He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csodálatos tájak, városok...

2012.06.15. 08:12 guma

 

Ausztrália és Új-Zéland

Mert szeretném látni, de csak így megy... :)))

ULURUWHAKAREWAREWA FERENC JÓZSEF GLECCSER VÖLGYE SYDNEY QUEENSTOWN 

Ausztrália a világ hatodik legnagyobb állama, hat államból és két úgynevezett territóriumból álló államszövetség, melynek területe a teljes ausztrál kontinensre kiterjed. Sokan álmodozunk arról, hogy egyszer eljussunk e távoli országba. Ausztrália a déli földteke kontinensnyi országa. Nyugatról az Indiai óceán,  keletről a Csendes óceán mossa partjait. Északról, tengeren az indonéz szigetvilággal, Kelet-Timorral és Pápua Új-Guineával határos, legközelebbi keleti szomszédja Új-Zéland, délre az Antarktisz.

Ausztrália földrajzi szempontból három részre osztható:

  • délen és délkeleten: tengerparti síkság és a Nagy Vízválasztó-hegység
    Elkülönülő részei északon a Carpentaria-öböl síksága, délen a Murray-Darling-alföld és nyugaton az Eyre-tó térsége.
  • középen: Belső-ausztráliai-medence
  • A Nyugat-ausztráliai-pajzs átlagosan 300-500 m magas és a kontinens 60%-át foglalja el. Legnagyobb részét bokros sztyepp fedi, peremén helyezkednek el Ausztrália legnagyobb sivatagjai a Nagy-homoksivatag, a Gibson-sivatag, a Nagy-Viktória-sivatag és a Fátlan (Nullarbor)-síkság, valamint a Föld legősibb sziklái. A fennsíkot elszórtan kisebb hegyek, mint például a Macdonell-hegység és az Uluru bontják meg.
  • nyugaton: Nyugat-ausztráliai-fennsík

NAGY KORALLZÁTONY

MELBOURNE

Próbálod meglesni Új-Zéland szimbólumát, a kivimadarat, hosszasan kanyarogni majd a világ legszebb ösvényein, havas hegycsúcsok, vízesések, gleccserek, aranyszínű tengerpartok mentén haladni el, lehetőséged nyílik bálnákat megfigyelni és delfinekkel úszni, szörfözni tanulni, vagy éppen bungee-t ugrani a világ első hivatalos ugróhelyén, A Milford Track örök emlék azok számára, akik egyszer végigcsinálták, sokan a Föld egyik legszebb túraútvonalának tartják.

Új-Zéland (a Magyarországtól legtávolabb fekvő ország) Óceánia két nagy és pár kisebb szigeten fekvő országa. Szárazföldi határai nincsenek, partjait a Csendes-óceán mossa. A szigetek közelében sincsenek szomszédos országok. Legközelebbi nyugati szomszédja, Ausztrália is közel 2000 kilométerre fekszik innen. Új-Zéland területe Magyarországénál mintegy háromszor nagyobb. Az ország két nagy, és számos kisebb szigetből áll.

Itt élnek és láthatod a tetovált arcú maori harcosaikat, a kinyújtott nyelvű, fenyegető tekintetű szobraikat, az egyedülálló madár- és vadvilágot, a lélegzetelállítóan tiszta színű tavakat, hegyeket, a hatalmas páfrányokat, a sűrű őserdőket, az erdei ösvényeket, kiapadhatatlan gejzíreket.

Ismerd meg az új-zélandi embereket, akik óvják és védik legnagyobb kincsüket, a természetet, és nem csak beszélnek a kalandról, hanem nap mint nap művelik is azt, túráznak, hegyet másznak, szörföznek, extrém sportolnak vagy egyszerűen csak egy padon ülve csodálják az eléjük táruló látványt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr304562426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása