He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Az Orbán-kormány tette lehetővé a "börtönbizniszt",napi kártérítési összeg meghatározásával, mégis a jogászokra, ügyvédekre mutogat!? - gyűjtemény

2020.01.19. 06:00 guma

Börtönkártérítések: kész a határozat, amivel saját törvényével megy szembe a kormány

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára szombaton az MTI-nek.

Az államtitkár hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett. Ez az első és legfontosabb lépés a „börtönbiznisz” megállítására – tette hozzá.

Az elkövetkező napok, hetek vonatkozó feladataival kapcsolatban arról beszélt, hogy az IM felülvizsgálja a szabályozást, és annak eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a jövő heti kormányülésen. A kormány álláspontja az, hogy a „börtönbiznisz” egy tudatos visszaélés a joggal, az uniós és a magyar joggal is – szögezte le. Hozzátette, ez a tevékenység károsítja az államot, rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét.

Mint mondta, a társadalom elvárása nem az, hogy a börtönben a bűnözők meggazdagodjanak, és elfogadhatatlan, hogy akár súlyos, erőszakos bűnözők és az őket segítő dörzsölt ügyvédek milliókat tegyenek zsebre a börtönévek alatt úgy, hogy mindenféle mondvacsinált ürüggyel beperlik az államot az állítólagos rossz börtönkörülményekre és zsúfoltságra hivatkozva. Kiemelte: az esetek jelentős részében egyértelműen a balliberális oldalhoz, illetve a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek járnak el, mint például Magyar György és ügyvédi irodája.

Hozzátette, hogy az ügy súlyosságát és a “börtönbiznisz” mértékét jól mutatja, hogy eddig 12 ezer pert indítottak és már a 10 milliárdot is eléri az az összeg, amit az államtól kipereltek. Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon az elmúlt években nőtt a börtönférőhelyek száma, és új modern börtönök épültek.

A hvg.hu cikke ehhez képest rámutatott, hogy az egyre szaporodó magyar perek miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2015-ben hozott úgynevezett irányadó ítéletet, amit akkor alkalmaznak, ha valamelyik tagországban rendszerszintű a probléma. Ebben nemcsak azt mondta ki, hogy itthon évtizedek óta nem megfelelőek a börtönkörülmények, hanem arra is felszólította a kormányt, hogy készítsen akciótervet a telítettség csökkentésére, és tegye lehetővé, hogy a kártérítési ügyeket Magyarországon bírálják el.

Ez utóbbit az Orbán-kormány 2016-ban meg is tette és hozott egy olyan törvényt, amely szerint az eljárásokat Magyarországon kell lefolytatni és azt is megállapította, hogy a kártérítési összeg egy napra 1200-1600 forint közötti összeg lehet.

Tehát a kormány által emlegetett „börtönbizniszt” – ha létezik ilyen – éppen az Orbán-kormány tette lehetővé korábbi törvényével. 

A perekben felhozott állítólagos mondvacsinált okokról a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke írt a témában megjelent cikkében. Eszerint a magyar börtönökben sokszor néhány négyzetméteren 15 embert zsúfolnak össze. Sokat mond, hogy a kártalanítás ma is csak akkor jár, ha a fizikai körülmények annyira rosszak a börtönben, hogy

az azokból eredő szenvedés és megaláztatás túlmutat a minden szabadságvesztésben szükségszerűen benne foglalt szenvedésen és megaláztatáson.

Az ügyvédi kamra egyébként ígérete szerint fel fog lépni az ügyvédek mellett. A Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az ATV-nek azt hangsúlyozta: az ügyvédi védelem minden állampolgárnak jár, azoknak is, akik épp büntetésüket töltik.

Tehát hogy ebben egy ügyvéd megbízást fogad el, akkor semmilyen módon nem kárhoztatható, kötelességét teszi az ügyvéd, és nekünk, mint kamarának, természetesen a leghatározottabban fel kell lépnünk az ilyen kollégák védelmének érdekében.

– fejtette ki Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke.

Ha azonban a területileg illetékes kamara tudomást szerez arról, hogy ügyvédek bizonyítottan jogellenes módon, toborzással szereznek ügyfeleket, azonnal vizsgálatot kell indítani – mondta Bánáti János.

