He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Mi jöhet még?

2013.01.03. 08:14 guma

b_200_150_16777215_0___images_stories_itthon_egyenruha_ogy_wehrmacht.jpgJanuár 1-től szolgálatba álló Országgyűlési Őrség gúnyája, illetve a világháborús német katonai egyenruha között alig van különbség.20121229_02.jpg Csapatzászlót is kapott a januártól működő testület, melynek tagjai a szükséges hozzájárulás nélkül csak bűncselekmény vagy életveszély esetén léphetnek majd föl (Fotó: Kövesdi Andrea)

image_24.jpg Fotó: Stiller Ákos

Kövérség-királyság – Gondolatok a Fidesz magánhadseregéről…

Na végre valami történik! Ünnepélyes esküt tett Kövér házelnök magánhadserege.

“A parlament áprilisban döntött az Országgyűlési Őrség felállításáról. Kövér László házelnök decemberben Tóth László rendőr alezredest jelölte az egység parancsnokának. Péter István főhadnagy, az egység egyik tagja szerint az Országgyűlési Őrség célja, hogy a legmagasabb szakmai színvonalon működjön, erős, professzionális szervezetként a társadalom tagjainak körében is megbecsülést vívjon ki.”….. Az őrség tagjai a Szent Korona előtt tettek esküt, ami a nemzet egészét jelképezi.

Nna wazze! Havi 400 rongy per fő! Ércsük ugye?

Nos, ezzel több probléma is felmerül! Nevezetesen: “Az átlagos bruttó kereset augusztusban 214 700 forint volt a nemzetgazdaságban,…… – közölte csütörtök reggel a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

De néddmán’ tovább: “…Az őrök fokozott ellenőrzést hajthatnak végre, ruházatot, csomagot, járművet vizsgálhatnak át, magánlakásban és közterületnek nem minősülő helyeken is intézkedhetnek, kép-, illetve hangfelvételt készíthetnek, helyszínt biztosíthatnak. Kényszerítő eszközként bilincset, vegyi eszközt, elektromos sokkoló eszközt, rendőrbotot, lőfegyvert használhatnak.”….

Ez is érthető ugye? Tehát egy ilyen babmérő sapkában lófráló valaki az – utcán is- álljt parancsolhat bárkinek, akinek nem tetszik a fizimiskája! Esetleg még testüregi vizsgálatot is végezhet! Ha ennek esetleg ellenáll, még jól le is pisztolyozhatja!

De menjünk picinyég tovább: Nézzük mán’ meg ezt az egyenruhát!

fidesz_wehrmacht1.png

Kérdem én tisztelettel: Nem “hajaz” valamelyik uniformisra? (A képaláírást nem ér megnézni!)

Szerintem ….. (itt nyomdafestéket nem tűrő jelző következett volna!)

Emberek! Észnél vagyunk, hogy ezt hagyjuk, eltűrjük?

                                                                                                           Gere Gábor

http://kanadaihirlap.com/2012/12/30/koverseg-kiralysag-gondolatok-a-fidesz-maganhadseregerol/

Ilyen egyenruha nincs, és most mégis van

A szándék jó, a megvalósítás dilettáns – így jellemzi az Országgyűlési Őrség egyenruháját Tóth László szakértő, akinek, mint mondja, nehezen sikerült feldolgoznia a látottakat. Ungváry Krisztián történész szerint a lényeget tekintve keveset változtattak az 1945 előtti öltözéken, amit mégis, az „retrográd és ordenáré”.

Kövér László felesége, B...
Kövér László felesége, Bekk Mária felköti a díszszalagot a csapatzászlóra
Fotó: Reviczky Zsolt

Az Országgyűlési Őrség tagjai december végén tettek esküt. A rendezvényen Kövér László házelnök mondott beszédet, a csapatzászlóra felesége, Bekk Mária kötött díszszalagot. A szervezet az 1912-ben létrehozott, a második világháború végéig működő Képviselőházi Őrség jogutódjának tekinti magát.

Az Országgyűlés Sajtószolgálata szerint az új egyenruha kialakításánál fontos szempont volt az a törvényi előírás, hogy az öltözék jól megkülönböztethető legyen az egyéb fegyveres szervezetek viseletétől. Megtervezésekor – idézzük a hivatalos tájékoztatót – odafigyeltek arra, hogy az őrszolgálat során kényelmes, komfortos, biztonságos viselet legyen. Az országgyűlési őrnek „modern, a mai kornak megfelelő, ugyanakkor díszítésében a történelmi hagyományokat is követő megjelenést biztosítson, amely a Ház rangját, méltóságát erősíti”.

Tóth László, a szakmai körökben nagy tekintélynek örvendő uniformisgyűjtő azonban – ha finoman akarunk fogalmazni – nincs elragadtatva a látványtól. Szerinte külön tanulmányt is megérne a jelenség. Mármint az, hogy döntés születik egy nemes és támogatandó célról, mint például a történelmi hagyományokkal bíró fegyveres díszőrségek újbóli felállításáról és arról, hogy a hagyományok továbbviteléről a külső megjelenésben is gondoskodni kell. Ehhez képest a végeredmény: a viseleti hagyományainkat felrúgó, operettek jelmezeit idéző, dilettáns egyenruha.

Hasonló történt Budapest új zászlajának tervezésekor is – mondja Tóth László. A szakértők és műveltebb polgárok figyelmeztetése ellenére a zászlót kizárólag hadilobogóknál alkalmazott nemzetiszínű farkasfogazással keretezték, csak azért, mert valamelyik hozzá nem értő politikusnak ez tetszett. A dilettantizmust semmi sem mentheti – állapítja meg. Az új parlamentőrség szolgálati öltözékét nincs értelme minősíteni, mert az egy valódi őrző-védő feladatot ellátó testület vállaltan modern egyenruhája. Elsősorban a fantázia terméke, a célnak megfelel.

A társasági öltözet azonban már szándékoltan hagyományőrző jelleggel készült. A szakértő ismét hangsúlyozza, hogy elvileg örvendetesnek tartja, ha újra bevezetjük a páratlanul szép, még a Monarchia korában tervezett díszegyenruháinkat, akár kissé korszerűsített formában is. Hisz ezzel az általuk képviselt intézmény presztízsét növeljük. Na de miféle egyenruhát láthatunk az Országgyűlési Őrség tagjain? Hol itt a hagyomány? – kérdezi Tóth László. Zöld színű társasági zubbonyt – tér át a részletekre – korábban csak a koronaőrség és a testőrség viselt, a parlamentőrök feketét hordtak.


A férfi társasági sapka szerencsés választás, a női kalapról Ungváry Krisztián inkább nem mondott véleményt
Forrás: www.parlament.hu
Esetükben a vállfődísz teljesen értelmezhetetlen a zubbonyon, ugyanis az korábban kizárólag a testőrség megkülönböztető jelvénye volt. A derékvarrás nélküli, színes, négyzsebes zubbonynak sincs semmilyen történelmi hagyománya ezeknél a testületeknél. Leginkább külföldi egyenruhákra hasonlít, nagy jóindulattal talán felfedezhető rajta a két háború közötti honvédtiszti társasági zubbonyok szabása: náluk annak idején zsinórdíszítéssel tették „magyarossá” ezt a ruhaféleséget. A felső zsebek bordó paszpólozása (szegőszalagozása) szintén leginkább idegen nemzetek hagyományainak ápolását szolgálja.

A hazai viselettörténetben elvétve találunk rá példát, jellemzőnek sem nevezhető – folytatja Tóth László. A magyar díszőrségek eredetileg kizárólag úgynevezett állógalléros zubbonyt viseltek, 1945-ig legfeljebb a nyak állórészének magassága változott az aktuális divat szerint. Kérdés, hogy a mostani zubbony miért kapott fekvőgallért. Talán kényelmi okból? A kivitelezés, a szabászi munka is vállalhatatlan – állítja Tóth László. Ezeknek a hagyományosnak szánt, ívelt zsebfedeleknek semmi közük sincs a Monarchiától egészen 1945-ig készített ívelt zsebfedelekhez.

A „békebeli” egyenruhaszabók ilyen munkát egyszerűen nem adtak ki a kezükből – említ újabb kifogást Tóth László, aki szerint az sem menti fel a szabókat, ha nem kaptak elég információt a szabásminta elkészítéséhez. Könnyen utána tudtak volna nézni, pusztán szakmai kíváncsiságból, hogy milyen munkát kell elvégezniük. Szerencsés választás viszont a férfi öltözethez rendszeresített fekete társasági sapka, amely a XIX. század óta jellegzetes viselete volt a tiszti karnak. A körbesujtásozott ötszögű rangjelzés is az egyik valóban jó, hagyományos elem a zubbonyon.

Ellenben a gallér szabása borzasztó – közli Tóth László. Alapszabály, hogy a gallér felső sarkainak elöl teljesen össze kell érniük, ez így elegáns. Ilyen slendrián szabás, ahol a gallér felső csücskei egymástól centikre állnak, régen elképzelhetetlen lett volna. Tóth Lászlónak nincs semmilyen információja a parlamentőrségi egyenruhák tervezésének folyamatáról. Elképzelhető, hogy kellő ismeretekkel és szakértelemmel kezdtek a tervezésbe, de – ahogyan nálunk lenni szokott – jöttek a „felsőbb szempontok”. Az egyik megoldás nagyon megdrágítaná a kivitelezést, hagyjuk el... Valakinek egy bizonyos dísz nagyon tetszik, valahogy tegyük rá... A hagyományos fekete szín némelyeket a nyilasokra, másokat a gyászhuszárokra emlékeztethet, legyen inkább zöld...

A bizonyára jó szándékú, de rendkívül kártékony laikusok így szokták tönkretenni a szakemberek munkáját – vonja le a konklúziót Tóth László. (Az Országgyűlés Sajtószolgálata javasolta, hogy a ruhatervezéssel kapcsolatos kérdéseinkkel forduljunk Fróna Imre alezredeshez, az Országgyűlési Őrség egyenruha-szakértőjéhez, a Köztársasági Őrezred koronaőrségének volt parancsnokához. Az alezredes elmondta: az új egyenruha sokak közös munkájának eredménye.)

Bírálja az Országgyűlési Őrség öltözékét Ungváry Krisztián is. Ha a ruházatot messziről nézzük, akkor – elmondása szerint – azt látjuk, hogy az 1945 előtti díszegyenruhát próbálták lemásolni, összevissza keverve a különböző elemeket. Annak, aki tervezte, láthatóan nem volt célja, hogy a hetven évvel ezelőtti, már akkor is meglehetősen konzervatív ruházatot valamennyire is modernizálja. Ami viszont tényleg fontos változtatás, az meglehetősen retrográd és ordenáré. Példának álljon erre a „luktakaró” jelvény átvétele a jobb oldalon, a zseb felett, amit – mondja Ungváry Krisztián – 1990-ben azért találtak ki, hogy eltakarja a nyomait a korábbi rombusz alakú, részben szovjet katonai akadémiai jelvényeknek.

Ezeket át kellett szúrni a zubbonyon, így levételük után is látható nyom maradt. És ezt kellett elfednie az egyébként funkció nélküli „luktakarónak” – nyilván politikai okból. Most már nem lenne rá szükség, mégis maradt. A történész szerint azért, mert a tervező és a megrendelő egyaránt tudatlan vagy érzéketlen. A női kalap újítás, de Ungváry Krisztián jobbnak látta, ha erről inkább nem mond véleményt. A világhálón találkozni olyan feltevéssel is, hogy hasonlóság fedezhető fel a náci egyenruha és az Országgyűlési Őrség viselete között. Tóth László biztosra veszi, hogy ilyesmiről szó sincs. A vélekedést, hogy itt valamiféle náci egyenruha reinkarnációjáról beszélhetnénk, szakértőként és magyarként is nagyon károsnak, elítélendőnek tartja.

A nemzeti hagyományok ápolása Európa boldogabbik felén összetartóvá és büszkévé tesz egy népet – jegyzi meg Tóth László, és sajnálattal veszi tudomásul, hogy „nálunk ez másképpen zajlik”. Egyesek – tudatlanságból vagy szándékosan – azonnal nyilas- vagy náciveszélyt kiáltanak egy szép történelmi egyenruha, például Bocskai-ruha láttán. Mások megpróbálják kisajátítani és aktuálpolitikai célokra felhasználni. A vége ugyanaz: Tóth László szerint történelmi viseleteinket és szimbólumainkat járatjuk le, amivel mindnyájan csak veszíteni fogunk.

http://nol.hu/belfold/20130121-ilyen_egyenruha_nincs__es_most_megis_van

14 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr324993510

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.03. 10:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

guma 2013.01.03. 08:33:02

engem igazán más háborít fel, bár a mai világban, ha szükséges lett volna egyenruha akkor azért más forma és színvilágban válogattam volna...

de itt a megfélelmítés az erőfitogtatás játszik szerepet szerintem, bemutatva azt csinálok amit akarok...

mondjuk én nem tudom mit lehet tenni, amikor ilyen fényűző kiadásokkal találkozom úton útfélen...

mert az a 400e szorozva a létszámmal és az megszorozva 12-vel, hozzáadva a béren kívüli juttatásokat, prémiumot és azt a horribilis összeget amibe ez a jelmez került - na akkor borítanám rájuk az asztalt. hogy észhez térjenek ebben a nem megszorításos világban.

guma 2013.01.03. 10:52:08

@miről van itt nagybasz0: ebben az a szép, hogy 10%-al csökkenti a rezsit (azóta már helyesbítettek! nem teljes rezsi...) és
10%-al növeli rezsim költségeit!

menjenek büdös francba a számmisztikájukkal!

miről van itt nagybasz0 2013.01.03. 11:33:02

@guma: Nem érted a lényeget... máris új munkahelyek létesültek a 10% ellenőrzésére, koordinálására, bla! :D

guma 2013.01.03. 17:28:42

@conv.: aha...
kár kötekedve nézni azt, ha nem tetszik mikor felelős embereink átmennek celeb életformába (lásd a jogi egyetemre bejáró testőrt?!) és minden következmény alól még ki is bújnak.
eget ver a beszedett (adó) pénz, amit az emberektől elvonnak és szórnak két kézzel miközben alapvető munkájukat nem végzik el, hogy a termelés, gazdaság beindulhasson itthon is.

itt több minden bemutatásra kerül.
pl volt mindenféle őrségünk viszonylag friss ruhákkal, és ebbe a csodálatos épületbe ez az új stílus morbid, ízléstelen valamint szerintem ráadásul (ha már mellőzték a pályáztatást a terveztetésre) semmi köze hagyományainkhoz (bár ebben te biztos jobban otthon vagy) amiből meríthettek volna.

a pénzügyeik a fizetések megállapításánál (hogy is szólt a szlogenjük?) tisztességtelen...
ennek pedig az elmúlt 2 évben számos példáját adták, hogy az annyi az nem annyi - azért mert...

miről van itt nagybasz0 2013.01.03. 18:23:21

@conv.: @guma: Lám lám a zegyenruhásbűnözés feltalálói már meg is riadtak az új egyenruháktól... érdekes a szemkilövetéstől arcizmuk sem rándult annó... állítólag meg sem történt... mint a történelemben oly sok minden...

conv. 2013.01.03. 18:40:49

@guma:

látom megint nem sikerült megérteni az olvasottakat.

tehát a kérdéseim rávezetésként:

1, melyik egyenruhára hasonlít jobban az egyenruhájuk?

a, a nácik ss egyenruhájára
b, a belinkel szovjet-magyar egyenruhára

2, a 400 000 ft havi bekerülési költség mennyivel több nettó bérként, mint a rendőrség vagy a katonaság, esetleg a hasonló szolgáltatásokat nyújtó (napi étkeztetés, ruházat és szerszám ellátás) versenyszférai bérezése átlagosan?

a, 17 000 forinttal
b, cca.: 3 000 forinttal
c, kevesebb

3, Van-e minden más nyugati államokban az államrendszer-irányítási intézményekben ugyanilyen célú és jogosítványú szervezet fenntartása?

a, szinte mindenhol
b, csak a nem demokratikus országokban
c, a náci németországban és a fasiszta itáliában volt, most pedig egyedülálló módon nálunk.

a megfejtések, hogy megkönnyítsem a tények átlátását:

1 - b, (csak díszvarrásban különbözik, az alap szabás ugyanaz)

2 - b, de akár c, a szerszámigények és ruházat elhasználási tendenciáinak függvényében.

3 - a

konklúziót a kérdésre, miszerint hiteles-e a rettegő vergődés azt hiszem nem nagyon kell magyarázni.
azt meg mindenkinek magának kell felismernie, hogy mi az ok, amiért ezt elsőre nem sikerült megérteni.

miről van itt nagybasz0 2013.01.03. 19:06:06

Kérdés: ki fán a kép bal ódálán?

est.hu/kepek/184/galeria/184859_galeria_orokmozgo2.jpg

a, Rudolf Hess

b, Lukáš főhadnagy

c, Vona Gábor

guma 2013.01.03. 20:52:39

@conv.: O

fantasztikus ürge vagy! :)

van egy sanda gyanúm, hogy nem is akarod megérteni sosem mennyire más amit gondolok...

most sem megyek végig a pontokon, mert előzőleg már leírtam és több pontra is válasz ez :

1. nem az érdekel mire hasonlít, mennyire mert (ezt a cikk elemzi, és érdekesnek találtam szempontját) szemétségnek tartom most ilyenre a pénz herdálást.

2. volt védelem és a 2000-es évek elején vagy első felében volt már erre célra pénz ömlesztve (kormányőrség, meg valamikor akkor hozták létre a korona őröket is!)

tehát senki nem mondta, hogy nincs szükség ilyen munkakörre - de ezt most így túlzásnak érzek mert gazdálkodás és felelősség hiányát látom ezen a vonalon is.

3. a rettegést a rossz érzést, ezekkel a hülye húzásokkal táplálják - csak mert megtehetik, lehet hogy élvezik is.
az, hogy nem rettegek, de igenis elgondolkoztat azt gondoltam ez kiderül.
ha azonban valaki retteg (tévedésből vagy csak szorong az állandó militáris vonal, harcban állunk szlogenek ismétlésétől) megértem.

4. a 400e nekem a hírekben úgy jött le, hogy ez a bér.
vagyis nem bekerülési költségről volt szó sehol sem...

ehhez tartozik szorosan, hogy még egyetlen egy esetben sem az derült ki hogy az szám annyi, amennyit mondanak...

bocsánat, de én hétköznapi háziasszony módon gondolkodtam az eddigi tapasztalatok alapján.

miről van itt nagybasz0 2013.01.03. 21:09:35

@guma: Áhá... ákko ki a rethkes kékeres fán a kép jobb óhdálán?

guma 2013.01.05. 05:35:18

@conv.: @miről van itt nagybasz0: látom elástam magam előtettek fiúk! :)))

elmondom akkor miért került a kocsmánkba ez a szösszenet, hátha világosabb lesz a hétköznapi gondolkodásom...

posztolás előtti nap néztük ezt az írást és képeket, megállapítva : nagyon hülyék még ilyen módon is cukkolják az embereket.

valami miatt visszaakartunk menni az oldalra és nem tudtunk...
később sem.
én már, dacból is hajnalban újra megpróbáltam.
valamikor 7 óra után sikerült csak, és elmentettem ide - gondoltam, nem árt beszélgetni arról miért kell újra és újra borzolni hülyeségekkel (ezért nincs szöveg a posztnál, csak a "hozzászólásnál")az embereket és ennyi pénzt kidobni.

viszont ebben kicsit sem segített eligazodni "kihegyezett" kérdésetek - majd némaságotok...
süti beállítások módosítása