He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A 2015-ős Britain’s Got Talentben is mindent elsöprő magyar siker születik?

2015.05.12. 08:05 guma

Michael Flatley a példa – megszólalt a világot elbűvölő Fricska tagja

A londoni közönség állva tapsolta, a zsűri négy igennel továbbjuttatta a gödöllői tánccsoportot a Britain's Got Talentben. A Fricska tagjai a tehetségkutatóról nem beszélhetnek, de azt megtudtuk, hogy céljuk olyat alkotni a magyar néptáncban, mint Michael Flatley az írben. Mellesleg már van világrekordjuk is.

Moussa Ahmed, Papp Máté Bence, és Papp Gergely Bálint gyerekkoruktól együtt táncolnak Gödöllőn, de hat éve kezdtek el igazán komolyabban foglalkozni a néptánccal, ekkor alakították meg a Fricskát. Mint Papp Gergely Bálint lapunknak elmondta, elkezdték felkutatni a Kárpát-medencében fellelhető vadabb, dinamikusabb férfi táncokat. „Ars poeticánk az, hogy az autentikus magyar néptáncot modern köntösbe bújtatjuk, így próbáljuk divatossá tenni és eljuttatni minél több emberhez.”

A londoni megmérettetést megelőzte egy hazai. Tavaly ősszel Gödöllőn világrekordot értek el: hárman, felváltva kézzel és lábbal ütve a ritmust, 3937-et kopogtak-ütöttek 2 perc alatt.  Ezt a Magyar Rekord Egyesület – a nemzetközi világrekord szövetség tagja – háromtagú bizottsága hitelesítette. E mellett Moussa Ahmed egyéni rekordot is felállított: egyetlen másodperc alatt 41 úgynevezett csapást mutatott be a közös gyakorlat 5. másodpercében.

Ez pedig több mint amennyivel a világhírű ír táncos (többek között a Lord of the Dance alkotója), Michael Flatley tartja a Guiness-rekordját. Igaz, ő csak a lábával dobolt, de „mindössze” 35-öt.

Mint Papp elárulta, Flatley más szempontból is példa a Fricska számára: „Szeretnénk valamim olyat alkotni a magyar népzenében, mint amit Michael Flatley alkotott az ír táncban. Ő a legelismertebb táncos a világon, hozzá kell felnőni.”

A londoni tehetségkutatóval kapcsolatban köti a csapatot a titoktartás, nem beszélhetnek arról, mi a következő lépés. Amikor rákérdezünk arra, hogy a zsűri négy igenje nyilván azt jelenti, hogy továbbjutottak a következő fordulóba, csak annyit mondott sejtelmesen Papp: „ezt ön mondta, nem én”.

Annyit azért elárult, hogy ők maguk jelentkeztek a show-ba. Ez maga ingyenes, de az utat, szállást maguknak kellett állniuk. Első alkalommal „fogtuk magunkat, összetettük a kis pénzünket, megvettük a repülőjegyet és kimentünk”. A februári élő adásra – amiről a felvétel is készült – a Gödöllői Művészetek Háza támogatásával mehettek ki.

„A show óriási élmény volt, egy ezerfős színházban voltunk London belvárosában a British Múzeumtól 100 méterre. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy életünk legnagyobb élménye volt.”

A Fricskát egyébként legegyszerűbben Békéscsabán csíphetjük el mostanában. Az ottani Jókai Színház és a Gödöllői Művészetek Háza közös, Orient című zenés-táncos darabját (ebben a fiúk táncolnak, és emellett a darab koreográfusa Moussa Ahmed) most is játsszák, június közepéig még lesz 22 előadás. Májusban 28-án ugyanez a produkció vendégelőadást tart a Nemzeti Színházban.

http://hvg.hu/kultura/20150511_Michael_Flatley_a_pelda__megszolalt_a_vi

A három srác produkciója teljesen lenyűgözte a nézőket és a zsűrit.Így, újra egy magyar csapatért szurkolhatunk a Britain’s Got Talentben, a három fiúból álló Fricska nevű tánccsapat ugyanis négy igennel jutott tovább az angol tehetségkutatóban.

Nem meglepő, hogy a Moussa Ahmedből, Papp Gergely Bálintból és Papp Máté Bencéből álló csapat döbbenetes produkciója teljesen elvarázsolta Simon Cowelléket. A srácok villámgyors tánclépéseket mutattak be, miközben kezükkel verték a ritmust, ehhez pedig népzenei aláfestést használtak. Az előadás végén még a zsűri is álló ovációval tapsolta meg a gödöllői triót: 

„Nagyon fontosnak tartottuk, hogy valami meghökkentő dolgot csináljunk. Szerintem az tetszett nekik, hogy ennek a produkciónak, annak, amit mi képviselünk, azaz a néptánc, van gyökere. Ezért is jelentkeztünk, hogy ezeket az értékeket minél szélesebb körnek közvetíteni tudjuk. A cél szentesíti az eszközt, ami jelenleg ez a szuperprodukció” – nyilatkozta a Blikknek szombati siker után Moussa Ahmed.

A srácokat a hazai közönség az Orient című zenés darabból ismerheti, amelynek nemcsak táncosai, Ahmed a koreográfusa is. A fiatal művészt egyébként 2014-ben a leggyorsabb magyar néptáncosnak választották, amikor a csapat rekordot állított fel lélegzetelállító táncukkal. A három fiú két perc alatt összesen 3937 leütést, illetve csapást ért el, a táncosok 6 másodpercenként váltották egymást. A legmagasabb számot, a másodpercenkénti 41 érvényes leütést-csapást Moussa Ahmed érte el.

Bár a brit sajtó még nem kapta fel a Fricskát annyira, mint anno az Attraciont, az első reakciókból azt lehet leszűrni, hogy az angolok ismét ámulatba estek egy magyar csapattól. A Szűcs Zoltán által megálmodott látványszínház két évvel ezelőtt elképesztő sikert aratott, és megnyerte a Britain's Got Talentet, ami pillanatok alatt világhírűvé tette őket. Azóta bejárták Amerikát és a Távol-Keletet is.

http://www.nlcafe.hu/sztarok/20150510/britains-got-talent-siker-tanc/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr237448982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása