He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Naptár

Már látszik, hogy nagy bajban van a lakosság

2023.02.03. 05:30 guma

Fotó: clipart.com 

2023. február 2. Szabályosan bezuhant a lakáshitelezés 2022 végére, miközben a lakosság bankban tartott megtakarítása is csökken. Az MNB legfrissebb adataiból jól látszik, hogy nem egyszerűen a kiugróan magas hitelkamatok ijesztik el az embereket, hanem fogy a lakosság pénze, sokan már a megtakarításaikat élik fel.

Az év eleji, még a választások előtti osztogatások (nevezzük egyszerűn szavazatvásárlásnak, ami be is jött a kormánynak) még megpörgették egy kicsit a gazdaságot az év első felében. Nőtt a fogyasztás, nőtt a hitelfelvételi kedv és még a bankban tartott pénz is emelkedett. A nyár azonban már fordulatot hozott a gazdaság és a lakosság életében. A drasztikusan emelkedő infláció, és augusztustól a rezsicsökkentés csökkentése, azaz a háztartási energiaárak váratlan, brutális emelése elvitte a lakosság jövedelmét. Mindezzel párhuzamosan a hitelkamatok is annyira megnőttek, hogy csökkent a hitelfelvételi kedv, ráadásul a kamatok miatt emelkedő törlesztőrészletek a hitelképesség romlásával is jártak. (Ugyanakkora jövedelem már csak kisebb kölcsön felvételére elég.)

Az MNB tegnap napvilágot látott, legfrissebb statisztikái szerint már júniustól kezdve havonta egyre kevesebb lakáshitelt vettek fel az emberek. Decemberre aztán annyira bezuhant a piac, hogy mindössze 41 milliárd forint lakáshitelre kötöttek szerződést, ami 61 százalékkal kevesebb, mint 2021 decemberében. A májusi 154 milliárd forintos csúcshoz képest pedig 74 százalékos a visszaesés. Azaz a lakáshitelpiac a tavasz végéhez képest a negyedére zsugorodott össze. A decemberinél alacsonyabb havi szerződéses összegeket utoljára 2017 tavaszán és az azt megelőző években láthattunk.

Forrás. MNB

Igaz, hogy közben a kamatok is az egekbe emelkedtek. A hitelköltség mutató a 2022. januári 4,79 százalékról decemberre 11,29 százalékra nőtt. A mutató októberre vált kétszámjegyűvé, márpedig a bankárok egyöntetű véleménye szerint 10 százalék felett megszűnik a hitelezés.

A fogyasztási hitelek is visszaestek

Ugyancsak kevesebb szabad felhasználású jelzáloghitelre szerződtek 2022 decemberében az emberek (7,81 milliárd forint), mint egy évvel korábban (8,75 milliárd forint). A személyi hiteleknél is látszik a visszaesés, még ha nem is olyan látványosan, mint a lakáshiteleknél. A decemberi 26,5 milliárd forintos szerződéses érték 6,4 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, és nagyjából a fele a májusi 54,6 milliárdos csúcsnak. Itt is nőtt a hitelköltség mutató; a 2022. januári 12,9 százalékról decemberre 19,33 százalékra.

Egyedül a Babaváró hitelnél ugrott nagyot a szerződéses érték; decemberben 70 milliárd forintra szerződtek, míg egy évvel korábban csak 41 milliárd forintra. Összességében egész évben az látszott, hogy csökkent a kereslet a Babaváró iránt. A decemberi megugrás – ennél nagyobb érdeklődés csak a bevezetése utáni hónapokban volt – annak volt köszönhető, hogy sokan előrehozták az igénylésüket, mert arra számítottak, hogy az év végével véget ér ez a kedvezményes hitellehetőség. Végül hosszabbított a kormány. Ez a kölcsön idén is kapós lehet, ha valaki gyermeket szeretne, vagy már vár is. Azonban – ha nem sikerül a gyermekvállalás – akkor a lakáshiteleknél jóval drágább kölcsönt kell majd visszafizetni. A hitelköltség mutató ugyanis a tavaly januári 6,9 százalékról 15,70 százalékra nőtt az év végére.

Forrás: MNB

 

Csökkenő lakossági megtakarítás

Az MNB adataiból az is kiderül, hogy 2022. február óta hónapról hónapra csökken a háztartások betétállománya. A bankban tartott pénz 2022 februárjában a különböző kormányzati juttatásoknak köszönhetően még gyarapodott, akkor 11565 milliárd forintot tett ki. Az év végére pedig mintegy 10300 milliárd forintra csökkent.
A lekötött betétek állománya 1400 milliárd forint körüli szinten áll, ennek jelentős része a háztartásokat segítő nonprofit szervezeteké. Míg a statisztikák szerint az átlagkamat a lekötött betétekre 11,6 százalékra nőtt decemberre, ebből a lakosságnak valójában csak 7,6 százalék járt átlagosan.  Azzal persze tisztában vannak az emberek, hogy valójában nem adnak ennyit a bankok. Mint megírtuk, továbbra sem emelik a betéti kamatokat. Valójában a hónapon belül lejáró, rövid futamidejű egyedi lekötések hatására emelkedett a lekötött betétek kamata – jegyzi meg maga az MNB is. Itt egyedi megállapodásokról van szók, ezek pedig felfelé húzzák az átlagot. Ezekhez a mezei megtakarító pedig nem jut hozzá.

A csökkenő banki megtakarítás mindenesetre arról tanúskodik, hogy sokan élik fel a megtakarításukat.

Szerző: Lovas Judit

https://www.azenpenzem.hu/cikkek/mar-latszik-hogy-nagy-bajban-van-a-lakossag/9170/?=hirkereso

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr6218039814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása