He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

15 (szó szerint) regényes otthon – Híres írók ihletadó házai

2017.11.12. 07:58 guma

Vajon van összefüggés egy író lakhelye és a műveinek hangulata, esetleg színvonala között? A kérdés természetesen költői, ám elnézve ezeket a grandiózus otthonokat, melyeket az Architecture + Design válogatott össze, mi is úgy érezzük, már csak egy hasonló vityilló hiányzik ahhoz, hogy mesterműveket hozzunk létre. Zimre Zsuzsa fordítása.

A híres – és nem híres – írók otthonai egyben a szentélyük, és gyakran az inspirációjuk is. Legyen szó egy skót farmházról vagy egy massachusettsi villáról, a házak mindegyike azt a korszakot tükrözi, melyben lakóik alkottak. Közülük számos épület ma már múzeumként mutatja be egykori lakója életét: Hemingway Key Westben lévő otthonától Louisa May merőben ellentmondó New England-i házáig.

Victor Hugo

Senkinek nem kell bemutatni a híres írót, akit a kormány üldözött el otthonról, így kényszerűségből először Brüsszelben, majd 1855-től Guernsey-ben, egy francia szigeten élt Anglia és Franciaország közt. A Nyomorultakat is itt írta. A csodás ház és a könyv erős ellentétben áll egymással, ám szerencsére az írói fantázia határtalan.

George Orwell

1946 májusában Orwell és a fia megérkezett Skóciába, a Barnhill-házba, ahol gyorsan romló egészségügyi állapota ellenére megírta regényét, a máig igen ütős 1984-et. 

Virginia Woolf

Vajon hol írta meg a Mrs. Dalloway-t és a Világítótornyot Woolf? Hát, a Monk-házban, amely Kelet-Sussexben állt. 1919-ben költözött a házba, amelyek helyet adtak a Bloomsbury-kör  üléseinek, ahová olyan alakok szívesen jártak, mint T.S. Eliot, E.M. Foster és Lytton Strachey. A háznak szomorú körítést ad az a tény, hogy 1941-ben Woolf a birtok közelében található Ouse-folyóba ölte magát.

Charles Dickens

Sápadok az irigységtől, ha Dickens házára nézek, aki London központjába költözött 1837-ben, házasságkötése után egy évvel. A Twist Olivért is itt írta meg. A ház jó állapotához hozzájárulhat, hogy 1925-ben múzeum lett belőle, amely számos személyes relikviát rejt az író életéből. 

Lev Tolsztoj 

Tolsztoj háza Tulában pont olyan. mint a regényei. Egy megközelíthetetlen irodalmi erődítmény. Naná, hogy itt írta a Háború és békét, az Anna KareninátJasznaja Poljanai (fényes tisztás) birtokán iskolát működtetett, ami sok szempontból előfutára volt a Summerhilli szabad iskoláknak. A birtokot annyira szerette a 15 gyerekes író, hogy a közelében lévő egyik tisztáson temették el. Háza azóta múzeum, melyet az egyik leszármazott, Vlagyimir Iljics Tolsztoj irányít. 

F. Scott Fitzgerald

Hál' istennek 1918-ban a szövetségesek és a németek fegyverszünetet kötöttek, így Fitzgerald számára véget ért a kiképzés. 1919-ben az ismeretlen író Minnesotába, szülei házába költözött. A fiatal, ambíciózus, rengeteg energiával teli írónak megjelenik az Innen az édenen című könyve, ami hihetetlen sikert ért el, az akkor 24 éves író élete teljesen új fordulatot vett, ám a siker nem sokáig tartott. Fitzgerald 1940-ben szívroham következtében elhunyt. 

William Faulkner

A Faulkner-házat szerencsére meg lehet csodálni, és ha valaki Rowan Oak felé jár, annak ajánlott is. Az 1840-ben épült ház renoválásának legnagyobb részét maga Faulkner végezte el. A hatalmas parkkal és erdővel körbevett birtok 1962-ben nemzeti kincs lett. Az író lánya eladta a Mississippi állami egyetemnek, de ettől még látható benne Faulkner írógépe, a jegyzetei, és a szoba is, ahol a Példabeszédet írta. 

Mark Twain

Mindössze 1874-1891 között élt ennek a háznak az emeletén Twain. A billiárdszobával ellátott ház falai közt született meg Tom Sawyer és Huckleberry Finn története. 

Ernest Hemingway 

A világhírű író friss feleségével költözött a floridai házba, hogy új életet kezdjenek. Ám ennek apja öngyilkossága vetett véget, ami mélyen megrázta az akkor már ismert írót. Hemingway itt írta meg A Kilimandzsáró havát  és a Francis Macomber rövid boldogságát. A ház 1968 óta a nemzeti történelmi helyjegyzék része.  

Louisa May Alcott

Végezetül pedig álljon itt az Orchard-ház Massachusettsből. A hatalmas házban írta meg alig két hónap alatt a Kisasszonyokat , mely családja életébe enged bepillantást. A rendkívül sikeres írónő 55 éves korában halt meg ebben a házban.

Edit Wharton

1897-ben jelent meg Wharton első könyve, a The Decoration of Houses, amivel hamarosan nagy sikert ért el. A harmonikus, egyszerű, letisztult házban lakó, és egyben az első Pulitzer-díjas nő hamarosan a korai XX. század befolyásos szereplője lett a dizájn és az építészet területén is. 

Robert Graves 

A brit író, novellista és költő Mallorcán, a spanyol szigeten találta meg a boldogságot. 1934-es munkája, az Én, Claudius már Mallorcán született. Annyira kedvelte ezt a helyet, hogy itt is van eltemetve. Devecseri Gáborral jó kapcsolatot ápolt, ő meg is látogatta szeretett otthonában.

 

Vladimir Nabokov

Mielőtt menekülnie kellett, Nabokov Siversky-ben élt, Finnország közelében. A Rozhdestvo néven ismert épületegyüttes egyike volt a Nabokov-család rezidenciáinak. A másik kettőt azóta lerombolták, ez az egy maradt meg az utókornak, mely azóta is múzeumként látogatható. 

Stephen King 

A gyilkos tárgyak koronázatlan királya beírta magát az irodalomtörténetbe, még ha más módon is, mint a klasszikusok. Te is ilyennek képzelted a sötét lelkű író Bangorban lévő házát? 

Herman Melville 

1850-ben Melville – a családjával együtt – Massachusettsbe költözött. Arrowheadben írta meg leghíresebb regényét, a Moby Dicket. Ma a ház a látnivalók között szerepel a nemzeti történelmi helyjegyzékben. 

Képek: AD

https://wmn.hu/kult/47003-15-szo-szerint-regenyes-otthon--hires-irok-ihletado-hazai

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr3513231147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása