He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Ha kell a lakásod az államnak: elveheti!?

2013.06.01. 20:05 guma

Tavaly kezdődött az ötletroham, csak akkor még nem "pontosították" ennyire! Akkor alig valaki foglalkozott vele! http://offforever.blog.hu/2013/06/01/ket_hir_aminek_most_meg_belathatatlan_kovetkezmenyei_lehetnek_177

Így veheti el az Ön lakását is az állam - itt az új javaslat

Egy javaslat úgy módosítaná a kisajátítási szabályokról rendelkező törvényt, hogy az országgyűlési képviselők, közjogi személyek és azok hivatalának elhelyezése érdekében is módot adjon a tulajdon elvonására. A módosítót György István főpolgármester-helyettes jegyzi.

Kiemelt fontosságára tekintettel külön kisajátítási célként nevesíti a közjogi megbízatást betöltő személyek elhelyezéséhez szükséges létesítmények érdekében történő kisajátítási célt a fideszes György István törvénymódosító javaslata, amely pénteken került fel az Országgyűlés honlapjára. A közelmúltban már született egy törvényjavaslat a fideszes és KDNP-s képviselők rekvirálási jogáról, ám azt fricskának szánta ellenzéki benyújtója. Ez viszont akár már július végén hatályba léphet.

Bár az indoklás úgy fogalmaz, hogy ilyen létesítmény lehet például az Országgyűlés Hivatala, valamint a Köztársasági Elnöki Hivatala, a módosító alapján ennél jóval szélesebb kör érdekében születhetnének kisajátítások. A kisajátításról szóló 2007. évi CXXIII. törvényt (Kstv.) úgy egészítené ki ugyanis a javaslat, hogy az lehetőséget biztosítson arra, hogy kisajátítással kerüljön sor az országgyűlési képviselők (!), valamint a Magyarország Alaptörvényében meghatározott, az Országgyűlés által választott közjogi megbízatást betöltő személyek és hivataluk elhelyezésére. (Megjegyzendő, hogy a kisajátítás nem jelent elkobzást, az államnak kártalanítást kell fizetnie.)

Kik azok az Országgyűlés által választott közjogi képviselők?
Az Országgyűlés a miniszterelnököt, a köztársasági elnököt, az Alkotmánybíróság elnökét és tagját, a Kúria elnökét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét, a legfőbb ügyészt, az alapvető jogok biztosát és helyetteseit, az Állami Számvevőszék elnökét, az Országos Bírósági Hivatal valamint a médiahatóság elnökét, az MNB monetáris tanácsának külső tagjait választja meg.

A részletes indoklás szerint ezen közjogi megbízatást betöltő személyek és hivataluk elhelyezése olyan kiemelt cél, mely esetében eleve fennállónak kell tekinteni az a feltételt, hogy a kisajátítással biztosított tevékenység közösségi előnyei a tulajdon elvonásával okozott kárt jelentősen meghaladják. Kisajátításra egyebek közt akkor kerülhet sor, ha az adásvétel - például azért, mert a tulajdonos kevesli a felajánlott vételárat, vagy a tulaj nem lelhető fel - nem jön össze.

Ez már az?
Felvetődik a kérdés, hogy az elhíresült Orbán-Tarlós buszos beszélgetés után vajon ez a törvénymódosítás jelenti-e a megoldást az így-úgy privatizált emblematikus fővárosi ingatlanok visszaszerzésére. Szerintünk nem kizárt, hiszen
  • a javaslatot György István, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes jegyzi;
  • az államnak elvileg van elegendő reprezentatív ingatlan a tulajdonában, amelyekkel megoldhatná az érintettek elhelyezését, vagyis a szándék érvényre juttatásához nem kellene épp a kisajátítási törvényt módosítani;
  • a vidékről bejáró politikusok lakhatását pedig eddig is megoldották, lakhatási támogatással, lakásbérléssel.

Jelenleg a Kstv. alapján az alábbi esetekben alkalmazható kisajátítás, amihez r) pontként jönne György fenti javaslata:
a) honvédelem;
b) nemzetközi szerződés alapján megvalósuló területcsere;
c) terület- és településrendezés;
d) kötelező állami, illetve kötelező önkormányzati feladathoz kapcsoló oktatási, egészségügyi, szociális létesítmény elhelyezése;
e) közlekedési infrastruktúra fejlesztése;
f) energiatermelés;
g) energiaellátás;
h) bányászat;
i) elektronikus hírközlési szolgáltatás;
j) örökségvédelem;
k) természetvédelem;
l) vízgazdálkodás, víziközmű-szolgáltatás;
m) fenntartható erdőgazdálkodás, valamint véderdő telepítése, védőfásítás és közérdekű erdőtelepítés;
n) építésügyi korlátozások felszámolása;
o) az ingatlant terhelő, az ingatlan rendeltetésszerű használatát jelentősen korlátozó, vagy megszüntető közérdekű használati jogok, szolgalmak miatti hátrányok megszüntetése;
p) környezetvédelem,
q) sportinfrastruktúra fejlesztése.

A módosító más téren is kiterjesztené a kisajátítási jogosítványokat. A környezetvédelmi jogcím bővítésével lehetővé tenné ugyanis azt, hogy "a település lakossága életminőségének javítása céljából a település klimatikus és ökológiai viszonyainak megőrzése, javítása, védelme, a levegőszennyezettség és a zajterhelés csökkentése érdekében is legyen egyértelmű lehetőség a kisajátításra. Ezáltal a jellemzően nagyvárosok okozta környezetterheléstől szenvedő lakosság egészséges környezethez való jogának érvényesülése
még hatékonyabb eszközökkel biztosítható".

A javaslat alapján továbbá az előzetes eljárásban a kisajátítást kérő kérheti a kisajátítási hatóságtól a kisajátítás jogalapjának és a kisajátítási kártalanítás összegének előzetes megállapítását.

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/igy_veheti_el_az_on_lakasat_is_az_allam_itt_az_uj_javaslat.555276.html

 http://propeller.hu/itthon/2711692-igy-veheti-el-on-lakasat

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr95339431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2013.06.02. 00:03:25

Ahol a lakosságnak nincs fegyvertartási joga, ott a demokrácia nem érvényesülhet maradéktalanul. Vannak persze ámokfutók, és távol álljon tőlem, hogy alábecsüljem az ezek miatt kialakuló tragédiákat, de a helyzet az, hogy a rossz emberek így vagy úgy, de fegyverhez jutnának bármilyen körülmények között. A lakosságnál lévő fegyver a demokrácia záloga lenne, mert például a mindenkori hatalom hasonló túlkapásai ellen megvédené az ország polgárait. Tessék már egy ilyen módosítót mondjuk a példa kedvéért az USA-ban benyújtani. Testőrök nélkül. Vagy azokkal. Az már mindegy is. Nem menne, öregem. Összefosnád magad a gondolattól is, hogy mi lenne, ha megharagudnának rád. Amúgy egyszer istenigazából.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2013.06.02. 01:29:09

Sportinfrastruktúra mint kiemelten államilag hasznos cél.... Egy rossz komment, és stadion lesz a kertemben?

monddazigazatmar 2013.06.02. 02:02:43

@s: A fegyvertartás ellen a legjobb érv a te nagyon okos eszmefuttatásod.
Mesélj, mit tennél ha lenne fegyvered? Mennél, azt lelőnél mindenkit, vagy csak Orbánt? Létezne olyan törvény ami ellen egy hülye sem ágálna?
Amerikában nincs kisajátítás?
Ott áll az autópályaépités, mert Ol'macdonnald nem akarja eladni nagypapától örökölt farmját? A kisajátitás baromira nem azt jelenti, hogy az állam lenyúlja a tulajdont, hanem fizet érte.
Én nem hinném, hogy a balettintézet miatt lenne az egész, az örökségvédelem eddig is benne volt a törvényben.
Mondjuk az egész hisztit nem értem a balettintézet körül. Ott rohad évek óta? Igen. Az ország központjában, az első számú protokollútvonalon? Igen. Van bármi ötlete a tulajdonosnak, hogy mit kéne kezdeni vele? Nincs.

monddazigazatmar 2013.06.02. 02:05:16

@bonebear: Az eddig is benne volt. Tudod, a Hungaroring hülyén nézne ki egy lucernafölddel a boxutca mellett.

BKV reszelő 2013.06.02. 03:17:50

@monddazigazatmar: 10 nm lucernaföld többet ér, mint 123912834355 nkm hungaroring.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.06.02. 03:44:34

Ez nem feltétlenül rossz hír.Ha mondjuk egy ingatlanát 10 éve hirdető tulajdonost kérdeznénk, szerintem összetenné a két kezét a kisajátításért, feltételezve, hogy megadják neki a piaci árat... Hisz ez a legtutibb vevő! :D
Csak hát ritkán van szüksége közjogi méltóságnak mondjuk özvegy Kovács Jánosné, született Bivalybassznádhy Aranka Havanna-telepi, 8. emeleti panellakására.

esferenc 2013.06.02. 05:25:50

Ez rendben is van. Ha fizetnek miért ne? A kisajátításokon sokan meggazdagodtak eddig is.

esferenc 2013.06.02. 05:27:15

@BKV reszelő: Szerinted. A valóságban meg összetette a két kezét akitől megvették a semmitérő földjét aranyáron.

BKV reszelő 2013.06.02. 06:07:22

@esferenc: Aha, véletlenül sem úgy volt, hogy az inside-erek összeharácsolták a földeket, majd jó áron lepasszolták. Sosem történik így...aham.

esferenc 2013.06.02. 06:47:37

@BKV reszelő: Olyan is volt. Meg olyan is, hogy nem úgy volt. De csak azért tudnak kívülállók nyerni, mert lehet. A kisajátítás messze nem a legrosszabb ami megtörténhet bárkivel. Sőt, inkább többnyire jól jár az, akitől kisajátítanak. Kár ezen vitatkozni.

guma 2013.06.02. 06:59:15

@esferenc: bocs, hogy beleszólok:)

szerintem itt az indoklás ami gáz...
(mint előzőleg a megfoghatatlan "közérdek"!)
naponta tekerni, kavarni a jogot, szédületes bizonytalanságot eredményez és szerintem felelőtlenség is.

magyar ember teli szájjal 2013.06.02. 07:01:45

Ha nem csókos a tulaj, biztosan nem jár jól a kisajátítással. Erről ennyit. Szerencsére ide ahol én lakom, semmilyen kegyelmes úr nem kívánkozik, az biztos. Hacsak az önkormányzati képviselők nem.

szepi79 2013.06.02. 08:03:36

@esferenc: "Kisajátításra egyebek közt akkor kerülhet sor, ha az adásvétel - például azért, mert a tulajdonos kevesli a felajánlott vételárat"

vs.

"Sőt, inkább többnyire jól jár az, akitől kisajátítanak."

aha. azt is mondták, hogy az új trafiktörvény majd a kisvállalkozókat segíti. aztán valahogy se azt nem lehet tudni (hivatalosan), milyen szempontok alapján nyert az, aki; sem a pályázatokat nem lehet megtekinteni.

de majd ha elmész te is tüntetni a rendszer ellen, és 1 hónap múlva megveszi tőled az állam a kétszobás lakásodat 4 millióért, mert az ő szakértőjük annyit állapít meg, akkor nem biztos, hogy még mindig tartod azt az álláspontodat, hogy jól jártál a dologgal.

esferenc 2013.06.02. 08:19:51

@szepi79, első ezen a néven: Tapasztalatlan vagy. Csak akkor mienk okoskodsz? Az én családomtól egy háromnegyed hetkáros telket sajátítottak ki. Kb kétszeresét kaptuk, mint az akkori szabadpiaci ára volt a területnek. Bizony lehet alkudni. Győzködhetsz , hogy nagyon szarul jártunk, de sok esélyed nincs.

Egyébként az én családomat a bolsik fosztották ki. Nagyapám abba halt bele, hogy elvették mindenét és internálták. (Ma is a villánkban egy volt párttitkár leszármazottja él, persze ma már demokratának hazudja magát, a mocsok.) Apám nem tanulhatott, de már a rendszerváltás előtt elkezdtük gyarapítani a vagyont újra.

Úgyhogy én tudom, hogy a szar bolsik mire képesek, de a kisajátítás, ez csak kisgyerekek ijesztgetésére való, és pártpropagandisták primitív szövegeire.

esferenc 2013.06.02. 08:24:03

@guma: Annak akinek kisajátítják valamijét, amit megtartana, mindegy mivel indokolják. (Egyébként Strasbourg még mindig ott van, ha valóban félnétek, de én nem hiszem.)

Ezzel együtt fenntartom, hogy a kisajátítottak, általában jól járnak. Ami ügyet ismerek, ott mindenki jól járt.

guma 2013.06.02. 08:53:13

@esferenc: nem igazságot akarok tenni, de a gondolataim egyre furábbak a napi események által.

Strasbourg?
kicsit sem vicces számomra mennyi ügyünk keletkezett ott és itthon is mi megy a bíróságokon - ahova nincs szándékomba járni ezután sem...
vagyis ne "pongyolán" kiskapukkal készülő törvények miatt fájjon egy állampolgár feje.
azt sem vitatom: szükség van sokszor a kisajátításra.
ám az utóbbi (főleg az elmúlt 23 év!) évek umbuldái arra világítanak rá, hogy ez bizony nálunk inkább előbb üzlet és csak kicsit az ország érdeke.

ki, mikor, mit, kitől vett el annak hazánkban is történelme van.
minél közelibb annál fájóbb az érintetteknek, tehát (bocs!) de én egyik oldalt sem mentem fel, ilyen ügyekben!

Mr. Waszabi 2013.06.02. 09:04:04

És még azt mondják, demokrácia van. Ja.
Megjegyzem, a kisajátításnak ezen módja utoljára Rákosi alatt létezett, Kádár alatt már a kisajátítási törvény védte a kisajátítandó ingatlan tulajdonosát. Pedig az államcucalista renccer vót ám. Most meg állítólag ki van teljesedve a demokrácija végre, közben meg ilyenek történnek. Ez hogy lehetséges?
Az éjszakába hajló, erőltetett törvényalkotás közben a "munkában" megfáradt kedves képviselők szeme már elfáradott és nem vették észre? Vagy arról van szó, hogy megest hülyének nézik a kedves álompolgárokat?
S nem is aggódna az ember fia, ha nem azt látná, hogy az állami vezetők zöme mindenben korrupt, bennfentes visszaéléseket követnek el bármelyik újsütetű művelet során.
Az első éjszaka jogát mikor hozzák vissza? Mert nem sok híja van.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.02. 09:06:59

@geegee: mivel az általad említett eset szerinted is ritka, így feltétlenül rossz hír. Mert nem csak azokét akarják feltétlenül a magukénak ami amúgy is eladó lenne...

szepi79 2013.06.02. 09:24:47

@esferenc: ne ragadj le a kisajátitásnál, mint múltbeli eseménynél. ez csak egy újabb eszköz, hogy a kormány azt csináljon, amit csak akar. nekem nem konkrétan ezzel a fogalommal van bajom, hanem azzal, hogy kiknek a kezébe kerül általa még több módszer arra, hogy a neki nem tetsző emberekkel kibasszon.

esferenc 2013.06.02. 09:42:46

@guma: Azt az oldalt se mented fel, aki soha senkitől, csak dolgozott reggeltől-estig, hogy jobban éljen a családja? Mi egyik oldal se vagyunk, de a bolsikra (szerintem érthető okokból), egy nyulat se bíznák.

esferenc 2013.06.02. 09:47:09

@szepi79, első ezen a néven: Miért ne ragadjak le, ha a kisajátítás téma? Minden kormány arra törekszik és törekedett, hogy azt tegye amit csak akar. Nincs különbség, se itthon, se külföldön. (Tapasztaltam.) Ha valakinek nem tetszik a demokrácia (mert ezt hívják annak, még Angliában is),menjen fekete-Afrikába. Ott még forradalmárok döntenek.

guma 2013.06.02. 10:01:21

@esferenc: na látod, már a választ is leírtad:)

aki reggeltől estig dolgozott az nem azon törte a fejét, hogy kitől mit "sajátíthat" ki.

a másik vonal pedig ocsmány politika, ahol nem a valódi demokrácia hanem az ilyen-olyan névre keresztelt, elvtelen oldalak (nálunk!) szedik a sápot, melózni meg elfelejtenek...

esferenc 2013.06.02. 10:12:06

@guma: Ez neked a válasz arra, hogy mindkét oldalt elítéled? Ez nem arra válasz. Ez csak azt jelent, mentegeted a bolsikat. Ma is. Mert, ha azt mondod, hogy az belefér, hogy egy politikával nem foglakozó, csak rengeteget dogozó és kiemelkedően intelligens (a vagyonát ennek köszönhetően növelő, értelmiségi, világhírű, Amerikában is karriert befutó színész, képzőművész, mérnök, orvos tagokkal rendelkező) családot a szar prolik politikai indokkal kifosszanak, és utána éljenek a más vagyonában, mintha az nekik jogos tulajdonuk lenne, akkor te messze nem miden oldalt ítélsz el, aki a másiknak ártott.

A politika meg ocsmány, A baloldali és a jobboldali is. És mindenhol a világon. Aki ezt máshogy gondolja, az butább az átlagnál. Csak egyesek csak a jobboldali politikában nem tudják ezt a tulajdonságát elfogadni, de a baloldalé az láthatóan rendben van számukra.

guma 2013.06.02. 11:01:06

@esferenc: én nem vagyok elégé művelt és elfogult sem akarok lenni, de mintha a bolsik előtt is már rekviráltak volna már...

talán így világosabb lettem.
azonban eszemben sem lenne senkit le szar prolizni...
de ez már más téma.

V.A. 2013.06.02. 11:43:00

@bonebear: Nem, csak egy fideszes képviselő teniszpályája.
süti beállítások módosítása