Kiemelt kép: Zárka a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Nyíregyházán 2013. július 23-án. Északkelet-Magyarország négy büntetés-végrehajtási (bv) intézetében az országos átlagot meghaladó, 200 százalékos a telítettség, közölte Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára 2013. július 10-én a debreceni bv-intézetben, ahol átadta az új bástyafalat és őrtornyot. (MTI / Balázs Attila)

https://24.hu/belfold/2020/01/18/bortonkarterites-kormanyhatarozat-bortonbiznisz/

A Fidesz-KDNP keményen nekiment Magyar Györgynek

A Fidesz-KDNP választ vár arra, hogy Magyar György - ahogy fogalmaztak - hány tízmillió forintot keresett a "börtönbizniszen". Nacsa Lőrinc, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő "Karácsony és a baloldal ügyvédjének” nevezte Magyar Györgyöt, és megjegyezte, hogy ő is egyike azoknak, akik nyakig benne vannak a börtönbizniszben. A politikus több kérdést is feltett az ügyvédnek a mai sajtótájékoztatóján.

„Most nagyon elhallgatott az ügyvéd úr, pedig sokakat érdekelne pár információ, ezért ma kérdéseket szeretnénk feltenni. Ő mennyit tesz zsebre a börtönbizniszen, hány 10 milliót keresett már? Mekkora sikerdíjat szed le a kártérítésekből hivatalosan, esetleg zsebbe? Várjuk azok jelentkezését is, akik tudnak arról, hogy a Magyar Györgyhöz hasonló ügyvédek mennyit és hogyan kérnek el a raboktól a kártérítések után?” - fogalmazott Nacsa.

atv.hu

Völner Pál: A „börtönbiznisz” tudatos visszaélés az EU-s és a magyar joggal is, a kormány felfüggeszti a kártérítések kifizetését

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. április 1-én.Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Az államtitkár azt mondta, Orbán Viktor pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett, és ez az első és legfontosabb lépés a „börtönbiznisz” megállítására.

Az elkövetkező napok, hetek vonatkozó feladataival kapcsolatban arról beszélt, hogy a minisztérium felülvizsgálja a szabályozást, és az eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a jövő heti kormányülésen.

A kormány álláspontja az, hogy a „börtönbiznisz” egy tudatos visszaélés a joggal, az EU-s és a magyar joggal is, ez a tevékenység károsítja az államot, rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét – mondta.

Szerinte a társadalom elvárása nem az, hogy a börtönben a bűnözők meggazdagodjanak, és elfogadhatatlan, hogy akár súlyos, erőszakos bűnözők és az őket segítő dörzsölt ügyvédek milliókat tegyenek zsebre a börtönévek alatt úgy, hogy mindenféle mondvacsinált ürüggyel beperlik az államot az állítólagos rossz börtönkörülményekre és zsúfoltságra hivatkozva.

Azt mondta, az esetek jelentős részében egyértelműen a balliberális oldalhoz, illetve a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek járnak el, mint például Magyar György és ügyvédi irodája.

Az ügy súlyosságát és a „börtönbiznisz” mértékét jól mutatja, hogy eddig 12 ezer pert indítottak, és már a 10 milliárdot is eléri az az összeg, amit az államtól kipereltek.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon az elmúlt években nőtt a börtönférőhelyek száma, és új, modern börtönök épültek.

A megszólított Magyar György telefonon reagált az Indexnek:

„A saját maguk által hozott törvények alapján meghozott, jogerős bírói ítéletet kifogásolják, azért, hogy ne mással foglalkozzunk, hanem legyen új ellenségkép: Soros és a migráns kevés volt, kell hozzá cigány, ügyvéd és börtönlakó is.”

Szerinte az egész csak ködösítés, a „néplélek bolondítása”, hogy az emberek Sorosra, ügyvédekre, cigányokra haragudjanak, de ne rájuk, fideszesekre és köreikre, akik elteszik a pénzt. „Nagyon furcsállom, és elfogadhatatlannak tartom, hogy egy jogász végzettségű miniszterelnök politikai érdekből, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy a milliárdok hogyan kerülnek a családtagjaihoz és a hűbéri rendszerének egyéb tagjaihoz, cigányokat, ügyvédeket, és rabokat állít be pénzlehúzónak azért, hogyne azzal foglalkozzon a magyar társadalom, hogy miért fizetünk mi 700 milliárdot a Tiborczoknak EU-s pénzekből” – mondta. (MTI, Index)

https://444.hu/2020/01/18/volner-pal-a-bortonbiznisz-tudatos-visszaeles-az-eu-s-es-a-magyar-joggal-is-a-kormany-felfuggeszti-a-karteritesek-kifizeteset

Szép ez a jogállam, csak baja ne essék

A kormány egy szimpla kormányhatározattal úgy döntött, hogy hiába a törvényeken alapuló jogerős bírósági döntés, felfüggesztik a börtönviszonyok miatt járó kártérítések kifizetését. A döntés sok szempontból meghökkentő és aggályos, nagyon káros üzenete van a bíróságok és úgy általában a jogállamiság komolyan vehetősége szempontjából – ugyanakkor látszik, miféle politikai hasznot akar (és vélhetően fog) kovácsolni belőle Orbán.

Kapcsolódó

Egy normális országban a kormány nem döntene úgy, hogy az amúgy általa benyújtott törvényjavaslat alapján, az ő politikai többségét tükröző parlament által meghozott törvényeken alapuló bírósági végzés végrehajtását felfüggeszti. Persze nem azért, mert ebben jogilag korlátozná bármi, nyilván lehet kormányhatározatot alkotni arról is, hogy a gravitáció csak a Soros-hálózat koholmánya vagy kormányhatározatban leszögezhetjük, hogy a magyar futball ab ovo sikeres és a stadionépítés a nemzet fennmaradásának egyetlen valós záloga – ezeknek a kormányhatározatoknak ugyanis nem kell bármiféle viszonyban állniuk a valósággal (bár persze van egy ilyesfajta szokásuk, történelmileg).

A kormány határozata nem jogszabály, kötelező érvénye csak a kormányra és az alá tartozó szervekre van, ahogy ez most is történt. Nem kormányrendelet született arról, hogy a börtönkártérítési ügyekben született bírói döntések semmisek – az tényleg jogi nonszensz lenne, bár néha azt érzi az ember, hogy ez ebben az országban nem igazán számít –, hanem csak annyit mondtak ki, hogy ők ugyan nem fogják betartani őket. Mármint "csak".

Kapcsolódó
Börtönviszonyok: a kormány maga okozta a bajt

Börtönviszonyok: a kormány maga okozta a bajt

A börtönök a büntetőpolitika szigorítása miatt túlzsúfoltak, míg a beígért újak helyett kongó stadionok épülnek. A kártérítések most bírált rendszerét pedig az Orbán-kormány vezette be. A Helsinki Bizottság társelnökének írása.

Hiszen ezzel a kormány azt üzeni – szervesen illeszkedve az elmúlt hetekben megindult, bíróságellenes fideszes kampányhoz –, hogy a bíróságok döntései valami olyasmik, amiket nem kell azért túl komolyan venni. Ezek után ha bárki egyszerű magyar állampolgárt arra ítél a bíróság, hogy fizessen meg kártérítést annak, akinek kárt okozott – mert megrágalmazta, mert ártott az üzleti vagy személyes megítélésének vagy bármi egyéb miatt –, érezheti azt, hogy ha valaki (a kormány) megteheti azt, hogy ezt semmibe veszi, akkor miért ne tehetné meg ő is. "Nem a jogszabályok helyes alkalmazásáról van szó, ezért nem fizetünk" – mondta Orbán a börtönkártérítésekről, és hát ki ne állíthatná ugyanezt, aki pert veszített, hogy nem a jogszabályok helyes alkalmazása történt.Különösen ártalmas ez a kormányzati döntés azért, mert egy hatalmi ág (kormány) tesz keresztbe egy másik, tőle elvben független hatalmi ágnak (bíróság).

Mintha a bírók azt mondanák, hogy bocs, ez az új adótörvény (vagy bármi más törvény) nem a jogszabályok helyes alkotásával született, szóval mi inkább a régi szerint ítélkezünk.

