He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Tudtad, hogy Michelin gumik megvásárlásához készült az éttermi és szálloda kalauz?

2017.05.26. 08:00 guma

"...a Michelin éttermi kalauz az új évszázaddal érkezik, és látni fogja még az új évezredet is." - Mottó. (Guide Michelin 1900.)www_tvn_hu_54d5243279a8ee71b85b9a61ee0d540a.jpg A francia Guide Michelin (angolul: Michelin Guide) egy nevezetes étterem- és szállodakalauz, amelynek Michelin-csillagnak nevezett elismerése a tökéletesség nemzetközi szimbólumává vált a szakácsművészet területén.

1929-es és a 2014-es Michelin Guide étterem és szállodakalauz ("Vörös kalauz")www_tvn_hu_52c38782791aee45877ae8e5cbcb66d0.pngwww_tvn_hu_e1cc5a18ef94686cdef3d246e17ea738.jpg
Edouard Michelin francia üzletember és testvére André, 1891-ben feltalálták a leszerelhető gumiabroncsot és ami kalandos vállalkozásnak indult, már jó néhány évtizede a világ egyik leghíresebb gumigyáraként létezik a világ minden táján. A Michelin eredete 1829-ig követhetõ nyomon,  ami ekkor még csak egy kis családi vállalkozás, ami gumiból készít labdákat és egyéb gyermekjátékokat. A 89-es átnevezés és cégalapítás után nagy beruházásokat indítanak, kaucsuk ültetvényekbe fektetnek, majd a valódi jármûvekre készülõ gumiabroncsok készítésének ötlete 1891-re tehetõ, amikor is egy biciklis betér hozzájuk a Dunlop gumija megjavításához kérve segítséget. Eduard Michelin fejébõl ekkor pattan ki az ötlet egy javítható gumiabroncs elkészítéséhez. Mivel a találmánynak nagy sikere lett 1889-ben megalapították a Michelin céget a francia Clermont-Ferrandban. A javítható abroncs népszerûsítéséhez kerékpár versenyt rendeznek, ahol a leszerelhetõ abroncs elõnyeit szemléltetik. Az elsõ felfújható gumiabronccsal szerelt autót egy francia autóversenyen mutatják be 1895-ben, a máig használt Michelin kabalafigura 1898-ban jelenik meg reklámként.Hogy az autósok megvegyék és minél többet használják a Michelin gumikat, kiadtak egy olyan térképet, amin kitűnő éttermek és hotelek szerepelnek. Ezzel próbálták meg rábírni a turistákat, hogy kitérőket tegyenek az utak mentén és használják a Michelin gumiabroncsokat.images2.jpg 

A Michelin Guide nagyon hasznos kiadványnak bizonyult, (eleinte ingyen osztogatták) a kezdetekben csak Párizs térképét és a környező városokhoz vezető autóutakat tartalmazta, ezzel segítve a sofőröket. A cég bátorította az utazókat, hogy gyűjtsenek minél több adatot az utakról és a környező hotelekről, ezekkel az információkkal aztán a későbbi kiadványokat kibővítették. Ezek a kiadványok már külön tartalmazták a Francia Autóklub által ajánlott helyeket és értékelték a szálláshelyek minőségét és ellátását. 1904-től a kalauz nemzetközivé vált, Olaszország, Svájc, Belgium, Luxemburg, Hollandia és az Egyesült Királyság is külön kötetet kapott.guia-michelin-deutschland-2016-3-730x480.jpg

1919-ben jelentek meg először a vörös borítójú könyvek, amelyek több országra vonatkoztak egyidejűleg. A zöld színű Michelin könyveket először a második világháború előtt adták ki.A Michelin cég leányvállalata a ViaMichelin ma már digitális formában is hozzáférhetővé teszi a térképeket és ajánlásokat. A könyvek egész Európára érvényesek, 2007-ben már New York és San Francisco szállodái és éttermei is külön kiadványban szerepelnek. 2009-től az európai és amerikai piros és zöld kalauzok, elérhetők majd a Nokia Maps 3.0 software-t használó Nokia mobiltelefonokon. Az iPhone-tulajdonosok az Apple internetes üzletein keresztül vásárolhatják meg a programot. 2009. október 13-án a MICHELIN Guide Kyoto Osaka 2010 első kiadását jelentette meg a Michelin cég. A kiadvány 150 csillagos éttermet és Ryokan-t tartalmaz Japánban.www_tvn_hu_179f8df5b6bc557c4169753df7785768.png

A Vörös Könyv a hotelek és éttermek értékeléséhez egy szimbólumrendszert alkalmaz, amely jelöli árkategóriájukat és komfortosságukat. Az éttermeket öt szempont szerint értékelik:

Az ételek minőségének vizsgálata,
A sütés, főzés, ízesítés tökéletessége,
A konyha eredetisége, stílusa,
Az ,,ár-érték" arány,
A látogatások gyakorisága alapján.

A névtelen kritikusok véleményezése alapján, (franciául inspectoroknak hívják őket) kap az étterem egy vagy több csillagot. A vizsgálat során csupán az ételeket minősítik, a felszolgálást, a teríték minőségét, a dekorációkat nem veszik figyelembe.

Az inspectorok évente nagyjából 250 éttermet látogatnak meg, kiadványukban a Main Cities-ben Európa 20 országának 43 városában lévő éttermei és szállodái szerepelnek.www_tvn_hu_a8521d719cdf9b68edb35842715f3bb3.png

  • Egy csillaggal (Michelin star.gif) minősíti a Vörös Könyv a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket.
  • Két csillagot (Michelin star.gif Michelin star.gif) kapnak azok a kitűnő éttermek, amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni.
  • Három csillagot (Michelin star.gif Michelin star.gif Michelin star.gif) adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.


Szakértői vélemények szerint a Michelin az újító szakácsokat részesíti előnyben. A tradicionális ételek felújításán túl, a szakácsnak valamilyen új receptet, meglepő ízvilágot, rá jellemző különlegességet kell produkálnia.

2010 új szimbólumai:

Egészségedre! Kanpai! vagy Sante'! - azokra az éttermekre hívja fel a figyelmet, ahol jelentős koktél vagy szaké választékot kínálnak.
Új étterem kategória, szimbólumai a kistányérok, az egyedi választékkal rendelkező éttermek részére.
Valet Parking - kocsirendező-szolgálat, a külvárosokból gyakran autóval érkező vendégek kedvéért.

A világon 54 három csillagos étterem található, ezek többsége Európában, de Amerikában és Kínában is adtak már Michelin-csillagot. A Michelin Guide vetélytársa a Gault Millau éttermi kalauz, amely aprólékos pontrendszer alapján dönti el, hogy melyik étterem, milyen minősítést kapjon. Ez a minősítés azonban az éttermek mintegy 5%-át érinti csupán, ezért egy másik rendszer is támogatja, hogy az éttermek eljuthassanak a Michelin-csillagos szintre. Az ételellenőrök 1997-ben hozták létre a Bib Gourmand szimbólumrendszert, amely az éttermeket ár-érték szerint rangsorolja. A Bib Gourmand éttermekre a kiváló minőség mellett a mérsékelt ár a jellemző, az ilyen éttermek rövidítése Rest jelzése a piros Michelin Bibendum, a Michelin csoport kabalájának a feje.

Magyar vonatkozások

  • 2010. március 16-án Budapesten Gerendai Károly étterme, a Costes kapta meg elsőként, egyetlen magyarországi étteremként a Michelin-csillagot.[7]
  • 2011-ben a Vörösmarty téri Onyx Étterem érdemelte ki az egy csillagos elismerést, a Costes pedig meg tudta őrizni a csillagot.[8]
  • 2014-ben a Borkonyha étterem is egy Michelin-csillagot kapott.[9]
  • 2015-ben a budapesti Tanti kapta meg az elismerést,[10], 2017-ben elvették a 2015-ben szerzett csillagot[11]
  • 2016-ban a Costes Downtown is egy csillagot kapott.[12]

Ezen kívül a ViaMichelin ajánlást ad néhány kitűnő hely meglátogatására, a fentieken kívül 24 éttermet jelöltek meg. Ilyen hely a várbeli Alabárdos, a Bock bisztró, a Csalogány 26, a Baraka, a MÁK vagy az Arany Kaviár.

forrás: wikipédia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8512534189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása