He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A magyar házi sertéstartás felszámolás csak választás után? Ilyen súlyos a helyzet?

2019.09.22. 05:20 guma

A Nébih megerősítette: tényleg készült terv a házi sertéstartás felszámolására

A Nébih szerint a háznál tartott sertéseknél a legnagyobb az ASP kockázata és a fertőzött területeken, akár fel is számolhatják a disznótartást.

Valóban készült terv a minisztériumban a háztáji sertések leölésére a sertéspestis által veszélyeztetett területeken - ismerte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Indexnek.

Mint a szerda reggeli cikkünkben írtuk, az Agrárminisztérium kidolgozott egy javaslatot, ami alapján Belgium példáját követhetnénk, a sertéspestissel fertőzött területen – a tulajdonost kártalanítva – le kellene ölni minden háznál tartott sertést, mert túl nagy kockázatot jelentenek az ágazat egészére, illetve az exportra nézve. A nyáron készített, a hvg.hu birtokába került tervezetet viszont jegelhetik, mert számolni kell a radikális járványügyi lépés politikai hatásaival – ami az önkormányzati választás előtt rosszul jönne az Orbán-kormánynak, illetve a vidéki szavazatokra pályázó Fidesznek.

A Nébih azt írta az Indexnek, ahogy több, az afrikai sertéspestis (ASP) betegségben is érintett EU-s tagországban, így hazánkban is felmérték a fertőzött területeken a háztáji sertéstartás megszüntetésének kockázatait, lehetőségeit. Azt is hozzátették, hogy a fertőzött területen végzett felmérések szerint a kis létszámú, háztáji udvarokban teljesülnek legkevésbé a járványvédelmi minimum feltételek, így ezek jelentik a legnagyobb kockázatot.

A hivatal szerint a szakemberek folyamatosan vizsgálják és követik a járványhelyzet alakulását, és a legkisebb gyanú alapján elrendelhetik az állományok leölését.

A legnagyobb horderejű döntés az lenne, ha a háztáji sertéstartást felszámolnák a fertőzött területeken, ez lehet az egyik megoldás a Nébih szerint az ASP terjedésének megakadályozására.

https://hvg.hu/gazdasag/20190918_A_Nebih_megerositette_tenyleg_keszult_terv_a_hazi_sertestartas_felszamolasara

Ilyen súlyos a helyzet? Terv készült a magyar házisertés-állomány felszámolására

A Nébih megerősítette, hogy készült terv a házi sertések leölésére az afrikai sertéspestis által veszélyeztetett területeken. Ugyanis a háznál tartott sertéseknél a legnagyobb az ASP kockázata.

Az index.hu kérdésére írta meg a Nébih hogy – úgy, mint az afrikai sertéspestis (ASP) betegségben érintett többi EU-s tagországban – hazánkban is felmérték a fertőzött területeken a háztáji sertéstartás megszüntetésének lehetőségeit és kockázatait. 

A hvg.hu korábban megírta, hogy az Agrárminisztérium kidolgozott egy javaslatot, ami alapján az afrikai sertéspestissel fertőzött területen – a tulajdonost kártalanítva – le kellene ölni minden háznál tartott sertést, mert túl nagy kockázatot jelentenek az ágazat egészére, illetve az exportra nézve.

A Nébih azt írta az Indexnek, hogy a fertőzött területen végzett felmérések szerint a kis létszámú, háztáji udvarokban teljesülnek legkevésbé a járványvédelmi minimum feltételek.

Ezek a gazdaságok jelentik a legnagyobb kockázatot.

A háztáji-állományok zártsága jellemzően nem elégséges. A többszöri figyelemfelhívás ellenére még mindig előfordul a moslék etetése, ami a nemzetközi járványügyi tapasztalatok alapján a legnagyobb veszélyforrások közé tartozik.

A hivatal szakemberei folyamatosan vizsgálják a járványhelyzet alakulását, és ennek megfelelően hoznak intézkedéseket.

A legkisebb gyanú alapján elrendelhetik az állományok leölését.

Teljesen tünetmentes, egészséges állományok leölésére viszont jelenleg nem kerül sor.

A fertőzött területeken a háztáji sertéstartás felszámolása az egyik lehetséges – nagy horderejű, hatékony – megelőzési megoldás lehet az ASP terjedésének megakadályozására. Ez azonban nem az érintett állományok azonnali leölését jelentené, hanem egy hosszabb folyamatot takar.

A Nébih leszögezte, ha ilyen döntés születne az ügyben, a gazdákat időben értesíteni fogják, hogy biztosítsák a megfelelő felkészülést.

https://www.agroinform.hu/allattenyesztes/ilyen-sulyos-a-helyzet-terv-keszult-a-magyar-hazisertes-allomany-felszamolasara-41273-001?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=HIRpromo&utm_content=41273

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3815128972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2019.09.22. 12:17:12

persze, a sült húsi, a pöri az kell - de leszarjátok, hogy mi lesz itt malacfronton? :((((
majd választás után kell csak izgulni?
addig is van rezsiutalvány, meg lesz előbb nyugdíj, nehogy megismétlődjön a januári káosz...
hányok!

taga20 2019.09.22. 12:27:25

@guma: én reggel hagymásvelőt ettem piritossal.
az ér, me kurva finom vot?:)))

guma 2019.09.22. 14:38:09

@taga20: :)

ha jó volt, akkor ér!

de ti csak a cicát hizlaljátok veszettül. :D

gazoló 2019.09.22. 15:58:26

@guma: @taga20:

1azé még egy feketevágást le kéne zavarni a fürdőszobában a választások előtt))

www.youtube.com/watch?v=bq8rTZoJiSk&t=7s

guma 2019.09.23. 15:16:36

@gazoló: :)))

vagy, új alapokra kell helyezni az életet:

Egy vegán csoport elkülönítette a tyúkokat a kakasoktól, hogy véget vessen a folyamatos nemi erőszaknak

A csirkéknek ugyanis senki sem kérte ki a beleegyezését a szaporodásba.

168ora.hu/

taga20 2019.09.23. 17:12:18

@guma: ne is mondd, a nyál összefutott a számban:)))

www.youtube.com/watch?v=g6uhYFuC6y4

guma 2019.09.24. 05:29:47

@taga20:

pálinkás jó reggelt! :)))
vagy inkább neked is a sör kell?
süti beállítások módosítása