He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Belefér még egy jó kis vásározás?

2016.12.13. 08:00 guma

Ide kell menni karácsonyi vásárba: megéri pár órát utazni

A mindennapi rohanásban gyakran nehéz megtalálni azokat a pillanatokat, amikor lelkileg is fel tudunk készülni az ünnepekre, és utolérhet minket a karácsonyi hangulat. Aki hasonló nehézségekkel szembesül, és az ünnep gondolatától csak a teendők listáját látja maga előtt, annak sokat segíthet egy karácsonyi vásár. Az utazni vágyóknak egy listát is összeállított egy brit utazási portál, hogy hová érdemes ellátogatni az adventi időszakban. Budapest is helyet kapott a top 10-es listán.

Az adventi időszakban mindenki máshogy készül az ünnepre, van, akinek a mézeskalács illata, másoknak a kivilágított utcák, vagy olyan karácsonyi filmek, mint az Igazából szerelem hozza meg a karácsonyi hangulatot. De a legtöbb európainak egy-egy karácsonyi vásár is nélkülözhetetlen az ünnepre hangolódáshoz. Sőt, egyre többen az utazást sem spórolják meg maguknak, hogy egy igazán szép és hangulatos adventi vásárban töltődjön az ünnepekre. A brit Teletext Holiday pedig összegyűjtötte nekik a legjobb karácsonyi vásárokat. A listára a budapesti is felkerült.

Prága

A festői Prága belvárosa ideális, hogy az odalátogatók felfedezzék a karácsonyi piacokat, mert a város egy téli csodaországgá változik minden decemberben. A Vencel téren és az Óváros téren tartják a nagy ünnepi megmozdulásokat és kirakodásokat, de kisebb vásárokba a város több pontján is bele lehet botlani. A cseh városban kézművesek, iskolai kórusok és hagyományos nemzeti ételek várják az odalátogató turistákat.


Forrás: Shutterstock

Krakkó

Az ünnepi szezonban az egyik legjobb választás egy kis városnézésre Krakkó. A régi városrész lenyűgöző, és itt van Lengyelország legnagyobb és legjobb karácsonyi vására is. A feldíszített fa standokon szokásos ünnepi kézműves termékek, és nagyon szép üvegdíszeket is lehet találni, ami otthon gyönyörű lesz a karácsonyfán. Gasztronómiában sem utolsó, a fűszeres dió, a mézeskalács és a forralt bor itt is elengedhetetlen.

Berlin

Megdöbbentő, de Berlinben 80 karácsonyi vásár van szerte a városban. Így bárhová is megy az ember, sehol sem lesz tőle messze egy bögre meleg forralt bor. Ha az adventi időszakban Berlinben jársz, ne hagyd ki az óvárosi vásárt, mert a 400 ünnepi stand mellett a dekoráció is valami egészen elképesztő. 

Bécs

Az osztrák fővárosban több, mint 20 hivatalos adventi vásár van. A legnépszerűbb vásár hátterében a feldíszített városháza áll, ez a családok kedvence. Itt a gyerekeknek kézműves foglalkozások is vannak, ahol süteményt és gyertyákat készíthetnek. És természetesen a finom ételek, és a kézműves termékek itt is megtalálhatók.


Forrás: Shutterstock

Párizs

A szerelmesek városa az adventi időszakban is gyönyörű. Nem számít, hogy Párizs melyik pontján vagy, sosem lehetsz túl messze a csillogó karácsonyi fényektől. Válogathatsz, a finom ételektől roskadozó standok, és a gyönyörű kézműves termékek között. Ha ebben az időszakban jársz Párizsban, egyik este sétálj végig a hatalmas karácsonyi falun, a La Defense téren, és a város legszebb fényeit, az Avenue des Champs-Elysées-t se hagyd ki. 

Brüsszel

A Téli Csodák Fesztiválja Brüsszelben megéri az utazást. A látnivalók, a hangok, az ízek, minden megvan, ami egy hagyományos európai karácsonyi vásártól elvárható. Ilyenkor felállítanak óriáskereket, jégpályát, körhintát, és még egy legendás szörnyet is, amit jégből készítenek. És még a fenséges belga csokoládékról nem is beszéltünk. 

Budapest

A brit lap szerint a Bazilika melletti vásárba és a Vörösmarty térre is érdemes ellátogatni. Mindkét vásárban lehetetlen ellenállni a bőséges ételkínálatnak, a forralt bor édes illatának. A káposztát, a libacombot, és a mézeskalácsot pedig minden fővárosunkba látogató turistának ajánlják. És a magát műértőnek valló utazókat is arra sarkallják, hogy az ünnepi standok között érdemes vásárolni, mert magas minőségű termékeket árulnak, amelyeket a népművészeti szakértők is jóváhagytak. 


Forrás: Shutterstock

Madrid

A spanyol fővárost igazán átjárja a karácsony szelleme, lenyűgöző vásárokkal telik meg az adventi időszakban. A Parque del Retiro és az Explanada Del Puente del Rey a gyerekeknek nagy kedvencük, reggeltől estig szórakoztató programok várják őket. A fő attrakciót mégis a város főtere, a Plaza Mayor adja. Ez a turistáknak és a helyieknek egyaránt nagy kedvence, a fények, a termékek, az ízek, mind fantasztikusak. 

Riga

A letteknél minden megvan, amit adventi időszakban keres az ember. Rigában 13 éve van karácsonyi vásár, de 1510 óta minden évben állítanak a helyieknek karácsonyfát. A piacokon minden hagyományos, és kézműves dolog megtalálható. Aki egyszer járt már decemberben a városban, az mindig visszavágyik majd.

New York

Szórakozás, vásárlás, látnivalók, hetekre elegendő elfoglaltságot jelentenek az odalátogatóknak. A hollywoodi filmek sok szép new york-i adventi pillanatot megmutattak már, de még így is igazi gyöngyszemekre lehet bukkanni. Felsorolni is nehéz lenne, hova érdemes ilyenkor ellátogatni a városban, de az ünneplőbe öltözött New Yorkban az európai és az amerikai hagyományok találkozása szinte minden részletben megtalálható.

http://www.penzcentrum.hu/vasarlas/ide_kell_menni_karacsonyi_vasarba_megeri_par_orat_utazni.1052562.html?r=melleklet?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

Köln

Európa 15 legszebb karácsonyi vására

Tudtad, hogy a karácsonyi vásárok gyökerei Ausztriából és Németországból eredeztethetők? Az első karácsonyi vásárt 1296-ban Bécsben rendezték. Napjainkban szerte a világban decemberre a városok terei ünnepi díszbe öltözve várják azokat, akik szeretnének már idejekorán a karácsonyra hangolódni a vásárok elmaradhatatlan” kellékeivel”: óvárosi tér, karácsonyfa, gyönyörű kivilágítás, íncsiklandozó illatok és persze a hó.

Gyömbéres kenyér, forralt bor, fahéj és narancs illatok lengik be a levegőt, helyi kézművesek árulják portékáikat, kórusok énekelnek és betlehemi jelenetek elevenednek meg a karácsonyi pompába öltöztetett városok terein. Az elmúlt években a karácsonyi vásárok klasszikus úti céllá váltak  a turisták körében.

Íme, a 15 leglátványosabb karácsonyi vásár Európában.

Bécs

Bécs a karácsonyi vásárok Mekkája, ahol mindenki megtalálja a kedvére valót.  Városszerte húsz helyszínen várják a látogatókat az adventi vásárok. A legismertebb  a bécsi Városháza előtti téren kialakított Wiener Christkindlmarkt, mely évente mintegy hárommillió látogatót vonz.

Tallinn

Tallinn óvárosának szívében áll Észtország leghíresebb karácsonyfája körülötte kunyhók a helyiek karácsonyi portékáival.

Stockholm

Stockholm négy karácsonyi vására: Skansen, Gamla Stan (Óváros),  Djurgàrden és Kungstradgàrden várja hagyományos karácsonyi finomságaival az arra járókat.

Bolzano

A dél-tiroli Bolzano karácsonyi vásárát tartják Olaszország egyik legfontosabb eseményének. Minden évben egy adott téma köré épül (2012-ben a “Kultúrák találkozása”) és ehhez kapcsolódnak az események is. A vásárt a Piazza Walther festői környezetében tartják.

Nagyszeben

Nagyszeben-i karácsonyi vásár Európa egyik legrangosabb vására. A  Nagypiactéren, mintegy 65 faházikóból álló ünnepi városka keretében tartják. A gyerekeket kis vonat, körhinta, Mikulás-műhely hívogatja a vásárra. A 900 négyzetméter felületű szabadtéri jégpálya igazi attrakciónak számít minden évben.

Braunschweig

Több százezer látogatóval büszkélkedhet Braunschweig karácsonyi vására, háttérben a Dankwarderode várral, a Dómmal vagy a város főterén álló Braunschweigi oroszlánnal nem csak vizuális élményt nyújt, hanem kulináris élvezeteket.

 

Riga

A lett vásárok története a XVI. századra nyúlik vissza, így nem hiányozhatnak a hagyományos fából készített játékok sem.

 

Brugge

A flamand Brugge főtere a gyönyörű középkori ékszerdoboz télen karácsonyi vásárrá és egy óriás jégpályává alakul. A csokoládé szerelmeseinek paradicsoma, amit valljuk be nem nehéz élvezni, főleg nem télen.

 

Prága

Prága Óvárosa az év bármely szakában gyönyörű hely, de a karácsonyi fények, színek, illatok meseszerűvé varázsolják a város legszebb terét.

 

Colmar

Már a XVI. század óta hagyománya van Colmarban a karácsonyi vásárnak.  Ilyenkor ünnepi díszbe öltöznek a gyönyörű középkori házak és finom fahéj, méz és vanília illattal csalogatják a vásárlókat.

 

Luzern

Luzern óvárosában tartott „Lozärner Wiehnachtsmärt“ karácsonyi vásár 70 díszes házikója különleges karácsonyi hangulatához  hozzátartozik a puncs, a forralt bor, a sült gesztenye és az egyéb karácsonyi finomságok illata.

 

Erfurt

Németországban, Erfurtban tartanak legrégebb óta karácsonyi vásárt. A “tornyok városá”-nak is becézett vásárhelyszínnek a  25 méter magas karácsonyfa  csak az egyik csúcspontja,  a 12 méter magas karácsonyi piramis, a varázslatos mesebeli erdő és  a betlehem kézzel faragott életnagyságú figurái mellett.

 

Leuven

Bár a leuven-i vásár csak tíz napig tart a város egész decemberben ünnepi kivilágítással várja a turistákat.

 

Innsbruck

Elő-karácsonyi hangulat és meghitt adventi vásárok várnak Innsbruckban is. A színes kínálat az óvárosban tartott hagyományőrző karácsonyi vásártól a Maria-Theresia Straße-n található modern adventi standokig terjed.

 

Köln

Kölnben összesen négy karácsonyi vásárt tartanak decemberben, melyek behálózzák a várost és évente 3 millió vendéget vonzanak. Köln főtere a csodálatos gótikus dómmal és a megannyi piros tetejű kivilágított bódéval igazán mesébe illő látványt nyújt.

http://vilagutazo.net/uticelok/kulfoldon/2012/12/12/europa-15-legszebb-karacsonyi-vasara/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4612038209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása