He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

december 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

mit, miért és hogyan...

2011.09.30. 08:16 guma

Nagyon érdekes és kicsit szokatlan megoldások, ám roppant hatásos ízkultúra.

A hagyományos kínai és az európai gyógyászat számos téren – leginkább a gyógynövények feldolgozása tekintetében – különbözik egymástól.

 A gondos tisztítás, darabolás, illetve vizes előkészítés után következik a tűzzel való feldolgozás, általában a főzés, amely növeli a gyógynövény hatékonyságát.  

Főzéskor a hozzáadott folyadék lehet méz, bor, ecet, sós víz vagy gyömbér leve. Mézes főzés során a gyógynövény tüdő- és léperősítő, borban főzve vérkeringést serkentő hatása nő. Az ecetben főtt gyógynövények erősítik a májat, a sós oldatban főttek pedig a vesét. A csípős oldatban való főzés a tüdőre van jó hatással.

A gyógynövények „négy tulajdonsága” azok hideg, forró, langyos vagy hűvös természetére, az emberi testre kifejtett gyógyászati hatására utalnak. A hagyományosan megkülönböztetett „öt íz” – csípős, édes, savanyú, keserű és sós – nem egyezik meg szükségszerűen a gyógynövények valódi ízével, azokat az alábbi hatásaik alapján sorolták be az egyes ízekhez:

  • Csípős: távol tartja a külső kórokozókat a testfelülettől,
    serkenti az életenergia (chi) és a vér keringését.
     
  • Édes: erősítő hatású, főleg a gyomorban és a lépben,
    valamint görcsoldó és fájdalomcsillapító.
    Elégtelenség-tünetek, bélszárazság okozta
    székrekedés, a lép és a gyomor nem kellően
    összehangolt működése esetén alkalmazható.
     
  • Savanyú: összehúzó és kiválasztást csökkentő
    hatású. Gyengeséggel járó izzadás,
    krónikus köhögés, hasmenés,
    korai magömlés, gyakori vizelési
    kényszer, ágybavizelés, fehér
    folyás, méhvérzés stb.
    esetében használatos.
  • Keserű: meleg-tisztító és tűz-csökkentő hatású. Helyes irányba tereli az életenergia (chi) áramlását, nyugtatja a beleket, csillapítja a verejtékezést, a köhögést és a hányást.
  • Sós: a belek kitisztítása, a kemény széklet fellazítása, lágyítása révén megszünteti a székrekedést.

Reméljük, hogy rövid ismertetőnk hozzájárul a kínai gyógyászat mélyebb megismeréséhez, öngyógyító módszereinek elterjedéséhez, hiszen a régi kínai mondás szerint: „Az ember legjobb orvosa a világon – ÖNMAGA."

Dr. Chen Zhen
orvos-természetgyógyász

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr83254316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása