He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Olyan sok pénz jött Kínából, hogy Orbánék még külfödre is adnának belőle + VSquare: Magyarország csak közvetítette Kína 500 millió eurós hitelét Orbán balkáni barátainak

2024.09.14. 04:03 guma70

Fotó: 444.hu

Hazánk nemrégiben vett fel egymilliárd eurós hitelt Kínától, de – információk szerint – a kormány ebből 500 milliót tovább is adna Észak-Macedóniának. Köncsönbe.

A magyar kormány a Kínától felvett egymilliárd eurós hitelből nyújtana 500 millió eurós kölcsönt Észak-Macedóniának – írja a VSquare diplomáciai forrásai alapján a Hvg.hu.

A balkáni országnak nyújtott kedvező kamatozású hitelről júliusban állapodhattak meg, miután a májusi választásokon újra hatalomra jutott a VMRO, a Magyarországon menekültként élő, elítélt volt miniszterelnök Nikola Gruevszki pártja. A VMRO alelnöke akkor annyit árult el, hogy nem kínai kölcsönről van szó, hanem várhatóan egy EU- és NATO-tag lesz a hitelező. A VSquare szerint tehát Magyarország közvetítőként vehet részt egy Kína és Észak-Macedónia közötti ügyletben, bár egyelőre nem világos, miért jó ez a jelenleg pénzügyi gondokkal küzdő magyar kormánynak – részletezi a lap.

A nyáron derült ki, hogy egymilliárd eurónyi hitelt vett fel a kormány Kínától, amit még áprilisben egy összegben le is hívott. Információk szerint a kormány sokkal nagyobb kölcsönt remélt.

Forrás: Hvg.hu
https://propeller.hu/itthon/4090742-olyan-sok-penz-jott-kinabol-hogy-orbanek-meg

VSquare: Magyarország csak közvetítette Kína 500 millió eurós hitelét Orbán balkáni barátainak

Koszticsák Szilárd / MTI / Hszi Csin-ping kínai elnök távozik Budapestrõl a Liszt Ferenc nemzetközi repülõtéren 2024. május 10-én. Mellette felesége, Peng Li-jüan. 

Magyarország idén júliusban 500 millió eurós kölcsönt jelentett be Észak-Macedónia számára. A balkáni országot ismét a nacionalista VMRO-DPMNE párt vezeti, amely Orbán Viktor közeli szövetségesének számít.

A VSquare szerint az ügylet összefügghet azzal az egymilliárd eurós hitellel, amelyet az Orbán-kormány vett fel Kínától 2024 elején. A lapnak több diplomáciai forrás is azt mondta, hogy Magyarország a kínai hitelt használja fel Észak-Macedónia támogatására – lényegében Kína közvetítőjeként.

A lap egy észak-macedón szakértőre hivatkozva azt írja, hogy Hristijan Mickoski, a VMRO-DPMNE vezetője megválasztása napján jelezte, hogy stratégiai projektekre használható, egymilliárd eurós kölcsönt vesz fel, ám azonnal cáfolta, hogy a pénz Oroszországból vagy Kínából származna. Mickoski azt állította, hogy egy európai ország adná a kölcsönt. A forrás szerint elterjedtek olyan hírek, hogy a bejelentés ellenére a pénz valójában mégis kínai eredetű lesz, de Szerbián vagy Magyarországon keresztül érkezne. Később Mickoski 500 millió euróra csökkentette a várható keretet.

A VSquare szerint az érintett országban értetlenül fogadták Magyarország szerepvállalását, különösen, mivel az Orbán-kormánynak saját pénzügyi problémáival is meg kell küzdenie.

A történetet az teszi még érdekesebbé, hogy egyes információk szerint Magyarország eredetileg jóval nagyobb hitelt remélt Hszi Csin-ping budapesti látogatása alkalmával az ország befagyott uniós forrásainak helyettesítésére – írta a lap.

https://24.hu/kulfold/2024/09/13/vsquare-magyarorszag-kozvetitette-kina-500-millio-euros-hitelet-eszak-macedonia/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4618490820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása