He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Halloween, mindenszentek és a halottak napja

2018.11.03. 05:05 guma

Vad orgia, tűzijáték és fesztiválhangulat: így ünnepli a világ a halottait

A halottakra való emlékezés nem mindenhol a legszomorúbb nap az évben. Még a keresztény kultúrkörben sem tekinthető általánosnak, hogy november eleje a kegyelet ideje. Sőt, még Európán belül is akad olyan ország, ahol az élők nem szomorkodva és a gyász terhe alatt emlékeznek meg elhunyt szerettükről. Amíg a finnek egy békés szaunázássál, addig a vuduk vad orgiával fejezik ki tiszteletüket a túlvilág felé.

Finnország

A finnek november első napján, miután lement a nap, összegyűlnek a temetőkben és feldíszítik a sírokat. Gyertyákat, örökzöldeket tesznek a kövekre és együtt emlékeznek szeretteikre. Természetesen nem ujjongva ünnepelnek, de jóval kevésbé komor hangulatban, mint tesszük azt például, mi, magyarok. Ők nemcsak ekkor, hanem a Kekri nevű ünnepen is megtisztelik a halottakat. A betakarítás alkalmával nagy bulit tartanak és kizárólag erre az alkalomra tartogatott, különleges füstölőket használnak szaunázáskor.

Ilyenkor valójában a halott lelkeket hívják vissza egy utolsó, közös izzadásra.

Kína és Japán

Kínában Csingmingnek nevezik a halottak napját, de náluk ez április 4-ére esik – a Hold állásától függően -, néha 5-ére. Az elnevezést sírsöprögetésként fordíthatjuk magyarra, ami annyit jelent a gyakorlatban, hogy rendbe teszik a nyughelyeket, finom ételeket, italokat helyeznek rájuk, gyakran pénzt égetnek. Ma már sokan inkább a játékpénzt választják, de szerintük így is elérik céljukat, azaz, hogy a szeretteik a túlvilágon is gazdagok maradjanak.

Japánban nagyon hasonlóan ünnepelnek, de ott egy augusztusi napot jelölnek ki erre.

Mexikó és Bolívia

Mexikóban kifejezetten vidám hangulatban telik a halottak napja, az ünneplés most is tart, október 28-án kezdődött. A Los Dias de Muertoson mosolygó, táncos csontvázak lepik el az utcákat. Lényegében a keresztény múlt és az indián kultúrkör vegyítése ez: tűzijáték, karnevál, hatalmas felvonulás is része a ceremóniának. Ételt és italt készítenek ki a halottak számára és vidám történetekkel emlékeznek rájuk.

Híres momentum a cukorkoponyák ajándékozása a gyerekeknek.

Sokan oltárokat állítanak, és akad olyan is, aki a temetőben tölti az éjszakát. Bolíviában szinte teljesen ugyanígy ünnepelnek.

Guatemala

Közép-Amerika legtöbb országában valójában egy nagy buli a november elseje. Guatemala azonban még ebből a szempontból is kitűnik egy kicsit: a temető élénk, extrém színekbe öltözött emberekkel telik meg, nagy díszeket tesznek a sírokra és papírsárkányt készítenek.

Egy fiambre nevű, raguszerű egytálételt fogyasztanak, amivel mindenkit megkínálnak.

A temetőkben igazi fesztiválhangulat uralkodik, olykor még zenészek is feltűnnek a sírok között, akik minikoncerteket adnak.

Haiti

Sokan a szigetországban a vuduk halotti istenének, Gedének öltöznek novemberben, és valamilyen ajándékot adnak neki vagy éppen áldozatot mutatnak be. Az ajándékot nem bonyolítják túl: gyertyát és rumot raknak a kegyeleti helyekre.

Az áldozatbemutatás már komolyabb: akár magukat is megvagdossák és rumot kennek a nemi szervükre.

Mivel érdekes módon Gede nemcsak a halál, hanem bizonyos mértékig a termékenység istene is, a nap vége általában vad orgiába fullad.

Borítókép: Mexikóváros, 2016. október 21. A halált megszemélyesítő pár a halottak napjának mexikói megünnepléséről rendezett sajtótájékoztatón Mexikóvárosban 2016. október 20-án. (MTI/EPA/Sashenka Gutierrez)

https://zoom.hu/hir/2018/11/01/vad-orgia-tuzijatek-es-fesztivalhangulat-igy-unnepli-a-vilag-a-halottait/

Tudjuk, hogy ez sokaknak fáj, de a halloween megelőzte a mindenszenteket és a halottak napját

Legalábbis időben. Egyébként mindenhez mindennek köze van. Kultúr- és egyházügyi összefoglalónk következik, hogy olvasóinknak legyen mivel érvelniük.

Nyilván mindenki találkozott már a hisztivel, miszerint

Magyarországon nem halloween, Magyarországon halottak napja van!

Vagy éppen ebben a formában:

A magyaroknál nincs halloween, a magyaroknál mindenszentek van!

Abban is szívesen fogadok, hogy amennyien ezen hisztiznek, nagyjából annyian vannak azok is, akik jól összekeverik a mindenszentek ünnepét a halottak napjával, amit még a halloweennal kapcsolatos tévhitek is szépen megkavarnak. Mert hát, ugye, a három nem egészen ugyanaz.

De először is tisztázzuk az időrendi sorrendet:

  • október 31. – halloween
  • november 1. – mindenszentek
  • november 2. – halottak napja

És akkor, ha már időrendi sorrend, kezdjük a halloweennel, hiszen az a mindenszenteket és a halottak napját is megelőzi: október 31-én a halottak szellemei visszatérnek a földre, és hiába, hogy az angolszász kultúra felől érkezik manapság az ehhez kapcsolódó beöltözés és bulizás, a hiedelem, mármint

a halottak visszatérése bizony a magyar néphagyománynak is része hosszú évszázadok óta

– nagyjából ugyanúgy, ahogy a keltáké is volt, ahonnan hivatalice korunk halloweenjét eredeztetik.

Az már más kérdés, hogy egyházi szinten ezt a napot, mármint a halloweent nem ünneplik, mondjuk, pont úgy nem, ahogyan a reformátusok nem ünneplik sem a mindenszentek, sem a halottak napját, de nyilván a halloweent sem. Egyébként a világ katolikusai – beleértve a magyar katolikusokat is – büszkék lehetnének arra, hogy a halloween szó maga a mindenszentek napjának elnevezéséből ered, így:

All Hallow’s Eve, vagyis mindenszentek előestéje.

Mindezért tehát, akinek problémája van a halloweennel, annak többek között a magyar néphagyománnyal és a katolikus kultúrkörrel is problémáznia kellene. Mécsesek égnek a felsőtárkányi temetőben mindenszentek napján, 2017. november 1-jén. MTI Fotó: Komka Péter

A mindenszentek napja november 1.: e napon a katolikus egyház azokat a halottakat ünnepli, akik üdvözültek, vagyis a mennybe jutottak. Nyilván ide vezethető vissza az ünnep neve is, hiszen a katolikus vallás szerint nem mindenki jut halála után a mennybe, vagyis nem mindenki üdvözül, s hát, a szenteket természetes módon az üdvözültek között tartjuk számon, de hogy rajtuk kívül kik azok, akik mennybe mentek (a boldogok, a vértanúk és társaik bizonyára), elképzelése sincs arról senkinek. Ezért a szenteket és mindenkit, aki a mennybe került ünneplünk ilyenkor.

Egyébként ha olvasóink kilátogatnak mindenszentek napján a temetőbe, és találkoznak olyannal, aki ebben az időszakban problémázott a halloweennel, de azért november 1-jén gyújtja meg a gyertyát, akkor nyugodtan zavarja haza, és mondja meg neki, hogy

gyertyát gyújtani hivatalosan a következő napon kell.

Ugyanis a mindenszentek másnapja, november 2. a halottak napja: ezen a napon – legalábbis a katolikus vallás szerint – azokért a halottakért imádkozunk és gyújtunk gyertyát a temetőben, akiknek lelke nem jutott a pokolra, de a mennybe sem nyertek még bebocsátást, vagyis éppen a purgatóriumban, a tisztítótűzben időznek, és éppen azért imádkozunk és gyújtjuk meg a gyertyát, hogy mihamarabb túl legyenek a purgatóriumon, és üdvözüljenek.

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult ez? Nekünk pedig már nincs is más dolgunk:

Minden olvasónknak hitéhez méltó ünnepeket kívánunk!

A kiemelt kép Gustave Doré illusztrációinak felhasználásával készült / Az illusztrációk forrása: Wikipedia

https://zoom.hu/hir/2018/11/01/tudjuk-hogy-ez-sokaknak-faj-de-a-halloween-megelozte-a-mindenszenteket-es-a-halottak-napjat/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr514339459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása