He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Ez már sok: kiderült, hova tűnik a pénz, ha nem váltjuk vissza az üveget

2024.09.08. 07:15 guma70

Fotó: Ellenszel.hu

Az új visszaváltási rendszer 2024 januárjában lépett életbe Magyarországon, amely minden italos üveg, műanyag- és fémdobozra vonatkozik. A rendszer lényege, hogy a fogyasztók 50 forintos visszaváltási díjat fizetnek az adott termék vásárlásakor, amit visszakaphatnak, ha a csomagolást visszaviszik egy hivatalos automatába. De mi történik akkor, ha nem váltjuk vissza az üveget?

A pénz nem válik kámforrá, ha nem váltjuk vissza a nálunk maradt hulladékot

Ebben az esetben a vissza nem váltott palackok után járó pénz a rendszer üzemeltetőjénél, a MOL leányvállalatánál, a MOHU-nál marad. A hivatalos magyarázat szerint ezt az összeget a visszaváltási rendszer működtetésére fordítják. Ez azonban felvet néhány kérdést az átláthatóságról és a pontos pénzügyi felhasználásról, mivel a lakosság számára nem világos, hogy pontosan milyen mértékben és célokra kerül felhasználásra a visszaváltott palackokból befolyt összeg.

Évente több milliárd üveg, palack és doboz forog a piacon. Ez azt jelenti, hogy több milliárd forint halmozódhat fel, ha a lakosság nem váltja vissza az üvegeket. A rendszer üzemeltetői azt állítják, hogy ez az összeg a hulladékkezelés javítására és a körforgásos gazdaság megvalósítására szolgál. Részleteket azonban nem ismerünk átfogóan, tételesen arról, hogy milyen konkrét projektek valósulnak meg ebből a pénzből. Szóba került különféle környezetvédelmi célok támogatása is, de erről sem tudunk sokat.

Ez a hiányos átláthatóság pedig sokakban jogos aggályokat ébreszt, és felveti a kérdést: miért nem biztosítanak egyértelműbb tájékoztatást a pénz felhasználásáról? Honnan tudjuk, hogy nem lehetne-e sokkal jobb célokra is fordítani mindezt?

https://ellenszel.hu/2024/09/06/nem-valtjuk-vissza/

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr2218486123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaegtoer 2024.09.08. 10:46:49

a pénz oda tűnik, ahova köll. a köllhöz meg senkinek semmi köze. minden jól van, ahogyan köll. Mert ha a 'lakósság' továbbra is vadul vásárolja a betétdíjas hugyokat és mikroműanyagos bármilyen vizeket és leveket, akkor ne méltatlankodjon senki. De legalább kétszer is sorba állhat. Amikor megveszi és amikor visszaváltja. Az ne zavarjon senkit, hogy burkolt áremelés történt, hiszen a betétdíj előtti időben is mindenki kifizette a csomagolás árát. Meg a reklámok és promóciók és a marketing szarságok árát. Minden jól volt, van és lesz.

s 2024.09.09. 15:56:12

"felveti a kérdést: miért nem biztosítanak egyértelműbb tájékoztatást a pénz felhasználásáról? Honnan tudjuk, hogy nem lehetne-e sokkal jobb célokra is fordítani mindezt?"

Naivnak lenni nemcsak állampolgári jog, hanem lassan már kötelesség is. Az adóval kapcsolatban ezt a kérdést közel másfél évtizede feltehetted volna. Csakhát a kutya fasza sem kérdezte meg. A vissza nem váltott üveg aprópénz ehhez képest, arról nem is beszélve, hogy a városi keselyűk (hugyos józsi eafftaáars) kiszedi amit lehet a kukákból. Nem környezetbarát, de legalább többlet munkát ad az utcaseprőknek. Megbaszhatjátok, baszom alássan. Ezt a geci jó rendszert mi - én nem, de a többség - tartjuk életben. Kérdés van-e? Akkor jó.

látjátok feleim szümtükkel 2024.09.10. 07:47:01

Hulladékkezelés javítása? Az mi? Talán amikor a kocsira kézzel önti be a dolgozó a háztartási szemetet? Ráadásul sokszor kesztyűt sem látni ratuk, és még a kovid idején sem viseltek maszkot. Terjed a betegség? Hát persze. Ráadásul a kukások belekotorásznak itt-ott a kukába, és ha nekik nem tetsző dolog van benne ( pl. öreg mozgásába korlátozott ember ház körüli kevéske építési törmeléke, amit egy kis szereléskor csináltak ), akkor azt bezony nem viszik el, vagy ha olyan valami, pl. kevés gyümölcs, akkor kiveszik a kukából, és kiteszik a kapubejáróra, vagy nem viszik el a szemetet egyáltalán. Ez lenne a hulladékkezelés javítása?
Mások elmondása szerint a külön gyűjtött szemetet a telepen egy kupacba öntik ( ezt nem tudom mostani állapot, vagy még régebbi gyakorlat).
Van hulladékgyüjtő telep is a település külső részén, ahová ki lehet vinni a szügségtelen dolgokat, de ha valakinek csak egy-két darab gyűlik össze több hónap alatt, az bizony nem tud oda kimenni. Vashulladékot egy vállalkozás várásolja, de az sem olyan helyen működik, ahová könnyű eljutni.
El is gondolkodtató, hogy elmegy a család piknikezni ( nem Kötcsére, oda nem hívják ), és vesznek 5 ásványvizet, de az üres flakont nem akarják egész nap magukkal cipelni, és a kiránduláson nem találnak visszaváltót sem, de nem is azért mentek kirádulni, hogy azt keressenek, vagy koncerte mennek és ott vesznek flakonos, dobozos üdítőt,ott sen visszaváltót keresnek, hogy sorban állhassanak 50 forintért, mit tesznek? Szemétbe dobják a göngyöleget.
Szóval meg van ez a hulladékkezelés jól javítva, a koncessziósnak ingyen hullik a zsebébe a vissza nem váltott betétdíj, és még dolgozni sem kell érte. Ráadásul az államnak sem kerül semmibe a MOL támogatása. A nép pénzéből.
süti beállítások módosítása