He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

A Fabergé tojások

2015.06.07. 08:03 guma

1845. májua 30.-án született, a Cári Birodalom fővárosában egy francia hugenotta családból származó Peter Carl Fabergé (orosz nevén Карл Густавович Фаберже), aki utolsó cári ékszerészként a mérhetetlen luxusban élő cári család és udvar számára dolgozott. Fabergé alkotásai – az úgynevezett Fabergé tojások – világszerte ismertek azok extravagáns, bonyolult és luxus minőségű kivitelezésükről.

Carl Fabergé Gustav Fabergé híres pétervári ékszerész fiaként született. A család, Carl születése után néhány évvel otthagyta az „Észak Velencéjé”-t, s Drezdába költözött, igaz a pétervári ékszerműhely továbbra is működött. Carl majd csak 26 évesen tért vissza szülővárosába. 1882-ben ékszerészmester lett, s átvette a családi vállalkozást. Egy moszkvai pán-orosz kiállításon a cár le volt nyűgözve Fabergé egyik alkotásától (állítólag olyan pontosan alkotta meg egy Kr. e. IV. századi arany karperec mását, hogy az uralkodó nem tudta megkülönböztetni az eredetitől).Faberge tojás
A legendás Fabergé tojások első darabját 1885-ben megrendelésre alkotta meg, amit III. Sándor cár, feleségének szánt ajándékba húsvétra. A tojás tömör aranyból készült, amit finom, fehér zománcréteg fedett, hogy egy tojásra hasonlítson. A tojás belsejében egy miniatűr tyúkot helyezett el, amely nyitáskor felfedte a cári korona szintén miniatűr mását. Fabergé ezáltal olyan egyedülálló ékszerdobozkát készített, hogy azt követően minden évben tőle rendelt az udvar ilyen húsvéti „tojásokat”. Faberge tojásFaberge tojás
Faberge tojásFaberge tojás

Néhány év múltán hivatalos cári ékszerésszé nevezték ki, s a vállalkozás minden költéségét állami pénzből finanszírozták. Egy-egy tojás elkészítése gyakran egy évig is eltartott. A cár kikötése csupán annyi volt, hogy minden tojás más-más meglepetést tartalmazzon. Az évek múlásával a tojások formavilága egyre bonyolultabbá vált, már gyémántot, ezüstöt, aranyt, rubint, smaragdot és egyéb nemes anyagokat használtak fel készítésükhöz. Összesen 71 ilyen tojásról tudunk, de csak 62 vészelte át a történelem viharait. Az egyik legutolsó Fabergé tojást („Rotschild tojás”) néhány éve a Christie aukciós ház értékesítette 8.900.000 angol font értékben. (Körülbelül 3.328.600.000 forintnak megfelelő összeg.)
1917-ben a családi vállalkozást államosították, s a Fabergé család elmenekült Pétervárról. 1920-ban érkeztek meg Svájcba, ahol Carl Fabergé még abban az évben elhunyt. A bolsevik kormány a tojások nagy részét külföldi valutáért eladta, így a Fabergé örökség azóta is szétszórva található a világon. Sok mai cég viseli a család nevét, de a családi ékszerészet hírét és dicsőségét semmi nem hozhatja vissza.
000 PAR2005061516133 Az 50 Fabergé-tojás egyike
Fotó: Michael Kappeler

Milliárdokat érő Fabergé-tojás pihent a konyhapolcán

Nyolcezer fontért vette az aranytojást, mert értékesnek tűntek benne a drágakövek. Végül majdnem eladta egy vevőnek, aki beolvasztotta volna aranyért. Az üzlet nem valósult meg, a tulajdonos pedig az interneten jött rá, hogy nem akármilyen aranytojás van a birtokában, hanem az évtizedek óta keresett, húszmillió font értékű Fabergé-tojás.

Eredetileg be akarták olvasztani azt az aranytojást, amiről nemrég derült ki, hogy egy 20 millió font értékű Fabergé-tojás, írja a Telegraph. Az amerikai férfi 8 ezer fontért vette annak idején, mert értékesnek találta a műtárgyban található drágaköveket. Aztán megpróbálta eladni a tojást, és talált is egy vevőt, aki beolvasztotta volna az aranyért, de végül meghátrált a vásárló, mert sokallta az árat.

Így a Fabergé-tojás évekig a neve elhallgatását kérő férfi útszéli házának a konyhájában porosodott. Végül 2012-ben keresett rá az interneten, hogy aztán ráleljen a Telegraph kapcsolódó cikkére az elveszett Fabergé-tojásról. Azon nyomban repülőre ült és meg sem állt Londonig, ahol felkereste a Wartski műkereskedő céget. Kieran McCarthy műkereskedő szerint a férfi semmit sem aludt onnantól kezdve, hogy megtalálta a cikket.

"Első látásra nyilvánvalóvá vált, hogy az úriember fotóin szereplő aranytojás az a bizonyos Fabergé-tojás, amit keresünk. Olyan érzésem volt, mint Indiana Jonesnak, amikor megtalálta az elveszett frigyládát" – nyilatkozta McCarthy az újságnak, aki rögtön utána Amerikába repült, hogy személyesen is megbizonyosodjon a tojás hitelességéről, amit a konyhapolcon talált a sütik mellett.

Amikor a helyszínen is kiderült, hogy valóban a Fabergé-tojásról van szó, a férfi a földre rogyott ámulatában, majd belevéste a dátumot abba a székbe, amiben a műkereskedő ült, hogy emlékeztesse a napra, amikortól megváltozik az élete. A tojást egy Fabergé-gyűjtő megbízásából meg is vásárolta a cég – egyelőre ismeretlen összegért. McCarthy azért annyit elmondott az újságnak, hogy ez olyan, mintha valaki megnyerné a lottóötöst. A gyűjtő kérte, hogy ne távolítsák el a karcolásokat, mert ettől még értékesebb a műtárgy, hiszen a történetéhez tartozik, hogy majdnem beadták a fémhulladékgyűjtőbe.

Fabergé az orosz királyi családnak készített 50 darab aranytojást a 19. században, ezt a darabot III. Sándor cár kapta 1887-ben, majd a bolsevikok kezébe került az orosz forradalom után. Legutoljára 1902-ben látták egy birodalmi műkincsekről szóló kiállításon Szentpéterváron, aztán 1922-ben a szovjetek ezt is eladták – sok másik orosz műkinccsel együtt. Huszonkét évvel később tűnt fel újra egy New York-i aukciósház katalógusában, majd egy déli nő vette meg potom 875 fontért. A vevő 2000-ben halt meg, utána mindenét elárverezték, így kerülhetett végül a könnyűfémpiacra a húszmilliós Fabergé is.

http://index.hu/kultur/2014/03/20/milliardokat_ero_faberge-tojas_pihent_a_konyhapolcan/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr457369876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása