett be, már ott is lemondtam az előfizetésemet.

Nem lesz belőlünk lófasz se, gyurcsány növekedik, egészen elképesztően sötét nép lettünk.

habakuk000 2023.03.10. 17:27:22

@gazoló: Ez az erdőkóstoló nekem való, jó cuvvai vannak, köszönöm.

Ma is pho-levest főzök. :)

gazoló 2023.03.10. 17:38:12

@habakuk000: DDD

de azért waldd be,kiver a verejték néha egy csülkösbablevesért vagy velőspacalért is..

recept: német disznósajt fészoldalain))

gazoló 2023.03.10. 17:40:56

@habakuk000:

az ibolyás limonádé komolyan megihletett.
párom ilyenkor szokta kérdezni,'mia@rt iszol már megint? )

gazoló 2023.03.10. 17:44:46

@habakuk000:

negyurcsányozzál,mint hadházy )
elég baj,ez az egész országnak ami az ellenzéknél történik!
ki kellene mindenkinek vonulni a parlamentből a vérbe!
semmi értelme ott díszelegni!

taga20 2023.03.10. 18:37:51

@gazoló: és ha kivonulnának, akkor mi lenne?

jönnél te küszöb, vagy ki a fasz jönne?:)))

taga20 2023.03.10. 18:39:45

@gazoló: és az is érdekes, hogy 444 se olvasok kommenteket.

discuson megy a kommentelés:

hvg.hu/itthon/20230310_Hol_lehet_kommentelni_a_hvghu_cikkeit

taga20 2023.03.10. 18:46:43

@habakuk000: ha te párhuzamot vonsz a déká és a fityesz között, akkor te nem vagy komplett!

"egészen elképesztően sötét nép lettünk."

mikor voltunk világosak?y

mikor portyáztunk nyugaton 1000 évvel ezelőtt, vagy 1944-ben, vagy 1948 után, vagy 1957 május elsején, vagy....?

haba, az az igazság, hogy egy szarfaszú nép voltunk/vagyunk/leszünk, csak néha egy-két pillanatunk volt, vagy egy-két nagyszerű magyar volt, így azt hisszük, hogy mind nagyszerűek vagyunk.

gazoló 2023.03.10. 19:03:39

@taga20:

Hadhàzy az egyetlen autentikus!
gyurcsànytól hányok,mert tudja mi a probléma vele és nyomul..
Dobrev nagyon jó,de lejáratják,összemossák!

gazoló 2023.03.10. 19:06:24

@taga20:

kösz az infot istenáldott majma,de nem szeretem az áttételes kapcsolatokat dischord és társai!
legyen vér a pucájukban ott és akkor bevállalni a hozzászólásokat,különben kuka!

taga20 2023.03.10. 19:12:32

@gazoló:

"Hadhàzy az egyetlen autentikus!"

én is bírom hadházyt, de kb. annyira neki és a többi volt fityeszesnek köszönhetjük a csutigecimaffiát, mint gyurcsánynak!
lásd mellár, ürgenő, jeszenszky, pálinkás, usw!

"Dobrev nagyon jó,de lejáratják,összemossák!"

kik? és akkor, ha ezt csinálják azok, akkor mi legyen?

szavazzunk a fityeszre?

gazoló 2023.03.10. 19:27:03

@taga20:

orrbefogva bárkire akinek esélye van a prosztómaffia ellen!

habakuk000 2023.03.10. 20:02:44

@gazoló: Nem. Régebben néha megtévedtem és rendeltem bablevest, de általában fintorogva meghagytam a felét, kétharmadát.

Füstölt tarját hajlandó vagyok bablevesbe pakolni, de ilyen zsíros, mócsingos cafrangokat nem.

Idén télen jöttünk rá, hogy fölösleges olyan húsokból főzni, amiről a hagyományos receptek szólnak - pl pörkölt lábszár vagymifranc húsból,- mert azokat kipiszkálgatjuk.
Úgyhogy viszonylag kevés húst használunk fel, de azokból jókat.

