He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Magyar nyugdíjak: komoly problémákat lát az EU

2022.06.04. 04:05 guma

Fotó: Shutterstock

A magyar nyugdíjrendszer 2013-as változtatása óta kialakult problémákat, már az Európai Unió is szóvá teszi, a Magyar Nemzeti Bank sok pontos gazdaságpolitikai javaslata is foglalkozik a kérdéssel.

A 2013-tól megváltoztatott nyugdíjszabályok nyomán szélsőségesen kettészakad a nyugdíjas társadalom: az alul lévők egyre szegényebbek, a felső réteg a nyugdíjjárulék plafonjának eltörlése miatt milliós nyugdíjakat kap - írja a Népszava. Ez a két véglet már az Európai Uniónak is szemet szúrt, a legutóbbi országjelentésben külön is felhívták a magyar vezetés figyelmét arra, hogy a nyugdíjrendszer utóbbi évtizedben született módosításai növelik a nyugdíjasok közti egyenlőtlenségeket.

Ráadásul egyre több pénzbe kerülnek. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) soros elnöke, Hegyesiné Orsós Éva ezt úgy fogalmazta meg, hogy a nagyon magas keresetűeknek lenne módjuk a mostanában oly divatos szlogen, az öngondoskodás megvalósítására, mert milliókból lehet befektetni, de az átlagkeresetek erre nem alkalmasak.

Hasonló kritikát fogalmaztak meg az uniós elemzők amiatt, hogy a nyugdíjak egyre jobban elszakadnak a bérektől. Azt mondják, „az elmúlt 6 évben a nyugdíjak évente 2,7 százalékkal, a bérek viszont átlagosan 9,6 százalékkal nőttek. Ennek eredményeként a 2022-ben nyugdíjazottak nyugellátása névértéken több mint 40 százalékkal magasabb volt azokénál, akik ugyanolyan hosszú szolgálati idő után, de hat évvel korábban vonultak nyugdíjba.

A felvetett kérdésekre átfogó kormányzati válaszok nem születtek, a politikai céllal visszahozott 13. havi nyugdíj és az elszabadult infláció miatt a kötelezőnél gyakoribb nyugdíjkiegészítés az időseknek jó, de rendszerszinten nem jelent változást.
A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületet vezetője, Karácsony Mihály is korszerűtlennek tartja a mostani nyugdíjrendszert, és Orsós Évához hasonlóan ő sem lát olyan jeleket, amelyek új kormányzati nyugdíjtervekről szólnának. A jegybank 144 pontos javaslatcsomagjából négy pont foglalkozik az idős emberek anyagi ellátásának kérdésével, de nem érez sem társadalmi, sem pedig tudományos nyomást, ami rákényszerítené a kormányt, hogy XXI. századi nyugdíjpolitikát folytasson.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/magyarorszag-nyugdijrendszer-elemzes-eu-elorejelzes.753469.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5517846021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása