He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Majka & Pápai Joci - Mikor a test örexik

2015.11.05. 07:04 guma

Majka: "Miért baj az, hogy egy órára segghülye lehetsz?"

Sohasem rejtette véka alá véleményét, és azt sem titkolta, hogy mindkét politikai oldalon vannak számára szimpatikus személyiségek. Majoros Péter, vagy ahogy mindenki ismeri, Majka a Facebookon állt ki a menekültek mellett, amikor itthon ezerrel pörgött az uszítás, de megérti, hogy sok ismert személyiség nem mer hozzá hasonló nyíltsággal beszélni közéletről. Elárulta azt is, mi idegesíti a sajtóban, miért nem tartja komolyan vehetőnek a Jobbikot, és hogy miért nem lehet nálunk beszólogatni másoknak a tévében. Majkával közéletről, tévés álommunkáról és a rádiós szerkesztők hatalmának végéről beszélgettünk.

hvg.hu: Mostanában többször is nagyobb vitát generáltál Facebookon. Az egyik eset, amikor megosztottál egy megrázó fotósorozatot a menekültekről, és kaptál érte hideget, meleget egyaránt. Miért vállaltad fel ennyire nyíltan a véleményed a témában?

Majka: Mert úgy gondoltam, pont ilyen kérdésekben kötelesség véleményt formálni. Pont egy olyan szegmense ez a létünknek, amikor emberként kell viselkedni.
Abszolút értem és érzem a félelmét azoknak az embereknek, akik iszlámfölényt látnak ötven év múlva Európában. Akik azt vizionálják, hogy az európai kultúrát, civilizációt a nyakánál fogva ledobják majd a porba. De ez csak vízió. Az, hogy utópia marad-e, persze nem tudhatjuk.

Mindig azt a példát szoktam mondani, hogy ha egy arab fiatalember fuldoklik a Dunában, és meglátom, akkor talán nem segítesz neki? Tudjuk nagyon jól, hogy Szíriából a félelem küldi ide az embereket. Az, hogy beszivárog velük egy-két rossz szándékú ember is, kikerülhetetlen. A szar ember jöhet máshonnan is, akár Nyugat-Európából, München leggazdagabb negyedéből is.

Majka

Fotó:

A legjobban az idegesített fel az egészben, hogy azok az emberek, akik indulatokat gerjesztenek a Facebookon, tájékozatlanok, és azt sem tudják, hogy azért van a menekülteknek iPhone-ja, mert egy olyan országból érkeznek, amely jobban funkcionált, mint ma Magyarország. Szíria kifejezetten liberális berendezkedésű volt a háború előtt, jelzésértékű, hogy több nő volt az ottani parlamentben, mint nálunk. Azok, akik most menekülttáborokban vannak, korábban sokkal jobb körülmények között éltek, mint sokan itt.

Az már megint más kérdés, hogy Orbánék miért nyitották ki ezt a szelencét. Nyilván megpróbálták a Jobbik-szavazókat kicsit magukhoz édesgetni. De azt gondolom, ez politikai szempontból teljesen érthető. Persze vannak azok a bevándorlók, akik tényleg nem lesznek képesek beilleszkedni a nyugati világba. Ezeket az embereket meg kell szűrni, és haza kell küldeni. Pont, mint a gazdasági bevándorlókat. Szerintem ennek a rendszernek a felállítását kellett volna finanszírozni az óriásplakát-kampány helyett.

hvg.hu: A felesleges gyűlöletkeltés zavart a leginkább?

Majka: Igen, főleg azoktól az emberektől, akiknek fogalmuk sem volt, hogy mi történik. Olyanoktól, akiknek nehézséget okozna Szíriát megtalálni a térképen, a fővárosukról nem is beszélve. Az elméletgyártás helyett pontosan a humán oldalra kellene figyelni, arra, hogy ezek az emberek, köztük gyerekek és nők szenvednek.

hvg.hu: Más, hozzád hasonló tévés személyiségtől, előadótól hiányoltad a véleménynyilvánítást?

Majka: Be kell látni, hogy változó korban élünk. A mostani kormány úgy fogja meg a dolgokat, ahogy eddig senki más. Ezért érthető, hogy nem sokan hangoztatták a véleményüket.
Én soha nem titkoltam, hogy mint ember, szimpatizálok Orbán Viktorral. Szeretem azt, hogy hangos, hogy visszaszól bárkinek, hogy kiáll az igazáért, ebben hasonlít is valakire (nevet). Viszont van olyan ember a kormányzatban, akit nem is értek, hogy hogyan kerülhetett oda.

A töketlen baloldal viszont még jobban idegesít, mert ők meg kizárólag a kormány politikájával szemben képesek megnyilatkozni, ahelyett, hogy kérdésről kérdésre alakítanák ki a saját véleményüket. Ha holnaptól ingyen meleg ételt kezdenének osztani a gyerekeknek, az sem tetszene nekik, akkor is ellentmondanának a kormánynak.

Mára amúgy is megszűntek a jobb-, és baloldali ideológiák, teljesen a gazdasági érdekek érvényesülnek. Ezért vallom azt, hogy nem szabad sehova sem beállni. A véleményemet sohasem titkolom, de nem hiányzik, hogy egy falunapra azért ne hívjanak le, mert a fideszes, vagy egy MSZP-s polgármester áthúzta a nevem. A rap, amit én képviselek, szociális problémákat feszeget, ez nem a Wellhello-, Halott Pénz-féle belvárosi, értelmiségi, romkocsmás rap – aminek ugyanúgy megvan a helye – hanem a külvárosi kölykökről/kölyköknek szól. Ezzel a hozzáállással, attitűddel nem is lehetnék máshol, csak a mindenkori ellenzékben.

Régen az volt a szólás, hogyha meg akarsz tudni valamit egy országról, akkor nézd meg a telefonfülkéit. Én ezt most úgy módosítanám, hogy nézd meg, miként bánik az ország a kormánya ellenzékével. Bár, hozzátenném, nálunk most nem létezik politikai ellenzék. A fogatlan oroszlán jelző túlzás, inkább a fogatlan bébinyuszi lenne a megfelelő kifejezés a mostani állapotukra.

hvg.hu: Korábban azt nyilatkoztad, hiányolsz a politikai palettáról egy középen álló, szociáldemokrata pártot.

Majka: Hát nem a Schmuck Andortól fog jönni ez a párt, az biztos. Majdnem biztos vagyok benne, hogy ahhoz, hogy kialakuljon egy párt, hogy feltűnjön egy meghatározó személyiség, amire/akire lehetne építeni, ahhoz egy nagy történelmi esemény szükséges. Mint anno a rendszerváltás volt. Vagy – tudom, hogy rossz példa – egy súlyos földrengés, ahonnan kikerül egy hős, akire mindenki felnéz, és feddhetetlen.

Fotó:

Én például sokat olvasom a Hetek című újságot, amit egyáltalán nem lehet függetlennek nevezni, de legalább nem a két berögzült aspektusból ír a közéletről. Nagyon haragszom azokra az újságírókra, akiknek megvan a tehetségük, de bértollnokká váltak. Például Borókai Gáborra, a Heti Válasz főszerkesztőjére, aki az egyik legtehetségesebb újságíró. Pont neki kellene kritikát megfogalmaznia bizonyos helyzetekben. Mindenkivel szemben. Olvasom az írásait, de néhányszor szinte felüvöltök, hogy hogyan lehet ennyire elfogult. De nyugodtan lehetne mondani egy két embert a 168 Órától is.

Ott van például László Petra tisztára mosása. Teljesen felháborít. Ismerem ezt a fajta embert: ott volt a helyszínen, felfokozott állapotba került, ami az adott pillanatban ahhoz vezetett, hogy megemelte a bal lábát. Mindegy, hogy rúgott, vagy gáncsolt, ettől még ugyanolyan aljas ember. Közben nem is sejtette, hogy ezzel a tettel el is rendezte az elgáncsolt család sorsát. Én istenfélő ember vagyok, a karmában is hiszek: László Petra és a család is azt kapta, amit megérdemelt. Közben azt olvasom, László Petra el akar költözni Magyarországról? Csomagolok neki szendvicset.

hvg.hu: Politikai párt megpróbálta már kihasználni a népszerűséged?

Majka: Mindegyik (nevet). Legalábbis a három nagy párt közül mindegyik. A Jobbikot szándékosan nem sorolom a ide, mert nem vagyok hajlandó tudomást venni róluk. Ha irányítaniuk kellene ezt a nyomort, akkor a legnagyobb töketlenség lenne úrrá. Vona Gábor ugyan remek üzleti érzékkel megáldott fickó, akinek van némi szónoki képessége, de akik bedolgoznak neki… Hulligánok, fizetett börtönviselt csőcselék. A kis bajuszos szobafestő majd kilencven éve pont így kezdte el szervezni azt, ami rettenetesen sok ember halálához vezetett. Persze vannak köztük értelmiségiek is. Vagyis úgy tűnnek.

Morvai Krisztina? Egy vicc. Ha megnézed az Egy nap a hivatalban című videóját, van benne egy csodálatos jelenet. Annyira jóléti gondolkodású Morvai, hogy benne hagyott a videójában egy olyan mondatot, amit észre sem vett, mekkora öngól. Azt kérdezi egy cigány fiútól, hogy ki eszik a dögből? Erre a fiú azt mondja neki, az, aki éhes. Morvainak meg fogalma sincs arról, hogy ez a mondat valójában mit jelent.

Szóval szerintem ma három párt létezik Magyarországon. Ott a Demokratikus Koalíció, akikkel ha nem is most, de hosszú távon számolni kell, és én speciel Gyurcsányt még mindig a legtehetségesebb szónoknak tartom az országban. Ott van az MSZP, bár ott most teljes a homály, fogalmam sincs, mit akarnak csinálni. És aztán van a Fidesz. Mindhárom részről kerestek már meg, de én elmondtam nekik személyesen is, hogy nem akarok párthoz, vagy valamelyik politikai oldalhoz kötődni.

A Heti Hetesben is szerepeltem, ott azt láttam, hogy mindig ügyeltek arra, hogy a baloldali emberek legyenek a vendégek. A legnagyobb tiszteletem azoké az embereké, akik ott ülnek, de engem nagyon zavar, hogy nincs ott rajtuk kívül egy olyan ember, aki ellentmondana nekik. Pedig egy műsor főleg a vitától lenne izgalmas. De helyette csak egymást erősítik meg a saját, egyoldalú véleményükben. Ez pedig visszafelé is elsülhet. Itt jön be az, amit Vitray mondott egyszer: aki alulmarad mindenben, előbb utóbb szimpatikus lesz. Annyit szidják Orbánt, hogy a végén csak azért is mellé állnak majd.

hvg.hu: Volt már hogy visszafogtad magad, és inkább nem szólaltál fel nyilvánosan valamilyen közéleti témában?

Majka: A karakánság, a szókimondóság egy ideig kifizetődő dolog. Amikor 25 évesen rájössz, hogy nem neked van a legnagyobb farkad a városban, és nem tudsz minden csatát megnyerni, akkor megkötsz bizonyos kompromisszumokat. Ez nem azt jelenti, hogy megtörsz, csak megfontoltabbá válsz. Én is belesimulok abba, hogy könnyebb az életem, de ezt bármikor feladnám, ha valami olyan történne, amit már nem bírnék elviselni. Vétkesek közt cinkos, aki néma.

hvg.hu: Térjünk át a tévés munkáidra. Sok szerepben feltűntél már, de kíváncsi lennék, ha te alakíthatnád ki a műsorod, az hogyan nézne ki?

Majka: A szabadszájú, ösztönösebb műsorokat szeretem igazán. Az, hogy műsorvezetőként megtanulok jól felkonferálni, nem nagy kunszt, ott ahhoz kell adottság, hogy ezt kamerák előtt is elő tudd adni. A zsűrizést a Sztárban Sztár műsorban például azért szeretem, mert nincs megkötve a kezem.

De szerintem talk showban lennék igazán jó, például egy modernebb és civilizáltabb Mónika Showban el tudnám magam képzelni. A kapcsolatteremtés mindig is nagyon könnyen ment. Vagy valami olyasmit is el tudnék elképzelni, mint amit a Sebestyén Balázsék csináltak, a Wundersőn és Zuperszexi. De egy Hollywood Game Night típusú műsor is tetszene.

Fotó:

De nincs semmi bajom az Ezek megőrültekkel sem. Hiába cseszegeti a nagyon művész, nagyon cizellált értelmiségi közeg ezeket a műsorokat. Én elhiszem, hogy nekik az lenne a legjobb, ha fő műsoridőben korpás költők a Háború és békéből olvasnának fel, de miért baj az, hogy egy órára segghülye lehetsz, és kinevethetsz másokat? Nem kell félteni a gyerekeid, hogy majd emiatt olyanok akarnak lenni, mint Győzike. Ha normálisan neveled őket, nem a tévében bohóckodók lesznek a példaképeik.

hvg.hu: Egy amerikai, Late Night típusú műsor lenne az álom?

Majka: Az lenne a favoritom, de Magyarországon akkor már mindenki alszik. Ennek az egyik oka, hogy nálunk ez a műfaj nem létezik. Egy ilyen műsorhoz iszonyú jó csapat kellene, de azért, hogy éjszakánként 30 ezer ember nézzen te sem engednéd el a legjobb szerkesztőidet a legnézettebb sávból.

A másik ok, hogy a magyar közeg nem lenne vevő erre a mindent kőkeményen kiparodizáló stílusra, ami Amerikában megy. Magyarországon nem hogy kemény kritikát nem mondunk a másikra, de még azt sem áruljuk el, ki mennyit keres. Amerikában büszkék arra, hogy valaki jól keres, mert az ott azt jelenti, az illető valamiben kiemelkedően jó. Ha Magyarországon jól keresel, akkor mindenkitől megkapod, hogy biztos loptál, csaltál.

Egy ilyen országban, ahol mindenki megsértődik, nem lehet egy odamarós műsort csinálni. A saját hibáinkon sem nevetünk, helyette felháborodunk és perelünk.

hvg.hu: Ezért nem tud meghonosodni nálunk annyira a roast műfaja sem?

Majka: Pont én leszek a következő alany a műsorban, Kiss Ádám, Dombóvári István és mások fognak égetni. Engem ez egyáltalán nem zavar. Ha nem feleslegesen bántó, amit kapok, és mögötte van poén is, akkor állok elébe.

De nagyon nehéz műfaj ez nálunk. Ha megnézel egy South Park-részt, ott a krokodilvadász Steve Irwin halálával – akit egy rája szúrt át – is képesek voltak viccelődni. De az amerikai társadalomban erre fel vannak készülve, mert tudják, ez nem arról szól, hogy megsérted a halott családját. Kanadát, a kanadaiakat is folyamatosan ekézik. De gondolom a kanadaiak is csak röhögnek az egészen, vagy egyszerűen leszarják.

hvg.hu: Nemrég jártál Amerikában, úgy tűnik, kedveled a kultúrájukat. El tudnád magad képzelni ott hosszú távon?

Majka: Én abszolút, a feleségem már kevésbé, ő sokkal inkább kötődik Európához.

Nagyon teszik az az amerikai hozzáállás például, hogy úgy hoznak létre dolgokat, hogy az élhetőbbé tegye a mindennapokat. Legegyszerűbb példám: lehet a piros lámpánál jobbra fordulni. Vagy ha ott megnyomsz egy gombot, akkor annak ott nem az a funkciója, hogy majd megnyomhatsz még egy gombot, hanem tényleg történik is valami. Bár ezt nyilván az értékeli igazán, aki európai, a kint élők biztos látják ennek az árnyoldalát is.

A legjobb és legrosszabb dolog azonban egy és ugyanaz Amerikában: a pénz mítosza. Ha van pénzed vagy valaki, ha nincs, senki vagy. Ez nyilván nagyon anyagias értékrendet szül, de egyértelmű az is, hogyha pénzed van, akkor valamit jól csinálsz, és nagyon büszke vagy.

hvg.hu: A streaming, a Youtube lemezeladási listákon mind ott vagy, egyedül a rádiós toplistán nem. Korábban is jelezted már, hogy ezt nonszensznek tartod, ezek szerint azóta sem változott a helyzet?

Majka: A rádiós toplista egy nemlétező lista. Korábban azért nem játszottak minket, mert azt mondták rap nem mehet. Erre most ott a listán a Deniz, a Wellhello és Halott Pénz, akik pont ezt csinálják.

Ha ránézek erre a listára nem kell mondanom semmit. A tények beszélnek helyettem. Az egyetlen releváns információ a YouTube-lejátszás. Ez az, amiről csak a hallgatók döntenek. Nem egy zenei szerkesztő diktál. Én a Youtube-listán akarok fent lenni még 25 év múlva is, a többi nem érdekel. A zsebemből hiányzik persze a rádiós lejátszások utáni pénz, de csak azért, mert szívesen költeném még jobb klipekre azt az összeget.

Nézd csak meg a rádiós listát, van egy pár akiről nem is hallottam. Nem akarom őket bántani, mert nem ismerem a zenéjüket. Ők a listavezetők? Meg lehet nézni hány bulijuk van, és kiderülne mekkora sztárok valójában.

Fotó:

De már túlemelkedtem ezen. Nem érdekel a rádió, mert ma már nem ott születnek a slágerek, hanem a YouTube-on. Szerencsére megszűnt a zenei szerkesztők egyeduralma.

hvg.hu: A YouTube-lejátszások után van bevételed?

Majka: Nem számottevő összeg. Körülbelül százezer forintról van szó negyedévente, úgy hogy nekünk többmilliós nézettségű klipjeink vannak. Mit kapnak azok, akiket ennyien sem néznek? Nincs értelme ezen marakodni.

hvg.hu: Fellépések hétvégén, tévés-szereplések, saját étterem: meddig lehet bírni ezt az életmódot?

Majka: Talán a tévét hagynám el ebből a háromból leghamarabb. De ezt sem jelenteném azért ki egyértelműen. Most a tévés szerepléseknek köszönhetem, hogy anyagilag biztonságban érzem magam, picit hátra tudok dőlni. Szerencsére a fellépéseimre is van igény, már most tudom, hogy 2016-ra például már több mint 20 nagy koncertünk le van foglalva. Ez is egy biztos bevételt jelent.

A zenében azért szeretnék majd változni, nem akarom, hogy 45 évesen is ugyanazt csináljam, mint most. A zenei ízlésem is átalakul szép lassan. Ha például úgy tudnék megváltozni, ahogy a House Of Painből lett Everlast, akkor az nagyon tetszene.

hvg.hu: Ehhez új alkotótársakra lenne szükséged?

Majka: Amúgy is nagyon jó zenészekkel vagyok körülvéve, ezzel nem lenne probléma. Magyarország krémjével dolgozhatok együtt. Sohasem tartottam magam zenésznek, én dallamokra kreálok szöveget, ahhoz értek, hogy mire harapnak rá az emberek.

Például a Mikor a test Örexikkel is rengeteget melóztunk. Tizennyolcszor változtattuk meg a zenei alapot, és utána majdnem másfél hónapon keresztül kerestem hozzá a megfelelő szöveget. Viszont a végeredmény nagyon tetszett, tudtam, hogy erre a 30 éven felüliek ráéreznek majd, mert ez a dal nyilván nekik szólt. Nagyon jó érzés, amikor azt látom, hogy valaki ezzel a számmal kíván boldog harmincadik születésnapot más Facebook-üzenőfalán.

http://hvg.hu/kultura/20151102_Majka_Miert_baj_az_hogy_egy_orara

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr518047976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása