He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Répamese

2010.10.29. 01:15 neccharisnyás útonálló (törölt)

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy messzi, messzi faluban egy Jankó nevű ember. Jankó hihetetlen mihaszna jószág volt, egyfolytában különböző csínyeken törte a fejét. Nomeg, nem vetette meg az italt sem. Sokszor volt hangos a söntés a részeg duhajkodásától. Nem is szerették a falubeliek.

 

Hát egyszer, ahogy Jankó barátunk megy haza a kalyibájába, látja ám, hogy valami fekszik keresztbe az úton. Közelebb hajol, megnézni mi az. Hát bizony az Ördög! Jankónak inába szállt a bátorsága iziben, hisz az Ördög eljött a lelkéért, neki most meg kell halnia. Node, Jankót se ilyen fából faragták. Utolsó kívánságként megkérte az Ördögöt, had igyon még egyet utoljára. A patás beleegyezett, hát elkísérte Jankót a kocsmába. Node mikor a fizetésre került volna a sor, kiderült, hogy Jankónál nincs egy árva garas sem. Hát gyorsan rábeszélte az Ördögöt, változzon ezüstpénzzé. Az Ördög ráállt. Csakhogy amint az asztalon volt a pénz, Jankó felkapta és az erszényébe rakta, pontosan egy kicsi ezüst kereszt mellé. A kereszttől az Ördög úgy megijedt, rimánkodva kérlelni kezdte Jankót, hogy megtesz bármit, csak vegye ki onnan. Megegyeztek, hogy az Ördög 10 évig nem háborgatja Jankót. A 10. év elmúltával újra eljöhet magával vinni a lelkét.

Az Ördög el, Jankó pedig élte tovább az életét. Részegeskedett, tréfát űzött a falubéliekből, akik nem igazán kedvelték. Egy nap, lám ismét megjelent az Ördög. Jött Jankó lelkéért. Node Jankót sem ejtették a fejére. Nem bizony! Rábeszélte az Ördögöt, még egyszer utoljára had egyen egy almát. Node ahhoz valakinek fel kell mászni a fára. Addig csűrte-csavarta, csavarintotta Jankó a szót, míg végül az Ördög felmászott a fára Jankónak egy almáért. Node Jankó se volt rest: kereszteket kezdett karcolgatni a fa törzsébe. Ezt látva az Ördög nagyon megijedt, hisz hogy fog így lemászni. Ugyanakkor zavarta Jankó furfangos esze is, amivel mindig behúzta a csőbe. Így aztán egyezséget kötött Jankóval, hogy soha többé nem jön, hogy elvigye a lelkét.

Néhány évvel ezek után úgy esett, hogy Jankó valóban meghalt. A Mennyek Kapujához járult bebocsátásért. Mivel azonban mihaszna, haszontalan mód élte életét, a Menyországban ne volt heye. Hát Jankó lement a Pokolba. Ott biztos befogadják. Sokáig dörömbölt a hatalmas, bordázott kapun, mire megjelent az Ördög. Aki emlékeztette az egyezségükre, hogy Jankó lelke nem lehet az övé, így nincs helye a Pokolban se. Menjen vissza oda, ahonnan jött. Az emberi világba. Node hosszú az út, mondá Jankó, sötét van és köd, hogy talál vissza? Az  Ördög megszánta, és nekiadott egy darab parazsat a Pokol tüzéből. Így a tűz fényénél látni fogja az utat. Dehát mibe rakja Jankó? Lámpása nincs, a kezében pedig csak nem viheti. Ekkor jutott eszébe a kedvenc eledele, amit mindig magánál hordott: a marharépa. Nosza, gyorsan kivájta a répa belét, belérakta a parazsat, és az imígyen fabrikált lámpással útnak indult vissza az emberi világba.

3 komment

Címkék: humor halál

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr492406782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donna (Cara)mba 2010.10.30. 12:02:41

Ha ezt te kombináltad össze, akkor légyszi legyél az új Elek apó, izé, Anyó;-DDD

20 évesen köll a pályát elkezdeni, 20 évesen meg még nem ciki, hogyha Necc Anyónak szólítanak:)

100 évesen meg mán mindegy, mert úgyse hallasz, még hallókészülékkel se:)))))

Én állandóan kitaláltam meséket a fiamnak, büszkeis vótam rá, de neked a térgyedig se érek:(

Ha ilyen meséken nő föl a gyerök, tán mán Kertész Imre lenne;-DDDD

Így meg csak egy mérnök lett belüle, még abbul se nem a Nóbel díjas fajta;-DDDDDDDD
Szal mérnökbéli állapottyához én nem attam semmit:(
Leszámítva a világrahozatalát:)))))

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.10.30. 19:37:59

@Donna (Cara)mba:
Nem, kérlek, ez egy ír mese/rege a napokban aktuális ünnepük eredetéről. Egyébként keresztény köntösbe bujtatva a pogány kelta hagyományt. (tán Mexikóban se csinálják jobban)
Én csak átültettem az angol nyelvű eredetit magyarba, ujjgyakorlatként némi "benedekelekes" csavart adva neki. (hamár kisebb koromban is a nagy mesélő történetei tudtak lekötni a leginkább)

Donna (Cara)mba 2010.10.30. 21:38:32

@neccharisnyás útonálló: Hát mondom: jókat fogsz mesélni majd a fia(i)dnak, lánya(i)dnak:))))))

Majd metgutod úgy 4-5 év múlva, mennyit kell kepesztni egy-egy esti elalvás előtt;-D

A férjem mindig rámtolta, ha lehetett:)

Azt hittem, hogy soha fel nemm nő a kölköm, mert még 13 éves korában is kikövetelte volna az esti mesét:)
Amúgy már 3 éves kortájájtkiagyaltam az "interaktív mesét2: én kezdtem, fejből valamit, ő folytatta:)))

Ennek nagy siker lett az oviban, neki egyedül nem volt kötelező még ágyba bújnia se, kitettek egy kisszéket, a fiam meg ült és mesélt a gyerkőcöknek, akik szintén nem aludtak, de így legalább valami lekötötte őket, óvónénik meg dadusnénik kicsit felszabadultak:)))
% éves korában meg már folyékonyan olvasott az éppen kiválasztott mesekönyvből. De megtörtént, hogy a társai improvizációt kértek tőle:)

A digitális igen/nem fiam ha átáll normál emberi üzemmódba, a csillagokat lebeszéli az égről: hihetetlen választékos stílusban.

Ez a mesemondás eredménye. Minden gyereknél, akinek módja van sok-sok mesét hallgatni. A hallgatás a fontos, illetve a lehetőség, hogy hozzátoldjon a meséhez. Ha túl sok a kép, nem fejlődik a szókincse.

A képvilágot lehet később fejleszteni, de a szókincset legkönnyebben kicsiny korban.

Szal jó mesemondó leszel és a párod majd hálábóll rádtolja az esti, elalvás előtti mesemondást:)

PS. Nagyon teccet ez a sztori, mert megmagyarázza a Halloween-t szépen, magyarosan,m hogy értsük, ez egy kedves szokás, idegen eredetű szokás. Nem kell tiltani, de jó ha tudjuk, mi volt a gyökere. Mi, felnőttek is.
süti beállítások módosítása