He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Ér még valamit Orbán szava?

2021.06.15. 04:45 guma

Hallgatók egy katonai gyakorlaton a sanghaji Fudan Egyetemen 2019. szeptember 13-án. Fotó: LIU YING/Xinhua via AFP

Schanda Tamás: A Fudan Egyetem ügyében a tervezés zajlik

A sanghaji Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampuszáról is szó volt az Országgyűlés ülésén, napirend előtt.

Szabó Tímea: Az emberek nem akarnak kínai egyetemet Budapesten

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, hogy az emberek nem akarják a kínai hitelből épített kínai egyetemet, helyette a vidéki magyar fiataloknak akarnak Budapesten lakhatást. Orbán Viktor azt ígérte, nem lesz olyan, ami a budapestieknek nem kell, és a miniszterelnöknek be kellene tartani az ígéretét, ennek ellenére szavazást akarnak a parlamentben a Fudan Egyetemről – mondta.

Szabó szerint aki elfogadja ezt a törvényt, az a magyarok akarata ellen szavaz, feladja Magyarország függetlenségét. A kormány már most eldöntené a Fudan kérdését, de az emberek csak 2023-ban szavazhatnak róla, és ha nem vonják vissza a törvényt, a jövő évi országgyűlési választás erről is fog szólni – mondta Szabó Tímea.

Dömötör Csaba: Sajnálatos, hogy egy egyetem kérdéséből politikai kampánykérdést csinálnak

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a válaszában azt mondta, úgy tűnik, az ellenzék is jó eszköznek tartja a konzultációt, pedig a kormány által kezdeményezett konzultációkat támadta. Sajnálatos, hogy egy egyetem kérdéséből politikai kampánykérdést csinálnak, mert egy új egyetem bővíti a tudást, és pozitív gazdasági hatásai lehetnek – mondta.

Dömötör úgy látja, amit Szabó mond, az politikai hisztériakeltés, mert még nincsenek kidolgozott tervek, és ha meglesznek, a kormány támogatja, hogy akár népszavazás is legyen a kérdésben. Ha pedig az ellenzék a lakhatás ügyében akar támogatást adni az embereknek, ne támadja a kormány otthonteremtést segítő intézkedéseit – mondta Dömötör.

Keresztes László Lóránt: Vissza kellene vonni a javaslatot a Fudan Egyetemről

Az LMP-s Keresztes László Lóránt közölte, hogy a kormány szerint a Fudan Egyetem ügye nem alkalmas arra, hogy vitát folytassanak róla, kedden mégis szavaznának róla a parlamentben. Azt mondta, ha nem vonják vissza a javaslatot, az azt jelenti, hogy semmibe veszik az emberek véleményét.

A közpénzek kiszervezéséről nem kérdezték meg az embereket, és fideszes irányítás alá vonták szinte a teljes magyar felsőoktatást, most pedig a magyarok akarata ellenére akarják megépíteni a kínai campust Budapesten a magyar adófizetők pénzéből – mondta Keresztes, aki szerint az elfogadandó költségvetés nem az újraindítást segíti, hanem a jövő felélését jelenti, és lesöpörték az ellenzék hozzá benyújtott javaslatait.

Schanda Tamás: A Fudan Egyetem ügyében a tervezés zajlik

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta, hogy Karácsony Gergely korábban tönkretette az LMP-t, és mostanra a párt feladta a korábbi elveit, teljesen betagozódott a „Gyurcsány-kórusba”, ezt bizonyítja Keresztes felszólalása is.

Schanda azt mondta, a Fudan Egyetem ügyében a tervezés zajlik, az ehhez szükséges jogszabályok vannak az Országgyűlés előtt, és ha elkészülnek a tervek, a költségbecslések, akkor lehet érdemben vitát folytatni, akkor érdemes megkérdezni az emberek véleményét. Szerinte a felsőoktatási modellváltás hozzájárul a magyar fiatalok sikerességéhez, és a kormány jelentős fejlesztési forrásokat biztosít az egyetemeknek.

A 4 nemes ellenzéki konzultáción a szavazók 97 százaléka nem támogatta a Fudan Egyetem építését. A kormány a népszavazási ígéret ellenére tovább tervezi a beruházást, a törvényalkotási bizottság két Fudannal kapcsolatos törvényjavaslatot is támogatott. (via MTI)

https://444.hu/2021/06/14/schanda-tamas-a-fudan-egyetem-ugyeben-a-tervezes-zajlik

Farkas Norbert / 24.hu

Fudan-ügy: Azért ad át ingatlanokat a magyar állam, hogy az emberek jobban átlássák a projektet

Holnap szavazhat a Parlament arról a kiegészítő javaslatról, amely ingatlanokat juttat a Fudan Hungary nevű alapítványnak. Ezzel kapcsolatban kérdezte hétfő délután Tordai Bence (Párbeszéd) a kormányt. Felszólalásában megjegyezte: a magyarok kétharmada ellenzi a projektet, és bár a kormány részéről úgy tűnt, felfüggesztik a beruházást, a soron követő „állami ingatlanok átadása” nem jelenthet mást, minthogy elkötelezettek továbbra is, és a népszavazási ígéret ellenére folytatják a campus előkészítését. Ennek ellenére szerinte

nem szavazhat a beruházás sorsát eldöntő törvényjavaslatról a Parlament.

Schanda Tamás államtitkár a múlt heti kormányzati válasznál (miszerint a Fudan „jelenlegi formájában politikára vitára nem alkalmas”), némileg bővebben fogalmazott. Szerinte az ellenzék politikai cirkuszt csinált egy fontos kérdésből, a tüntetésnek semmi értelme nem volt, a Fudant ellenzők „belelátnak valamit valamibe, ami még nincs is.” Amit szerinte az ellenzék csinál az nem más, mint politikai bohóckodás. „Az Önök felelőssége lesz, ha ezek a területek megmaradnak rozsdatemetőnek.”

Ezután megjegyezte: semmiféle döntés nem született, és támogatást ígért a népszavazáshoz.

Szerinte akkor lehet majd jól dönteni az ügyről, ha látjuk, hogy miről döntünk. „Ha elkészültek a tervek, a költségek.” Szerinte a kiegészítés – tehát az ingatlanok átadása –  is az átláthatóságot biztosítja. Jelenleg a tervezés zajlik.  

https://24.hu/belfold/2021/06/14/fudan-ingatlan-kormany-atadas-allamtitkar/

A konzultáló budapestiek 96,92 százaléka nem kér a Fudan Egyetemből

Több mint 30 ezer budapesti konzultált a kínai Fudan Egyetemről az elmúlt napokban. A hétvégén zárult lakossági konzultációban résztvevők legnagyobb része nem ért egyet, hogy a Diákváros ne azon a helyen épüljön, ahova most a kínai intézményt tervezik, de masszívan elutasítják a kampusz budapesti létrehozását is. Szinte minden válaszoló elutasítja, hogy hitelt vegyen fel az állam.

A héten szavazhat a parlament arról, hogy megépüljön Budapesten a Fudan Egyetem, ugyanis az erről törvényjavaslatot nem vették le a napirendről. Mint ismert a magyar kormány 500 milliárdos hitelt tervez felvenni Kínától, hogy a projekt megvalósulhasson, valamint közel 100 milliárd forint támogatást is biztosít a beruházásra, amelyet kínai építőipari cégek végezhetnének el. A tervet sokan kritizálták, így Budapest ellenzéki főpolgármestere, Karácsony Gergely és a helyet adó IX. kerület vezetője, Baranyi Krisztina is. Orbán Viktor miniszterelnök (aki maga is tárgyalt a budapesti campuszról), valamint Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is jelezték, hogy a kormány nincs ellenére egy budapesti népszavazásnak, az ellenzéki pártok és civilszervezetek konzultációt szerveztek a kérdésről.

A közölt eredmények alapján a június 4. és 13. között lebonyolított kérdőívezés szerint gyakorlatilag nincs olyan budapesti, aki a jelenlegi formájában támogatná a beruházást és az egyetem itteni központjának létrehozását. 

Karácsony Gergely ennek fényében azt mondta, hogy "Budapesten nincsen semmilyen érdemi támogatottsága annak a beruházásnak, amelyet a Fidesz akar rákényszeríteni Budapestre, a IX. kerületre és az országra" - írja az Index. Idézik, hogy a főpolgármester arról is beszélt, hogy míg Gulyás Gergely miniszter arról beszél, hogy a projekt nincs olyan szakaszban, hogy arról érdemben véleményt lehessen nyilvánítani, addig a parlamentben holnap meg fogják szavazni az előkészületek megtételét jelentő törvényeket. Így a politikus - aki az ellenzéki miniszterelnökjelöltség egyik aspiránsa - szerint a fideszes politikusoknak nemmel kell szavazniuk, ha már a miniszterelnök is azt mondta korábban, hogy "Budapesten semmi nem épül meg, amit a budapestiek nem szeretnének".

Ha a Diákváros (állami tulajdonú) területeit átadják a Fudannak, akkor azzal megalapoznak egy olyan későbbi helyzetet, ahol már nem lesz mit tenni – mondta Baranyi Krisztina, hozzátéve, hogy a Fudan Alapítványnak átadni tervezett vagyonelemek elvesztenék közpénzjellegüket.

Bár az elég valószínű, hogy a konzultáción inkább az ellenzéki pártok szimpatizánsai vettek részt, más, a fővárosi lakosságra nézve reprezentatív kutatások is 90 százalék körüli elutasítottságot mutatnak az egyetemmel szemben. Az Opinio Intézet legutóbbi felmérése alapján a Diákváros és a Fudan közti választást felvető kérdésre a kutatás résztvevőinek nagy többsége, 91 százalék válaszolta, hogy a magyar diákokat kiszolgáló intézményt kell előtérbe helyezni a kínai egyetemmel szemben

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/fudan-egyetem-budapest-konzultacio-eredmeny-elutasitas-felmeres.731015.html

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr9716593558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

habakuk000 2021.06.15. 07:48:15

Sokáig úgy gondoltam, Merkel hasznos és jó politikusa Európának, az elmúlt 10-15 év eseményei azonban nem ezt mutatják.
Kilépett Nagy-Britannia, orosz-ukrán konfliktus, bjelorusz, orbán, Kína brutális hatalma Afrikában, az emigránsokra adott legalábbis megkérdőjelezhető eljárás, az autonómiák elsöprése.
Európa külpolitikailag meggyengült, illetve sok esetben nevetségessé vált, gazdaságilag sem tudja fölvenni a versenyt pl a nagyon fontos információs világban.

Mindez csak azért jutott eszembe, mert Merkel kapásból felpuhította a NATO Kínával kapcsolatos kemény álláspontját.

Neytiri1 2021.06.18. 08:16:12

@habakuk000: Merkel nem egy báb, már jó ideje?

habakuk000 2021.06.18. 12:31:25

@Neytiri1: Nem tudom, nem gondolom. Kinek a bábja lenne?
süti beállítások módosítása