He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Benéznél Kazahsztánba?

2016.03.22. 08:01 guma

Kazahsztán  független ország Közép-Ázsiában. A világ 9. legnagyobb területű országa és legnagyobb területű tengerpart nélküli országa.
Az országot északról és nyugatról Oroszország, keletről Kína, délről Kirgizisztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán, délnyugatról pedig a Föld legnagyobb tava: a Kaszpi-tenger határolja.

Kazahsztán 1990. október 25-én szuverén köztársasággá nyilvánította magát a Szovjetunión belül.

  • Születéskor várható átlagos élettartam: férfiak 61 év, nők 72 év (év)
  • Életkor szerinti megoszlás: 0-14 éves 23%, 15-64 éves 68,8%, 65 év feletti 8,2%
  • Városi lakosság aránya: 61%
  • Írástudatlanság: 1,6%


Kazahsztán területén volt az egykori Szovjetunió legnagyobb űrbázisa, a Bajkonuri űrrepülőtér.

Az ország északkeleti részén (saját legendáik szerint közel 1500 éve) él a madjarok törzse. A szétszórt, laza településformákon kb. 2000 család tartja magát madjarnak, bár nyelvük már kazah. Az utóbbi évtizedeket leszámítva nem tudtak arról, hogy rokon népeik lehetnek. A 90-es években (magyar kutatók közreműködésével) elvégzett genetikai vizsgálatok szerint a génmarkerek kontrollcsoportokkal történt összehasonlító vizsgálatai alapján az alföldi magyarsággal állnak legközelebbi genetikai kapcsolatban.

Végtelen sztyeppék, hanyatló ipari városok térsége Kazahsztán.Aki szereti a távolságot, a hosszú, hipnotizáló vasútutakat és a lókolbászt, igen kellemesen érzi majd magát itt, s valóban sajátos élményekkel gazdagodva térhet majd haza.

Fővárosa Asztana (korábban Aqmola néven). Egészen az ’50-es évekig poros kis bányászváros volt, mely Hruscsov által lett naggyá, mikor úgy határozott sztyeppéit gabonatermesztő területté alakítja.

 


Az ország másik jelentős városa Almaty, mely a mai napig Közép-Ázsia gazdasági és pénzügyi központja is egyben. A város tiszta, áttekinthető, hosszú sugárutak és alacsony épületek jellemzik, mögöttük a csodás Zailiysky Alatau hegység ormai magasodnak. Legszebb pontja a Zenkov katedrálist övező Panfilov park. A katedrális igazán különleges, már csak abból fakadóan is, hogy az egyetlen épület, mely megmaradt a cári korszakból, s túlélte az 1911-es nagy földrengést. Annak ellenére, hogy csupán fából, szögek nélkül készítették. A park másik gyöngyszeme a nyugati végén elhelyezkedő, kifinomult Arasan fürdő.

 


Főbb látnivaló továbbá a Központi Állami Múzeum, mely alapos betekintést enged a kazah történelembe. Legértékesebb darabja az Arany ember, mely egy 4000 aranydarabból álló harci viselet.

 
Az időeltolódás Magyarországhoz képest +5 óra.

Kazahsztán döntően muszlim és ortodox pravoszláv vallású ország. A kazahok jórészt vendégszerető, segítőkész emberek, ám a déli területeken élők között mégis előfordulhatnak intoleráns megnyilvánulások a külföldiekkel szemben. Ennek elsősorban vallási és etnikai okai vannak.  A leglényegesebb, amit tehetünk, hogy öltözködésünkkel és viselkedésünkkel tartsuk tiszteletben a helyi szokásokat.Képtalálat a következőre: „kazahsztán”Képtalálat a következőre: „kazahsztán”Képtalálat a következőre: „kazahsztán”

 
Az országban a közbiztonság megfelelő, a utak minősége azonban változó. Hosszabb utazáshoz inkább a légi vagy a vasúti közlekedést vegyük igénybe. Nagyvárosi közlekedés viszonylatban a taxi olcsó megoldásnak tekinthető.Képtalálat a következőre: „kazahsztán”

Képtalálat a következőre: „kazahsztán” 


Nagy forgalmú piacokon ügyeljünk értékeinkre, s útlevelünk konzuli hitelesítéssel ellátott másolatát tartsuk inkább magunknál az eredeti helyett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr848405644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása