He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Varga Judit - Donáth Anna a "garázsban" - videó

2020.09.29. 23:47 guma

Gyakorlatilag moderáció nélküli, személyeskedő vitává fajult Varga Judit és Donáth Anna beszélgetése a jogállamiságról

Szokatlan eseménynek lehettünk tanúi kedd este: egy magas beosztású kormánypolitikus vitázott nyilvánosan egy ellenzéki politikussal. Varga Judit igazságügyi miniszter és Donáth Anna momentumos EP-képviselő járta körbe az Európai Unió és a jogállamiság kérdéskörét a „Ki nyer ma? – Brüsszeli viták Magyarországról” című beszélgetésen.

A vitát a „közösség, hagyomány, szabadság” értékeit valló Tranzit szervezte, a moderátori szerepet pedig a Hír TV szerkesztője és műsorvezetője, Földi-Kovács Andrea látta el – tehát a Momentum számára nem éppen hazai terepen zajlott a beszélgetés. Az udvarias hangnemben induló eseményen Donáth és Varga rövid időn belül egymás szavába vágva, emelt hangon kezdtek el egymással vitázni, a helyzetet pedig Földi-Kovács látszólag nem nagyon akarta kezelni.

A vita alapvető témája az uniós források jogállamisági feltételekhez való kötése volt, amely a napokban újult relevanciát szerzett, miután kiszivárgott az EU soros elnökségét betöltő német kormány új, kompromisszumos javaslata a következő hét éves költségvetés és a járvány utáni helyreállítási alap forrásainak elosztásáról. A javaslat lazább feltételeket irányoz elő a jogállamiság szempontjából: korábbi változatok szerint ugyanis

egy-egy tagállamnál az uniós pénzek kifizetésekor  a „jogállam általános hiányosságait” szankcionálhatta volna az EU, az új rendelettervezet szerint viszont már csak a „jogállami elvek megsértését.”

Bár egyes értelmezések szerint a módosított javaslat Magyarországnak kedvez, Varga Judit miniszter a vita előtt Facebook-posztban kritizálta az abban foglaltakat. Szerinte az „új költségvetési feltételrendszerrel kapcsolatos német elnökségi javaslat az uniós Szerződések egyoldalú módosítását jelenti”, ami „elfogadhatatlan”. A magyar kormány az uniós költségvetés védelmének erősítését támogatja, aminek érdekében Varga szerint vissza kell térni az Európai Tanács júliusi döntéséhez, aminek értelmében nem jogállamisági, hanem költségvetési védelmi mechanizmust kell létrehozni.

Donáth Anna is Facebookon fejtette ki az új tervezetről a véleményét kedd délután, szerinte az „újra lehetőséget adna a demokráciát leromboló, korrupt kormányoknak arra, hogy a jövőben is megússzák a magyar és európai adófizetők pénzek ellopását büntetés nélkül.” A képviselő álláspontja szerint az Európai Tanács a megalkuvást képviseli, „amely nem meri eléggé megregulázni az igazságos, emberséges és biztonságos jogállamot romboló kormányokat, és ezt a megalkuvást szimbolizálja a német soros elnökség rendelettervezete.”

Ez a véleménykülönbség a vita során is megjelent: míg Varga szerint a jelenlegi tervezet is a jogállamiságra helyezi a hangsúlyt az unió pénzügyi érdekei helyett, pedig utóbbit kellene előtérbe helyezni (a vita egy korábbi pontján a miniszter hosszabban beszélt arról, hogy valójában nem létezik egy széleskörűen elfogadott definíció arra vonatkozóan, hogy mi a jogállamiság, tehát szerinte nem lehet megalapozottan azt mondani egy demokratikus rendszerre, hogy az nem jogállam), Donáth szerint pontosan ez történt:

a német tervezet a pénzügyi érdekeket helyezte előtérbe a jogállamisági szempontok kárára.

A vita azon az – egyébként rendkívül korán elérkező – ponton kezdett el kicsúszni az udvariaskodó keretek közül, amikor Varga kijelentette, hogy attól a párttól rossz néven veszi a jogállamisággal kapcsolatos kioktatást, amely szövetségre lép egy olyan emberrel, akinek a nevéhez 2006-ban számos, konkrét jogállami visszaélés kötődik. Donáthnak arra a kijelentésére, hogy a Momentum a 2010 előtti rendszerhez se szeretne visszatérni 2022 után, hanem meghaladni szeretné 2006-ot, azzal reagált, hogy ez egy annyira mély seb a magyar nemzeten, hogy ők – mármint a kormány – nem tudnak ezen túllépni.

A személyeskedésben innentől kezdve nem volt megállás, Varga szerint a Momentum „bűnben fogant” párt, mivel a NOlimpia kampánnyal magyarok millióinak az álmait tették tönkre, valamint csakis külföldről behozott divatokkal kampányolnak, miközben az ország valós gazdasági és társadalmi érdekeit figyelmen kívül hagyják.

A vita során a két politikus érintette az európai őshonos kisebbségek védelmének kérdését, amivel kapcsolatban Varga szerint az EU botrányosan teljesít, Donáth pedig a Fidesz romapolitikájának kudarcait emlegette fel, de a Néppárt keresztényi értékrendjéről is volt szó. Donáth feltette a kérdést, hogy Varga pontosan mit ért európai, keresztényi értékrend alatt, amelyet a miniszter szerint a Néppárt nem képvisel eléggé, mire Varga kijelentette, hogy a Néppárt nem meri (az európai politikai korrektségnek köszönhetően) felvállalni, hogy valójában mit gondol a bevándorlás és a család kérdéseiről.

Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke is többször szóba került a beszélgetés során, akinek a Spiegelnek adott interjúja kapcsán Orbán Viktor kedden diplomáciai konfliktust generált: a miniszterelnök azt követelte Ursula Von der Leyentől, hogy azonnal távolítsa el Jourovát a posztjáról, miután az „beteg demokráciának” nevezte a magyar rendszert. Orbán levelére reagálva azonban  Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivője hangsúlyozta, hogy Vera Jourová bizottsági alelnök Ursula von der Leyen bizottsági elnök teljes bizalmát élvezi.

Varga Judit és Donáth Anna teljes beszélgetését itt lehet visszanézni:

 

 

https://merce.hu/2020/09/29/gyakorlatilag-moderacio-nelkuli-szemelyeskedo-vitava-fajult-varga-judit-es-donath-anna-beszelgetese-a-jogallamisagrol/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7916221702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása