He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Nevetséges és elfogadhatatlan a magyar katonák feladatkörének változtatása

2024.03.27. 07:32 guma70

A kivagyiság újabb abszurd jelének tartja a volt honvédelmi miniszter a legújabb rendelet-módosítást. Ez arról szól, hogy a hivatásos katonákat magánemberek, politikusok családtagtagjai, üzlettársai védelmére rendeljék ki. Szekeres Imre szerint ez elfogadhatatlan, hiszen a katonák nem erre szegődnek. „Hiába hivatkoznak arra, hogy ez egyszerű jogtechnikai kérdés, ugyanis nem tartozik ebbe a körbe az, hogy milyen feladatokra lehet kirendelni a Magyar Honvédség katonáit” – cáfolta a korábbi honvédelmi miniszter a  hivatalos magyarázatot. 

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg a hvg.hu által kiszúrt (63/2024. III. 21.) kormányrendelet és egy honvédelemi tárgyú́ kormányrendelet máris hatályba lépett módosítása, amelynek értelmében a Magyar Honvédség már nem csak az egyes felső vezetők házas- vagy élettársa és gyermeke részére biztosítja a személyes védelmet, személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket, hanem azt kiterjeszti a Polgári törvénykönyv szerinti hozzátartozókra, egyebek között a szülőkre, testvérekre, az egyeneságbeli rokon házastársára, a házastárs egyeneságbeli rokonára és testvérére, valamint a testvér házastársára. Magyarra lefordítva, a katonák védhetik mostantól (merthogy azonnal hatályba is léptették a jogszabályt) például a sógorokat, a vőket és a menyeket, az apósokat és az anyósokat, sőt, a rendeletben felsorolt vezetők „által kijelölt közreműködőket” is.

Amint a fentiek megjelentek a sajtóban, a Magyar Honvédség közleményben magyarázkodott. Azt állították, hogy ez csak egy „egyszerű jogtechnikai módosítás”, ami „nem jelenti sem a védett személyek számának, vagy azzal kapcsolatban a honvédség feladatainak bővítését sem”. Érdekes módon, azonban nem cáfolták a HVG cikkének címében szereplő állítást, miszerint Tiborcz István kaphatna ilyen védelmet.

Vajon mit szól mindehhez a korábbi honvédelmi miniszter? Szekeres Imre elsősorban is fontosnak tartotta leszögezni, hogy 2010 előtt a Magyar Honvédségnek soha nem volt a feladata politikusokat vagy közéleti szereplőket érintő személyi védelem, hiszen nem is ez a dolga. 2010 után azonban gombamód szaporodtak a mindenféle hivatalosságok magántestőrségei, ami mára már nagyrészt viccbe illő. Nincs élő ember, aki meg tudná mondani, hány van belőlük, és éppen milyen sujtásos egyenruhában díszelegnek, s milyen díszkardot hordanak. 

Ez már egészen egyszerűen nevetséges, az azonban már egyenesen elfogadhatatlan, hogy a hivatásos katonákat magánemberek, politikusok családtagjai, üzlettársai védelmére rendeljék ki – mondta. A katonák nem erre szegődnek. A félreértések elkerülése végett, harc közben ellátnak személyi védelmet, önmaguk, társaik, tisztjeik és mások védelmét, de ami most itthon folyik, az a puccparádé kategóriájába tartozik, „ez a kivagyiság újabb abszurd jele”

Hiszen már van külön testőrsége az Országgyűlés elnökének, a köztársasági elnöknek, a miniszterelnöknek – holott korábban ott volt a kormányőrségnek nevezett alakulat, amely ellátta mindezen feladatokat. Ez pont olyan, mint a nyolcvanas évek egyik reklámjának sokak emlékében máig megőrzött mondata, amit a játszótéren dicsekvő kisgyerekek egyike, a szájkaratéban alul maradni látszó kislány végső tromfként odavágott: „Az én apukámnak meg CSÉB-je van”.  (Csoportos Életbiztosítás). 

Ez az újabb lépés vajon nem arra utal, hogy Orbán a saját, de minimum a NER magánhonvédségének tekinti a Magyar Honvédséget? Meddig lehet ezzel elmenni? – kérdeztük. Szekeres szerint addig, amíg a magyar választópolgár eltűri. Orbán Viktornak persze lehetne több esze annál, mint hogy ilyeneket hagyjon, hiszen ez az egész kormányra rossz fényt vet, nevetségessé teszi a kormányzatot, a közjogi személyiségeket. Persze ez legyen az ő problémája – jegyezte meg. 

Amikor a média masszívan elkezdett foglalkozni a kérdéssel, a Magyar Honvédség közleményt adott ki, mondván „a kormányrendelet-módosítás egyszerű jogtechnikai módosítás, nem jelenti sem a védett személyek számának, vagy azzal kapcsolatban a honvédség feladatainak bővítését sem”.  Vajon ez igaz lenne? – kérdeztük. Ha létrehozzák és kiterjesztik ennek a szervezetnek az alkalmazhatóságát, az nem jogtechnika, még ha korábban meg is teremtették ennek a lehetőségét, csak eddig nem beszéltek róla – reagált erre a korábbi honvédelmi miniszter. „Az nem jogtechnikai kérdés, hogy milyen feladatokra lehet kirendelni a Magyar Honvédség katonáit” – szögezte le.

Érezhették ők is, hogy nem elegendő a magyarázat, ezért azután előálltak egy továbbival is.  Annak kommunikálását már magára vállalta a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amely az RTL Híradónak azt állította, hogy a kormányrendelet-módosítás nem is a védelemről és az egyes védett személyekről szól, hanem a kormánygép használatáról. (Az más kérdés, hogy – miként az RTL.hu felhívja rá a figyelmet – a kormányzati kommunikáció szerint nincs is kormánygép, hanem a honvédségnek vásároltak Airbus repülőgépet, illetve két Dassault Falcon 7X bussines jetet honvédségi feladatokra.) 

S hogy mit szól ehhez a magyarázkodáshoz Szekeres? Nem kis iróniával a következőt mondta: „persze lehet, hogy arról is szól a rendeletmódosítás, hogy a családtagok, barátok használhassák a honvédség repülőgépét, ha éppen haza akarnak menni kávézni”.

https://hirklikk.hu/kozelet/nevetseges-es-elfogadhatatlan-a-magyar-katonak-feladatkorenek-valtoztatasa/429804

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr4018362711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása