He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Eltűnt a derekad az "úszógumiban"?

2014.05.16. 08:03 guma

8 rossz szokás, amitől csak a hasa nő

Összegyűjtöttünk 8 olyan rossz szokást, amelyekkel garantálható, hogy nyárra nemhogy formába nem lendül, de a tavalyi bikini helyett pár számmal nagyobbat kell vennie. A lifespan.com cikke adta az alapötletet, hozzácsaptuk még, amit mi tudunk, majd szakértőt kértük meg, vágjon rendet hitek és tévhitek közt.

Azt persze tudjuk, hogy a hízás többé-kevésbé egyéni módon történik, mindenki adott sorrendben kezd egyes testtájain terebélyesedni, ahogyan az is igaz, hogy a fogyás ennek megfelelő, de fordított sorrendben történik. „Ha genetikailag több a zsírsejt a hason, akkor látványosabb a hízás hastájékon (egyéb területekre is hízunk, csak a zsírsejtek eltérő száma miatt kevésbé látványos). Tehát ez alapvetően genetika. De pl. a változókorban szerepet játszik a hasi elhízásban a hormonális változás is. A hízás, ahogyan a fogyás is, a zsírsejtek elrendeződésének függvényében történik. Az alább felsorolt dolgok hasznosak, de nem kifejezetten csak a hasról tüntetik el a zsírpárnákat. Hiába végez például valaki rengeteg felülést vagy hasprést, lokálisan azzal sem lehet csak hasról zsírt égetni” - tette hozzá Barcza Zsuzsanna, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.kover_ember.jpg

Szénsavas üdítőitalok

Nem telik úgy el nap, hogy ne inna valami édes szénsavasat? Ha a válasza igen, akkor jó úton jár a deréktáji zsírpárnák felé. Egy kutatás szerint az, aki naponta egy-két doboz cukros szénsavas üdítőt megiszik, ötször nagyobb eséllyel hízik deréktájra, mint azok, akik alig isznak ilyesfajta italokat. Az elképzelés mögött az áll, hogy ezekben az italokban nagy mennyiségű cukor található, és nem is kifejezetten ez okozza a karcsú derék vesztét, hanem, hogy a sok cukros lötty fokozza az étvágyat. „A cukros üdítők gyorsan megemelik a vércukor- és inzulinszintet, de a cukrot gyorsan fel kell használnia és el kell raktároznia a szervezetnek. Ezáltal gyorsan le is esik utána a vércukor- és inzulinszint, ami pedig éhségérzetet okoz, így könnyebben eszik többet” - magyarázza a szakértő.

És ne higgye, hogy a diétás szénsavasok kivételek ez alól, hiszen azokban meg ott van a sok mesterséges édesítő (jó, némelyikben már természetes cukor is előfordul), és ezek is hasonló módon stimulálják a szervezetet. Szóval, ha elsöprő vágyat érez valami szénsavasra, készítsen inkább egy pohár cukormentes gyümölcsös szódavizet. A legjobb, ha citrusfélét szel bele; a citrom például amellett, hogy tele van vitaminnal, még anyagcsere-pörgető is.   

Túl nagy tányérból eszik

Hogy miért fontos a tányér mérete? Mert mindenki hajlamos túlzásokba esni, és ha eleve nagy tányérra kell az ételt felpakolnia, simán előfordulhat, hogy többet szed magának, mint amennyire egyébként szüksége volna. Ezzel szemben nagyon fontos, hogy csökkentse a napi fogyasztását, mert ha már egy kicsit is összeszűkül a gyomra, máris elindult az úton, ami a karcsúbb derék felé vezet. A legjobb, amit tehet, ha az óriás tányért lecseréli kisebbre, és azt sem púpozza meg peremtől-peremig kajával. „Így igaz, érdemes kisebb tányért választani és egy adagot kiszedni a tányérra, amennyiről úgy gondoljuk, hogy számunkra ideális mennyiség. Ha elfogyasztottuk és még éhesek maradtunk, várjunk 10 percet. Ha 10 perc után is megmaradt az éhségérzés, ehetünk még egy keveset” - ért egyet az elvvel a szakértő is.

Késő este vacsorázik

Igen, bár igaz, hogy a teste alvás közben is használ valamennyi kalóriát, de azért mégse követ fejt egy bányában, szóval semmi oka rá, hogy a reggelig túlélés érdekében lefekvés előtt jól bezabáljon. Tele hassan ráadásul nagyobb a sansz arra is, hogy rosszat fog álmodni, szóval Iktasson be legalább három órát az esti étkezés és alvás közé. Az sem baj, ha ebben az időszakban kicsit edz, ártani tuti nem fog! A dietetikus is egyetért azzal, hogy a lefekvést megelőzően 3 órával célszerű elfogyasztani a vacsorát - annyival egészíti ki a tanácsot, hogy ez az étkezés már könnyen emészthető étel legyen.

Akkor eszik, amikor zaklatott

A lehető legrosszabb, amit tehet, hogy pótcselekvésként eszik. Nyilván így a legegyszerűbb örömforráshoz jutni, de mit ér vele, hogy ez akkor és ott jó érzést okoz, amivel pillanatnyilag csökkenti vele szomorúságát/bánatát, ha viszont növeli vele a párnákat, amik a hasát körülfogják. Máshogy is lehet endorfint termelni: mozogjon például, akár csak röviden is, de intenzíven; így még tesz is valamit az alakjáért,javasolja a dietetikus. „A zakatottság vagy a stressz hormonváltozást generál, és sokan ilyenkor azért esznek (főképp édességet), mert a termelődő stresszhormonokat boldogsághormonokkal akarják legyőzni. Ha ezt felismerjük és kicsit tudatosak vagyunk, akkor fél óra futással/kocogással olyan mennyiségű endorfin felszabadulást érhetünk el, ami elegendő ahhoz, hogy jól legyünk, ráadásul még energiát is égetünk. A testmozgás egyébként is jó stresszoldó, levezeti a feszültséget.”

Alacsony zsírtartalmú ételeket eszik

Sokan úgy vélik, ha magas zsírtartalmú ételeket esznek, több zsír rakódik le a szervezetükben. Nos, az igazság az, hogy azok az ételek, amelyekben egyszeresen telítetlen zsírok találhatók, egyáltalán nem veszélyesek. És hogy melyek ezek? Például az avokádó, az extra szűz olívaolaj és a magvak is szerepet játszanak abban, hogy ne alakuljon ki úszógumi. „Az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztásával nincs gond.- mondja a szakértő. Ha telítetlen zsírsavakból eszünk többet a kelleténél, sajnos azok is hizlalnak. Az tehát nem igaz, hogy olívaolajból vagy olajos magvakból bármennyit ehetünk, nem lesznek hatással testsúlyunkra. Érdemes minden nap, kis mennyiséget fogyasztani belőlük (pl. 3 dkg olajos mag/ nap, többre nincs szüksége a szervezetnek).” A mennyiségre tehát mindenképpen figyeljen oda!kover-600x220.jpg

Keveset alszik

Normális esetben egy felnőttnek naponta 7-9 óra alvásra van szüksége. Ha ennél kevesebbet alszik, nő a kortizolszintje (stresszhormonszint), ami arra ösztökéli a testet, hogy édességet fogyasszon. Ez meg ugye, nem a legjobb akkor, ha éppen fogyni szeretne és nem hízni.  „Ha valaki keveset alszik, akkor másnap magasabb kalóriatartalmú ételeket kíván, és gyorsabban leesik a vércukorszintje, mint kipihent állapotában. Tehát szinte biztosan több kalóriát fogyasztunk fáradtan” - erősíti meg a szakember Fogadja meg a tanácsát, és próbáljon meg legalább 7 órát aludni, lehetőleg egyhuzamban.

Nem sportol

Bármennyire is szomorú ezt olvasni, ha nem sportol, nem igazán esélyes, hogy eltüntesse az úszógumit. Ráadásul, ha rendszeresen mozog, a szervezetének csökken az édességigénye is, mert a sport jó feszültséglevezető (tehát nem lesz szükség a korábban már vesézgetett csokis önvigasztalásra), és remekül hat a lelkiállapotra is. Bátran mozogjon tehát! Heti 3x30-45 perc kardio csodákra képes! 

Ritkán/kevés fehérjét fogyaszt

Egy felnőttnek legalább 20-25 g fehérjét kell bevinni a szervezetébe étkezésenként (persze ez függ a test méretétől is). A fehérje segít szabályozni a hormonokat, amelyek növelik az étvágyat, úgyhogy ezt tényleg ne vegye félvállról. Ilyen étel például a ricotta sajt, a kagyló, a pulyka, a lazac, a tojás, a bőr nélküli csirkehús. Ezek közül az ételek közül bármelyiket is választja, nyert ügye van, ugyanis ezeknek alacsony a zsír-, és magas a fehérjetartalmuk. Aktív életet élő (de nem sportoló) ember számára napi kb. 15% fehérjebevitelre van szükség (azaz a napi össz energiamennyiség 15%-át célszerű fehérjékből fedezni. És fontos, hogy a főétkezések (reggeli, ebés, vacsora) komplett fehérjéket tartalmazzanak.

http://divany.hu/2014/tavasz/2014/05/12/ezek_miatt_lesz_nagy_a_hasa/

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr586159680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PeniValdes · http://asikerutjain.blog.hu/ 2014.05.16. 09:45:34

mozogni kell, és nem azt nézni, hogy mennyit fogytál, hanem, hogy gyorsabb vagy,és kevesebbszer kell megállnod levegőért kapkodva.
a többi meg majd jön magától
süti beállítások módosítása