He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A füge így hat az egészségedre

2016.01.02. 08:02 guma

Füge, az egészséged gyümölcse

A füge hazánkban kevésbé ismert gyümölcs, ami nem csoda, hiszen nálunk nem honos. Ugyanakkor napsütéses kertekben igenis terem, mégpedig évente akár kétszer is. Ezt biztosan nagyon sokan nem tudták és részben ennek is köszönhető, hogy leginkább csak aszaltfügét fogyasztunk. Nincs semmi bajunk az aszaltfügével, de egy friss füge ízével azért nem vetekedhet. Mindamellett pedig, hogy isteni finom még rendkívül egészséges is. Füge, az egészséged gyümölcse (1.rész)

Már a Bibliában is mindennapi gyümölcsként írnak róla

Lényegében egy elfeledett gyümölcsről van szó, már ami minket illet, ezt pedig alátámasztjuk érvekkel is. Már az Édenkertben is jelen volt a gyümölcs, hiszen a Biblia az első emberpár bűnbeesés után a meztelenségét fügefalevelekből készített ágyékkötővel takarta el. Ugyancsak a Bibliában még lehet olvasni a fügének a mindennapi felhasználásáról is. Cíbá a kimerült Dávid király és csapata többek között fügét is adott, hogy az felfrissítse őket és visszaadja az erejüket. Nem csak frissítőként volt jelen, hanem a gyógyászatban is, hiszen Ézsaiás fekélyes betegségeket gyógyított vele. Picit meglátogatjuk a Kr. e. 2. században élő görögöket, ott ugyanis a fügét lényegében minden betegség általános gyógyszerének használták. Még az olimpiákon is a győztesek eredetileg fügekoszorút kaptak és érem helyett pedig friss fügét.

Antioxidáns hatása van

 Számos betegség kialakulásáért felelősek a szervezetben keletkező reaktív szabad gyökök. A szabad gyökfogó, antioxidáns vegyületek viszont jelentős szerepet játszanak az említett betegségeknek a megelőzésében. Itt jön képbe a füge, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz antocián vegyületeket, amelyek nagyon jó szabad gyök semlegesítő jelleggel bírnak. Különösen jó hír hazánknak, hogy ezek a vegyületek még aszalás után is megmaradnak a gyümölcsben, sőt még a koncentrációjuk meg is nő. Amennyiben tehát nem tudsz hozzájutni nyers fügéhez, akkor nyugodtan fogyaszthatsz aszaltat is, mivel az is rendkívül egészséges. A rendszeres fogyasztása pedig hozzájárulhat a szabad gyökök okozta betegségek megelőzéséhez. Ilyen lehet a reuma, rák, érelmeszesedés és még lehetne sorolni.

Vitaminoktól tombol

Kezdjük a B-vitaminokkal, ugyanis ezek közül szinte az összes megtalálható a fügében. Már csak ezért is érdemes lenne fogyasztani, ugyanis ez jó hatással van az idegi működésekre is. A-vitaminból sincs hiányában, de tartalmaz még E-, K-vitaminokat is. Továbbá élőanyaga a béta-karotinnak is. A felsorolt vitaminok pedig ja hatással lehetnek a látásra, a bőrre, valamint elősegítik a normális véralvadást is.

Székrekedés ellen is hatásos

Félsz a hasmenéstől? Akkor a legjobb, ha nem fogyasztasz nagy mennyiségben fügét, hacsak nincs a közeledben WC. Néhány szem füge ugyanis már képes hasmenést okozni, ezért is lehet hasznos, akkor, ha székrekedésed van. A gyógyászatban természetesen tudnak erről és gyakran használják a fügeszirup tartalmú gyógyszereket. A hashajtó hatását a gyümölcs a magas pektin tartalmának köszönheti, valamint a magas cukortartalmának is. A pektin ugyanis nem szívódik fel a bélből, de vizet köt a székletben, ez által pedig lazítja azt. A cukornak is meg van a szerepe, mégpedig az, hogy vizet szív a bélbe, így pedig a pektinnek lesz elegendő vize az említett hatás kiváltásához. Székrekedés ellen tehát javasoljuk a fügét vagy fügéből készült szirupot.

Fontos szereplője a népgyógyászatnak is

Ha azt hitted az első cikkünk után, hogy a fügének már felsoroltuk az össze olyan területét, ahol hasznosítani lehet, akkor tévedtél. A fogyasztása jó lehet meghűlés ellen, gyomorsav túltengés ellen, szívbetegségekre, májbetegségekre, valamint prosztatagyulladásra is. Fontosnak tartjuk megemlíteni ugyanakkor, hogy mindez a népgyógyászatban van jelen és ezek tudományosan még nem bizonyítottak. Mindemellett valószínűleg nem semmiért használják a népgyógyászatban. Bizonyítottan jó székrekedés ellen, ha pedig ebből indulunk ki, akkor bizonyos gyomorsav panaszokra is jó hatással lehet. Bizonyítva van az is, hogy elősegíti a normális véralvadást, ebből következően pedig bizonyos szívpanaszokra is jó hatással lehet. Ez az elven haladva pedig hosszasan sorolhatnánk, tehát annak ellenére, hogy ezek tudományosan nincsenek bizonyítva eléggé valószínű, hogy hatásos a felsorolt panaszokra.

Fügelekvár

Amennyiben módunkban áll, akkor friss, hazai fügét használjunk alapanyagnak. Nézzük is, hogy mik szükségesek a finom lekvárhoz: 2kg érett füge, 2kg cukor, 1 citromnak a leve, 2db citrom, fahéj vagy gyömbér. A legjobb azzal kezdeni, ha megmosod a fügéket, majd pedig meghámozod őket, ez után pedig kettévághatod. Egy nagyobb edénybe keverd össze a cukrot egy citromnak a levével és adj hozzá annyi vizet, hogy ellepje a cukrot. A feldarabolt fügéket, illetve citromszeleket helyezd az edénybe és főzd nagyjából 45 percig. Amennyiben szereted a fűszeres ízeket, akkor adhatsz hozzá fahéjat vagy esetleg némi gyömbért is. Ahogyan a legtöbb lekvár elkészítésénél, itt is fontos, hogy gyakran kavargasd, nehogy odaégjen. Ha kifőtt, akkor javasolt tisztára mosott üvegekbe rakni és dunsztolva pihentetni, amíg ki nem hűl teljesen.

Fügebor

Egy kis jó bor akár minden egyes este jól jöhet, ha pedig tudunk némi különlegességgel szolgálni, akkor csak még jobb. Nos, a bor különlegességét adhatja a füge, ugyanis ebből is készíthetünk ízletes kortyolgatni valót. Szükséges hozzá: 1kg érett füge, 1dkg élesztő, 1kg kockacukor, 1dkg tört borkősav, 3 liter víz. Vágd ketté a fügéket és egy 5 literes befőttes üvegbe helyezd bele őket. Az élesztőt morzsold el és együtt a borkősavval szórd rá a fügékre. A vízhez add hozzá a cukrot és főzd fel, miután pedig kihűlt, öntsd rá a fügére és tüllel kösd le. Ez után a fügét öntsd vissza az üvegbe és adj hozzá egy újabb adag cukrot vízzel felfőzve és borkősavval, valamint élesztővel megfűszerezve. Nagyjából két hetet hagy érni és aztán ismételd meg még egyszer a fenti folyamatot. A három öntet összes 9 liter kell majd legyen. Ha megvan, akkor az egészet összeöntve hagyd 2-3 hétig összeérlelődni. Végezetül pedig szűrd le üvegekbe és ügyelj arra, hogy legyen alaposan bedugaszolva. Továbbá javasolt sötét, hűvös helyen tárolni.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr678123784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gazoló 2016.01.03. 08:52:09

kb.Tíz éve kezdtem el telepíteni,szaporítani több fajtáját és kezdtem :)vegyészkedni velük!
Kártevője kevés van és hosszú nyarakon tényleg kétszer terem! Aszalva,frissen lekvárnak kitűnő,na és persze a bor:)))

Margarita,ha 'eccer erre tévedsz egy 'summervine-ra nem bánod meg:)

kepkezelo.com/images/jblr45ipppabtqklfh2k.jpg :))

guma 2016.01.04. 09:41:16

@gazoló: :)

oooooooooooo! :DDDDDDDD
Te aztán érted a csábítást.ha tudnád mennyire szeretem ezt a gyümölcsöt...
egy baj van: fogalmam sincs, hova kell eltévednem érte. :)))
süti beállítások módosítása