He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Orbán pénzeli Bosznia-Hercegovina szétverését + The New York Times: Bosznia ma olyan, mint egy lőporos hordó

2022.01.08. 05:00 guma

Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina elnökségének elszakadáspárti tagja pénzügyi és politikai támogatásával Orbán Viktor elősegíti Bosznia-Hercegovina szakadását, és ezzel egy újabb konfliktus kirobbanását segíti elő.

Erről Jasmin Mujanovic politológus írt, a Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) elnevezésű, főleg Kelet- és Dél-Európával foglalkozó újságíró-hálózat elemző portálján, a  Balkan Insight-on. (A Hírklikk Orbán és Dodik kapcsolatával, annak veszélyeivel foglalkozó cikke itt olvasható.)

A szerző úgy véli, Orbán nyilvánvalóan fenyegetést jelent Bosznia-Hercegovinára nézve, mivel szövetségre lépett a olyan szerb vezetőkkel, akik tagadják a boszniai vérengzéseket, és azt a szerb expanzionista politikát élesztik újjá, amely megelőzte az alig negyed századdal ezelőtti boszniai és hercegovinai horrort. A valódi kérdés az, hogy az EU polgárainak és a NATO tagállamainak érdekében áll-e, hogy Dodik Orbán segítségével halálos adag idegengyűlöletet szítson az európai és atlanti demokrácia véráramában – írta a szerző.

Orbán Viktor politikája Budapestet fokozódó konfliktusba vitte az Európai Unióval, és kikezdi az európai projekt alapjait – szögezi le, Jasmin Mujanovic politológus. Írásában ismerteti az EU Magyarországgal szembeni intézkedéseit, kiemelve: nem tudni, hogy a beindított eljárások hogyan érnek véget, mert a Fidesz-rezsim az EU-ban élvezi más illiberális kormányok támogatását, de önmagukban az eljárások beindítása is azt mutatja, mennyire kiközösített lett Orbán az európai vezetésben – írta a bosnyák politológus. Az EU elleni támadások eddig csak erősítették Orbán rezsimjét, mi több, Kelet-Európa jelentős részét valóságos lator elemmé tette, amely élvezi az unió – mindenekelőtt anyagi – támogatását, miközben az EU-val egyenesen ellentétes párhuzamos politikai és külpolitikai álláspontokat követ. 

Mindez azért lehetséges, mert az EU – és a NATO – többi tagállamának kormányai hagyták, hogy Orbán lényeges következmények nélkül rákényszerítse az akaratát kollektív mechanizmusaikra. Az EU nyugat-balkáni politikájánál semmi más nem teszi ezt jobban láthatóvá, hogy az EU vezetői kapituláltak e reakciós erős ember előtt. Sőt, Magyarország nyugat-balkáni politikája alakítja most azt, amit korábban bővítési folyamatnak neveztek. A cikk emlékeztetett rá, hogy az elítélt Nikola Gruevskit hogyan fogadta be Magyarország, és hogy erre az EU részéről semmiféle lényegi válasz nem volt. Gruevskihez hasonlóan, Orbán is maga szabja a szabályokat, de az EU csak hagyja. 

A Balkan Insight szerzője úgy látja: Orbán Viktor a szomszédos Szerbia hasonlóan autokrata vezetőjével, Aleksandar Vučić elnökkel együtt sötét és cinikus víziót vázolt fel Közép-Európa jövőjéről, olyan képet, amely ellentétben áll az EU szabad, nyitott és toleráns társadalmakra vonatkozó állítólagos elkötelezettségével. A legsokkolóbb eddigi fejlemény az, hogy Magyarország látványosan szponzorálja Milorad Dodik elszakadáspárti rezsimjét, és annak Bosznia-Hercegovina szuverenitása és területi épsége elleni támadásait – hangoztatta cikkében Jasmin Mujanovic bosnyák politológus. Mindez egy olyan országban történik, amelyet az EU évtizedek óta azzal biztat, hogy bizonyosan az unió tagja lesz majd, és ahol fenntart egy – sajnos alulfinanszírozott – békefenntartó missziót éppen azért, hogy megakadályozza a Dodik elszakadást célzó ténykedéséhez hasonló politikai machinációkat. 

Dodik évek óta araszol a Republika Srpska elszakadását célzó kampány útján, de a projekt csak az utóbbi mintegy öt hónapban öltött konkrét vonásokat. December 10-én Dodik pártja egy sor olyan határozatot fogadott el a Republika Szrpska közgyűlésében, amely hivatalossá is tette a törekvéseket. A Dodikkal szembeni szankciós fenyegetések szinte mindennapivá váltak az EU és az Egyesült Államok részéről, de a valós reagálás még várat magára. Orbán azonban megelőzte azt: bejelentette, hogy minden ilyen kezdeményezést meg fog vétózni. Mi több: százmillió euróst támogatást nyújt Dodik politikájához. Eltekintve attól, hogy ez mennyire legális, a következmények világosak: Orbán pénzzel szponzorálja Bosznia-Hercegovina tervezett szétverését – véli a Balkan Insight szerzője. 

Majd így folytatja: Orbán nem szorítkozik puszta ígéretekre. A boszniai istraga.ba tényfeltáró orgánum december 12-én kiszivárgott dokumentumokat közölt, amelyek szerint Várhelyi Olivér bővítési biztos, az EU szarajevói irodáját arról tájékoztatta, hogy csapata figyelemre méltó mértékben együttműködik a Banja Luka-i elszakadáspárti hatóságokkal. Jasmin Mujanovic szerint a dokumentumok azt sugallják, hogy Várhelyi és más uniós tisztségviselők ismeretekkel rendelkeztek Dodik elszakadást célzó tevékenységéről, már hetekkel a boszniai média, vagy akár fontos kormányzati tisztségviselők előtt. 

A Balkan Insight cikkírója úgy véli: Orbán nyilvánvalóan fenyegetést jelent Bosznia-Hercegovinára nézve. A valódi kérdés azonban az, hogy az EU polgárainak és a NATO tagállamainak érdekében áll-e az, hogy Milorad Dodik, Orbán Viktor segítségével, halálos adag idegengyűlöletet juttasson az európai és atlanti demokrácia véráramában. Jasmin Mujanovic cikkében azt írja, hogy Orbán új barátaival, a Dodik és Vucic félékkel együtt, eszkalálja a helyzetet, és ebben a, legfontosabb szövetségese az EU-n és a NATO-n belüli más vezetők hallgatása és bűnrészessége.

 

Forrás: Hírklikk

The New York Times: Bosznia ma olyan, mint egy lőporos hordó

ahová a szerb kisebbség vezetője az elszakadás belengetésével éppen most készül égő gyufát bedobni.

A soknemzetiségű országban a balkáni háborúk óta nem volt ekkora válság, és a lakosság jelentős része attól tart, hogy felbomlik a közös állam. Az elnöki triumvirátus bosnyák tagja úgy fogalmaz, hogy az esetleges szétválás minden lesz, csak nem békés. Az USA és az EU kétségbeesetten igyekszik megakadályozni, hogy elszabaduljon a viszály, illetve hogy olyan állapotok keletkezzenek, amelyeket Oroszország a maga javára aknázhat ki.

A Daytoni Egyezmény alapján megalkotott politikai rendszer azonban nemigen működik, a központi kormányzat gyenge. Dodik provokációja láttán a németek és a britek szankciókat fontolgatnak, az autoriter Orbán Viktor viszont éppen most ajánlott fel támogatást a szerb politikusnak. Továbbá vétót helyezett kilátásba büntető intézkedések esetére. Szerbia ugyanakkor a jelek szerint ezúttal nemigen akar Dodik mellé állni. Egyelőre nem világos, hogy Moszkva mennyire segíti, de az biztos, hogy örül a zűrzavarnak.

A kérdés ezek után az, hogy a szerb vezető komolyan gondolja-e a fenyegetést, vagy csupán további híveket igyekszik szerezni az októberi választások előtt. Az ENSZ helyi megbízottja szerint a politikus maga sincs tisztában azzal, hogy mindez hová vezet, de az út veszélyes. Úgy tudni, hogy négyszemközt elárulta: leginkább azt próbálja megakadályozni, hogy az ügyészek beleüthessék az orrukat a személyéhez kapcsolódó korrupciós ügyekbe. Azt viszont elérte, hogy leálljon az államgépezet. Egy szerb ellenzéki vezető szerint a viszály azért jó Dodiknak, mert eltereli a figyelmet a sanyarú életkörülményekről.

És egy hárommilliós országban mindig találni egy-két idiótát, akik hajlandó játszani a gyufával.

(Az eredeti cikk csak előfizetőknek olvasható.)

Milorad Dodik, Bosznia-Harcegovina elnökségének elszakadáspárti tagja pénzügyi és politikai támogatásával Orbán Viktor elősegíti Bosznia-Hercegovina szakadását, és ezzel egy újabb konfliktus kirobbanását – írta a Balkan Insight, amely a Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) elnevezésű, főleg Kelet- és Dél-Európával foglalkozó újságíró-hálózat elemző portálja.

Orbán Viktor politikája Budapestet fokozódó konfliktusba vitte az Európai Unióval, és kikezdi az európai projekt alapjait.

“A portál ismertette az EU Magyarországgal szembeni intézkedéseit. Megállapította: nem tudni, hogy az beindított eljárások hogyan érnek véget, mert a Fidesz-rezsim az EU-ban élvezi más illiberális kormányok támogatását, de önmagában az eljárások beindítása is azt mutatja, mennyire kiközösített lett Orbán az európai vezetésben” – írta a szerző, Jasmin Mujanovic politológus.

Hozzátette azonban: legalábbis ez a narratíva.

Az EU elleni támadások eddig csak erősítették Orbán rezsimjét, mi több, Kelet-Európa jelentős részét valóságos lator elemmé tette, amely élvezi az unió – mindenekelőtt anyagi – támogatását, miközben az EU-val egyenesen ellentétes párhuzamos politikai és külpolitikai álláspontokat követ.

Mindez azért lehetséges, mert az EU – és a NATO – többi tagállamának kormányai hagyták, hogy Orbán lényeges következmények nélkül rákényszerítse az akaratát kollektív mechanizmusaikra. Az EU nyugat-balkáni politikájánál semmi más nem teszi ezt jobban láthatóvá, hogy az EU vezetői kapituláltak e reakciós erős ember előtt. Sőt, Magyarország nyugat-balkáni politikája alakítja most azt, amit korábban bővítési folyamatnak neveztek.

A cikk emlékeztetett rá, hogy az elítélt Nikola Gruevskit hogyan fogadta be Magyarország, és hogy erre az EU részéről semmiféle lényegi válasz nem volt. Gruevskihez hasonlóan Orbán is maga szabja a szabályokat, de az EU csak hagyja. A szomszédos Szerbia hasonlóan autokrata vezetőjével, Aleksandar Vucic elnökkel együtt sötét és cinikus víziót vázolt fel Közép-Európa jövőjéről, olyan képet, amely ellentétben áll az EU szabad, nyitott és toleráns társadalmakra vonatkozó állítólagos elkötelezettségével.

A legsokkolóbb eddigi fejlemény: Magyarország látványosan szponzorálja Milorad Dodik szecesszionista rezsimjét, és annak Bosznia-Hercegovina szuverenitása és területi épsége elleni támadásait. Mindez egy olyan országban történik, amelyet az EU évtizedek óta azzal biztat, hogy bizonyosan az unió tagja lesz majd, és ahol fenntart egy – sajnos alulfinanszírozott – békefenntartó missziót éppen azért, hogy megakadályozza a Dodik elszakadást célzó ténykedéséhez hasonló politikai machinációkat.

Dodik évek óta araszol a Republika Srpska elszakadását célzó teljes kampány felé , de a projekt csak az utóbbi mintegy öt hónapban öltött konkrét vonásokat. December 10-én Dodik pártja egy sor olyan határozatot fogadott el a Republika Szrpska közgyűlésében, amely hivatalossá is tette a törekvéseket. A Dodikkal szembeni szankciós fenyegetések szinte mindennapivá váltak az EU és az Egyesült Államok részéről, de a valós reagálás még várat magára. Orbán azonban megelőzte azt: bejelentette, hogy minden ilyen kezdeményezést meg fog vétózni. Mi több: százmillió euróst támogatást nyújt Dodik politikájához.

Eltekintve attól, hogy ez mennyire legális, a következmények világosak: Orbán pénzzel szponzorálja Bosznia-Hercegovina tervezett szétverését. Orbán nem szorítkozik puszta ígéretekre: a boszniai Istraga tényfeltáró orgánum december 12-én kiszivárgott dokumentumokat közölt, amelyek szerint Várhelyi Olivér bővítési biztos az EU szarajevói irodáját arról tájékoztatta, hogy csapata figyelemre méltó mértékben koordinál a Banja Luka-i szecesszionista hatóságokkal. A dokumentumok azt sugallják, hogy Várhelyi és más uniós tisztségviselők ismeretekkel rendelkeztek Dodik elszakadást célzó aktivitásairól, hetekkel a boszniai média, vagy akár fontos kormányzati tisztségviselők előtt.

Orbán nyilvánvalóan fenyegetést jelent Bosznia-Hercegovinára nézve. A valódi kérdés azonban az, hogy az EU polgárainak és a NATO tagállamainak érdekében áll-e, hogy Milorad Dodik Orbán Viktor segítségével halálos adag idegengyűlöletet szít az európai és atlanti demokrácia véráramában. Orbán évek óta antiszemita ösvényeken jár. Most szövetségre lépett a Dodik és Vucic félékkel, akik tagadják a boszniai vérengzéseket, és azt a szerb expanzionista politikát élesztik újjá, amely megelőzte az alig negyed századdal ezelőtti boszniai és hercegovinai horrort. Orbán új barátaival együtt eszkalálja a helyzetet, és ebben a, legfontosabb szövetségese az EU-n és a NATO-n belüli más vezetők hallgatása és bűnrészessége – írta a szerző.

Fotó: MTI Archív

Szerző: Huppa-értesülés
Forrás: Huppa

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7916805994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása