He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Határellenőrzést vezethetnek be Magyarországgal szemben

2024.08.05. 04:24 guma70

A képen Manfred Weber

Manfred Weberék uniós válaszlépéseket követelnek Magyarország oroszokkal kapcsolatos döntése miatt. Határellenőrzést vezethetnek be Magyarországgal szemben.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportjának vezetője szerint Magyarország veszélyes precedenst teremtett, amikor júliusban egyszerűsítette a beutazási feltételeket orosz és belorusz állampolgárok számára. Weber úgy véli, hogy ezzel Budapest komoly kockázatot jelent az Európai Unió biztonságára, és következményeket sürget az uniós szintű reagálás érdekében. Hozzá hasonlóan több német politikus is aggodalmát fejezte ki a lépéssel kapcsolatban.

Német politikai vezetők egyértelműen állást foglaltak az ügyben, és az Európai Uniótól is határozott választ követelnek. Manfred Weber a Bild német lapnak nyilatkozva hangsúlyozta:

„Aki ellenőrzés nélkül engedi be az oroszokat az EU-ba, az komoly veszélyt jelent Európa biztonságára.”

Szerinte a Putyin-rezsimhez kapcsolódó kémtevékenységek már eddig is sok kárt okoztak az Unióban, és most elérkezett az idő, hogy megakadályozzák a további károkat.

Michael Stübgen, Brandenburg tartomány belügyminisztere szintén nyilatkozott a Bildnek, és javasolta, hogy az uniós országok mérlegeljék a határellenőrzések visszaállítását Magyarországgal szemben. Az európai szerződések lehetőséget biztosítanak erre kivételes helyzetekben, és Stübgen szerint most egy ilyen helyzet áll fenn. Véleménye szerint elfogadhatatlan, hogy egy uniós tagállam gyakorlatilag ellenőrzés nélkül engedjen be orosz állampolgárokat.

Nancy Faeser, Németország szövetségi belügyminisztere ugyan nem nyilatkozott a Bildnek, de a lap információi szerint ő is úgy látja, hogy cselekvésre van szükség. A minisztérium szóvivője megerősítette, hogy az orosz kémkedés és szabotázs kockázata az Ukrajna elleni agresszív háború óta fokozódott. Ennek tükrében minden uniós tagállamnak erősítenie kell a védekezést ezekkel a fenyegetésekkel szemben. A tagállamoknak nem szabad könnyítéseket biztosítaniuk, amelyek lehetővé teszik a kémkedést vagy más káros tevékenységeket.

Az ügy hátterében az orosz kémkedési tevékenységek állnak, amelyek korábban a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) fedőtevékenysége révén folytak Magyarországon. A bank, amelyet „kémbanknak” is neveztek, tavaly tavasszal került felszámolásra az amerikai szankciók következtében.

Ennek ellenére a magyar kormány most újabb átjárót nyitott az orosz állampolgárok számára a Nemzeti Kártya-program kiterjesztésével, amelyet az uniós tagállamok és a biztonsági szakértők is erős kritikával illettek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az állításokat „hazugsághadjáratnak” nevezte, és a balti államokat vádolta dezinformáció terjesztésével. A miniszter szerint a program nem csökkenti az ellenőrzések szigorát, és a kormány nem veszélyezteti a schengeni övezet biztonságát.

Ugyanakkor Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa is lépéseket helyezett kilátásba, ha Magyarország nem szolgáltat kielégítő magyarázatot a döntéseiről.

Johansson szerint az orosz fenyegetés miatt minden tagállamnak fokozott éberségre van szüksége, és ha Magyarország rendszere veszélyezteti a schengeni övezetet, az Európai Bizottság kénytelen lesz lépéseket tenni az ügyben.

Az uniós belügyi biztos augusztus 19-ig adott határidőt a magyar kormánynak, hogy választ adjon a vízumrendszerrel kapcsolatos kérdésekre, és hangsúlyozta, hogy ha a lépés sérti az uniós jogot, az Európai Bizottság jogi lépéseket tehet. Az ügy tehát továbbra is komoly feszültségeket kelt az EU-ban, és valószínűleg további politikai reakciókra számíthatunk.

https://ellenszel.hu/2024/08/04/hatarellenorzest-vezethetnek-be-magyarorszaggal-szemben/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4718460323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása