He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Házy Erzsébet (Hogy volt?!)

2015.12.10. 08:04 guma

Részletek a "Hogy volt?! sorozat aktuális műsorából. Rendező: Keresztesi Zoltán, Komlós András, Nemlaha György, Déri Balázs, Varga Zs. Csaba; operatőr: Fazekas Bence, Halla József; gyártásvezető: Tóth Ferenc; szerkesztő: Novák Erzsébet, Pável Ildikó, Nagy György, Mohácsi Szilvia, Sáska Péter, Csizmár Edina; műsorvezető: Nagy György, Török Olivér, Radványi Dorottya, Novodomszky Éva, Gundel Takács Gábor, Sugár Ágnes, Gaskó Balázs.

Házy Erzsébet (Pozsony, 1929. október 1. -- Budapest, 1982. november 24.) Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes (szoprán). Házy Erzsébet 1929. október 1-jén született Pozsonyban. Az 1939-es áttelepítések során került Budapestre, ahol először a Mária Terézia Gimnáziumban, majd a Nemzeti Zenede zongora szakán tanult. A Zenede énekszakán a kor neves pedagógusához, László Gézához került, aki rendkívül tehetségesnek tartotta, s már a negyvenes évek végén bemutatta a Magyar Állami Operaház akkori igazgatójának, Tóth Aladárnak. Pályafutását a Magyar Rádió énekkarában kezdte. 1951-ben debütált az operaházban Verdi Rigolettójának apródjaként. Kezdetben lírai szerepeket énekelt, majd az 1960-as évektől drámaibb szerepeket is. Jelentős részt vállalt új magyar operák bemutatásában. Legnagyobb sikere a Manon Lescaut (Puccini) címszerepe volt, Ilosfalvy Róbert partnereként, alakítását még ma is az évszázad Manonjaként emlegetik. A premiert követő évben több mint negyven, telt házas Manon-előadást tartottak, amire csak ritkán akadt példa az Operaház történetében. Az Erkel Színházban nagyoperettekben is fellépett.
A mozivásznon is emlékezeteset alakított a Gerolsteini kaland (1957), a Felfelé a lejtőn (1958) és az Új Gilgames (1963) című filmekben.
Élete utolsó éveiben énektechnikai problémákkal, memóriazavarokkal, depresszióval is küzdött. 1982. november 24-én halt meg Budapesten, a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr247950708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása