He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Spanyolország hegye, Las Médulas a spanyol arany

2015.10.25. 08:01 guma

alt szöveg

File:Las Médulas in sunset.JPG

Las Médulas in León
http://www.spain.info/en/que-quieres/arte/monumentos/leon/las_medulas.html

Las Médulas történelmi helyszín Spanyolországban, közel Ponferrada városhoz, León tartományban. Egykor a Római Birodalom legfontosabb aranybányája volt, ahol Kr. e. I. századtól kezdve kétszáz éven át folyt a bányászat. Las Médulas szerepel az UNESCO listáján.A rómaiak bevonultak Iberia a második században ie. A romok építészeti emlékek azonban még mindig szétszórva az országban, Segovia, Mérida, Tarragona, Zaragoza, és sok más helyen. https://hu.wikipedia.org/wiki/Las_M%C3%A9dulas

File:Las Medulas 02 by-dpc.jpg képek innen


https://4yoursensesonly.files.wordpress.com/2013/03/medulas2.png Ilustration of the process by Hugo Prades
Las Médulas, ahol a rómaiak aranyat kerestek, és találták, itt a hegyen Spanyolországban. Az ősi becslések szerint, a rómaiak eltávolítottak mintegy 20.000 Mérleg aranyat Spanyolországból évente, amely a mintegy 6600 kilogramm vagy 14.500 £ felel meg. Folyó áron, ez az összeg az arany többet ér, mint 27.000.000 $. A bányászok hónapokig nem látják a napfényt, és sokan közülük meghaltak az alagutakban. Annyira veszélyes volt a bánya a közet repedései miatt, hogygyöngy halászathoz hasonlították a járatokban végzett munkát.
Ellentétben a közhiedelemmel, itt a többi Imperial aranybányászat területével szemben (például Wales), a munkások a bányában szabad emberek voltak, nem rabszolgák. Folytatták a bányászati hagyományaikat ami kialakult már a római kor előtti időszakban ebben a régióban.

Médulas

Source: Flickr


Az első tárnát, a munkások ásták a nagy galéria szoba mélyen a hegyen: Szerintem olyan mint egy hatalmas mélygarázs amit fenntarthattak a csak fából készült ívek. Plinius, a férfi dolgozott ezen galérián és "több hónapig" nem látta a fényt a napot. Bányásztak annyi aranyat és fémet, amennyire csak lehetett, és aztán, amikor úgy tűnt, a forrás már kimerült, kiürítették a vágatot. A sentinel kiadta a megbízást, hogy húzzák ki a fa gerendákat amik a boltívek alatt voltak, és a súlyát tartották a hegynek. Plinius leírja, hogy mi történt ezután:

     A hasadék szét, dobálta a törmelékeket, miközben beszakadt nagy robajjal amelyet az emberi képzelet elképzelni sem tudott; és a közben olyan sűrű porfelhőt láttak ami oly hihetetlen látvány volt a bányászoknak, hogy csak bámultak ezen a természeti jelenségen.

A második módszer szerint csatornázással vizet csatornáztak a hóolvadásról a magasabb hegyekben, vagy a közeli bányákból. Legalább hét hosszú vízvezetékek használtak erre a célra a Las Médulas. A cél az volt, egyes esetekben, hogy töltse ki a mély tározó fölött a bányát, majd engedje el a gát, és hagyja, hogy a víz hevesen beeomlik a bányában, és kimossa a szennyeződést és a kövekről, amelyekben ott volt az arany.

Máskor, a rómaiak vésettek mély, keskeny alagutakat a hegyekben és pontos időközönként, elöntött őket egyszerre. Az intenzív víznyomással a hegyeket "feltörték", és így összeomlottak egyes részei, felfedve az arany "vénákat".

 

Ez olyan pusztító folyamat volt, ami ma a hegy egyik látványossága lett. A furcsa, magasztos szépségét ezek a hatalmas narancssárga függöny szerű vonulatok a zöld hegyen, Spanyolország ezen részén több ezer látogatót vonz minden évben. 1997-ben az UNESCO hozzáadott Las Médulas a fenti világörökség részét képező "kiemelkedő értéket az emberiség számára."

Az erőszakos, remegés hangok repedés hegyoldalak elnémult körül 1800 évvel ezelőtt. Ma, Las Médulas az a hely,ahol elmélkedni lehet az emberiség és természet kapcsolatában a múlt és a jelen kihasználását látva a föld egy kis pontján.


http://all-that-is-interesting.com/las-medulas#more-50795


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr707827988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása