He?

Bolondok hajóján : zene mellett, minden "behozott" és magánvélemény, esemény, történet, téma ütközhet az Életről. Szabadon. (Még!) :-DDD

sörcsap nagybaszónak

Miva'?

 

 

És a főd forog tovább!

 

Beszótak:

Esik-e wazze?


Számojjá csapos!

Kiderült, hogy melyik a leghatékonyabb fogyókúrás módszer

2023.01.31. 04:32 guma70

Kalóriaszámlálás vagy időszakos böjt? A tudósok most kiderítették!

Nemzetközi összehasonlításban Magyarország évek óta az EU legelhízottabb lakosságú országai közé tartozik. Mindez (többek között) a nem megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékok fogyasztásának, az alkoholizmusnak, és annak a mozgáshiányos életmódnak is köszönhető, ami a magyar lakosság legnagyobb részét jellemzi. Évről évre sokan nekifutnak azonban, hogy (ha már más miatt nem is, akkor legalább) szív- és érrendszeri egészségük, és az emiatt vélhetően hosszabb, jobb minőségben eltöltött életük érdekében leadjanak néhány kilót, és ehhez az internet segítségét kérik (mi is sorra vettük nemrég a kétezres évek nagy fogyókúrás őrületeit). Jó hír azok számára, akik már rég beleszédültek a tutibbnál tutibb módszerek felkutatásába, hogy egy régóta tartó vita végére tehetett most pontot egy a Journal of the American Heart Association-ben közzétett új kutatás. Ez a tanulmány ugyanis kimutatta, hogy

az étkezések gyakorisága és a bevitt kalóriák száma sokkal nagyobb hatással van a súlygyarapodásra, mint az első és az utolsó étkezés között eltelt idő hossza.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Wendy L. Bennett szerint, bár az időszakos böjt egyre nagyobb népszerűségnek örvend, valójában még nem sikerült bizonyítani ezen fogyókúrás módszer hatékonyságát.

A böjtnél fontosabb a kalória

A kutatás során mintegy hat éven át vizsgáltak közel 550 felnőttet, akiknek étkezési szokásait egy mobilalkalmazás segítségével követték. A résztvevők az applikáción keresztül valós időben jegyezhették fel, hogy mikor aludtak el, mikor ébredtek, és mikor étkeztek egy-egy nap során, a tudósok pedig ezen adatok alapján azt vizsgálták, hogy átlagosan mennyi idő telt el az egyes alanyok esetében az ébredéstől az első étkezésig; a nap első étkezésétől az utolsó étkezésig; valamint hogy mennyi idővel az utolsó étkezés után szenderültek álomba a résztvevők. Ezután az adatokból megállapították, hogy az étkezések időzítése nem állt összefüggésben a súlyváltozással, azaz teljesen mindegy volt, hogy ezek között mennyi idő telt el, vagy hogy mennyi idővel ébredés után/elalvás előtt történtek. Ellenben az elfogyasztott ételek kalóriatartalma nagyon is nagy hatással volt a súlygyarapodásra:

az ötszáz kalóriánál magasabb energiatartalmú fogások rendszeres fogyasztása mindig a testsúly növekedésével, míg a kevesebb alkalmú, kis étkezéses (500 kalória alatti) táplálkozás a testsúly csökkenésével járt.

Bár a tanulmány megállapította, hogy a kalóriabevitel és az étkezések gyakoriságának szabályozása nagyobb valószínűséggel okoz súlygyarapodást, a tanulmány vezető szerzője, Dr. Di Zhao szerint az eredmények nem értékelhetőek a közvetlen ok-okozati összefüggés bizonyítékaként. Így az American Heart Association a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére továbbra is a teljes kalóriabevitel korlátozását, jó minőségű, magas tápanyagtartalmú ételek rendszeres (minden nap nagyjából ugyanakkor történő) fogyasztását és a fizikai aktivitás növelését javasolja.

Kiemelt kép: SCIENCE PHOTO LIBRARY/Getty Images

https://www.noklapja.hu/aktualis/2023/01/25/kiderult-hogy-melyik-a-leghatekonyabb-fogyokuras-modszer/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://offforever.blog.hu/api/trackback/id/tr5518034052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása