He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

brutális napkitörés volt...

2012.03.08. 08:20 guma

Március 7-én, közép-európai idő szerint hajnali 1 óra 28 perckor a két nappal ezelőttinél is intenzívebb napkitörést (flert) észlelt a NASA.

A hiperaktív AR1429 napfolt legutóbb egy X-1 erősségű flert lökött ki magából március 5-én. A napkitörések erősségét egy ötfokú skálán mérik, amelyen az A, B, C, M, X betűkkel jelzett szintek között tízszeres a szorzó. Az X erősségű kitörések akár az egész bolygón kimaradásokat okozhatnak a rádiós kommunikációban, a mágneses viharok pedig károsíthatják a rövidhullámú rádiókat, illetve a katonai, tudományos és kommunikációs műholdakat.

Az előzőhöz hasonlóan a mostani kitörést is koronakidobodás (coronal mass ejection, CME) kísérte, ám a Stereo B műhold első adatai alapján még nem lehet megmondani, hogy a CME a Földet célozta-e meg. Ha igen, akkor jelentősen felerősítheti a sarki fény jelenségét a Föld mágneses mezejében március 8-án és 9-én. A sarki fény ilyenkor az Egyenlítőhöz közelebb is látható, nem csak a sarkkörök közelében.

 Közben a hétfői napkitörés koronakidobódása is elérte a mágneses mezőt, körülbelül hajnali 5 órakor. A becsapódás nem volt erős, de okozott geomágneses vihart, ezzel pedig jelentősen felerősítette a sarki fényt. Itt látható egy animáció a kitörések geomágneses hatásáról.

A mostani 11 éves napciklus egyre jobban közeledik a 2013-ra várható tetőpontjához. Amikor a nap aktivitása eléri az intenzitásának maximumát, akkor legalább olyan heves napfolttevékenységre számíthatunk majd, amilyen a mostani. 

De van szép oldala is a jelenségnek: a szokásosnál délebbre is lehet találkozni a sarki fénynek nevezett jelenséggel. Amerikában legalábbis Milánó magasságában is lehetett észlelni sarki fényt ma reggel, így reális az esély, hogy Magyarország felett is lehet mindjárt látni ilyet.

Pirkadat előtt lesz érdemes kémlelni az eget. 

forrás : http://index.hu/tudomany/urkutatas/2012/03/07/irdatlan_flert_lokott_ki_a_nap/

http://www.space.com/14817-geomagnetic-storm-solar-flare-tempest-video.html

A hétfői napkitörés képe :

 

Az első "nagysebességű részecskék" már el is érték a bolygót, a kitörés egész álló nap eltarthat - közölték csütörtökön a szakemberek, akik korábban az utóbbi évek legerősebb napkitörését jelezték előre.

A csütörtöki napkitörés jóval erősebb a Földet legutóbb, januárban elérő társánál - emlékezetett Werner Curdt, a Naprendszer kutatásával foglalkozó Max Planck Intézet kutatója.

Egy gyengébb napkitörés már szerda este mérhető volt - mondta Paolo Ferri, az Európai Űrügynökség (ESA) európai irányító központja, az ESOC részéről. "Most épp egy estére várható kitörésre figyelmeztető jeleket olvasunk" - fejtegette. A várakozások szerint ez a kitörés ötször erősebb lesz. Európa északi részén este színpompás sarki fények lesznek megfigyelhetők, előrejelzések szerint jó eséllyel az időjárás sem akadályozza ezek élvezetét.

A napkitörés a jelenlegi ismeretek szerint eddig nem okozott károkat a műholdakban, az érzékenyebb eszközöket elővigyázatosságból azonban már szerdán lekapcsolták. Jelenleg a Venus Express nevű űrszonda "kordában tartása" okozza a legnagyobb feladatot.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szerint nincs ok komolyabb aggodalmakra, a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó hatfős legénységre azonban a szokottnál "jobban" figyelnek.

A kitörést a Nap baloldalán figyelték meg, fő sodra ezért balról süvít el a Föld mellett, vagyis valószínűleg nem talál telibe minket - magyarázta Curdt. A januári kitörés jobbról érte a bolygót. A Nap épp most aktív része minden bizonnyal továbbra is szolgál majd kitörésekkel, előrejelzések szerint jövő a hét végére is várhatók a Földet érő "epizódok".

A napkitörés fennakadásokat okozhat a légi közlekedésben, áramkimaradásokhoz vezethet, megzavarhatja a Föld körül keringő műholdakat. "A szatellitekkel két gond van. Néhányuk, mint az Integral űrteleszkóp, érzékeny berendezésekkel vannak felszerelve. Reakciójuk azonnali és nagyon drámai" - részletezte Ferri. Ezeket tehát azonnal lekapcsolják, ha napkitörés veszélyét észlelik a tudósok.

"Az Integrallal már tegnap ezt tettük" - mondta Ferri. A másik probléma, hogy néhány műholdat különleges csillagszenzorok vezérelnek. "Ezek a szenzorok gyakorlatilag megvakulnak, ha a napkitörésből származó részecskék érik őket. Ez történik most a Venus Exress-szel" - fűzte hozzá. Az űrszonda a Vénusz körül kering, a napkitörés ereje arrafelé még intenzívebb. A szerkezetet végső soron rádiójelekkel is lehet vezérelni, ez azonban költséges és kevésbé pontos.

Tudósok 2013 közepére várják a Nap aktivitásának csúcspontját. A naptevékenység 2010 óta fokozódik, a mostani kitörés a második legerősebb a jelenlegi ciklusban, de még ennél is erősebbek jöhetnek.

A Földre 1859. szeptember 1-jén és 2-án gyakorolt szokatlanul nagy hatást egy napkitörés: megbénultak a távíróhálózatok és olyan erősek voltak a sarki fények, hogy még Rómából és Havannából is láthatták őket az emberek.

2003-ban a valaha mért egyik leggyorsabb napkitörés több órán át tartó áramszünetet okozott Svédországban, leállt miatta az európai repülési radarszolgálat, késett több mint hatvan amerikai légi járat és odaveszett a 450 millió dolláros Midori 2 kutatóműhold.

forrás : http://hvg.hu/Tudomany.ujtech/20120308_napkitores_fold#rss 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr474296954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ayuamarca 2012.03.09. 20:55:56

Észrevettük ezt a napkitörést, a fene vinné el.

guma 2012.03.10. 17:37:59

@Ayuamarca: a szomszéd kismama is ezt mondta. már szinte megijedt, mert állandóan aludt az örök mozgó kicsi.
ő meg alig mert aludni, mert ez annyira szokatlan volt, hogy mindig azt figyelte lélegzik-e még a gyerek.

Horizont 2012.03.10. 18:21:40

Én már minden második nap napkitörést érzek:DDDDDD
És én magamat szoktam figyelni lélegzem - e még:DDDDD

guma 2012.03.10. 18:32:35

@Horizont: szerintem meg a "vesztedet" :))))

tőlem is akkor kell tartani amikor "szerelmesen" feldobott vagyok (mert süt a nap vagy valami hasonló nyalánkság esik meg DDDDDDDDD)

tokmányos 2012.03.10. 18:51:21

@guma:" tőlem is akkor kell tartani amikor "szerelmesen" feldobott vagyok (mert süt a nap vagy valami hasonló nyalánkság esik meg DDDDDDDDD" Akkor Te intenzívebb vagy ,mint egy X-es napkitörés! Mindent felégetsz magad körül...-Hát a nyalánkságra fel lehet dobódni!

Horizont 2012.03.10. 18:51:27

@guma:
Hahahahahahahahahaha "szerelmesen feldobott???!!!! Jajj Margaríta bocsika de megnevettettél!
Annyira szeretnék olyan ütődötten, bolondosan, felhőtlenül jókedvű vigyori lenni,mint anno, de ehhez már kevés a napsütés és más nyalánkság is!
Lehet, hogy egy jó ötvenes (negyvenes:DDDD) pasi megfelelne a nyalánkságnak?? Hahahahahaha

guma 2012.03.10. 19:03:39

@Horizont: sosem lehet tudni :)))))
DDDDDDDDDD

@tokmányos: hátha nem sajog minden porcikám : persze! :))))
de nem égetek, csak melegítek. DDDDDDDDD (lehet, hogy ez a baj velem? :))))))))))

Horizont 2012.03.10. 19:13:32

Hát én már 57 évesen csak magamat égetem:DDDD

guma 2012.03.10. 19:24:48

@Horizont:

na most kéne Mérnők vagy Conv egy jó kis nótával, amibe "beletemetkezhetnénk" :)))))))))))

különben mindig csak ilyen kishitűek maradunk! :DDDDD

ja, a nyalánkság meg égetés ugye nem jár kézen fogva? :)))))

tokmányos 2012.03.10. 19:39:41

@Horizont: lehet az 60-as is ,ha hosszú.... a nyelve " Lehet, hogy egy jó ötvenes (negyvenes:DDDD) pasi megfelelne a nyalánkságnak?? Hahahahahaha " -Conv. helyett Csoszitól,az öreg rokkertől youtu.be/CbBLP4Zr03k Dabi Tibi barátomtól egy gyönyörű dal.( A lányom esküvőjén is eljátszottuk)
süti beállítások módosítása