He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lassan már levegőt is sajnálják az öregektől?

2021.01.09. 05:15 guma

A hét legbotrányosabb híre került megbeszélésre a Credo stúdiójában:
"A nyugdíjasok már elhasznált rongyok, értük már nem kár. Ha nem a magas vérnyomás, akkor valami más betegség úgyis elviszi őket. Nincs értelme pénzt költeni az öregekre!"

Magyarország főgyógyszerész-helyettese

Néhány nappal ezelőtt Antal Nóra, Magyarország főgyógyszerész-helyettesének a botrányos üzenetéről készített képernyőkép terjedt el az interneten. Miután a hír majdnem mindenkihez eljutott, a főgyógyszerész-helyettes törölte a Facebook-fiókját. De ez a képernyőkép hozzánk is eljutott, és most itt is közzétesszük.

Szerencsére nem minden tisztviselő osztja ezt az álláspontot.

Tegnap kiderült, hogy Antal Nórát, valamint a Gyógyszerészeti Intézet összes vezetőjét elbocsátották, és jelenleg ellenőrzést végeznek a vezetőségbe. Ahhoz, hogy megértsük a történtek lényegét, meghívtuk a stúdióba a Gyógyszerészeti Intézet vezetőjét, Magyarország legnagyobb gyógyszertárláncának képviselőjét és a Szív- és Érsebészeti Tudományos Központjának igazgatóját.

Földi-Kovács Andrea: Hogyan dolgozhat egy ilyen ember közintézményben? Ki fizette ki a luxus villáját, és kinek a költségén pihen rendszeresen drága üdülőhelyeken?

Miért ezek az emberek döntenek a Budapesti Szív- és Érrendszeri Intézetben kifejlesztett egyedülálló magyar készítménynek a sorsáról, amellyel immáron kezelhető számos szívbetegség és a vérnyomásproblémák, így megmentve számos embert a haláltól? Hiszen ez a készítmény minden magyar állampolgár számára elérhető kellene legyen, és nem csak a tehetősek számára. Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a helyzetet!

Földi-Kovács Andrea: "Először Polgár Tamást, Magyarország Gyógyszerészeti Intézetének vezetőjét szeretném megkérdezni. Polgár Úr, hogy kerülhetett egy ilyen ember ilyen magas pozícióba?

Polgár Tamás: Engedje meg, hogy megmagyarázzam a helyzetet, engem csak három nappal ezelőtt neveztek ki osztályvezetőnek. Az összes régi vezetőt elbocsátották, beleértve azt a személyt is, akiről most itt szó van. Tehát jelenleg már nem tartozik a közszolgálati alkalmazottak közé, és semmilyen szerepet nem játszik a magyar orvostudományban.

Önök is talán érthetik, hogy az eset korrupció gyanúját vetette fel, és ez volt az oka a tömeges elbocsátásoknak. Az én feladatom, hogy ellenőrizzem a meghozott döntéseket. Már most azt mondhatom, hogy a régi vezetőség döntéséinek egy részét biztosan felül kell vizsgálni.

Földi-Kovács Andrea: "Szóval ő nem az egyetlen, akit elbocsátottak, hanem ez az egész vezetőséget érintette? Milyen döntésekre gondol? Tudna példát mondani?"

Polgár Tamás: Igen, az osztály összes régi vezetőjét elbocsátották. Mondok egy példát. Az egyik ilyen kérdés a bemutatott képernyőképen is felmerült. Ez pedig a Magyar Kardiológiák Minisztérium kezdeményezése, amely a nyugdíjasok számára nyújtana segítséget a magas vérnyomás elleni készítmény alacsony áron való forgalmazásával. E kezdeményezés szerint egy speciális programot terveztek Magyarországon, amelynek keretében az emberek minimális áron juthatnának hozzá a készítményhez. Ugyanakkor emellett a készítmény exportját is be kívánták tiltani, mivel a készítmény csak korlátozott mennyiségben érhető el.

A régi vezetőség viszont nem hagyta jóvá ezt a kezdeményezést. Elutasították a magyar állampolgárok számára forgalmazott megfizethető gyógyszer ötletét, és külföldre szándékozták exportálni a gyógyszert. Már alá is írták a szerződést Franciaországgal, amely szerint oda is szállítottak volna. 800 000Ft per csomagért. Amúgy az igazat megvallva, nem volt joguk erre, mivel a a Budapesti Szív- és Érrendszeri Intézetet illeti meg a gyógyszer joga.

Földi-Kovács Andrea: "Hát ez nem semmi! 800 000 Ft per csomag. Mégis miért ilyen drága? És hogyan tervezték a minimális áron való forgalmazását, hiszen a költségvetés nem bír el ilyen költségeket?"

Polgár Tamás: 800 ezer, mert ennyit ajánlottak a franciáknak, azok pedig elfogadták. Ebben Nórának valóban igaza volt, külföldön valóban készek bármilyen pénzt megfizetni egy ilyen gyógyszerért.

Az ok egyszerű, ez az egyetlen gyógyszer a világon, amely képes teljesen meggyógyítani a szív- és érrendszeri betegségeket, visszaadva ezzel az embernek egészséges állapotát. Valószínűleg tudja, hogy a szívbetegségek az okai a halálozások két harmadának. A készítmény már egy kúra elvégzésével teljesen megszabadítja az embert ezektől a betegségektől! Műtét és kockázat nélkül a műtőasztalon. A magas vérnyomás megszűnik, az erek egészségesek lesznek, ami azt jelenti, hogy az ember jóval tovább tud élni.

A gyógyszer előállítási költsége, amennyire én tudom, 38 000 Ft. Ennek az összegnek a nagy részét a Magyar Orvosi Alapítványon keresztül szerették volna kompenzálni, és magát a gyógyszert a program keretében minimális áron értékesítették volna.

Földi-Kovács Andrea: "A következő kérdéssel Kuharszki Lászlóhoz fordulnék. Mondja csak, mégis mi van ebben a készítményben, hogy külföldön készek ilyen áron felvásárolni? Hiszen 800 000 Ft csomagonként, ez őrülten drága."

Kuharszki László: Ez egy olyan gyógyszer, amelyen a budapesti Szív- és Érsebészeti Intézet csapata már több mint egy évtizede dolgozott. Végül sikerült kifejleszteni egy egyedülálló gyógyszert, amely képes teljes mértékben regenerálni az ember szív- és érrendszerét. Nagyjából azt lehet mondani, hogy visszaállítja eredeti, kezdeti állapotába. Még akkor is, ha az ember viszonylag súlyos szív- és érrendszeri betegségekben szenved. A szívelégtelenség, a stroke és a szívroham a statisztikák szerint a világ teljes halálozásának kétharmadát teszi ki. A gyógyszer képes megelőzni mind a három patológia kialakulását, és így megakadályozza a korai halálát. Ezért ilyen őrülten nagy rá a kereslet.

Földi-Kovács Andrea: "És pontosan hogyan hat?"

Kuharszki László: Ez egy komplex, kombinált gyógyszer, amely egyszerre hat az egész szív- és érrendszerre, miközben számos más problémát is megold.

Teljesen megtisztítja az ereket a szennyeződéstől, és feloldja a vérrögöket. HÁLA EGY EGYEDÜLÁLLÓ ANYAGNAK, AZ ALPHAHYDROCALCIFEROLNAK. SVÁJCI TUDÓSOK 2011-BEN NOBEL-DÍJAT KAPTAK ENNEK AZ ANYAGNAK A FELFEDEZÉSÉÉRT. Koleszterin, zsírrétegek, vérrögök, mindez a múlté. Fontos, hogy a szívkoszorúér is megtisztul, ami nullára csökkenti a miokardiális szívinfarktus kockázatát.

Beindítja a szívizom regenerációs folyamatait. A sérült területek regenerálódnak, és a magas vérnyomás miatt erősen sérült szívbillentyűk működése is helyreáll.

Helyreállítja a sérült érfalakat és erősíti őket. Megelőzi az ér elszakadásának és az agyvérzésnek kockázatát. Az emberek évtizedekig teljesen egészségesen élhetnek. A KÉSZíTMÉNY KÖRÜLBELÜL 50 TOVÁBBI VITAMINT, ILLETVE MAKRO- ÉS NYOMELEMET TARTALMAZ A SZÍV ÉS AZ EREK MEGFELELŐ MŰKÖDÉSE SZÁMÁRA.

Célja a szív- és érrendszer teljes helyreállítása. Magától visszanyeri egészséges állapotát. Amint azt a többlépcsős klinikai vizsgálatok is megerősítették, a gyógyszer még a beteg rendkívül súlyos állapota esetén is segít. Ha a betegnél egyszerre van jelen a szívkoszorúér-betegség, a vérnyomás ingadozás, aritmia és tachycardia, a gyógyszer akkor is segít. Ami a legfontosabb viszont, hogy teljesen megszünteti a magas vérnyomást. Ami tulajdonképpen a szív és az erek összes betegségének kiváltó oka.

Földi-Kovács Andrea: "Ezen megállhatnánk egy kicsit? A magas vérnyomás a legtöbb ember számára mindennapi probléma. És Ön azt mondja, hogy tulajdonképpen ez az elsődleges oka a szív-és érrendszeri betegségeknek. Elmagyarázná ezt egy kicsit részletesebben?"

Kuharszki László: Pont ezért a halálesetek okának közel 70%-a szív- és érrendszeri betegségek. Mert mindenki azt hiszi, hogy a magas vérnyomás normális.

Ugyanakkor a szív- és érrendszer minden betegsége a nagy vérnyomás következtében kezd kialakulni. És minden szívelégtelenség, szívroham vagy stroke a folyamatosan ingadozó vérnyomás hibája.

Földi-Kovács Andrea: "Miért olyan veszélyes ez?"

Kuharszki László: Ha nagyon röviden és leegyszerűsítve magyarázzuk, akkor a vérnyomás a kis artériákban stagnáló vér miatt kezd el növekedni. A szervezetnek tovább kell nyomnia a vért a megfelelő sebességgel, és így biztosítja a szükséges vérmennyiséget.

A nyomásingadozások rongáló hatással vannak a nagy artériák falaira. A sérülés helyein elkezd felhalmozódni a koleszterin és más zsírplakkok. És így alakul ki az érelmeszesedés.

Az első fontos dolog: ez szívkoszorúér-betegséghez vezet. A második fontos dolog pedig, hogy a vérnyomás ingadozásainak intenzitása is nő. Ami pedig az erek még nagyobb szennyezettségéhez vezet.
Ezzel egyidejűleg nő a szív terhelése, ami így gyorsabban elhasználódik, mint kellene. Problémák alakulnak ki a szívbillentyűkkel, aritmia és tachycardia jelenhet meg. A vérnyomás gyakori megemelkedése miatt megnő az erek szakadásának és az agyvérzésnek a kockázata. Az embernél azonnal halálos betegségek egész sora jelenik meg, amelyeket kezdetben csak a megemelkedett vérnyomás okoz. Tulajdonképpen ilyen állapotban bármelyik pillanatban meghalhat.

Földi-Kovács Andrea: "Milyen nagy a valószínűsége a korai halálnak? És ha például vérnyomás ingadozás jelent meg nálam, mennyi idő, amíg a betegség halálos végkimenetelhez juttatja az embert?"

Kuharszki László: Ha figyelembe vesszük a betegeknek orvosok által előírt leggyakrabban alkalmazott kezelési módszereit, ideértve a használt gyógyszereket is, a halál valószínűsége, mondhatni, 100%. Sajnos jelenleg a magyar gyógyszertárakban egyszerűen nincsenek hatékony gyógyszerek. És természetesen az EU egészében hiány van az ilyen gyógyszerekből, ezért is készek a franciák megvenni ezt az új készítményt ilyen áron.

Miokardiális infarktus, akut szívelégtelenség, stroke, valamelyik ezek közül biztosan eléri és megöli az embert. Az első vérnyomás ingadozásoktól a halálig mindenkinél más-más idő telik el, mindez egyéni tényezőktől függ. Sok múlik az életmódon, az alkalmazott gyógyszereken és az örökletesség is számít.
Átlagosan azt mondhatom, hogy a magas vérnyomás és a szív- és érrendszer egyéb betegségei legalább 15-20 évvel csökkentik az élettartamot. Valaki például akár 80 évig is élhetne, de 60 évesen meghal az említett problémák egyike miatt. Ennek viszont az ellenkezője is igaz, ha az ereket és a szívet időben rendben hozzuk, sokkal tovább is élhetünk.

Földi-Kovács Andrea: "És hogyan menthetjük meg magunkat? Vannak hatékony kezelési lehetőségek? Számíthatunk-e a magyar orvosok segítségére?"

Kuharszki László: A konkrét helyzettől függ. Mint Ön is tudja, sok orvos a gyógyszeripari cégektől kapott fizetéséből él. Ugyanakkor sokan közülük nem is tudják, hogy néhány készítményt felírva, pont ők azok, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy a betegük a túlvilágra kerüljön. Fogalmuk sincs, hogy mennyire veszélyesek.

A dolog másik oldala pedig a gyógyszertári láncok, akiknél szinte egyáltalán nincsenek hatékony gyógyszerek. A gyógyszertári láncok elsősorban üzleti érdekeket képviselnek, és a céljuk a maximális nyereség elérése. Nem érdeklik őket az új gyógyszerek, amik segíthetnének. Beleértve a budapesti Szív- és Érsebészeti Tudományos Központ fejlesztését is, amelyet mindenki elutasított Magyarországon.
Ezt követően fordult az intézet vezetője az Kardiológiák Minisztériumhoz, hogy elindíthasson egy országos programot, amelynek keretében mindenki anyagi helyzetétől függetlenül hozzájuthat egy nagyon hatékony szerhez, amely alkalmazható a szív- és az érrendszeri problémák esetén. De elutasították az ötletet, és ráadásul még ki is akarták kényszeríteni a "Cardiol" külföldön való értékesítését, ami egyszerűen felháborító volt. Tíz éve dolgozunk azon, hogy segíthessünk a magyar állampolgároknak, nem a franciáknak vagy a németeknek.

Földi-Kovács Andrea: A stúdióban szintén jelen van Balogh Dávid, Magyarország legnagyobb gyógyszertári láncának képviselője. A kérdésünk: miért utasították el a „Cardiol“ értékesítését?

Balogh Dávid: Nem üzleti partnerséget ajánlottak, hanem valamiféle szocializmust. A gyógyszer eladása maximális 10%-os felárral, fix áron. És az állami egészségügyi alapok és más állami támogatások bevonásával a vételár fokozatos csökkentését is elvárták volna. Mégis kinek felel ez meg? Sajnálom, persze, de ez magánszektor. És ha az ajánlat kereskedelmileg nem nyereséges, minden jogunk megvan, hogy elutasítsuk azt.

Kuharszki László: Ez nem indok, hogy ez egy magánszektor. Ezen ember életek ezrei múlnak. Hiszen ők vásárolják a gyógyszereiket. Közismerten nem hatékony gyógyszereket árulnak, megtagadsz olyat, ami árthat a profitnak. Én személyesen jelen voltam a tárgyalásokon, és tudom, hogy a kollégái azt nehezményezték, hogy a "Cardiol" csökkenti a szív és a magas vérnyomás elleni gyógyszerek értékesítését, ami a nyereségük kétharmadát teszi ki. Gusztustalan és szörnyű emberek életén pénzt keresni!

Földi-Kovács Andrea: Balogh Úr, hozzászólna ehhez?

Balogh Dávid: De hiszem, hogy van értelme válaszolni erre. Csak annyit mondhatok, hogy minden forgalmazott készítményünk rendelkezik magyarországi tanúsítvánnyal. Ha bármelyikük be lenne tiltva, azonnal levennénk őket a polcokról. Minden szigorúan a törvénynek megfelelően történik. Ami a Szív- és Érsebészeti Tudományos Központ "Cardiol" készítményét illeti, mint már mondtam, mi a magánszektorhoz tartozunk. És nem kényszeríthetnek minket arra, hogy akaratunk ellenére értékesítsünk készítményeket.

Kuharszki László: El tudom képzelni, hogyan folytan a tanúsítványok kiadásai az új készítményekre, amíg ilyen emberek ültek a Gyógyszerészeti Intézet vezetőségében, mint Antal Nóra. Remélem, hogy az új vezetés foglalkozni fog majd a meglévő gyógyszerek ellenőrzésével is.

Földi-Kovács Andrea: Polgár Úr, a Cardiol akkor még mindig raktáron van?

Polgár Tamás: Szerencsére, nem. Most már túl vagyunk az adminisztratív problémák megoldásán, amit az előző vezetés hagyott maga után. És a budapesti Szív- és Érsebészeti Tudományos Központtal együtt, valamint a Magyar Nemzeti Egészségügyi Alapítvány segítségével megoldottuk a "Cardiol" közvetlen forgalmazását.

