He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

október 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Timothy Garton Ash: Orbán a saját jóléte és hatalma miatt nem érzi, hogy veszélyes útra tévedt

2024.10.06. 07:16 guma70

Ha Ukrajna vereséget szenvedne, Magyarországnak olyan szomszédja lenne, amely a kudarcért a Nyugatot és Magyarországot hibáztatná – ezért érvel Timothy Garton Ash brit történész a háborúban álló ország biztonságának garantálása és uniós tagsága mellett. Az Oxfordi Egyetem professzora szerint Magyarország már nem demokrácia.

HVG: „Ötven éve kezdtem írni ezt a könyvet, amikor Európában még 389 millió ember diktatúrában élt, nemcsak az akkori Kelet-Európában, de Görögországban, Portugáliában és Spanyolországban is” – emlékeztetett Európa, a személyes tapasztalatok kontinense című kötete pénteki bemutatóján. Ön szerint a csehszlovák bársonyos forradalom negyvenedik énfordulóján, 2029-ben hányan élnek majd ismét diktatúrában vagy autokráciában?

Timothy Garton Ash: Ez rajtunk múlik, és a következő néhány esztendőben eldől. Nagyon sok minden függ attól, hogyan fejeződik be az ukrajnai háború, vajon Marine Le Pen lesz-e Franciaország köztársasági elnöke 2027-től, és hogyan szerepel a németországi választásokon a jobboldal és a szélsőséges AfD. Az európai történelem általános trendje, hogy a diktatúrából a demokrácia felé halad. Most azonban határozottan rossz irányt vesznek a folyamatok, erősödnek a szélsőjobboldali erők, az önkényuralmi törekvések, és nem csak Magyarországon.

HVG: Mi az oka ennek a fordulatnak?

T. G. A.: Az egyik, hogy társadalmainkban rettenetesen sokan vannak, akik nehezen alkalmazkodnak a liberális világrendhez, csalódtak benne, mérgesek, úgy érzik, egyedül hagyták őket, marginalizálódtak, nem kapnak kellő tiszteletet.

Mára feltöltődtek a harag tározói.

Másrészt az indulatokat Donald Trump is táplálja, aki azt mondja nekik, szavazzatok Le Penre, Nigel Farage-ra és a hasonszőrű politikusokra. Ez a közelmúlt egymást érő válságaira adott reakció. Érdekes, hogy Orbán Viktor az elsők között ismerte fel a széljárás változását. A liberalizmusellenesség globális áramlatába beletartozik Oroszország, Kína, Törökország, Narendra Modi Indiája, és az USA-ban Trump megerősödése is ide sorolható.

Túry Gergely

HVG: Ha Orbánnak ilyen jók az ösztönei, miért nem érzi azt is, hogy veszélyes útra tévedt?

T. G. A.: Van egy kifejezés a brit filozófiában, az Ockham borotvája, amelynek az a lényege, hogy a vizsgált jelenség magyarázatai közül keressük meg a legegyszerűbbet. Ez pedig Orbán Viktor esetében a jólét és hatalom.

HVG: A nemzet jóléte, mint Adam Smith főművében?

T. G. A.: Dehogy, természetesen a saját jóléte. A családé, a barátoké, és így tovább.

HVG: Az elégedetlenség Nagy-Britanniában a Brexithez vezetett, és nálunk is egyre többen tartanak attól, hogy Magyarország előbb-utóbb követni fogja. Ön azt írja: Nagy-Britannia kilépett ugyan az Európai Unióból, de demokrácia maradt, Magyarország ezzel szemben nem demokrácia, de bent van az EU-ban. Hogyan lehetséges mindez?

T. G. A.: Brit európaiként

életem legnagyobb veresége a Brexit.

Az emberek ma azt tartják róla, hogy elkerülhetetlen volt. Szerintem minden volt, csak elkerülhetetlen nem. Az egész folyamatot azzal jellemezném, olyan, mint egy többemeletes esküvői torta, amelyet szeletenként pusztítanak el a vendégek. Nagyon sok tényező közrejátszott. A legfontosabb, hogy a Brexit-pártiak mindent elsöprő jelszóval álltak elő: take back control, azaz vedd vissza az ellenőrzést. Ezzel a boldogtalanság és a harag lényegébe találtak. A jelszó összefoglalta a félelmeiket, felerősítette a bevándorlók, Európa, Brüsszel, Soros és a világ pénzügyi kapitalizmusa elleni indulatokat. Ez volt a siker kulcsa. De ha nem jelennek meg a kampányban olyan személyiségek, mint a későbbi miniszterelnök, Boris Johnson, akkor nem biztos, hogy a kilépéspártiak győztek volna. Amit a polgártársaim tettek, őrültség, de őszinte volt. Azt mondták, nem szeretjük, hogy Brüsszel irányít, ezért távozunk. Magyarország esetében épp az ellenkezője történik. Nem szeretjük Brüsszelt, ennek ellenére maradunk.

HVG: A Brexit után a kilépéspártiak egyik hatalmas londoni tüntetésén munkás-párti és konzervatív parlamenti képviselők némelyike is támogatta Farage-t. A demonstrálók abban bíztak, hogy a Brexit után jobban fognak élni, újra meg-nyitják a bezárt gyárakat, kiterjesztik a halászati jogokat, a kormány a legfontosabb partnereivel új kereskedelmi megállapodásokat köt. Mi történt azóta, hogy visszavették az ellenőrzést?

T. G. A.: Az ígéretek eleve valószínűtlenek voltak. Azok közül, akik a távozást támogatták, Boris Johnsonnal az élen, szinte senki sem hitte el, hogy nyerhetnek. Amikor bekövetkezett, sokkolta őket, mert nem gondoltak bele a következményekbe. Mi, akik a maradás mellett kampányoltunk, hangsúlyoztuk, hogy az ország szegényebb lesz, veszít a befolyásából, ami be is következett. Kereskedelmi egyezményt pedig csak Új-Zélanddal kötöttünk, sem az USA-val, sem a legfontosabb piacainkkal nem jutottunk dűlőre.

HVG: A Brexit: háborúban mindent szabad című film egyik jelenetében a kormány médiaszakértői panaszkodnak, hogy míg ők akadémikusokat küldenek a televíziós vitákra, a Brexit-pártiak háziasszonyokat, akikkel a tudósok képtelenek szót érteni. A nyelvi háborút is elveszítették az uniós tagság hívei?

Erről szól még a cikk:

  • Hogyan lehet a közelmúlt történelmét átélhetővé tenni?
  • Hogyan követi T.G.A. George Orwellt?
  • Milyennek ismerte az ifjú Orbán Viktort?
  • És mi változott szerinte Orbánban azóta?
  • Mi az EU jelenlegi konfliktusainak a gyökere?
  • Mit nem élne túl szerinte az EU?
  • Lesznek-e véleménye szerint a Brexithez hasonló lépések?

https://hvg.hu/360/20241003_hvg-Timothy-Garton-Ash-Europa-Orban-Ukrajna-interju-demokracia-gazdasagi-semlegesseg-EU

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8918700164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2024.10.07. 15:29:00

"Az Oxfordi Egyetem professzora szerint Magyarország már nem demokrácia."
De szerettem volna pedig valami újat is megtudni ebből az írásból. Node most már mindegy is. És én még az Oxfordi Egyetem professzora sem vagyok.
süti beállítások módosítása