He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Magyar klinikai vizsgálat nélkül oltanak az orosz vakcinával??? + Bloomberg: Ezért vág bele Orbán Viktor az orosz vakcina beadásába

2021.01.24. 04:25 guma

Mi van? Pénteken a rádióban kimondta: hajlandó beadatni a magyaroknak, csak legyünk már túl ezen az egész mizérián...        Fotó: Alexander NEMENOV / AFP

Elmarad az orosz vakcina magyar klinikai vizsgálata

December végén jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, hogy klinikai vizsgálat indul Magyarországon a Szputnyik V nevű orosz vakcina tesztelésére, de a készítmény néhány nappal ezelőtti engedélyezése után ez okafogyottá vált, és az erre szánt adagokat az általános oltási program keretében használhatják majd fel – derül ki a Népszava cikkéből.

 

Bár a lap azt emelte ki a cikkében, hogy a hazai engedélyezést végző Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nem a magyar klinikai vizsgálatok alapján adta ki a Szputnyik V engedélyét, ez valójában nem új és nem is meglepő információ. A háromezer fős vizsgálat önmagában amúgy sem lett volna túl acélos bizonyíték a vakcina értékelésében, másrészt egy hónap sem telt el Kásler december 26-i bejelentése óta, így elég idő se lehetett volna a vizsgálat lefolytatására, pláne az eredmények kiértékelésére.

Azt, hogy a magyar engedélyezési folyamatban az oroszországi harmadik fázisú vizsgálat eredményeit tekintette át a hatóság, maga az orosz gyártó is világossá tette a csütörtöki közleményében, majd közvetve Szentiványi Mátyás OGYÉI-főigazgató is utalt erre a Magyar Hírlapnak adott interjújában:

„Például az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták, illetve minőségi kérdésünk is akadt, amire szintúgy megnyugtató módon feleltek”

– mondta.

Lesz elég, nem lesz elég, tesztelünk, lesz elég, nem tesztelünk

Érdemes azonban megemlékezni arról a mozzanatról, hogy a magyar klinikai vizsgálat végül elmarad. Kacskaringós úton jutottunk el idáig: a magyar kormány november óta szinte naponta beszámolt arról, hogy hamarosan orosz vakcina érkezhet Magyarországra, amellyel meg is kezdődhet az oltási program. Még az orosz fejlesztés hazai gyártása is felmerült, az akkori hírek szerint már a hazai gyártó is egyeztetett az orosz féllel.

Aztán a téma fokozatosan elhalt, és több hónapos ígérgetés után Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter végül december 31-én az Atv-nek elmondta, hogy Oroszország nem győzi gyártókapacitással, így nem fog tőlük a tömeges oltáshoz szükséges mennyiség érkezni. Az eleinte csak ízelítőnek szánt első kisebb szállítmányról ekkortájt jelentette be Kásler Miklós, hogy klinikai vizsgálatban fogják felhasználni.

Ekkor úgy tűnt, itt az orosz vakcina magyarországi történetének vége. Aztán három héttel később a vakcina megkapta a magyar hatóság engedélyét.

A Szputnyik V-t szerdán engedélyezte az OGYÉI, a brit AstraZeneca vakcinájával együtt (utóbbit saját vizsgálat nélkül, a brit gyógyszerhatóság nyomán).

Ezek a fordulatok arra utalnak, hogy az utolsó pillanatig a magyar kormány sem lehetett biztos abban, hogy Oroszország rendelkezésre fogja-e tudni bocsátani kellő mennyiségben a vakcinát, különben nem nem sok értelme lett volna a klinikai teszt bejelentésének. A Népszava úgy tudja, hogy a legutóbbi fordulat miatt a magyarországi vizsgálat végül el sem indult, és az erre szánt hatezer adagot beforgatják majd az oltási programba. (Ugyanerről számolt be pénteken a Portfolio is.)

Kétmillió adag jön, ha jön

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken jelentette be, hogy aláírták a szerződést az orosz vakcina beszerzéséről, a megállapodás értelmében kétmillió adag, azaz egymillió embernek elegendő oltás fog az országba érkezni. Már ha az orosz fél győzi majd kapacitással, mert egyelőre belföldre sem elég az a mennyiség, amit elő tudnak állítani.

De feltehetően prioritás lesz a magyarországi szállítás teljesítése, hiszen Oroszországnak jó reklám, hogy egy uniós ország is engedélyezte a vakcinát, ezt a gyártó közleménye is a címében emelte ki, és a készítmény európai uniós engedélyezését is épp a magyar engedély kiadásának a napján adta be az uniós gyógyszerhatósághoz.

Az OGYÉI csütörtöki közleménye szerint az engedély feltételei között szerepel, hogy az oltóanyagnak meg kell felelnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatának is. Az NNK ezen felül minden egyes gyártási tételt hasonló laboratóriumi vizsgálatnak vet majd alá, és csak ezután engedélyezi az oltóanyag magyar piaci felhasználását.

https://telex.hu/koronavirus/2021/01/23/elmarad-az-orosz-vakcina-magyar-klinikai-vizsgalata

Bloomberg: Ezért vág bele Orbán Viktor az orosz vakcina beadásába

A hírügynökség úgy látja: Orbán Viktor azért vág bele az orosz vakcina beadásába, mert a választások közeledtével szeretné felgyorsítani, hogy az ország túljusson a járványon.

A politikus előzőleg nyomást fejtett ki az illetékes hatóságra a mielőbbi engedélyezés érdekében, és megkerüli az unió illetékes hatóságát.

Moszkva a héten azt közölte, hogy országszerte kétmillió injekciót osztott szét, ám helyi orvosok szerint a beoltottak száma ennél jóval kevesebb. Az oroszok közül igen sokan óvatosan viszonyulnak a szerhez, de Magyarország most csatlakozik Venezuelához, Türkmenisztánhoz, Belaruszhoz és még néhány orosz exportpiachoz, amelyek befogadták a Szputnyikot. (Financial Times)

Az EU rendszeresen bírálja a miniszterelnököt, amiért az szoros viszonyt tart fenn Putyinnal, valamint a Kínai Kommunista Párttal. Alighanem ő lesz az egyetlen nyugati vezető, aki alternatív beszerzési forrásokhoz folyamodik, miközben az unió lassan halad a szer szétosztásával.

A Bizottság előzőleg figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy az aláássa a bizalmat az oltási program iránt, ha megkerüli a közösség illetékes hatóságait és hozzálát a Szputnyik bevezetéséhez. (FT)

A politikus a választások miatt is szorult helyzetben van, mert nagyon úgy néz ki, hogy éles versenyt kell vívnia az egyesült ellenzékkel. Azt ígéri, hogy jelentősen emeli az életszínvonalat, ezzel azonban nagy fába vágja a fejszéjét, hiszen a saját kormánya is 6,4 százalékos visszaeséssel számol az idén.

Orbán a nyugati értékek támogatójából olyan vezető lett, aki a liberális demokrácia felszámolása mellett tör lándzsát, erős emberekkel ápol kapcsolatot. Ezzel függ össze, hogy most hajlandó keletről megvenni az vakcinát, miközben gyakran összecsap Brüsszellel, amiért ekkora hatalmat vont össze a saját kezében. Ám a kínai és orosz kapcsolat kockázatokat hordoz, mert mindkét ország késlekedik a vizsgálati eredmények nyilvánosságra hozatalával, és ez kérdéseket vet fel az átláthatóság, a hatékonyság és a biztonság ügyében – mutatott rá a hírügynökség.

Az orosz vakcinát nyaktörő gyorsasággal fejlesztették és kísérletezték ki, és ezért számos tudós úgy gondolja, hogy az alapos tesztelésnél fontosabb volt, hogy a Szputnyik V legyen az első vakcina a világon a koronavírus ellen. Tény azonban, hogy az eddig közzétett adatok biztatóak – írta a The Guardian.

(A Bloomberg és a Financial Times cikkei csak előfizetők számára olvashatók.)

Szerző: Huppa-értesülés
Forrás: Huppa

Orbán szerint a kínai vakcina gyorsabb megoldást ígér

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr1116400620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása