He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Varga Mihály: Nincs B tervünk, ha nem jönnek az EU-s pénzek

2023.06.01. 07:13 guma

A GDP több mint 2 százalékát költi jövőre védelmi kiadásra a kormány, de megtartják a rezsivédelmi alapot és a családi támogatásokat is. Átlagosan 6 százalékos inflációval számol a kormány jövőre.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt a költségvetésről, azt mondta, a mostani egy „védelmi költségvetés”.

  • A rezsivédelmi rendszert fenntartják, megvédik a nyugdíjakat és a családtámogatásokat. Cél: megvédeni az eddigi eredményeket.
  • Megerősítik a honvédelmi alapot is.
  • Biztosítják a rezsivédelmi alapot: extraprofit-adókból és egyéb bevételekből fedezik a kiadásait.
  • A kormány azzal számol, hogy a háború el fog húzódni, és 2024-ben is tartani fog.
  • Az ország fizikai biztonsága mindennél fontosabb, ezért erősítik meg a honvédelmi alapot.
  • 1300 milliárd forint felett lesz az alap tervezett kiadása, 2024-ben a GDP 2 százalékát meghaladja majd így a védelmi kiadás.
  • Lehetőséget látnak arra, hogy a különadók csökkenjenek, 2024-ben megkezdik ezek részleges kivezetését.
  • 2024-re 4 százalék körüli növekedéssel számol a kormány (az idei évre 1,5 százalékot), az államháztartás hiánya 2,9 százalék lesz, az államadósság 66,7 százalékra csökkenhet a kormány tervei szerint.
  • 2024-ben éves szinten 6 százalékos inflációval számol a kormány, Varga úgy fogalmazott, ezt fogják „elérni”.
  • 255 milliárd forintos központi tartalékot terjesztettek elő.
  • Családtámogatások: marad az szja szintje és az eddigi kedvezmények. 3300 milliárd forintnál is több megy erre.
  • Marad az inflációkövető nyugdíjemelés és a 13. havi nyugdíj is.
  • Varga úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb társadalmi csoportok védelme nagyon fontos a kormánynak. Azt is mondta, meg fogják védeni a munkahelyeket. Többször is utalt rá, hogy bizonytalan lesz a külső körülmény.

A Költségvetési Tanács jóváhagyta a büdzsé tervezetét. Varga azzal számol, hogy tavasz végén-nyár elején el tudja azt fogadni a Parlament. Jövő héten kedden nyújtja be Varga a tervezetet az országgyűlésnek.

Az EU-s pénzek körüli vita nem fogja a költségvetést befolyásolni, Varga szerint azok járnak Magyarországnak, ezért be is tervezték. Úgy számolnak, hogy azokból a kormány tud már idén lehívni összegeket.

Varga kérdésre válaszolva azt mondta, „nincs B tervük” arra az esetre, ha nem érkeznének meg az EU-s pénzek, mert ezzel egyáltalán nem számolnak.

Gulyás: marad a rezsicsökkentés

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált a Bizottság országjelentésére.

  • Országspecifikus ajánlások a Bizottságtól: elutasítják a Bizottság azon javaslatát, hogy ki kellene vezetni a rezsicsökkentést, szerinte a Bizottságnak nincs ilyen joga (az EB ajánlásokat fogalmaz meg, ezeket nem kötelező megfogadni – a szerk.) A miniszter szerint a kormány tudja úgy is tartani a hiánycélt.
  • Gulyás határozott nemmel válaszolt arra, hogy felmerült-e, rászorultsági alapon alakítsák át a rezsicsökkentést.
  • Válasz Johannes Hahnnak, az EU költségvetési biztosának a jogállamisági eljárás kapcsán: a helyreállítási alap és a költségvetés ügyében is tárgyal a kormány, utóbbi esetében pedig a kormány eleget tett az igazságszolgáltatási ügyekben, itt már megvan a megegyezés. A jogállamisági eljárásról azt mondta, hogy azt mindig tovább görgeti Brüsszel, ezzel nem értenek egyet, de nyitottak a Bizottság felvetéseire.
  • Június-júliusban már tudunk számlákat küldeni az EU-nak.

Kérdésre azt mondta, hogy az Európai Parlamentnek nincs joga ahhoz, hogy a soros EU-s elnökséget elvegye Magyarországtól – erről most készül egy határozati javaslat.

https://forbes.hu/uzlet/varga-mihaly-nincs-b-tervunk-ha-nem-jonnek-az-eu-s-penzek/?utm_source=hirstart&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr8718132604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2023.06.01. 17:29:05

"Varga kérdésre válaszolva azt mondta, „nincs B tervük” arra az esetre, ha nem érkeznének meg az EU-s pénzek, mert ezzel egyáltalán nem számolnak."

Fasza gyerek vagy te, misi. Egy igazi vadbarom. Mondjuk orbán miniszterenként nem is vár túl sokat tőled az ember, de azért ez mégiscsak odabasz. Nincsen B terv, hülyegyerek? Elmondom, te szerencsétlen seggfej, hogy mi mindennek kellene lenni. Először is például egy B terv szerintem nem ártana. Főleg most. Azon túlmenően pedig neked, mint a magyar gazdaság vezető emberének rendelkezned kellene egy C, D, E, F és G tervvel is. Minimum. Ebből az elsők között nyilvánvalóan szerepelni szükséges annak, hogy lelövöd orbánt, és lehetőség szerint ugyanazzal a tölténnyel (drágaság van, arany barátom, nem lopjuk mi a lőszert) a kurvanagy mártont is. Ez van, kérlek alássan. A közgazdaság csak egy dolog, az eredményesség alapvetően teljesen más. Remélem értjük egymást. Te fasz.

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.02. 09:19:19

@s:

Ne idegesítsd fel magad. A közgazdaság szakmaiság ( most értettem meg, hogy mivel a szaktudás kommunista ármány, ezért szamaiságnak kell fidesz módra nevezni ), de a piac meg szarik rá, és az eredményességet díjazza.

Mellesleg mit gondolsz, miért turbózza Orbán a nerhaverok vállalkozásait közpénzből? Mert ha a piacon kellene nyereséget előállítani, az nem menne nekik. Lásd pl. Mészáros egyes nem fizető eseteit, meg veszteséges cégét.
süti beállítások módosítása