Nem vagyunk semmiféle izmusosak, ez pl a mai vacsorám lépésenként:
kepkuldes.com/images/a64ab9e6a5db7cc52d86a5d104231e86.jpg
kepkuldes.com/images/efa0ced5a9b730753ccbe00256493c0c.jpg
kepkuldes.com/images/41a0634b7aeded833ec6635a84392074.jpg

gazoló 2023.03.10. 20:06:50

@taga20: DDD

épp eztetet akartam mondani,hogy zene..copnál le egy taliga küszöbmajmot)))

habakuk000 2023.03.10. 20:08:12

@taga20: Akkor nem vagyok komplett, mert nem vagyok hajlandó táborban gondolkodni.

Magyarország érdekeinek képviseletében, a jogállam eltüntetésében, az állam mint entitás törvényes működtetésében nincs különbség közöttük.

És sajnálatosan nincs érdemi különbség a szurkolótáborok között sem, mindkettő ostoba, megvezetett, frusztrált birkákból áll.

Nyilván ezt én gondolom így, mások máshogyan gondolják, de már baromira nem érdekel senki birka lelkivilága, régebben még próbáltam toleráns lenni, ma már maradok inkább a hamburger fényképezésnél.

gazoló 2023.03.10. 20:08:15

@habakuk000:

leborulva imádlak te gastrobuzi))

taga20 2023.03.10. 20:12:25

@habakuk000: haver, ha téged olvaslak, akkor szénné nevetem magamat:)))

"Idén télen jöttünk rá, hogy fölösleges olyan húsokból főzni, amiről a hagyományos receptek szólnak - pl pörkölt lábszár vagymifranc húsból,- mert azokat kipiszkálgatjuk."

előtte meg:

"Nem lesz belőlünk lófasz se, gyurcsány növekedik, egészen elképesztően sötét nép lettünk."

uploads.disquscdn.com/images/86765645b2d6638238d72c71b2b322185a32e10bac70f380aabff69178a75edd.jpg

habakuk000 2023.03.10. 20:16:07

@gazoló: :) Ez a hagyma nagyon finom, délben csináltam, víz, fehér borecet, babérlevél, bors felforralt keverékében ázott mostanáig, a hús kb két perc alatt megsül a grillen.
Raklettsütőre pályázom, onnantól szép lesz az élet. :)

Szeretünk hot-potozni is, jó közös program.

taga20 2023.03.10. 20:16:51

@gazoló: nigger, zenét szoktál salzkammergut és vác között?

nesze egy jó, amit még kazin hallgattam a verdában:)))

www.youtube.com/watch?v=Q-tVeCMM0fA

habakuk000 2023.03.10. 20:17:57

@taga20: Ezt a logikát nem értem. :(

taga20 2023.03.10. 20:23:18

@habakuk000:

na figyejjé haver!

egyszer mutatóm meg, mint a kámikázeoktató a tanulóknak:)))

azt mondtad, hogy idén jöttél rá, hogy a magyar konyha egy szar, ezért hagyományos dolgokat nem fosz főzni, asztán utána arról beszélsz, hogy sötét nép lettünk.

u.i.: lehet, hogy én lettem sötét?:)))

zene:

www.youtube.com/watch?v=m9xqO9kKqyk

habakuk000 2023.03.10. 20:30:50

@taga20: Nem ezt írtam. Idén például megfőztem életem első és második töltött-káposztáját, sokadik kocsonyáját, és fasírozottat és rántott húst is fogok sütni, mert vettünk olaj nélkül is sütő szerkezetet, útálom az olajszagot.

Csak nem abból a húsból, ami a hagyományos receptekben le van írva.

( Nem akartam villogni húsfajtákkal.)

De továbbra sem értem a logikádat. Az ételek ízlésvilágának és a sötétségnek nem egyértelműen van köze egymáshoz. Persze lehet, de ez inkább szociológiai kérdés.

habakuk000 2023.03.10. 20:33:09

Ott van pl Hargitai György yútúb csatornája, az tele van magyar kajákkal és gyakran főzöm belőle, szeretem.
www.youtube.com/@GyorgyHargitai

taga20 2023.03.10. 20:35:44

@habakuk000:

velem lehet a baj.

egyébként azt szeretném megkérdezni tőled, ha én is megöregszem, akkor el fogok kezdeni főzni?:)))

uploads.disquscdn.com/images/2960021b1d57f9a9a2e42ca8658ed70dce0b93c36903775a6b4fbf3a2a81a6cc.jpg?w=800&h=960

habakuk000 2023.03.10. 20:38:28

@taga20: Attól függ, hogy a feleséged szeret-e főzni. :)

Meg lehet unni azért előbb utóbb a Balaton-szelet, Sportszelet, sósmogyoró, háztartási keksz, rántotta kombót. :)

taga20 2023.03.10. 20:41:35

@habakuk000:

bakker, nem is tuttam, hogy a jutub hosszú ú:)))

az a másik, hogy 60+ óta itt élsz magyarisztánban, de te még most is magyar kajákat akarsz főzni egy jutubséf útmutatásai alapján;)

én inkább bontok egy zlátyibázsántot:)))

gazoló 2023.03.10. 20:42:38

@habakuk000:

"maradjatok gyerekek"
a köztes út..a legjobb"kezitcsókolom"))

youtu.be/wxJGuzqmo5M

habakuk000 2023.03.10. 20:43:29

@taga20: Ma fészbukon kénytelen voltam megkeresni egy fideszes féregnyúlvány posztját és tájékoztatni őt a véleményemről.

taga20 2023.03.10. 20:46:09

@habakuk000: "Attól függ, hogy a feleséged szeret-e főzni. :)"

a párom, egy páratlan séf, egy bétoven a konyhában:)

se szaglása, se ízlelése, mert orrpolipja van, de mindig olyan kajákat rittyent, hogy mindenét megnyalom:)))

u.i.: mindig jön hozzám, és kérdezi, hogy mi kell még a kajába, én meg nézek, mint ponty a szatyorban:)))

taga20 2023.03.10. 20:48:15

@habakuk000: gondolom a trobitáskristóf nevű patkánynak fejtetted ki!?

habakuk000 2023.03.10. 20:52:39

@taga20: Ez pl vietnámi.
kepkuldes.com/images/eab74febfbc2b3825c4020d1b11fb664.jpg

Juditka jön haza Németországból, pho levest fog kapni.

Nem tudok én főzni, szakácskönyvekből főzök általában, viszont a magyar ételeket sokszor jobban szeretem a Hargitai-féle módon készítve, mint a Laci bácsi vagy egyéb könyvek alapján.

Enni viszont szeretek, így kénytelen vagyok tanulni. Kevés magyar kaját eszünk, pedig pl az öreg lebbencs, pásztortarhonya, hortobágyi palacsinta, halászlé király ételek, sok más mellett.

Jó halászlevet még soha nem tudtam csinálni sajnos.

taga20 2023.03.10. 20:56:54

@gazoló: én soha nem értettem azt, ha valaki beszédhibás, miért csinál a jutubra műsort?

tamási eszter, mek kertész zsuzsa, mek endrei zsuzsa:))

zoli egy analfabéta hozzájuk képest.

habakuk000 2023.03.10. 20:57:20

@taga20: Szerencséd van.
Nálam ott dől el a kérdés, hogy a lecsót és a parikás krumplit sütik vagy főzik.
Még nem nagyon volt szerencsém, mindenki főzte. :(

habakuk000 2023.03.10. 21:01:12

@gazoló: azért neked ezzel a Dunával és a Börzsönnyel nagy szerencséd van.
Persze a sósvidékes tavak se olyan csapnivalók. :)

gazoló 2023.03.10. 21:44:37

@taga20:

apádfacát))
ne a beszédhibán lovagolj ..a tahtalmat figyeljed))

párom loogopédush))

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.11. 11:36:34

@taga20:

Miért diszkriminálsz?
Ha unokád véletlenül és nem zándékosan más lesz, akkor mit fogsz mondani, jöhet a Tajgetosz?

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.11. 11:38:56

@habakuk000:

Én bevallom néha szoktam, még a húslevest is. De kedvencem a sült borsóleves.;Đ
Ezért egyre ritkábban főzök.

habakuk000 2023.03.11. 13:34:06

@látjátok feleim szümtükkel: Lecsóban nem ismerek tréfát. Aki vizet önt alá, az nem komoly ember a szememben. :)
Mondjuk ezt én is főztem tegnap, nem sütöttem. :(
kepkuldes.com/images/ee426284f59a3185666a47d1a89faead.jpg

Alakulnak a vetések, még sohasem sikerült idejében tevékenykednem.
kepkuldes.com/images/453946e026bf3a63cb00b21d2c067264.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.11. 15:00:43

@habakuk000:

Gyömbér volt a levesben?
Fóliaház üzemel?

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.11. 15:02:59

@habakuk000:

Persze vehetnék egy indukiós főzőlapot, azon be lehet állítani egy adott hőfokot is, de én azt is elfelejteném, és mire arra járnék, már sülne is a leves.ÖÖÖ

habakuk000 2023.03.11. 15:09:37

@látjátok feleim szümtükkel: Volt bizony, pirított gyömbér és hagyma, szegfűszeg és egy darab fahéj, csillagánizsom még mindig nincs, de halszósz került bele.

Nem üzemel, még az iroda verandáján dekkolnak a növénykék.
Fátyolfólia van a friss ültetéseken, de még nem néztem meg mi történik alatta.

Annyira változik az éghajlat, kénytelen vagyok alkalmazkodni, ugye a könyvek még úgy tanítják, tavaszra a mulcs nem egyértelműen hasznos, mert lassabban melegszik fel a föld alatta.
Ugyanakkor mivel a téli csapadék nem hó alakjában érkezik, takarás nélkül egy hónap eső nélküli február esetében a felső 5 cm simán kiszárad, így nem egyszerű csírázni a magoknak.
Nálunk január óta tegnap esett először.
Régebben, amikor még volt hó, ez a probléma fel sem merült, mert a hóréteg biztosította a lassú csapadékfelvételt, így a talajnak nem volt egy hónapnyi ideje kiszáradni.

habakuk000 2023.03.11. 15:15:47

@látjátok feleim szümtükkel: be tudod állítani az időt is, okosak már ezek a cuccok.

Nálunk most délután carbonára gnocci lesz a még egy tányér leves mellé, bolti gnocchi, azt magyarázza a tefal, hogy elég három percig főzni, amíg meg nem unom a Spurs meccset pont elkészül.
Egyébként tényleg úgy van, hogy az alapanyagok megkeresése és felvagdosása több idő, mint a főzés-sütés.

Jó, ez nyilván nem igazi szakácsművészet, de nekünk ideális, mert van mit enni és nem megy el az egész nap a tűzhely mellett. :)

taga20 2023.03.11. 15:41:27

@látjátok feleim szümtükkel:

szümtük, kit diszkriminálok?
és mi van a tajgetosszal?

mit ittál te reggel, hogy elkezdtél félrebeszélni?

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.11. 20:26:09

@habakuk000:

Erre felénk pattog a sárgabarack virágja. Szegeden már egy hete kinyilt a mirabola. Mondjuk arra melegebb van

taga20 2023.03.11. 20:29:31

@látjátok feleim szümtükkel:

tolhatod a hülyeséget, de belém álltál, én válaszoltam, erre te süketelsz, mint mindig.

látjátok feleim szümtükkel 2023.03.11. 20:33:52

@taga20:

Mivel tegnap muszájból megitattak velem annyi vizet, amennyi egy hétre elég, ma reggel még vizet sem ittam, és talán ezért kerekedett a szemem attól amit írtál. Eddig nem volt soha ilyen megjegyésed senkire, furácsálom. Bár minél korosabb leszel, annál ...no a többit válaszd ki, mi tetszene jobban.

taga20 2023.03.11. 20:39:38

@látjátok feleim szümtükkel:

haver, akkor dumáljuk ki!

mi a fasz bajod van?

ez:

"én soha nem értettem azt, ha valaki beszédhibás, miért csinál a jutubra műsort?"

még egyszer kérdezem, hogy kit diszkrimináltam?

taga20 2023.03.11. 20:59:19

@látjátok feleim szümtükkel:

"Mivel tegnap muszájból megitattak velem annyi vizet, amennyi egy hétre elég, ma reggel még vizet sem ittam, és talán ezért kerekedett a szemem attól amit írtál."

mégegyszer kérdezem!
kit diszkrimináltam, és mit írtam?

utálom, ha megvádolnak olyannal, amit nem tettem meg!
süti beállítások módosítása