A kormányhatározat gyakorlatilag azt eredményezi, ha betartják, hogy a hatályos jogszabályok alapján jogerősen megítélt kártérítést nem kapja meg automatikusan a pernyertes, hanem amiatt, jó eséllyel, végrehajtást kell indítania. Vagyis az egyén szintjén több macera, a társadalom szintjén káros üzenet az eredménye – mégis, akkor mi értelme?

Mást nehéz elképzelni, mint a politikai haszonszerzést: háborús, ellenségkép-kereső kormányzati-fideszes retorikának időről időre új terepet kell találnia. Az elítéltekkel kapcsolatos szigornak valószínűleg széles társadalmi támogatottsága van, az "aki börtönben van, az megérdemli, hogy szenvedjen" demagógiából könnyű szavazatot szerezni – ráadásul itt még a korábbi toposzt, a Soros-hálózatot is be lehet építeni az ellenségek táborába. Mondhatnánk persze, hogy milyen politikai felelőtlenség ez, hogy a jogállami alapértékeket tesszük kockára rövid távú politikai célok érdekében.

De hát kétharmados jó reggelt kívánok – ezen a NER tizedik évében miért lepődjünk meg?

https://index.hu/velemeny/2020/01/18/bortonbiznisz_kormany_buntetes_borton_fogvatartott_jog_igazsagszolgaltatas_birosag/

Börtönkártérítések: elkészült a határozat, amivel a kormány a saját maga által hozott törvényekkel megy szembe

 

Völner Pál Soros Györgyöt és a balliberális ügyvédeket is belekeverte az ügybe.

Az IM jelenleg felülvizsgálja a szabályozást, és

annak eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a jövő heti kormányülésen.

Völner szerint az ügy súlyosságát és a "börtönbiznisz" mértékét jól mutatja, hogy eddig 12 ezer pert indítottak és már a 10 milliárdot is eléri az összeg, amit az államtól rabok „mondvacsinált okokkal” kipereltek az „állítólagos” rossz körülmények miatt. A politikus ennél tovább is ment, és Soros György nevét is belekeverte, szerinte ugyanis az esetek nagy többségében a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek járnak el az ilyen ügyekben, mint például Magyar György.

A kormány érvelésének azonban van egy alapvető hibája: a rossz körülmények miatt kifizetett kártérítésekkel

a magyar állam egy jogerős bírósági ítéletet hajt végre, méghozzá olyan hatályos magyar jogszabályok alapján, amiket ő maga hozott.

Ahogy azt a hvg.hu korábban megírta, az egyre szaporodó magyar perek miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2015-ben hozott úgynevezett irányadó ítéletet, amit akkor alkalmaznak, ha valamelyik tagországban rendszerszintű a probléma. Ebben nemcsak azt mondta ki, hogy itthon évtizedek óta nem megfelelőek a börtönkörülmények, hanem arra is felszólította a kormányt, hogy készítsen akciótervet a telítettség csökkentésére, és tegye lehetővé, hogy a kártérítési ügyeket Magyarországon bírálják el.

Ez utóbbit az Orbán-kormány 2016-ban meg is tette és hozott egy olyan törvényt, amely szerint az eljárásokat Magyarországon kell lefolytatni és azt is megállapította, hogy a kártérítési összeg egy napra 1200-1600 forint közötti összeg lehet.

A perekben felhozott állítólagos mondvacsinált okokról a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke írt a témában megjelent cikkében. Eszerint a magyar börtönökben sokszor néhány négyzetméteren 15 embert zsúfolnak össze. Sokat mond, hogy a kártalanítás ma is csak akkor jár, ha a fizikai körülmények annyira rosszak a börtönben, hogy „az azokból eredő szenvedés és megaláztatás túlmutat a minden szabadságvesztésben szükségszerűen benne foglalt szenvedésen és megaláztatáson”.

Szakértők szerint a kormány döntése ezért nemcsak érthetetlen és elfogadhatatlan, hanem jogilag is értelmezhetetlen.

A témáról készült beszélgetésünket megnézhetik a HVG360-on megjelent cikkünkben.

https://hvg.hu/itthon/20200118_Bortonkarteritesek_mar_keszul_a_hatarozat_amivel_a_kormany_a_sajat_maga_altal_hozott_torvenyeket_veszi_semmibe

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6115415992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2020.01.18. 22:18:08

jó éjszakát!

szép álmokat, jogállamunkban...
süti beállítások módosítása