He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Orbánék már 1000 milliárdos tartozást halmoztak fel Kína felé, ami rejtett letéti számlákat kér és titokban is hitelez

2024.08.23. 07:16 guma70

  Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök 2024 júliusában Pekingben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A magyar kormány hétpecsétes titokként őrzi a kínai hitelek részleteit. Az afrikai országok példájából azonban kiderül: Kína trükkös, titkolózó hitelező, és ez felvet néhány kérdést a magyar ügyleteket illetően is.

Miközben az Európai Unió egyre nagyobb kihívásként tekint Kína külgazdaság-politikájára, a magyar kormányt szemlátomást egyáltalán nem zavarja, hogy egyre kiszolgáltatottabbá teszi az országot Kína felé. Sőt, évről évre egyre szerteágazóbb kínai jelenléthez asszisztálnak Orbánék, aminek első látványos momentuma a Budapest-Belgrád vasútvonal közös magyar-kínai projekt volt. Majd a diverzifikáció jegyében nyitottak a kínai befektetők felé a jüanban denominált állampapír-eladás formájában, aztán jött a Fudan Egyetem ötlete, majd a kínai – elsősorban akkumulátoripari – befektetések, amiket végül a Budapest utcáin grasszáló kínai rendőrökkel és egy nagy összegű kínai hitellel fejelt meg a kormány. Utóbbi részleteit hétpecsétes titokként őrzi a kormány.

Afelől pedig jelen állás szerint nem lehet kétség, hogy ez a függés erősödni fog a jövőben.

A kínai elnök, Hszi-Csin Ping májusi magyarországi látogatásakor ugyanis a két ország vezetője 18 közös beruházásról szóló megegyezést írt alá a stratégiai partnerség jegyében, amivel kapcsolatban érdemes egy dolgot megjegyezni. Ezek nem egytől egyig új projekteket jelentenek, az ilyen miniszterelnöki találkozókon ugyanis szokás a korábban már tárgyalt, ám még el nem indult beruházásokat érintően is egy újabb megerősítést tenni. Így közös szándéknyilatkozatot tettek egyebek mellett a következőkre:

  • kiterjesztik a magyar-kínai együttműködést a nukleáris ipar teljes spektrumára;
  • megkezdik a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű építésének előkészítését, amit korábban V0-körgyűrű néven emlegettek;
  • elkezdik előkészíteni a Budapest belvárosát a ferihegyi reptérrel összekötő gyorsvasút projektjét;
  • közösen fejlesztjük az elektromos autók töltőhálózatát;
  • megkezdik Európa „legmodernebb, legnagyobb, legbiztonságosabb és leggyorsabb átengedést biztosító” határátkelőhelyének megépítését Magyarország és Szerbia között;
  • megvizsgálják annak lehetőségét is a szerbek bevonásával, hogy kőolaj-vezeték létesüljön Magyarország és Szerbia között.

Egytől egyig rendkívül költséges beruházásokról van szó, melyekhez a forrást feltételezhetően – a Budapest-Belgrád vasútvonalhoz hasonló módon – nagyrészt kínai hitelből teremtené elő a kormány. A kínai beruházások sora pedig nem ért véget az iménti felsorolással, hiszen tavaszi hírek szerint egy közvetlen ferihegyi gyorsvasutat is Kína építene a fővárosnak.

„Százmilliárdos, több száz milliárdos beruházásokról van szó. Van olyan, amit piaci alapon is meg lehet csinálni, ez főleg a vasútra igaz” - mondta egy kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

Mindössze három év alatt jelentős tartozást halmozott fel a kormány Kína felé, az ÁKK devizahitel-állományt részletező adatai szerint:

  • az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank felé az idei második negyedév végén 71,79 milliárd forintos tartozása volt a magyar államnak, ezt 2022 utolsó negyedévében hívtuk le először,
  • fél évvel korábban, 2022 második negyedévében már a Budapest-Belgrád vasútvonal építésére is érkezett hitelrész, mostanra erre a projektre már 341,6 milliárd forintot hívtunk le. Itt érdemes megjegyezni, hogy a 750 milliárd forintos beruházást 85 százalékban hitelből, 15 százalékban pedig önrészből valósítjuk meg.
  • És mindezek mellé a kormány idén tavasszal teljes titokban 1 milliárd eurónyi hitelt kért Kínától, ami a második negyedév végén 395,15 milliárd forinttal szerepel az ÁKK kimutatásában.

Ez mindösszesen 808 milliárd forintot tesz ki, ami a teljes magyar devizahitel-állománynak már a negyede.

Ezek mellett a magyar államnak jelenleg még 3 milliárd jüan értékű devizakötvényt kell idén és jövőre visszafizetnie kínai befektetőknek, ez jelenlegi árfolyamon mintegy 150 milliárd forintnak felel meg. Azt azért fontos megjegyezni, hogy Magyarország devizatartalékai nagyon magasak, a több mint 47 milliárd euró többszöröse a későbbiekben szóba kerülő Montenegró és afrikai országok tartalékainak. Ez pedig jelen állás szerint kellő biztonságot nyújt hazánknak.

Vagyis Kína felé a teljes kitettségünk ma már az ezermilliárd forintot súrolja.

Ha pedig már az adósságokról van szó, ne menjünk el amellett sem, hogy a Budapest-Belgrád vasúti projekt érdekében közös magyar-kínai vegyesvállalatot hoztak létre a felek: a Kínai-Magyar Vasúti Zrt.-t, amelynek tartozása tavaly ugrott egy jelentőset. Kínától egyébként nem áll távol az ilyen vegyesvállalatok létrehozása. A fejlődő országokban lebonyolított projektek esetében bevett szokása ez Kínának, így ugyanis az államháztartáson kívül, rejtve lehet tartani az újabb hiteleket. Erre később még visszatérek.

folytatás: https://444.hu/2024/08/21/orbanek-mar-1000-milliardos-tartozast-halmoztak-fel-kina-fele-ami-rejtett-leteti-szamlakat-ker-es-titokban-is-hitelez?utm_source=rss_feed&utm_medium=rss&utm_campaign=rss_syndication

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr10018470903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2024.08.23. 14:56:23

Ez egy hiteles kormány. Lesz majd visszafizetős is. Én majd akkor lépek le. Nem Törökországba. Igaz -e, Levente?

Kikapcsoló . . . kikapcsoló . . . kikapcsolódás kell nekünk!
Megváltottam már a helyjegyünk . . . ááááááááá.
Viktor IA, Viktor IA,
Menjünk menjünk menjünk menjünk a faszomba!

www.youtube.com/watch?v=7W2Oj35sTO4
süti beállítások módosítása