He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A Henna festés

2018.12.29. 06:02 guma

A Henna, vagy más néven Mehndiévszázadok óta ismert és termesztett smaragdzöld-színű, apró levelű gyógynövény, amelyet egyes bőrbetegségek kezelésére, sebfertőtlenítésre és kozmetikai alapanyagként (illóolajként, szem-, haj- és bőrszínezőként) is használnak.

Igen nagy különbség van a haj és a bőr festésére szolgáló henna minősége között. A bőrre való henna nagyon élénk zöld. A hajra való henna általában kevésbé finom őrlésű, mint a bőrfestésre való, színe pedig gyakran szürkésbarnás- vagy sötétzöld. Ha bármilyen más színű hennát találunk, az valószínűleg mesterséges színezőanyagokat is tartalmaz, ami komoly allergiás tüneteket okozhat.Az európai nyaralóhelyeken elterjedt hennafestéskor is legtöbbször ilyen kétes anyagok kerülnek a bőrünkre a valódi hennapép helyett.

A legfontosabb szabály, hogy kerüljük a fekete hennát, amely általában mindenféle káros és mérgező kemikáliát tartalmaz, és súlyos bőrreakciót válthat ki.A jó minőségű hennának kellemes gyógynövényillata van, úgyhogy érdemes szaglással is meggyőződni a termék minőségéről, és elkerülni a kellemetlen toxikus vagy vegyszer szagú hennát.

Amennyiben natúr(barna színű) hennával fognak festeni a bőrünkre, aznap amikor hennáztatni megyünk azt a bőrfelületet, ahová kerül a minta ne kenjük be testápolóval.
Ez gátolhatja a henna behatolását a bőrbe és ez pár nappal megrövidítheti a henna fennmaradását, illetve halványabb is lehet a bőrön.
Ha van időnk és energiánk, aznap bőrradírozzuk le a bőrt, mert így a henna friss hámrétegre fog kerülni bőrünkön.

Története: Egyiptomból származik, de előszeretettel használják Észak-Afrikában, Indiában, Szudánban és a Közel-Keleten is. Természetesen minden kultúra ragaszkodik a saját motívumaihoz, így Indiában a tekergős, futónövényekhez hasonló virágmotívumok, az arab országokban a kéz- és lábfejekre festett nagyobb virág-díszek, Afrikában pedig az erőteljesebb, szögletesebb formák a jellemzőek. Egy közös pont azonban létezik a testfestők egyre szaporodó táborában: mindannyian hiszik, hogy a mehndi szerencsét hoz viselőjének...

Hogyan készül a henna-festék?
A hennaleveleket gondosan összezúzva egyfajta pépet készítenek, melyhez hasonlót -egy kis kreativitással- mi is készíthetünk otthonunkban a következő recept alapján.

Hozzávalók:
- 2 teafilter
- 2 kk. instant kávé
- 2 kk. tamariszkuszbalzsam
- 1 kk. őrölt szegfűszeg
- 6-8 egész szegfűszeg
- 425 ml víz
- 5-6 ek. hennapor
- 6 csepp eukaliptuszolaj

Elkészítés:
Tegyük egy edénybe a teafiltereket, a kávét, a tamariszkuszbalzsamot és a szegfűszeget, öntsük rá az előre kimért vizet, forraljuk fel, takarék lángon főzzük kb. egy órán keresztül, majd hagyjuk leh&#251;lni. Adjuk hozzá az időközben finomra szitált hennaport, keverjük csomómentesre az így kapott pépet, végül csepegtessük bele az eukaliptusz-olajat és keverjük homogénre az egész krémet. Hagyjuk fél napig állni, hogy az alapanyagok összeérjenek, aztán nekiláthatunk saját, vagy vállalkozó kedvű barátnőink testének megfestéséhez...
  Vigyázat! Először kis felületen, apró formákkal kezdjünk, mivel a festék erősen fog, ha elrontjuk nehéz lesz kijavítani!

Használjunk sablonokat, esetleg szemceruzával halványan előre rajzoljuk fel a megálmodott formákat és csak ezután vigyük fel a hennafestéket!
A Henna esztétikus, viselőjét egyedi módon díszíti és segítségével a legegyszerűbb ruhába bújva is különleges, egzotikus külsőt varázsolhatunk magunknak. Ideiglenes tetoválás, így nem kell attól tartanunk, hogy az örökkévalóságig testünkön maradnak a minták, hiszen viszonylag gyorsan lekopik a bőrröl és utána szabadon eldönthetjük, kipróbáljuk-e még egyszer, vagy sem. A henna szinte egyet jelent a tiszta szépséggel, a nőiességgel, a spiritualitással és a szerencsével.

A festés
Rokonával, a tetoválással ellenben teljesen fájdalommentesen kerül a bőrre, hiszen nem tűvel, hanem fapálcával vagy ecsettel viszik fel. A henna tiszta, kellemes illatú természetes anyag, mely csak egészen szélsőséges esetekben vált ki allergiás reakciót.
A festék felvitele előtt célszerű arclemosóval letisztítani a díszítendő bőrfelületet, mivel a zsíros bőrön kevésbé tapad meg a színezőanyag.
Rendszerint 1-2 mm vastagon viszik fel a mély-zöld festéket, a teljes felszívódásához azonban 1-2 (nem ritkán 5-6!) óra szükséges, ez idő alatt nem érheti víz. A festék a száradást követően feketévé válik, ekkor eltávolítják a felesleges anyagot és a bőrön láthatóvá válik a kiválasztott díszítés, igaz, ekkor még sárgás-színben. A következő napokban válik csak sötétbarnává. )Létezik fekete henna is, de az nem csak természetes anyagokat tartalmaz és irritálhatja a bőrt.) A hennaminták a tenyéren és a talpon a legmélyebb színűek, mivel a festék felszívódása szorosan összefügg testünk hőmérsékletével és ezen testtájaink a legmelegebbek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3214380458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása