He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2015 (részlet)

2013.11.30. 11:11 Marcellusca

London - Anglia

A BBC hírösszefoglalója

Cím:

A kisebbség került többségbe Magyarországon

      Munkatársunk, Jeremy Silverton budapesti jelentése szerint a magyarok körében megdöbbenést keltett, hogy az új választójogi szabályok következtében a tegnapi választásokon a voksoknak összesen csak 35 százalékát megszerző kormánypárt 53 százalékos abszolút többségbe került a budapesti törvényhozásban, és ezzel megőrizte hatalmát.

     „Megdöbbentő volt ma hajnalban erre a hírre ébredni. A magyarok most fogják csak fel, hogy a
kormány mekkorát trükközött az egyfordulós választási rendszer bevezetésével" – ilyen és ehhez hasonló mondatokat lehet hallani a budapesti utcákon. A továbbra is hatalmon maradó kormányzati erők állandó taktikai változtatások után tavaly vezettek be olyan egyfordulós rendszert Magyarországon, ahol a parlamenti mandátumok fele egyéni választókerületekben dőlt el.

     A megosztott ellenzék és annak kétpólusossága, a jobb - és a baloldal konfliktusai végül oda vezettek, hogy az egyéni választókerületek nagy részét a kormánypárt jelöltjei 35 százalék körüli szavazathányaddal is meg tudták nyerni. A kormánypárt így az országos listáról bejutó jelöltjeivel együtt abszolút többségbe került az új parlamentben.

    „Elképesztő – nyilatkozta a budapesti egyetemi diákönkormányzat vezetője –, hogy Magyarországon tegnap a szavazók 65 százaléka a kormánypártok elzavarására szavazott, de ők trükkös módon mégis hatalmon maradnak. Az én választókerületemben például 33 százaléknyi vokssal győzött a képviselőjük, miközben a második helyezett ellenzéki jelölt 30 százalékot, a harmadik, szintén ellenzéki 26 százalékot kapott. Rájuk együtt, ha összeadjuk, 56 százaléknyi szavazó voksolt, a többi ellenzéki indulót már nem is számítva. A régi választási rendszer szerint ők ketten, a második fordulóban összefogva, toronymagasan legyőzték volna a mandátumot most mégis begyűjtő kormánypárti jelöltet."

     Külföldi megfigyelők szerint a fentebb leírt helyzet tipikus a többi magyar választókörzetben is. Az egymással rivalizáló ellenzékre leadott szavazatok az egyfordulós rendszerben szétforgácsolódtak, és ezért fordulhatott elő Magyarországon az, amihez hasonlót 2012 októberében egyszer már látott Kelet-Európa. Akkor Ukrajnában az ottani kormánypárt alakított ki hasonlóan torz választási rendszert. Az ukrán parlamenti választásokon összesen csak 30 százaléknyi szavazatot kapó Régiók Pártja sokat veszített ugyan korábbi népszerűségéből, egymillió szavazó fordult el tőle 2012-ben, mégis növelte mandátumai számát, és hatalmon maradt.

     A BBC megbízható forrásokra támaszkodva meg tudja erősíteni, hogy a nemzetközi megfigyelők tegnap Magyarországon a 2012-es ukrán választásokon tapasztalt „technikákkal" is találkoztak. Azokban a körzetekben, ahol erős ellenzéki jelölt szállt versenybe, ott a megkönnyített jelölési eljárás nyomán az utolsó napokban –a gyanú szerint a kormányhoz közel állók pénzén – két-három, az ellenzéki jelölttel azonos nevű álpolitikust is elindítottak különböző fantomszervezetek, ezzel teljesen összezavarva a választókat. A szavazócédulán így egymás alatt több megegyező név is szerepelt. Az ellenzéki jelöltre szánt szavazatok ezért szétforgácsolódtak.

    Az EBESZ képviselője elpárolgó tintájú tollat is talált az egyik vidéki, kifejezetten ellenzékinek számító szavazókörben. 2012-ben Ukrajnában is használtak ilyeneket. Miután némi dulakodást követően lefoglalta a tollat, vizsgálatot kért. Az EBESZ magát megnevezni nem kívánó képviselője a magyar kormánypárt jelöltjeivel feltöltött választási hatóság elfogultsága okán nem számít az ügyben átlátható, tiszta eljárásra.

    A Budapesten megjelenő internetes oldalak arra hívják fel a figyelmet, hogy a közösségi médiában, főleg a diákság köreiben az elégedetlenség fokozódása tapasztalható. Spontán, a rendőrség által nem engedélyezett tüntetéseket szerveznek, egyelőre flashmobos, villámcsődület jelleggel Budapest több helyszínére is. „Mi győztünk, nem a kisebbség" – ez a szlogen járja be ezekben az órákban a magyar online közösségeket.

Frei Tamás: 2015

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr575668499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcellusca 2013.12.08. 21:35:40

Há', végeztem a könyvvel. :)

Nem tudom, Frei mikor írta, de vannak benne utalások, említések a közelmúlt meg napi aktualitású politikai dolgokról. Pölö manyup lenyúlás, földbérletek, trafikmutyi, TEK-bénázások ...
Fikció, de mégis sok hasonlóság, egyezés van a jelen helyzettel, dolgokkal.
Szóval: érdekes.
süti beállítások módosítása