He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

„Ne legyünk Dél-Korea és Kína szemetese”

2023.02.05. 07:30 guma

Már eddig is sok fejfájást okozott a gödi Samsung SDI, mégis úgy tűnik, hogy egy újabb üzemet létesíthet az agglomerációs város határában. A térségi akkumulátoros beruházások több szomszédos településre is terhelést rónak, és még nem látni, hogy ezeknek hosszú távon milyen következményei lesznek.

Úgy tűnik, Debrecenben átütötte az ingerküszöböt a kormány akkumulátor-nagyhatalmi törekvése, ugyanis két lakossági fórum is botrányba fulladt az elmúlt hetekben. A nyáron derült ki, hogy a kínai CATL Debrecenben hozza létre második legnagyobb európai üzemét 3 milliárd forint értékben, amit a helyieknél óriási felháborodást okozott. Egy január eleji lakossági fórumon a bekiabálók egy darabig nem hagyták szóhoz jutni a cég képviselőjét, múlt péntekin pedig a kormányhivatal vezetőjét lehazaárulózták. A Samsung-gyár hatalmas kiterjedésű területe madártávlatból Fotó: Németh Dániel

Vácon két akkumulátorokkal foglalkozó társaság is üzemet létesít. A kínai hátterű CECZ cégcsoport raktárkomplexumot fejleszt 27 milliárd forintból. A vállalat egyik üzeme a gödi Samsungnak fog termékeket rendszerezni, illetve, mint kiderítettük, bevásárolta magát a váci Toperini Ipari Parkba, ahol egyébként az általa vezényelt beruházás megvalósul. A dél-koreai Nice LMS Hungary Kft. a Samsung SDI-nek és a komáromi székhelyű SK Innovationnak lesz a beszállítója

De nem csak ezekkel a létesítményekkel kell számolnia a Gödtől északra lakóknak. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. 32 milliárd forintért épít víziközmű-hálózatot a Samsung SDI várható vízigénye miatt. A szennyvízhálózatot egy olyan sződligeti utcán keresztül vezették volna át, amelynek egyik oldalán egy 350 fős iskola, a másik oldalán pedig egy játszótér található. Az eset nagy felháborodást keltet, az önkormányzat bírósági úton érte el, hogy a társaság áttervezze az útvonalát.

Talán nem véletlen, hogy a kormány kiemelt közérdekű beruházásokká nyilvánította a kormány gödi Samsung SDI gyár és más gödi, sződligeti, váci, dunakeszi és sződi helyszíneken zajló víziközmű-beruházásokat, ugyanis így az engedélyezések folyamata jelentősen egyszerűsödik

Szennyvízszag

Juhász Béla Róbertnek, Sződliget DK-s polgármesterének nincs információja az új épülő gyárról, szerinte most „mindenki a debrecenivel van elfoglalva”. A település vezetője „ellenállást” próbál szervezni, ugyanis a vízihálózat kiépítése a Duna-Ipoly Nemzeti Park erdeit is érintheti, az emberek pedig érzékenyek a faritkításra. Juhász úgy véli, hiába voltak a debreceni fórumok a legindulatosabbak, a 300 ezres város lakosságából pusztán néhány száz ember jelent meg rajtuk – a polgármester nem hiszi, hogy „a fideszes úthengerek” meg fognak állni. A város kormánypárti polgármestere arról beszélt ott – idézte fel Juhász Béla Róbert–, hogy a tiltakozók csak provokátorok, akik nem érzik a beruházás nemzetgazdasági jelentőségét. 

„Vágyálmaimban szerepel, hogy ott elindul valami. Hogy ne mi legyünk Dél-Korea és Kína szemetese. Hogy ne mi engedjük be egyedüliként az Európai Unióból ezeket a környezetkárosító beruházásokat” 

– mondta. 

Szerinte a Vác déli részén található, egyik bevásárlóközpont közelében épülő szennyvíztisztító kialakítása biztosan erdőírtással jár majd. „Akárki akármit mond, lesz ott szaghatás, már most is van. A Földváry téri lakótelepet beborítja a szennyvízszag.” 

Vác Város Önkormányzata még nem kapott tájékoztatást, megkeresést egy újabb beruházásról – válaszolták írásban lapunknak, hozzátéve, hivatalos információk nélkül nem szeretnének és nem is áll módukban nyilvánosság előtt álláspontot kialakítani. „Amennyiben az esetleges beruházótól vagy illetékes hatóságtól olyan megkeresés érkezik, mely hivatalos önkormányzati vélemény kialakítását és intézkedés megtételét teszi szükségessé, annak megtörténte után tájékoztatni fogjuk a közvéleményt” – írták. Egyébként az önkormányzat a Samsung szennyvízterve miatt szintén bírósághoz fordult, tárgyalás kitűzésére még nem került sor. 

„Budapest környéki akkumulátorövezet

A Gödtől és a gyártól néhány kilométerre található Fót sem ússza meg. A térségben jellemző nyugati, északnyugati széljárás a város felé viszi a gödi Samsung SDI működésével és bővítésével járó káros anyagokat, illetve a felvert port is. De a kisvárosnak máshogy is kijut a jóból: az ott található, éppen megvalósítás alatt lévő ipari és logisztikai park, a HelloParks csarnokában létesít akkumulátor-összeszerelő üzemet a hongkongi tulajdonú BYD Electic Bus & Truck Hungary Kft. Ide jön a dél-koreai HTNS Hungary Kft. is, a cég raktárában az akkumulátor-gyártás veszélyes alapanyagait tárolná. Vargha Nóra fóti független önkormányzati képviselő arról számolt be január 4-én a közösségi oldalán, hogy a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság engedélyezte a HTNS Hungary Kft. számára négyezer tonnányi veszélyes anyag tárolását. 

Vargha Nóra úgy látja, a debreceni beruházás átütött egyfajta érzékenységet, „amikor már mindenkit zavar, mindenki érzi, hogy ez túlzás, bárki kertjében megjelenhet egy akkumulátorgyár”. Mind mondta, a fóti veszélyes anyag tárolására létesülő csarnok egyértelműen a gödi Samsung-gyárat fogja kiszolgálni, de Dunakeszi is kap belőle: az épülő diáknegyed közelségében valósul meg egy rakodó terminál, aminek az aktív szakasza három kilométer hosszú lesz. „Amiről azt hittük, hogy »csak a gödi Samsung«, az már nem az” – vélte a helyi képviselő. 

Üzemi-ipari forrásokból úgy értesült, egy harmadik gyár a jelenlegi és Dunakeszi határa között épülhet meg, magyarul a településre követlen hatással lehet. „Budapest környéki akkumulátorövezet” – így jellemezte az épülőben lévő ipari térséget Vargha Nóra, aki szerint az M2-es autóútra a mostaninál is komolyabb terhelés nehezedhet. Márpedig Fóton jelenleg is 20 ezer autó megy keresztül naponta, a megnövekedett forgalom pedig tovább gyötörheti a kisvárost. 

„Felkészületlenül szakad rá egy régióra az akkumulátor”

– jellemezte a helyzetet. 

A megyei ökormányzat Stratégiai és Operatív Programja Göd mellett Dunakeszit, Sződöt, Csomádot és Fótot is a különeges gazdasági övezet részének tekinti. Nem tiszta, hogy akkor ennek értelmében számíthatnak-e a települések adóelvonásokra. Vargha szerint a város nemrégiben módosította helyi építési szabályzatát, de „Isten tudja, hogy megfelelő lesz-e”. „Az ilyen döntésekkel egy önkormányzat működését el tudják lehetetleníteni” – mondta.

Vass György polgármester megkeresésünkre úgy foglalt állást, „hipotetikus” a téma; nem tudja megerősíteni, hogy lesz még egy gyár Gödön. A fóti csarnokberuházások is kezdetleges fázisban vannak, és mivel nem a város adja ki az engedélyeket, ezért ezekre nincs ráhatása. Egy biztos, ha bebizonyosodik, hogy mérgező anyagok szabadulnak fel, és a biztonságot nem lehet garantálni, akkor a lakók érdekében megteszi az önkormányzat, ami tőle telik. (A jelek szerint nem beszélt mellé a polgármester: azt követően pár nappal, hogy beszéltünk vele, a Facebook-oldalán közölte, hogy közigazgatási pert kezdeményez a városban létesülő veszélyesanyag tárolásával foglalkozó akkumulátorüzem miatt. A képviselő-testület egységesen megszavazta, hogy perelni fognak). 

Megkerestük Dunakeszi Város Önkormányzatát, hogy megismerjük álláspontjukat a kérdésben – nem érkezett reakció. Pest Vármegye Kormányhivatalánál is érdeklődtünk, hogy érkezett-e valamilyen megkeresés, bejelentés a Samsung SDI vagy a BMW részéről, de cikkünk megjelenéséig nem tájékoztattak. Hasonló okból fordultunk a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, ahonnan azt válaszolták: nem érkezett hozzájuk megkeresés vagy bejelentés.

Január 31-én, kedden közmeghallgatást tartanak Gödön, a Samsung SDI veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemének biztonsági jelentésének soron kívüli felülvizsgálatáról – értesüléseink szerint a hivatalos szervek a debreceniekhez hasonló indulatos fórummal számolnak. Vargha Nóra, valamint a dunakeszi és fóti Momentum Facebookon promotálja az eseményt, de a váci ESTV is adott róla beharangozót. 

(Címlapképünkön: Orbán Viktor miniszterelnök, Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója és Kim Jun Dzse, a gödi gyár vezetője érkezik a Samsung SDI akkumulátorgyárának nyitóünnepségére Gödön 2017. május 29-én. Fotó: MTI)

Már eddig is sok fejfájást okozott a gödi Samsung SDI, mégis úgy tűnik, hogy egy újabb üzemet létesíthet az agglomerációs város határában. A térségi akkumulátoros beruházások több szomszédos településre is terhelést rónak, és még nem látni, hogy ezeknek hosszú távon milyen következményei lesznek.

Úgy tűnik, Debrecenben átütötte az ingerküszöböt a kormány akkumulátor-nagyhatalmi törekvése, ugyanis két lakossági fórum is botrányba fulladt az elmúlt hetekben. A nyáron derült ki, hogy a kínai CATL Debrecenben hozza létre második legnagyobb európai üzemét 3 milliárd forint értékben, amit a helyieknél óriási felháborodást okozott. Egy január eleji lakossági fórumon a bekiabálók egy darabig nem hagyták szóhoz jutni a cég képviselőjét, múlt péntekin pedig a kormányhivatal vezetőjét lehazaárulózták. ű

Mindezzel egyidőben az országos sajtó arról számolt be dél-koreai lapértesülésekre hivatkozva, hogy Gödön újabb akkumulátor-gyár létesülhet a már meglévő két üzem közelében. Iparági források szerint a Samsung SDI harmadik gyára kifejezetten a BMW részére gyártana, de az is lehet, hogy vegyesvállalat formájában tevékenykedne. A német autógyártó nemrég jelentette be, hogy akkumulátor-összeszerelő üzemmel tervezi bővíteni készülő debreceni gyárát, ezekhez szállítana az új gödi Samsung-gyár cellákat.

Megkerestük a két vállalatot. A Samsung SDI írásban azt válaszolta, hogy a „vállalat rövid és középtávú stratégiájával összhangban számos együttműködési lehetőséget mérleget üzleti partnereivel”. A BMW nem kívánta kommentálni az értesülést

Többször is próbáltuk elérni Balogh Csabát, Göd polgármesterét, hogy megkérdezzük, rendelkezik-e bővebb információkkal, de a független polgármester szabadságát tölti. A városvezető egyébként előzetesen nem értesült az új üzem létesüléséről, őt is meglepetésként érte. 

Terjeszkedik

A Narancs.hu már sokadszorra foglalkozik a Samsung SDI-vel, mivel a dél-koreai vállalat gödi terjeszkedése országos üggyé nőtte ki magát, arról nem beszélve, hogy rengeteg bosszúságot okoz a helyieknek és a környékbelieknek. A társaság működése finoman szólva sem problémamentes: szivárgott az elektrolit a gyár területéről, oldószert találtak a gödi kutak vizében, többször is tűz ütött ki az üzemben és történt egy haláleset is, ami után megbírságolták a vállalatot

A gödi Samsung működése azért is érdekes, mert a kormány 2020-ban itt hozta létre az első ún. különleges gazdasági övezetet, ami azt jelenti, hogy a vállalat által termelt adóbevételek nem az ellenzéki vezetésű Gödhöz, hanem a fideszes irányítású megyei önkormányzathoz folynak be. A megye ennek a pénznek egy részét visszaosztja, legfőképpen fideszes kötödésű alapítványokat, szervezeteket támogatva. A tavaly áprilisi országgyűlési választás előtt írtuk meg, hogy a Gödtől elvett összegből több helyen kormánypárti médiumokat indítottak, és olyan rendezvényeket tartottak, amelyeken megjelentek a térség fideszes országgyűlési képviselői. 

Ugyanakkor jól láthatóan a Samsung-ügy túlmutat Gödön, régiós hatást vált ki, mert az üzemet érintően egyre több olyan beruházás valósul meg, ami a környező településekre is hatással van.

Vácon két akkumulátorokkal foglalkozó társaság is üzemet létesít. A kínai hátterű CECZ cégcsoport raktárkomplexumot fejleszt 27 milliárd forintból. A vállalat egyik üzeme a gödi Samsungnak fog termékeket rendszerezni, illetve, mint kiderítettük, bevásárolta magát a váci Toperini Ipari Parkba, ahol egyébként az általa vezényelt beruházás megvalósul. A dél-koreai Nice LMS Hungary Kft. a Samsung SDI-nek és a komáromi székhelyű SK Innovationnak lesz a beszállítója

De nem csak ezekkel a létesítményekkel kell számolnia a Gödtől északra lakóknak. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. 32 milliárd forintért épít víziközmű-hálózatot a Samsung SDI várható vízigénye miatt. A szennyvízhálózatot egy olyan sződligeti utcán keresztül vezették volna át, amelynek egyik oldalán egy 350 fős iskola, a másik oldalán pedig egy játszótér található. Az eset nagy felháborodást keltet, az önkormányzat bírósági úton érte el, hogy a társaság áttervezze az útvonalát.

Talán nem véletlen, hogy a kormány kiemelt közérdekű beruházásokká nyilvánította a kormány gödi Samsung SDI gyár és más gödi, sződligeti, váci, dunakeszi és sződi helyszíneken zajló víziközmű-beruházásokat, ugyanis így az engedélyezések folyamata jelentősen egyszerűsödik

Szennyvízszag

Juhász Béla Róbertnek, Sződliget DK-s polgármesterének nincs információja az új épülő gyárról, szerinte most „mindenki a debrecenivel van elfoglalva”. A település vezetője „ellenállást” próbál szervezni, ugyanis a vízihálózat kiépítése a Duna-Ipoly Nemzeti Park erdeit is érintheti, az emberek pedig érzékenyek a faritkításra. Juhász úgy véli, hiába voltak a debreceni fórumok a legindulatosabbak, a 300 ezres város lakosságából pusztán néhány száz ember jelent meg rajtuk – a polgármester nem hiszi, hogy „a fideszes úthengerek” meg fognak állni. A város kormánypárti polgármestere arról beszélt ott – idézte fel Juhász Béla Róbert–, hogy a tiltakozók csak provokátorok, akik nem érzik a beruházás nemzetgazdasági jelentőségét. 

„Vágyálmaimban szerepel, hogy ott elindul valami. Hogy ne mi legyünk Dél-Korea és Kína szemetese. Hogy ne mi engedjük be egyedüliként az Európai Unióból ezeket a környezetkárosító beruházásokat” 

– mondta. 

Szerinte a Vác déli részén található, egyik bevásárlóközpont közelében épülő szennyvíztisztító kialakítása biztosan erdőírtással jár majd. „Akárki akármit mond, lesz ott szaghatás, már most is van. A Földváry téri lakótelepet beborítja a szennyvízszag.” 

Vác Város Önkormányzata még nem kapott tájékoztatást, megkeresést egy újabb beruházásról – válaszolták írásban lapunknak, hozzátéve, hivatalos információk nélkül nem szeretnének és nem is áll módukban nyilvánosság előtt álláspontot kialakítani. „Amennyiben az esetleges beruházótól vagy illetékes hatóságtól olyan megkeresés érkezik, mely hivatalos önkormányzati vélemény kialakítását és intézkedés megtételét teszi szükségessé, annak megtörténte után tájékoztatni fogjuk a közvéleményt” – írták. Egyébként az önkormányzat a Samsung szennyvízterve miatt szintén bírósághoz fordult, tárgyalás kitűzésére még nem került sor. 

„Budapest környéki akkumulátorövezet

A Gödtől és a gyártól néhány kilométerre található Fót sem ússza meg. A térségben jellemző nyugati, északnyugati széljárás a város felé viszi a gödi Samsung SDI működésével és bővítésével járó káros anyagokat, illetve a felvert port is. De a kisvárosnak máshogy is kijut a jóból: az ott található, éppen megvalósítás alatt lévő ipari és logisztikai park, a HelloParks csarnokában létesít akkumulátor-összeszerelő üzemet a hongkongi tulajdonú BYD Electic Bus & Truck Hungary Kft. Ide jön a dél-koreai HTNS Hungary Kft. is, a cég raktárában az akkumulátor-gyártás veszélyes alapanyagait tárolná. Vargha Nóra fóti független önkormányzati képviselő arról számolt be január 4-én a közösségi oldalán, hogy a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság engedélyezte a HTNS Hungary Kft. számára négyezer tonnányi veszélyes anyag tárolását. 

Vargha Nóra úgy látja, a debreceni beruházás átütött egyfajta érzékenységet, „amikor már mindenkit zavar, mindenki érzi, hogy ez túlzás, bárki kertjében megjelenhet egy akkumulátorgyár”. Mind mondta, a fóti veszélyes anyag tárolására létesülő csarnok egyértelműen a gödi Samsung-gyárat fogja kiszolgálni, de Dunakeszi is kap belőle: az épülő diáknegyed közelségében valósul meg egy rakodó terminál, aminek az aktív szakasza három kilométer hosszú lesz. „Amiről azt hittük, hogy »csak a gödi Samsung«, az már nem az” – vélte a helyi képviselő. 

Üzemi-ipari forrásokból úgy értesült, egy harmadik gyár a jelenlegi és Dunakeszi határa között épülhet meg, magyarul a településre követlen hatással lehet. „Budapest környéki akkumulátorövezet” – így jellemezte az épülőben lévő ipari térséget Vargha Nóra, aki szerint az M2-es autóútra a mostaninál is komolyabb terhelés nehezedhet. Márpedig Fóton jelenleg is 20 ezer autó megy keresztül naponta, a megnövekedett forgalom pedig tovább gyötörheti a kisvárost. 

„Felkészületlenül szakad rá egy régióra az akkumulátor”

– jellemezte a helyzetet. 

A megyei ökormányzat Stratégiai és Operatív Programja Göd mellett Dunakeszit, Sződöt, Csomádot és Fótot is a különeges gazdasági övezet részének tekinti. Nem tiszta, hogy akkor ennek értelmében számíthatnak-e a települések adóelvonásokra. Vargha szerint a város nemrégiben módosította helyi építési szabályzatát, de „Isten tudja, hogy megfelelő lesz-e”. „Az ilyen döntésekkel egy önkormányzat működését el tudják lehetetleníteni” – mondta.

Vass György polgármester megkeresésünkre úgy foglalt állást, „hipotetikus” a téma; nem tudja megerősíteni, hogy lesz még egy gyár Gödön. A fóti csarnokberuházások is kezdetleges fázisban vannak, és mivel nem a város adja ki az engedélyeket, ezért ezekre nincs ráhatása. Egy biztos, ha bebizonyosodik, hogy mérgező anyagok szabadulnak fel, és a biztonságot nem lehet garantálni, akkor a lakók érdekében megteszi az önkormányzat, ami tőle telik. (A jelek szerint nem beszélt mellé a polgármester: azt követően pár nappal, hogy beszéltünk vele, a Facebook-oldalán közölte, hogy közigazgatási pert kezdeményez a városban létesülő veszélyesanyag tárolásával foglalkozó akkumulátorüzem miatt. A képviselő-testület egységesen megszavazta, hogy perelni fognak). 

Megkerestük Dunakeszi Város Önkormányzatát, hogy megismerjük álláspontjukat a kérdésben – nem érkezett reakció. Pest Vármegye Kormányhivatalánál is érdeklődtünk, hogy érkezett-e valamilyen megkeresés, bejelentés a Samsung SDI vagy a BMW részéről, de cikkünk megjelenéséig nem tájékoztattak. Hasonló okból fordultunk a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, ahonnan azt válaszolták: nem érkezett hozzájuk megkeresés vagy bejelentés.

Január 31-én, kedden közmeghallgatást tartanak Gödön, a Samsung SDI veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemének biztonsági jelentésének soron kívüli felülvizsgálatáról – értesüléseink szerint a hivatalos szervek a debreceniekhez hasonló indulatos fórummal számolnak. Vargha Nóra, valamint a dunakeszi és fóti Momentum Facebookon promotálja az eseményt, de a váci ESTV is adott róla beharangozót.

(Címlapképünkön: Orbán Viktor miniszterelnök, Dzsun Jong Hjun, a Samsung SDI vezérigazgatója és Kim Jun Dzse, a gödi gyár vezetője érkezik a Samsung SDI akkumulátorgyárának nyitóünnepségére Gödön 2017. május 29-én. Fotó: MTI) 

https://magyarnarancs.hu/belpol/ne-legyunk-del-korea-es-kina-szemetese-255737

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr218036208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása