He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Mi lesz veled Katalónia?

2017.10.06. 12:53 guma

Jogunk van önálló államot alapítani – jelentette be a katalán elnök, miután a függetlenedési referendumon a voksolók 90 százaléka a kiszakadásra szavazott. A vasárnapi népszavazásra kivezényelt spanyol rendőrök többször erőszakkal akadályozták meg, hogy az emberek voksolhassanak.

Az állam elleni zendüléssel vádolják a katalán rendőrfőnököt

Államellenes zendüléssel vádolják Josep Lluis Traperót. A katalán rendőrfőnököt Madridban állítják bíróság elé, írja a BBC.Josep Lluis Trapero Josep Lluis Trapero

Fotó: Lluis Gene

A vád szerint a parancsnoksága alatt álló katalán rendőrségnek, a Mossos d'Esquadrának kellett volna a Katalóniába vezényelt spanyol rendőröket megvédeni a tüntetőktől az október elsejei, Madrid által el nem ismert népszavazáson.

Trapero különben a népszavazás előtt két nappal – Madrid kérésének megfelelően – azt az utasítást adta a rendőreinek, hogy erőszak nélkül ürítsék ki és zárják be azokat az intézményeket, ahol a népszavazás szervezői szavaztatni akarták az embereket.

Egy másik katalán rendőrtisztviselőnek és két aktivistának is bíróság elé kell állnia.

A zendülés 1822 óta számít a spanyol büntetőtörvénykönyvek szerint bűncselekménynek, akár 15 év börtönnel is büntethető. A balközép irányultságú El Pais szerint ez a vád meglehetősen szokatlan a Franco utáni Spanyolországban.

Még érdekesebbé teszi a történteket, hogy Trapero és a katalán rendőrség széles körű elismertséget váltott ki Spanyolországban az augusztusi barcelonai terrorcselekmény után, amikor nagyon gyorsan felszámolták a Katalóniában megbújó iszlamista hálózatot.

A katalán kormány napokon belül kikiálthatja a tartomány elszakadását Spanyolországtól.

A vasárnapi népszavazáson közel ezren sérültek meg a spanyol rendőrség és a szavazni akaró katalánok összecsapásában. A katalán szervezők szerint 2,2 millió ember szavazott, ami 42 százalékos részvételnek felel meg, 90 százalék a függetlenség mellett volt.

Madrid a népszavazást mindvégig illegálisnak tartotta.

Akták

Függetlenségi népszavazás Katalóniában

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6512933591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2017.10.06. 19:22:43

olyan szerteágazó, független események sora történt, hogy nem gyűjteményt készítettem, csak a nagyon "durva", elvadult eseményekből ragadtam ki apró részleteket...

guma 2017.10.07. 08:42:42

@guma:

bocsánat! a szerteágazó szóval a heti eseményeket akartam kifejezni...
süti beállítások módosítása