He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Küzdenek a falvak a bezáró kis posták miatt

2022.11.21. 07:40 guma70

A bezárásra ítélt acsádi posta. Forrás: googlemaps.com

A Vas megyei Acsád szociális otthonában 160 gondozott még nem tudja, hogyan jut majd hozzá a nyugdíjához. A Magyar Posta október végén bejelentette, hogy takarékossági okok miatt 210 településen 366 postát ideiglenesen bezár; Szombathelyen négyet, Kőszegen egyet és Vas megyében még kilencet.

„Mélységesen fel vagyok háborodva – mondta a nyugat.hu-nak Kranczné dr. Kovács Bernadett, Acsád polgármestere. November 2-án kapott levelet az önkormányzat a Magyar Postától, de abban csak annyi állt, hogy több postát bezárnak. – Még arra sem vették a fáradságot, hogy leírják, hogy a mi postánkat is bezárják” – tette hozzá. A listát végül megtalálták a Magyar Posta hivatalos oldalán.

Sok idős ember nem tud eljutni a másik postára

A Magyar Posta október végén jelentette be , hogy takarékossági okok miatt 210 településen 366 postát zár be ideiglenesen; Szombathelyen négyet, Kőszegen egyet és Vas megyében még kilencet olyan kisebb településeken, mint például Acsád. Szombathelyen, az oladi városrészen önkéntesek enyhítenek a postahiányon, Acsádon viszont nincs erre lehetőség.

A polgármester elmondta, hogy ugyan ígértek nekik mobil postát, de az csak fél órát lesz a faluban, ami biztosan nem elég. A település vezetője felháborítónak tartja, hogy nem értesítették az önkormányzatot előre, nem volt mód konzultációra, és a döntést szerinte nem racionális szempontok alapján hozták. Kranczné dr. Kovács Bernadett két levelet írt a Magyar Postának, több kérdést is feltett, ezekre azonban nem kapott érdemi választ.

A polgármester szerint az idősek között sokan vannak, akik a falu postájára el tudnak menni, de Bükre nem, pedig a Magyar Posta értesítése szerint ez a hivatal látja el az acsádiakat is a bezárás alatt. Bük 9,5 kilométerre van Acsádtól északra, Szombathely pedig 16 kilométerre délre. A helybeliek közül sokkal többen járnak Szombathelyre, mint Bükre, így logikusnak tűnt volna, ha a szombathelyi postát jelölik ki az acsádiak számára.

Nem biztos, hogy nagyobb a megtakarítás, mint a pluszköltség

Acsádon mintegy 340 nyugdíjas él. A Máltai Szeretetszolgálat Időskorúak Otthonában 160 gondozott van, köztük 140 nyugdíjas, a többi nyugdíjas a faluban él. Az otthon – az önkormányzathoz hasonlóan – postafiókot bérelt az acsádi postán, a gondozottak küldeményeit az intézmény megbízottja hozta-vitte, és a nyugdíjak kifizetését is központilag intézték.

A szomszédos Vassurányban megmarad a posta, pedig zsákfaluról van szó, nincs átmenő forgalma. Igaz, nem köti össze buszjárat a két falut. A polgármester hozzátette, Acsádnak nincs falubusza, így az is kérdéses, hogyan tudják intézni majd az önkormányzat ügyeit a büki postán.

Kranczné dr. Kovács Bernadett szerint egyáltalán nem biztos, hogy az acsádi posta bezárása nagyobb megtakarítást hoz, mint amennyi pluszköltséget jelent. A mobil posta autójának hetente legalább ötször kell megtennie a Szombathely–Acsád-távot, és valószínűnek tartja, hogy a nyugdíjak kihordása miatt még többet kell futnia a postakocsinak. Szerinte inkább heti egy-két alkalommal, négy-hat órában meg kellett volna hagyni az acsádi postahivatalt.

„Ha ideiglenes a bezárás, akkor azt valahogyan megoldjuk”

Megkerestük a Magyar Postát: a cég válaszában megerősítették, hogy a büki postahivatal látja el majd az acsádiakat is, oda helyezik át a bérelt postafiókokat. Hozzáétették: a nyugdíjszelvények kézbesítésében nem történik változás, vagyis az otthon meghatalmazottja a büki postán intézheti a nyugdíjakat.

Béry Annamária, az idősek otthona vezetője szerint is rossz döntést hozott a Magyar Posta. A mobil posta napi fél óráját ő is kevesli, ennyi idő még a gondozottaknak sem elég, és akkor ott vannak még a falubeli idősek. Az otthonból sokan járnak ki a faluba, ők önállóan intézték ügyeiket a postán, felvették a nyugdíjukat, feltöltötték a kártyás telefonokat.

November 12. után erre nem lesz módjuk, és nem tudják, hogy az intézmény hogyan tudna segíteni rajtuk, amikor még arra sincs erőforrásuk, hogy egy munkatársuk naponta átmenjen Bükre. De meg kell oldaniuk a helyzetet, abban bíznak, hogy tényleg csak ideiglenes lesz a bezárás – mondta az otthon vezetője. Hozzátette: ők úgy készülnek, hogy tavasszal minden visszatér a normál kerékvágásba.

A Magyar Posta által a nyugat.hu-nak küldött válasz alapján nem valószínű, hogy módosítanának a bezáró postahivatalok listáján.

https://www.szabadeuropa.hu/a/kuzdenek-a-falvak-a-bezaro-kis-postak-miatt/32126920.html

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7717980326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása