He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

gyere velem : a Yellowstone Nemzeti Parkba...

2011.08.30. 08:20 guma

Az amerikai bioszféra-rezervátum területén a világ első nemzeti parkját hozták létre 1872-ben. A nagyrészt Wyoming államban fekvő park csaknem 9000 négyzetkilométeres területe a bolygón található gejzírek kétharmadának ad otthont.

 

 

Fortyogó katlanok, sártavak, hatalmas gejzírmezők, földrengések, feneketlen vulkáni kürtők - hogy mi az, ami miatt mégis turisták tízezrei keresik fel szakadatlanul a világ legveszélyesebb vidékeit? Ismerd meg a következő helyet és a természet betörhetetlen, félelmetes erejét - és megkapod a választ.

A bolygó gejzírjeinek kétharmada - több mint háromszáz gejzír - ezen a helyen lövell a magasba, emellett tízezer egyéb kitörést is láthatsz, ha ide tervezel utazást. A parkban emellett található még egy aktív tűzhányó is, a földrengések száma eléri az évi kétezret, itt van a világ egyik legnagyobb megkövült erdeje és egyik legnagyobb kalderája, és akkor még nem is esett szó a 290 nagyobb vízesésről.



A gejzírek legnagyobb része a Felső Gejzír-medencében található. A Középső Gejzír-medence, bár kisebb jelentőségű társánál, otthona az Excelsior-gleccser hihetetlen léptékű, 61x91 méteres kráterének, melyből percenként több mint 15 ezer liter víz ömlik a Firehole-folyóba. Szintén itt található a Yellowstone legnagyobb hévforrása is, melynek átmérője 113, mélysége több mint 37 méter.

 

A park legnépszerűbb látványossága mindemellett a Felső Gejzír-medencében található Old Faithful. A pontossága miatt Öreg Hűségesnek keresztelt gejzír nem a legnagyobb, viszont átlagosan minden nyolcvan percben kitör, és 57 méter magasra lövell fel.

 (képek :http://www.foto-julius.at/yellowstone_pictures.html , szöveg :http://www.femina.hu/utazas/felelmetes_helyek_termeszet)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr143172689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása