He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Terítettem az ünnepre - "fura" népszokásokat is hoztam

2013.03.30. 12:06 guma

Húsvéti vegyes saláta010.jpg

husvet_kek_feher.gif

Barkaszentelés

A húsvét előtti időszakhoz köthető a virágvasárnap, amit hazánkban barkaszenteléssel ünnepeltünk még nem is olyan régen. Bár még napjainkban is él a hagyomány, egyre kevesebb babona fűződik a barkához, sokkal inkább kiváló díszítő elemként tekintünk rá, semmint a gonosz szellemek elűzésének eszközeként.

A korábbi években a papok által a templomban megszentelt barkát a hívők kitűzték a házra annak érdekében, hogy megóvja őket a tragédiák és betegségek ellen, valamint hogy semmilyen baj ne érhesse a ház lakóit.

HP_2010_festett_tojas4_2.jpg

Szalmabábu pusztítás

Mostanában leginkább a busójárás az, ami télűzőként megmaradt a köztudatban, holott korábban a virágvasárnap volt az az időpont, amikor erre a hagyományra sor került. 
A hatalmas szalma bábut női ruhába öltöztették, körbehordozták a faluban, majd vízbe fojtották, vagy ami még népszerűbb volt, elégették. 

A bábut pusztulása után gyakran a templomkerítésen keresztül hajították ki, ezzel is biztosítva, hogy a környéket a következő évben elkerülje a nyomor és az éhínség

husveti+kepeslapok27.gifcipo_tojas.jpg

Komatál küldése

A komatál mindenféle földi jóval megpakolt, valódi bőségtálakat jelentett. Elsődleges szokásként a várandós nők kaptak ilyen meglepetéseket, hogy erősek és energikusak legyenek a gyermekneveléshez, minél hamarabb felépüljenek a szülés után. 

A későbbiekben aztán szokássá vált húsvétkor a barátnőknek, illetve minden szimpatikus és a családhoz közelálló ismerősnek a kaláccsal, almával, tojással, sonkával megrakott tálból ajándékozni.nagykep1_615_20100406141709_193.jpg
47206.jpg

Húsvéti vesszőzés

Évekkel korábban hazánkban nem a locsolkodás volt az igazi húsvét népszokás, hanem a vesszőzés. A fiúk fűzfaágakat tördeltek maguknak, összefonták a hajlékony szárakat, majd ezzel indultak útnak és csapkodták az útjukba eső lányokat. 

A vesszőzés szintén a termékenység fogalmára vezethető vissza, s mint minden jól sikerült szeretkezést, ezt a népszokást is a megérdemelt jutalom követte, ugyanis a lányok a fiúk frissen készült „ostorára” szalagokat kötöttek és itallal kínálták a vendégeket.

viragahoban-d000196541c6fc6acf330.jpg

Vízbevető hétfő

A vízbevető hétfőt manapság csak Húsvét hétfőnek hívjuk, pedig előbbi nem igazán tükrözi a nap lényegét. Korábban nem szimplán kútból húzott, vödörnyi vízzel, esetleg kölnivel locsolták a menyecskéket, hanem szó szerint vízbe vetették őket. Erre a procedúrára a legkiválóbb alkalmatosságoknak kétségtelenül az udvarokon levő vályúk bizonyultak.

További érdekesség a húsvéti locsolásról, hogy míg manapság mindenki hétfőn jár az eladósorban levő hölgyekhez, addig korábban vasárnap este látogatták a menyecskéket a legények. A hétfő a fiúcskáknak maradt meg, akik csak a jutalom reményében tértek be a házakba locsolni. DSC01567.JPG

húsvéti hidegtál 2.jpghusveti_fonott_kalacs-stellatol.jpg

Rómába mennek a harangok

Nagycsütörtökön az esti misét követően elnémulnak harangok, ezzel is jelezve a húsvéti időszak legmélyebb gyászát, amit másnap, nagypénteken, a csend mellett a szigorú hústilalom és a mértékletes táplálkozás követ.

Mivel a harangozás átmeneti szünetelése nem tudta távol tartani a környékről a gonoszt, sok faluban a gyermekek feladata volt, hogy kereplővel járják az utcákat, hangoskodjanak annak érdekében, hogy elűzzék a rossz szellemeket.

Nagyszombaton aztán visszatérnek a harangok, s míg ekkortájt már inkább a pihenésre szenteljük az időt, korábban nagy munka vette kezdetét a ház körül: meszelés, takarítás, féregűzés, vagy éppen a ház körbeseprése, a lényeg, hogy minden csillogjon-villogjon a vasárnap beköszönte előtt.

36507.gif

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr505177033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása