He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kiskarácsony Írországban: a nap, amikor a nők kocsmáznak, a férfiak takarítanak

2023.01.03. 07:35 guma70

A nap, amikor Írországban a nők hátradőlnek.

Írországban minden január 6-án Nollaig na mBan van, ami gael nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy a nők karácsonya. Ilyenkor a nők hátradőlnek, és koccintanak az ünnepi szezon lezárásaképp. 

Január 6-án sok keresztény országban véget ér az ünnepi időszak, a karácsony tizenkét napjából ez az utolsó. Vízkereszt egyben a megemlékezése annak, hogy a napkeleti bölcsek meglátogatták a kis Jézust, és Isten fiaként üdvözölték. 

Kiskarácsony Írországban

A Nollaig na mBanon - inkább Írország vidéki részein, mint nagyobb városokban ez a nap történelmileg azzal is járt, hogy a férfiak látták el a napi háztartási feladatokat. Vigyáztak a gyerekekre és főztek, míg a nők kocsmába mentek, ami általában tilos volt nekik, és ledöntöttek néhány korsó sört. 

Sok más szokás is kötődött a Nollaig na mBanhoz. Ilyen volt például az az elképzelés, hogy a haszonállatok rövid időre képesek beszélni, de balszerencse ér mindenkit, aki meghallja őket, és az a hiedelem is létezett, hogy ha aznap egy gyermek szeméhez hering farkát dörzsölik, az megerősíti immunrendszerét egész évre. 

E szokások már kihaltak, viszont az, hogy e napon csak hölgyeknek szóló akciók vannak éttermekben és bárokban, még ma is gyakori.

A háztartási munkák terén még mindig rendkívül méltánytalan a nemek közötti egyenlőtlenség, és ezen egyetlen nap sajnos nem fog gyökeresen változtatni: de ártani sem árthat. Érdemes lehet az írek szokását megfontolni, ha az ember elfárad az ünnepi hajtásban, és kieresztené a gőzt.  

https://femina.hu/karacsony/kiskaracsony-irorszag/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5418008056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása