He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Loire-völgyi kastélyok

2013.04.28. 09:10 guma

Párizstól egy órányira, a Loire völgyének szívében található Amboise, a világörökség része, egy bájos történelmi helyszín, melynek legfontosabb része a királyi kastély.Kiemelkedő történelmi helyszín, a kastély otthont adott a királyi udvarnak VIII. Károly és I. Ferenc idejében. 350px-Château_d'Amboise_07.jpgambo1.JPG A reneszánsz idején számos irodalmi és művészeti személyiség látogatta a kastélyt, mint például Leonardo da Vinci, aki a kastély kápolnájában nyugszik. ambo2.JPGA kastély egész évben látogathatü (kivéve 01.01 és 12.25.) reggel 9-től. Brosúra 17 nyelven (köztük magyar), valamint audió túravezetés (újdonság) 9 nyelven (köztük francia, német, angol és orosz)

Chambord az egyik leghíresebb Loire-völgyi kastély, mely messze a városi stressztől, a természet lágy ölén található. Kevesebb, mint két órára található Párizs déli részétől (180 km) a Loire-völgyében, mely folyó az UNESCO világörökség része. Chambord a legnagyobb és a leglenyűgözőbb kastély a francia reneszánsz korából. 156 m hosszú, 117 m széles és 440 szobával rendelkezik. chateau-DR.jpg

Chambord kastélyát egy hatalmas nemzeti park övezi, melyet egy I. Ferenc korabeli 32 km-es fal vesz körül. A Párizs nagyságú nemzeti park különleges növényi- és állati fajokban is gazdag. Fedezze fel gyalogosan vagy kerékpáron a természet nyugalmát és az állatok világát.

Leonardo da Vinci építészeti újítása a dupla csigalépcső, amin úgy közlekedhetnek az emberek mindkét irányba, hogy nem ütköznek egymással össze. Ne hagyja ki: az audio digitális termet, a dupla lépcsősort, I. Ferenc és XIV. Lajos lakosztályait, a második emeleti díszes boltozatot, az erkélyeket...

A Loire völgyének első kihagyhatatlan helyszíne Párizs felől közelítve, a Blois királyi kastély, mely a Loire menti kastélyok történelméről és művészetéről nyújt egy igazi panorámát, és ez csakugyan a legjobb kezdet a látogatáshoz.

Az I.Ferenc által emeltetett fenséges lépcsőkkel övezett udvar körül, a francia építészet igazi gyűjteménye, gótikus stílus a Reneszánsztól a Klasszicizmusig.

A Blois királyi kastély 7 francia király és 10 francia királynő rezidenciája, mely feleleveníti a Reneszánsz udvar hatalmát és hétköznapi életét, erről tanúskodnak a bebútorozott és sokféle dísszel berendezett királyi apartmanok.

Több mint 35000 művel, a gyűjteményének egy részét a királyi apartmanokban láthatjuk, de szintén megtalálható számos időszaki kiállítás során.

Az Udvar tulajdona, később királyi székhely. Chenonceau kastélya kivételes történelmi helyszín, melynek eredeti építészeti megoldásai, kertjei, valamint a XVI. század flamand mestereinek festményeiből és faliszőnyegeiből álló gyűjteménye egyaránt figyelemre méltó. Bútorzatának gazdagsága és díszítése egyedülálló, csakúgy, mint a története… olyan asszonyok szerették, vezették és védték, akik többségének nevét jegyzi a történelem. tajba.jpgMedici Katalin királynő építtette Diane hídján a két szintes galérát. A női kezek nyoma mindenütt jelen van, megvédte a kastélyt a harcoktól és háborúktól, és a béke szigetét hozta létre ezen a helyen. Chenonceau jelenleg Versailles után, a második leglátogatottabb francia kastély.Photo texte de présentation.jpg

Medici Katalin és Diane de Poitiers kertjei elegánsan kialakított növényi kreációk. Lenyűgöző látványt nyújtanak a Bernard Palissy által tervezett Jardin Vert, és az olasz labirintusok egyaránt… Különlegesebbnél különlegesebb virágokat, dísznövényeket használnak a kertek kialakításához és gondozásához.

Da Vinci nyomában a Loire mentén

A Loire folyó völgyének nyírfás lankáin az 1400-as évek végén, már szinte divat lett fülledt úri mulatságokat szervezni, bűnös vétkekbe esni, szerelmi intrikákba keveredni és az államkincstár elleni bűncselekményeket kipihenni. A kastélyok közül néhány Leonardo da Vinci nevéhez és életéhez is köthető.

A Loire menti kastélyok története Párizs feldúlásának idején kezdődött, amikor VI. Károly egyik hűséges embere a királyi palotába sietett, és a tizenöt éves francia trónörököst lovagi kísérettel Párizsból kimentve, Chinon kastélyában helyezte biztonságba. Először tehát rejtekhely, búvóhely, majd dorbézolások színhelye lett a vidék, később benépesült, a királyok völgye lett, aztán kedvelt üdülőhellyé szelídült, manapság pedig a világörökség része, és két és fél millió turista célállomása.

A  folyó

A Loire folyót tápláló forrás a 1400 méteres magasságból a Cévennes fennsíkról ered. Onnan leereszkedve 1012 kilométer hosszan kanyarog saját völgyében, szőke homokdűnék, nyírfás rekettyék, kristálysziklák, erdők, legelők változatos tájain keresztül.

A Loire-völgyi programok általában a Párizshoz legközelebb eső két-három kastély látogatását tartalmazzák 1-2 napos program keretén belül. Ezzel szemben az igazi utazók a világhírű folyóvölgyet 330 km hosszban hajózzák be, Angers-től Gien-ig. Ezek a turisták nemcsak a Loire-menti kastélyokat, műemlékvárosokat fényképezgetik a hajókról, hanem ha végre lehorgonyoznak és kikötnek, barlangi lakomákon mulatnak, marokra fogják a kappan combot, jó francia borokat iszogatva, kissé illumináltan lődörögnek a borpince-labirintusokban, és teljesen belefeledkeznek az Anjou korba.

A folyami turizmus a Loire kereskedelmi múltjának köszönhetően az egész Anjou vidéken megőrizte fejlett, hajózató folyóhálózatát. Összesen mintegy 400 km vízi út áll a hajók rendelkezésére. Érdekes, hogy a Loire vízhozama igen nagy, ezért óceánjáró hajókkal Nantes-ig (35 km) hajózható.

Nem csak hajózható, de végíg biciklizhető a völgy:

http://loirevolgyikastelyok.hu/Fedezze-fel-a-Loire-volgyet/Edito/207970.html

További városok, látnivalók, ötletek az úthoz?

http://hu.franceguide.com/A-Loire-volgye-bemutatasa-varosok-latnivalok.html?NodeID=1&EditoID=191140

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr75249653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PdS 2013.04.28. 15:33:33

Csonakkal lehetseges vegigjarni a kastelyokat?p

guma 2013.04.28. 17:43:59

@PdS: úgy nézem, igen. :)
"Parragh-Pataki Elisabeth, az Atout France magyarországi képviseletvezetője elmondta, hogy a Párizstól mindössze egyórányira levő, 280 kilométer hosszú Loire folyó völgye 800 négyzetkilométer területet foglal magába és 2000 óta Franciaország legnagyobb kiterjedésű kulturális tájegysége, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Nemcsak kastélyok, hanem természetvédelmi területek is találhatók a folyóvölgyben. Az 1415-ös azincourti, angolok elleni vesztes csata után VII. Károly Touraine-ben bújt meg, ahol szilárd erődítmények voltak. Később a termékeny folyóvölgy és a fő kereskedelmi utak vonzották az uralkodókat és alattvalóikat is erre a vidékre, és így lett a Loire völgye Franciaország kertje."

"A Párizstól kevesebb mint 2 órára található Blois ideális kiindulópont a Loire-völgye felfedezéséhez. A térség klímájának és az olasz reneszánsz hatásoknak köszönhetően a francia uralkodók lenyűgöző kastélyokat építettek a Loire folyó mentén. A Loire manapság az egyetlen természetes folyó Európában. A Loire-völgye 2000 óta az UNESCO által jegyzett világörökség része."

guma 2013.04.28. 18:34:14

@PdS: totál siker: evezhetsz! sőt:))))

"A folyó

A Loire folyót tápláló forrás a 1400 méteres magasságból a Cévennes fennsíkról ered. Onnan leereszkedve 1012 kilométer hosszan kanyarog saját völgyében, szőke homokdűnék, nyírfás rekettyék, kristálysziklák, erdők, legelők változatos tájain keresztül.

A Loire-völgyi programok általában a Párizshoz legközelebb eső két-három kastély látogatását tartalmazzák 1-2 napos program keretén belül. Ezzel szemben az igazi utazók a világhírű folyóvölgyet 330 km hosszban hajózzák be, Angers-től Gien-ig. Ezek a turisták nemcsak a Loire-menti kastélyokat, műemlékvárosokat fényképezgetik a hajókról, hanem ha végre lehorgonyoznak és kikötnek, barlangi lakomákon mulatnak, marokra fogják a kappan combot, jó francia borokat iszogatva, kissé illumináltan lődörögnek a borpince-labirintusokban, és teljesen belefeledkeznek az Anjou korba.

A folyami turizmus a Loire kereskedelmi múltjának köszönhetően az egész Anjou vidéken megőrizte fejlett, hajózató folyóhálózatát. Összesen mintegy 400 km vízi út áll a hajók rendelkezésére. Érdekes, hogy a Loire vízhozama igen nagy, ezért óceánjáró hajókkal Nantes-ig (35 km) hajózható."

Tanácsos úr 2013.04.29. 06:51:07

A vizi út elég nehézkes lenne, esetleg kajakkal, vagy más kismerülésű szerkezettel.

Viszont a bringa jó alternatíva: www.toninaploi.com

guma 2013.04.30. 07:34:47

@Tanácsos úr: az idegenforgalmi ismertető mást mond. :)

"Összesen mintegy 400 km vízi út áll a hajók rendelkezésére. Érdekes, hogy a Loire vízhozama igen nagy, ezért óceánjáró hajókkal Nantes-ig (35 km) hajózható."

Tanácsos úr 2013.04.30. 14:58:51

@guma: Az lehet, hogy az ismertető azt írja, de a valóság más. Én Chateauneuf sur Loire-nál júniusban átgázoltam rajta úgy, hogy a fürdőgatyám éppen csak vizes lett.

A felső szakasz annyira sekély, hogy a folyó mellett hajózócsatorna épült, ez lenne a Canal lateral á la Loire. A P.-P. Erzsébet asszony által említett hajós kirándulásokat is ezen a csatornán bonyolítják. A folyón lejjebb (mondjuk Chinon alatt) meg csak lapos-fenekű, ladiknagyságú, külmotorral meghajtott 10 személyes túristacsónakok állnak rövid vízjárásra a nagyérdemű rendelkezésére, de "igazi" , mondjuk a dunai túristahajókhoz hasonló járgányt, motorcsónakot, motorors cirkálót, vagy éppen kikötőt egyet sem láttam. Csónakkal meg azért sem lehetne végigjárni a kastélyokat, mert egy részük nem a folyó mellett van, mások meg a mellékfolyók völgyeiben épültek, amik kajakkal sem járhatóak.

Az a tény, meg hogy Nantes-ig óceánjáró hajókkal is járható, sem a vízhozamról, sem pedig a többi szakasz hajózhatóságáról nem mond semmit, pusztán azt jelenti, hogy a Loire torkolatában ható, majdnem 6 méteres árapály mély tölcsértorkolatot hoz létre.

Szóval az idegenforgalmi ismertetők általában nem valami megbízható források, ebben az esetben meg kifejezetten félrevezető. Kedvcsinálónak ezért ajálottam inkább a naplómat.

guma 2013.04.30. 18:49:45

@Tanácsos úr: O :)))

de irigyellek! fantasztikus utak és jó a kommented is...

ha eljutsz kappadókiába (egy másik vágy utam és még egy kis skandivánia, ha még belefér az életembe:)))írj róla, mert fergeteges élményeket olvastam róla, de ahogy látom kevesen vállalják a bringa túrákat. :)

Tanácsos úr 2013.04.30. 19:36:20

Ne add fel, én most voltam 63 és még van egy két megvalósítandó tervem. Kappadókiában voltam (csak akkor még nem írogattam), ráadásul 200 €-ért (már a repülő+busz+szálloda) egy promotionstour keretében, ahova a turistaszezonon kívül orvosokat vittek abban a reményben, hogy az útba ejtett szőnyegmanufakturában, az ékszerésznél és a bőrárúgyárban bőven bevásárolunk majd. Mi a nejjel erősen megfogadtuk, hogy nem veszünk semmit, végül a bőrkabátosoknál csak elgyengültünk egy-egy darab erejéig. Kappadókia csodálatos és ha csak egy módod van, szánd rá magad. Nekünk most augusztusban jön Norvégia, arról lesz napló is.

guma 2013.04.30. 20:19:57

@Tanácsos úr: :DDD

elcsábítalak! ha sok képet készítesz és kevés ismertetőt írsz hozző, akkor szívesen tenném ki a "vendégszerző" élményeit (a régebbieket is hozhatod :DDDD).
(Itt többen vagyunk bloggazdák, de beütött a krakk és szinte mindenki energiáját az élet taposó malma köti le...)

én 64 leszek maholnap.
Norvégiát pedig várom, mert Svédország nagy élmény volt.

Tanácsos úr 2013.05.01. 12:26:06

@guma: Nagyon szívesen, kortárs. Meglehetősen extrovertált lévén nem félek a nyilvánosságtól, de ha kaphatnék egy közvetlen email-címet, akkor könnyebben egyeztethenénk a blogtulajdonosok kívánalmait illetően.

Horizont 2013.05.03. 16:18:42

@Tanácsos úr: Szeretettel köszöntünk köreinkben :))) Csak 5 év a mínuszom veled szemben, remélem nem baj a tegeződés? Ja és nő vagyok én is meg @guma is
akit én Margarítának hívok :)
Utazni imádunk én sajnos már csak virtuálisan! Más élményeit is imádom:))
süti beállítások módosítása