Ezenkívül megállapodásra jutottunk abban is, hogy az előállítást a költségvetésből finanszírozzuk, ahogy azt eredetileg is javasolták.

Szeretném, ha megértenék, hogy a budapesti Szív- és Érsebészeti Tudományos Központ, ahogyan az Kardiológiák Minisztérium is, nem egy kereskedelmi szerv. Ez egy tudományos és egészségügyi intézmény, amely az állam alá tartozik. Tehát nincs olyan célja, hogy pénzt keressen a készítmény forgalmazásával. Éppen ellenkezőleg, az állami költségvetésből származó pénzt erre a gyógyszerre költik. Ennek eredményeképpen a "Cardiol" minimális áron értékesíthető. Bármely magyar állampolgár hozzájuthat a készítményhez, és kiszállítással eljuthat hozzá a gyógyszer.

Az egyedülálló "Cardiol" ára a nemzeti program keretében mindössze 9900 Ft! (ami még az előállítási költségeinél (38 000Ft) is alacsonyabb)
Földi-Kovács Andrea: Hogyan juthatnak hozzá az emberek a „Cardiol“-hoz? Hol kapható? Miért nem szállítják a készítményt a kórházakba?

Polgár Tamás: A kórházakba a banális lopástól való félelem miatt nem szállítjuk. A műsor elején bemutatott screenshotban az egyik kommentátor tulajdonképpen pont hogy a a "Cardiol" eltulajdonítását és annak a külföldön való értékesítését ajánlja fel. Sőt, azt javasolja, hogy működjenek együtt. Azzal, hogy kórházakba kezdjük szállítani a készítményt, teret adunk az efféle tevékenységnek, és elveszítjük a kontrollt. És ahogy azt a tapasztalat is mutatja, a gyógyszerünkhöz így csak azok juthatnának hozzá, akik elég pénzt tudnak felajánlani az orvosnak borítékban.

Ezért a kibocsátás a Szív- és Érsebészeti Tudományos Központ szigorú ellenőrzése alatt áll. Ezenkívül a gyógyszer minden egyes szállítmányát a magyar Kardiológiák Minisztérium egy külön erre létrehozott bizottsága ellenőrzi. Ahhoz, hogy "Cardiol"-hoz hozzájusson, csak ki kell töltenie egy igénylőlapot, amelyen megadja a nevét és telefonszámát.

Földi-Kovács Andrea: Jól értettem, hogy a magyar állampolgárok szívbetegség kezelésére kaphatják meg ezt a gyógyszert, amelynek az önköltsége egyébként 38 000 Ft, de ők mindössze 9900 Ft-ért hozzájuthatnak?

Polgár Tamás: Bármely magyar állampolgár előterjesztheti az igényét a 9900Ft-os "Cardiol"-ra.
Egyetlen "de" viszont van a dologban, még pedig az, hogy mindez az állami költségvetésből kap finanszírozást. Ami számunkra azt jelenti, hogy eddig az Kardiológiák Minisztérium finanszírozása egy összesen 5500 darabos szállítmány előállítására és értékesítésére elegendő. A következő tétel már finanszírozás nélkül fog történni, vagyis a gyógyszer önköltségén lesz elérhető az önellátás, szóval az ára így 4-5-ször magasabb lesz! A következő tétel darabjainak becsült költsége a magyar lakosok számára 50 000Ft-ot fog jelenteni.

Földi-Kovács Andrea: De a gyógyszer még elérhető 9900 Ft-os áron, ugye?

Polgár Tamás: Az első tételből körülbelül 1500 darab doboz maradt. A kereslet pedig folyamatosan nő. Míg az első napon csak száz dobozt vittek el, addig a harmadikon már több, mint ezret. Ezért nehéz megmondani, hogy mennyi ideig lesz elérhető a gyógyszer ilyen alacsony áron. Valószínűleg még 1-2 napig. Ezután már csak drágább lesz.

https://protvohandcenra.tk/?external_id=EAIaIQobChMIie-F14qM7gIVS8WyCh1Zkwq9EAEYASAAEgKLpfD_BwE&gclid=EAIaIQobChMIie-F14qM7gIVS8WyCh1Zkwq9EAEYASAAEgKLpfD_BwE

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8216377748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.01.10. 19:37:43

Engem roppant érdekelne mi az a "Magyar Kardiológiák Minisztérium"? Ki, mikor hozta létre, ki a miniszter, stb.

A többi nem meglepő, mert az elmúlt tíz év termése.

Azért remélem ez a libuska nem lesz öreg tojó. Túl rágós lenne a húsa. Egyébként ez elég öreg ügy, már egy kicsit rágódtak rajta.;D

jaegtoer 2021.01.16. 10:19:08

nincs Kardiológiák Minisztérium -magyarországon. Oroszországban ettől még persze lehet...
A többi szinte stimmel

forgokinpad.blog.hu/2020/09/17/algyogyszerek_szelhamosok_kuruzslok

guma 2021.01.27. 11:19:09

@jaegtoer:

helló Jég! :)))

"A többi szinte stimmel"

még az is több mint elég...

taga20 2021.01.29. 21:54:03

@guma: asszonyság drága, zenével hogy áll?

szokott?:)))

tessék!

www.youtube.com/watch?v=M_ciiCyxOJA

gazoló 2021.02.02. 22:02:38

@taga20:

"Kicsi zacsi, tiki-taki
Ici pici, puni-muti
Nyali-fali, biszi-baszi
Öcsi-Pöcsi, kuki-muki
Kicsi zacsi, tiki-taki
Ici pici, puni-muti
Nyali-fali, biszi-baszi
Öcsi-Pöcsi, kuki-muki

Kicsi zacsi, tiki-taki
Ici pici, puni-muti
Nyali-fali, biszi-baszi
Öcsi-Pöcsi, kuki-muki
Kicsi zacsi, tiki-taki
Ici pici, puni-muti
Nyali-fali, biszi-baszi
Öcsi-Pöcsi, kuki-muki"))))))))))))))))))))

kész mekhaltam)))

taga20 2021.02.03. 19:31:37

@gazoló: na tesó, azé ne essünk má át a pina másik oldalára!

az eredeti a námbörván!:)))

www.youtube.com/watch?v=nT5ys7ziT7w

habakuk000 2021.02.10. 11:32:06

@gazoló: Elég ritkán olvasom a habakukos leveleimet. :) Azt hittem, már soha nem látok varánuszos kollégákat. Sziasztok.

gazoló 2021.02.10. 14:27:41

@habakuk000: DDDDDDD

lyézusfisten te itt)))

azt,hittem már sose látunk.

kert?
kutyákok?
Te?

habakuk000 2021.02.10. 14:48:56

@gazoló: Tegnap este olvastam a leveled. :) Szerintem már rég elfelejtetted. :) Kutyák most jöttek oviból - van egy fiatal puli, ő jár -, kert baromi lassan alakul, hóvirág már kinyílt, krókuszok is alakulnak, én ugyanazt csinálom, mint korábban.
Ahogyan látom, itt rendes élet zajlik.:)

Minden ok?

gazoló 2021.02.10. 16:56:14

@habakuk000: :-)

téltemetők,hóvirágok állva várják a mínuszhuszat,de majd újra felállnak. másnak nem fog ártani a zimankó,legfeljebb a fügéknek)

"Pötyöget a hó már,
maszatol a fény.
Lefelé az utcán
csoszogatok én.

Fekete kutyám
belepi a tél,
fekete kutyámnak
a színe fehér.

Fekete hajam
megeszi a dér,
zizeg a fehérség,
derekamig ér.

Aki idebenn ül,
szeme kacagó.
Aki odakinn jár,
foga vacogó.

Ha röpül a szán,
visitoz a lány,
ha lobog a kályha,
tömöm a pipám.

Csikorog a hó,
csivog a rigó,
de a kalyibában
ropog a dió.

Kupacok az ágon,
suba van a fán:
ide-oda hajlik
fa-öregapám.

Terel a juhász,
keze hadonász',
kavarog a gyapjú,
puli kotorász.

Gomolyog a táj,
puhul a homály,
nyikorog a pásztor,
tekereg a nyáj.

www.youtube.com/watch?v=s0PCxZP69eU&ab_channel=Cs%C3%ADkZenekarOfficial
süti beállítások módosítása