He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Az országházi és az iskolai menű ára. Botrány!

2017.09.03. 06:45 guma

https://profitline.hu/Igy-alakul-az-iskolai-ebed-teritesi-dijanak-alakulasa-368416

Mit ebédelnek a képviselők?

Egy átlagos ebéd áránál is olcsóbban ehetnek kiadós menüt a politikusok

Egy átlagos ebéd áránál is olcsóbban ehetnek kiadós menüt a politikusok

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Kétféle étterem és büfé – ez várja a Parlament dolgozóit, így az országgyűlési képviselőket is egy-egy napon. Az alagsortól felfelé haladva, emeletenként más és más a kínálat, és egyre magasabbak az árak. Míg a legalsó szinten egy menü 800 forintnál is kevesebbe kerül, az Országház főemeletén már 2200 forintot kell az ebédért fizetni. Ha politikusaink a tudatos táplálkozásra is szeretnének odafigyelni, a Parlamenthez közeli képviselői irodaházban még színkódos tájékoztatót is kapnak arról, mit mivel érdemes fogyasztani.

Hamis gulyás és bácskai rizses csirke mindössze 770 forintért – nem is csoda, hogy hosszú sorok kígyóznak az ételt ilyen áron kínáló hely előtt. A kevesebb mint 800 forintért kapható menü nem egy külvárosi kifőzde étlapján, hanem a Parlament éttermének kínálatán szerepel. Az Országház alagsorában igen nagy népszerűségnek örvend a – parlamenti szóhasználat szerinti – menza, amelyet nem csupán a Ház dolgozói, a pártok frakcióinak alkalmazottai vagy a sajtó munkatársai, de képviselők, sőt néha még kormánytagok is előszeretettel látogatnak. Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert korábban nemegyszer lehetett látni sorban állni tálcájával a kiadópult előtt, ahogyan Navracsics Tibor is megfordult a „menzán” még európai uniós biztosi kinevezése előtt.

Ha azonban valaki a mezei menü helyett más, különlegesebb fogásokból válogatna, 1500 forintból akkor is hozzájuthat egy főételhez, hozzá körettel és még savanyúsággal is. Egy átlagos napon sertésborda vadász módra, reszelt burgonyás tésztában sült pulykamell, vagy éppen sajttal és sonkával töltött rántott csirkemell is kapható már kevesebb mint 900 forintért. Hozzá köretként 3-400 forintért lehet válogatni hasábburgonya, krokett, de még vajban párolt kerti finomságok közül is. Néhány héttel ezelőtt az étterem legdrágább étele a konyhafőnök ajánlata volt, mégpedig fogasfilé rántva tejszínes burgonyapürével, kapros rákraguval, ám ezért is kevesebb mint 1600 forintot kellett fizetni. Az étterem ellátásáért felelős cég ráadásul külön figyel a húsmentesen étkezőkre, így vegetáriánus menüt is lehet választani, a hamis gulyásból, illetve illatos zöldségekkel tálalt vajas tésztabatyuból és petrezselyemmártásból álló fogásért 770 forintot kérnek. Böjti időszak van, így ennek megfelelő ételek is szerepelnek az étlapon: sajtgaluska tejszínes gombamártással, vagy éppen gyömbéres répagalette is választható.

A menza csak délután fél 3-ig van nyitva, így aki később éhezik meg, az épület magasabb szintjén – a félemeleten – már valamivel magasabb áron ehet. Az árkategória mellett itt a kínálat is más: virsli, szendvicsek és saláták. Egy csirkehúsos wrap 580 forint, egy pár prémiumvirsli egy szelet kenyérrel és tormával már 650 forintért megvásárolható, de lehet kapni lazactányért is 1480 és libamájtányért 1780 forintért. Mivel ez a büfé egészen addig nyitva van, amíg tart egy-egy parlamenti ülésnap – ha hajnali 3-ig, akkor bizony az étkezde is addig várja a vendégeket –, itt már gyakrabban megfordulnak az ülésteremben megéhező, megszomjazó kormánypárti és ellenzéki honatyák is. Érdekesség, hogy a harapnivaló, a sütemények, az üdítő és a kávé mellett még sör és bor is szerepel az itallapon. Egy deciliter bort már 175 forinttól lehet kapni, míg a 3,3 deciliteres sör – márkától függően – 380 vagy 450 forint.

Még egy emelettel feljebb, a Parlament főemeletén, az illusztris Vadászteremben is várja étterem az ebédelni vágyókat: előkelőbb hely, különlegesebb ételek, magasabb árak. Néhány héttel ezelőtt a legolcsóbb fogás itt a tejszínes parajfőzelék volt lágytojással, összesen 890 forintért. Főételt viszont 1200 alatt nemigen találni. De aki balatoni fogasra vágyik párolt zöldségekkel és kapros barnavajjal, megkaphatja 2400 forintért, ahogyan kókusztejes kacsát currys jázminrizzsel is lehet választani 1800 forintért. Hiába a kitüntetett hely, menüt itt is árulnak, igaz, a menzához képest nagyjából háromszoros áron: ottjártunkkor zöldséges daragaluskaleves és csülök pékné módra képezte a kétfogásos menüt, 2200 forintért.

Képviselőink nemcsak a Parlamentben, hanem az ahhoz közeli képviselői irodaházban – amit sokan csak fehér háznak neveznek – ugyanúgy szoktak dolgozni, étterem így ott is várja őket. Az üzemeltetőcég azonos, így a kínálat hasonló a parlamenti menzáéhoz, ahogyan az árak is. Ráadásul ott még odafigyelnek az egészséges étkezésre is. Az étlapon piros, sárga és zöld színekkel jelölik az ételeket; a bejárat mellé kifüggesztett tájékoztatón ott a magyarázat is: a piros jelzésűek sok zsírt és cukrot tartalmaznak, vagyis módjával fogyasztandók, a sárgával megjelöltekben már kevesebb van ezekből, míg a zöld színnel ellátott ételek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Így tehát minden adva van, hogy a politikusok – ebben is példát mutatva – tudatosan táplálkozzanak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.03.19.

https://mno.hu/eletmod/mit-ebedelnek-a-kepviselok-1333748

Honatyák, irány a menza!

Új önkiszolgáló étteremmel bővült a parlamenti képviselőket kiszolgáló hálózat: a Tisztelt Ház alagsorában hétfőn nyílt meg a fogyasztási egység. Akár már 410 forintért lehet kétfogásos menüt enni.

Tizenkét év “közétkeztetési” szünet után újra megnyitott a parlamenti menza, az alagsori étterem, amelynek felújítására 80 millió forintot költött az Országgyűlés Hivatala. A képviselői étterem mintegy 10 év alatt hozza vissza az árát, az üzemeltető Gála Party Szerviz évi 8,5 millió forintos bérleti díjat fizet.

Az alagsori étkezde egyébként vagy száz éve csillapítja a honatyai éhséget, hiszen a Parlament építésze, Steind Imre is konyhának tervezte a helyiséget. Igaz, kezdetben nem fogyasztottak helyben a honatyák, az étkeket a Vadász terem gigászi freskói alatt költötték el (ahogy egyébként most is megtehetik.) Fotó: Barakonyi Szabolcs

A rendkívül kedvező árfekvésű parlamenti éttermet jelenleg csak a képviselők, illetve az országgyűlés munkatársai használhatják. Pedig nem volt mindig ilyen kirekesztő a törvényhozási élelmezés. A harmincas években, miután felmérték, hogy a konyha kapacitása bőven meghaladja a képviselői gyomrok befogadóképességet, a gigászi főzőhelyiség egy részét étteremmé alakították, mégpedig nyilvánossá, így bárki beugorhatott, hogy a patinás boltívek, vagy éppen a hatalmas, egészen a Dunáig nyúló teraszon fogyasszon el egy “képviselői menüt”.

A helyzet azonban ma merőben más, például a készülőfélben van egy törvény, amely ötvenméteres biztonsági zónát húzna a védett vezetők köré, így várhatóan a kiválasztottakon kívül a széles nyilvánosság a jövőben sem ízlelheti meg a parlamenti ízeket.

Persze a parlamenti tudósítókat nem rettentik el az étteremtől, így kapásból tesztelhettük. Ami a vizuális részt illeti, az egyenesen remek. Az alagsor ugyanis eddig - nagy emberek hiányában - mostoha helye volt az Országháznak: a falakon és a mennyezeten gigászi csövek kanyarogtak, a falról a vakolat sem hámlott, mert egyszerűen nem volt, s a sötét folyosón vaslapok dübörögtek az odavetődők talpai alatt. (Most a villanyszerelő műhelyt is díszes faajtó rejti, rajta réztábla hirdeti a helyiség funkcióját.)

Most frissen festett falak, vadiúj járólapok (csúszásveszélyre figyelmeztető táblával) fogadják az étterembe készülőt és már a villany is ég. A mintegy 140 főre méretezett étkezde hihetetlenül tágas, de ehhez itt a parlamentben már hozzászokhattunk. Klasszikus menzajellegű a hely, egy csésze magyaros karfiolleves 120, egy menü amiben raguleves és vargabéles van 410 forint, az a menü, amelyik karfiollevesből és hentes tokányból áll, 660 forint. A hétfői főzelék tökből készült, ezért száznyolcvan forintot kell leszurkolni. A nyitás hetében az üdítő ajándék, ráadásul még egy grátisz kávét is adnak.

Most frissen festett falak, vadiúj járólapok (csúszásveszélyre figyelmeztető táblával) fogadják az étterembe készülőt és már a villany is ég. A mintegy 140 főre méretezett étkezde hihetetlenül tágas, de ehhez itt a parlamentben már hozzászokhattunk. Klasszikus menzajellegű a hely, egy csésze magyaros karfiolleves 120, egy menü amiben raguleves és vargabéles van 410 forint, az a menü, amelyik karfiollevesből és hentes tokányból áll, 660 forint. A hétfői főzelék tökből készült, ezért száznyolcvan forintot kell leszurkolni. A nyitás hetében az üdítő ajándék, ráadásul még egy grátisz kávét is adnak.

http://index.hu/belfold/parlmenz0711/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr7812799694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása